• Boris dagliga blogg

Måndagen den 27:e februari 2023

NATIONALDAG:
Dominikanska Republiken

NAMNSDAG:
Lage

TEMADAG:
Internationella isbjörnsdagen

RUBRIKER.

Kan man bli bakfull 20 år efter?
Alla guld till Sverige och Norge.
Potter ska vara coach i mindre klubbar!
Årets första titel till Manchester United.
Enola Holmes 2.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/2:
1900: FC Bayern München grundas.
1977: Maradona debuterar i landslaget, 16 år gammal.
1999: Sista gången ett Premier Leaguelag startar med en hel-engelsk trupp.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/2:
Lotta SCHELIN, 
Ståle SOLBAKKEN, 
DJALMA dos SANTOS. 

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE FEBRUARI 2023.

Kan man bli bakfull 20 år efter?
 

Sen kväll i lördags och jag vaknade med yrsel och lite illamående. Det var över 20 år sedan jag nyttjade någon som helst alkohol så det var en märklig baksmälla som kan komma efter så lång tid. Det innebar att jag ”sjukskrev” mig igår. Sjukskrivningen hade endast effekt på vårt band som skulle haft träning mellan fyra och sju. Även äldsta dottern hade lite känning av sjukdom. Förkylningssymptom och nackspärr. Så det blev inget spelande för henne heller. Jag kollade mobilen och så ett meddelande från mina ”kunder” som undrade var ”Dagens Rhiann” hade blivit av. Jag märkte att jag inte lagt in blogg och de bilder som tillhör. Alltså fick jag syssla med lite arbete trots allt. Samtidigt som jag blev klar med bloggen visade det sig att det var sport på TV.

Alla guld till Sverige och Norge.
 

Skid-VM hade sprintstafetter och då det var både herrarnas och damernas så var det ju intressant att se hur det skulle gå för de svenska herrarna. Det gick inget vidare. Femma. Vilka som skulle bli världsmästare var ju ganska klart redan innan tävlingarna startade. Norge vinner allt på herrsida och bland damerna är det Sverige som tar alla guldmedaljer. Först sprintade Emma Ribom och framför allt Jonna Sundling hem segern i damernas stafett. Jonna är van vid guld, men för Emma var det första världsmästerskapet. Pål Golberg och Johannes Høsflot Klæbo hade inga problem att sprinta hem sitt guld till sig själv och Norge.

Potter ska vara coach i mindre klubbar!
 

Då jag låg i TV-soffan så var det lika bra att gå all in med fotboll. Först ett Londonderby som skulle kunna bli intressant men inte blev det. Det var alldeles för många spelare som låg ner på planen mest hela tiden. De föll utanför planen och rullade in igen. Det är ju tydligt att man inte är ett dugg skadad då man rullar runt på planen. Om man har ont så ligger man ganska still, det kan jag lova. Jag har ställt frågan hundratals gånger hur länge fotbollen kan tillåta dessa totalt onödiga avbrott då en spelare måste ligga ner och behandlas på planen då han t ex bitit sig i läppen. För ett antal år sedan införde man en regel att så fort en spelare låg ner skulle bårbärarna in direkt och få ut den skadade utanför planen. Var blev den utmärkta regeln av?

Tottenham vann helt rättvist med 2-0 och Chelsea är riktigt usla för tillfället. Roy Hodgson var en utmärkt tränare för lite mindre lag som då han var i Sverige eller Schweiz landslag. Men lite större lag som engelska landslaget eller Liverpool klarade han inte av. Graham Potter är en liknande tränare. I mindre lag som Östersund, Swansea eller Brighton var han en undergörare och klarade höja dessa lag till skyarna. Men Chelsea är för stort för Graham. Bäst för både Chelsea och Potter hade varit om de gått skilda vägar så snabbt som möjligt.

Årets första titel till Manchester United.
 

Match nummer två var årets första större mästerskapsfinal. EFL-, Carabao- eller rätt och slätt Ligacupen hade final på Wembley. Det var en final med två ganska hyfsade lag. Trean och fyran i Premier League. Manchester United var trots allt ganska stora favoriter för de flesta även om många andra hoppades på Newcastle. Det visade sig att det var Newcastle som hade övervägande spel och chanser, men manchester har ett spel som bygger på ett tätt försvar. Är det som i går så tätt att man inte släpper in några mål så är det bara att vänta på att det ska rulla in någon boll framåt. Det gjorde det. Först en snygg nick av matchens lirare Casimiro och sedan ett självmål av Sven Botman. Jag vet att många vil ge målet till Rashford, men i sanningens namn så hade Rashfords skott inte gått på mål om bollen inte touchat Botman. Trots allt var det en rättvis seger till Manchester United. Det var en ganska hyfsad match om inte Fredrik Ljungberg varit expertkommentator. Han gillade spelare som sparkade ner sn motståndare och påstod att dessa regelbrott var bra gjort av den skyldige. Jag kan på visst sätt förstå vad han menar då man drar omkull en motståndare som annars hade kommit fri, men man få inte påstå att det är bra gjort att begå regelbrott. Är det så vi ska uppfostra våra unga att spela fotboll? Jag vet att många barn på rasterna i skolan gjorde likadant då de spelade fotboll, och då fanns det inga domare med gula eller röda kort. Då var slagsmålen i gång. Det kan vi i så fall tacka Fredrik Ljungberg för.

TRAILER TRAILER

Enola Holmes 2.
 

Då alla lade sig tidigt och jag hade vilat hela dagen så stannade jag uppe en god stund och letade redan på en film. Det blev Millie Bobby Brown som spelade Sherlock Holmes glömda syster Enola. Första filmen kom 2020 och 2022 kom ”Enola Holmes 2”. Faktum är att trots att man inte kan kalla filmen för, baserad på en sann historia, så finns det en rollfigur som heter Sarah Chapman och hon ledde en strejk 1888 som kallades Bryant & May Matchgirls' strike. Fast filmen var mer spännande innan man kom fram till strejkdelen. Den hade dessutom en ganska kul twist i slutet där Enolas broder Sherlock får besök av en Watson.

IDAG! MÅNDAGEN DEN TJUGOSJUNDE FEBRUARI 2023.

Dominikanska republiken
 

Dominikanska republiken, som är en republik i Västindien som gränsar mot Haiti, firar sin självständighet från Haiti som erkändes den 27 februari 1844. 1861 övergav den Dominikanska republiken sin självständighet för att ingå i Spanien, ett förhållande som övergavs 1865 då landet åter blev självständigt. 1869 ansökte Dominikanska republiken om att ingå i USA, men ansökan avslogs genom veto av USA:s senat.

Lage
 

Namnsdagar den 27:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Leander (till minne av en biskop i Sevilla på 500-talet; utgått)
1901–1985 – Lage
1986–1992 – Lage, Laila och Lave (utgått)
1993–2000 – Lage och Laila (nu 5 juli)
Från 2001 – Lage

Internationella isbjörnsdagen
 

Dagen uppmärksammas av Polar Bears International. Isbjörnen har kommit att bli något av en symbol för klimatförändringarnas effekter och miljörörelsen i stort. Polar Bears International instiftade isbjörnsdagen 2011.
Polar Bears International är en ideell organisation för bevarande av isbjörnar. Deras forskning, utbildning och handlingsprogram behandlar de frågor som äventyrar isbjörnar. Organisationen studerar också isbjörnar och övervakar deras aktivitetsdata som hjälpte till att djuren listades som en hotad art. Grundades: januari 1994.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJUNDE FEBRUARI.

1900 FC Bayern München föds.
 

FC Bayern München grundades idag, men har sitt ursprung i Münchner TurnVerein 1879. Det var efter en kontrovers med klubbledningen i MTV 1879 som fotbollsspelarna i klubben valde att starta en egen förening. MTV 1879 satsade i första hand på gymnastik, och då fotbollsspelarna ville registrera klubben till Tyska fotbollsförbundet vägrade MTV 1879 att gå med på detta.
 
Efter första världskriget fanns ingen verksamhet i Münchner SC kvar och Bayern München-spelare gick istället med i TV Jahn München som blev TSV Jahn München. Fotbollslaget spelade dock under namnet FC Bayern München och 1923 blev man en självständig förening.

1977 Maradona debuterar.
 

Idag 1977 spelade Argentina en vänskapslandskamp i Buenos Aires mot Ungern. Det var inte mycket ungrarna hade att sätta emot och segern skrevs till klara 5-1. Men det var inte vilken träningsmatch som helst. Då det var tillåtet med många byten så fick en 16-årig argentinsk talang chansen att debutera i landslaget. I 62:a minuten byttes Leopoldo Luque ut mot Diego Armando Maradona. Han skulle göra 91 landskamper och leda Argentina till VM-guldet 1986 i Mexiko.

På tal om bildtexten så är detta en bild av en oförstörd Maradona. Det hektiskta liv han levde på och utanför planen med dopning och droger gjorde så att hans kropp bara orkade hålla emot i 60 år. Den 25:e november 2020 sa det stopp och inte ens "Guds Hand" kunde rädda Maradona längre. Officiellt var det en hjärtattack som ändade hans liv.
 

Bilden: En ung och relativt oförstörd Maradona gör debut i landslaget.

1999 sista hel-engelska uppställningen.
 

Idag 1999 möttes Aston Villa och Coventry City i en Premier League match. Visserligen var det en stor överraskning att laget på nedflyttningsplats, Coventry lyckades vinna med 4-1 borta mot fyran i tabellen. Det finns en annan unik sak med denna match och Aston Villas lag. Kanske tänkte inte så många på det då, men det visade sig bli den sista match i Premier Leagues historia där ett lag ställde upp med enbart engelska spelare.
 
Michael Oakes, Alan Wright, Gareth Southgate, Steve Watson, Riccardo Scimeca, Ian Taylor, Paul Merson, Simon Grayson, Lee Hendrie, Dion Dublin och Julian Joachim; med Gareth Barry, Stan Collymore och Mark Draper som avbytare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJUNDE FEBRUARI.

Lotta SCHELIN blir 39 år.
 

Charlotta Eva "Lotta" SCHELIN är född 1984 i Trångsund, Stockholm
Anfallare
14 U- och 185 A-landskamper för Sverige (2000-17).

Klubbar som spelare:
Kållereds SK (1993–97),
Hällesåkers IF (1997–2000),
Mölnlycke IF (2000–01),
Göteborg FC (2001–08),
Olympique Lyonnais (2008–16),
FC Rosengård (2016–18).

Femfaldig vinnare av Diamantbollen. VM-silver 2016.

Ståle SOLBAKKEN blir 55 år.
 

Ståle SOLBAKKEN är född 1968 i Kongsvinger, Norge
Mittfältare
2 U- och 58 A-landskamper för Norge (1992-2000).

Klubbar som spelare:
Grue IL (1985-89),
Hamarkameratene (1989-94),
Lillestrøm SK (1994-97),
Wimbledon (1997-98),
AaB (1998-2000),
FC Köpenhamn (2000-01). 

Lag som tränare:
Hamarkameratene (2002-05),
FC Köpenhamn (2006-11),
FC Köln (2011-12),
Wolverhampton Wanderers (2012-13),
FC Köpenhamn igen (2013-20),
Norges landslag (2020-).

DJALMA dos SANTOS blev 84 år.
 

DJALMA Pereira Dias dos SANTOS var född 1929 i Sao Paolo, Brasilien och dog den 23:e juli 2013 i Uberaba, Brasilien.
Försvarare
98 A-landskamper för Brasilien (1952-68).

Klubbar som spelare:
Portuguesa (1948–59),
Palmeiras (1959–68),
Atlético Paranaense (1969–70).

Världsmästare 1958 och 1962.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA NIO!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv