2:a augusti

NAMNSDAG

Karin:
Karin (alternativ stavning Carin) är ett kvinnonamn, en kortform av Katarina, vilket betyder 'ren' eller 'kysk'.

Kajsa:
Kajsa är ett kvinnonamn, en smeknamnsform för Karin, en kortform av Katarina, vilket betyder 'ren' eller 'kysk'.

VIP födda den 2:a augusti

Några andra som också är födda den 2:a augusti

1932 – 2013 Peter O'Toole,
Irländsk-brittisk skådespelare. Sitt stora internationella genombrott fick han med "Lawrence av Arabien", i huvudrollen som T. E. Lawrence.

1937 – Garth Hudson,
Kanadensisk musiker, medlem i The Band där han spelade bland annat orgel, saxofon och dragspel. 

1951 – 2016 Freddie Wadling,
Svensk sångare och skådespelare. Medlem i bland annat Blue for Two, Cortex och Fläskkvartetten. 

1951 – Per Westerberg,
Svensk moderat politiker, Riksdagens talman (2006–2014).

Några kända personer som avled den 2:a augusti

1876  Wild Bill Hickok dog 39 år gammal då han sköts till döds på en saloon i Deadwood under ett pokerspel. Handen han satt med vid tillfället, par i svarta ess och svarta åttor, har senare givit upphov till uttrycket "Död mans hand". Han var en legendarisk amerikansk revolverman i vilda västern.

1976  Fritz Lang dog 85 år gammal. Han var en österrikisk filmregissör, manus-författare och filmproducent. Han räknas som av de främsta inom tysk expressionism och gjorde bland andra filmerna Metropolis (1927), den mest påkostade stumfilmen så långt vid dess premiär, M (1931).

2015  Cilla Black dog 72 år gammal i en stroke då hon föll och slog huvudet i en vägg. Hon var en brittisk sångerska och programledare. Hon var efter Beatles en av de största artisterna från Liverpool, och också den enda kvinnliga artisten som slog igenom riktigt stort från den staden.

Today in history 2:a augusti

Några händelser som inträffat den 2:a augusti

1332
 

DANMARK BLIR UTAN KUNG OCH FORTSÄTTER MED DET I ÅTTA ÅR


  När den danske kungen Kristofer II dör anser man det lönlöst att välja någon ny dansk kung, eftersom landet i praktiken har upphört att existera, då det är helt bortsålt till utländska herrar. Danmark kommer därför att stå utan kung till 1340, en period som har gått till historien som den kungalösa tiden.

1876
 

WILD BILL HICKOK SKJUTS TILL DÖDS


  Wild Bill Hickok skjuts ihjäl av Jack "Crooked Nose" McCall. Wild Bill satt just då med en pokerhand som sägs ha bestått av par i svarta ess och svarta åttor. Allt sedan dess kallas denna pokerhand för "Död mans hand".

1990

 

IRAK INVADERAR KUWAIT


  Irak invaderar Kuwait, vilket utlöste Kuwaitkriget. Motiven till kriget var dels en konflikt om en oljekälla dels att Kuwait hade styckats bort från Irak efter kolonialtiden. Därefter var Irak isolerat och utsatt för hårda internationella sanktioner till våren 2003, då USA och Storbritannien, i strid mot gällande folkrätt och FN-beslut, invaderade Irak militärt (se Irakkriget). Den 13 december 2003 greps Saddam Hussein.