• Boris dagliga blogg

Fredagen den 2:a december 2022

RUBRIKER.

Smaken är som baken!   Fotbollens obegripliga sätt att se på regler.   Marocko vinner gruppen och Belgien är ute.   Japan vinner gruppen och Tyskland är ute.

LUCKA 2

NATIONALDAGAR:
Förenade Arabemiraten och Laos

NAMNSDAG:
Beata och Beatrice

TEMADAG:
Internationella dagen för avskaffande av slaveri.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2/12:
1907: Fotbollsspelarnas första "fackförening" bildas.
2010: Mystiskt då kommande VM-värdar avslöjas.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2/12:
Danijel PRANJIC, David BATTY.

JULKALENDER 2022.

Lucka 2.

Svaret på frågan i Lucka 1 är:
Egypten. 

För första gången deltog 16 lag, men flera lag ville vara med. Därmed fick man för första gången tillämpa kvalspel.
De regerande segrarna från 1930 års turnering, Uruguay, bojkottade turneringen. Turneringen var upplagd med direkt utslagning med början i åttondelsfinal. Hemmalaget Italien var hårt pressat, då VM-guld krävdes av landets ledare Benito Mussolini. I finalen besegrades Tjeckoslovakien dock av Italien med 2–1, efter övertid. Den mest lysande stjärnan i Italiens lag var Giuseppe Meazza, av många fortfarande betraktad som Italiens främste spelare någonsin.
Detta var det första världsmästerskap i fotboll där Sverige deltog.

Afrika och Asien hade en kvalgrupp där tre lag var anmälda: Egypten, BrittisBrittiska Palestinamandatet och Turkiet, men Turkiet drog sig ur och Egypten vann båda kvalmatcherna mot Brittiska Palestinamandatet med totalt 11-2. I VM förlorade Egypten första matchen med 2-4 till Ungern och var därmed utslaget.

Klicka på lucka nummer 2 och lista ut svaren på dessa frågorna om de två tröjorna från detta VM.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 1/12 2022.

Smaken är som baken!

Då jag var på ICA Maxi och hämtade ut Englands landslagströja som jag köpte med Black Friday rabatt från Unisport, så var det lite väntetid. Då bläddrade jag lite i ett av de två kvällstidningsmagasin som handlar om årets VM. Jag råkade få fram ett uppslag där någon av de som skrivit i bladet rangordnade alla lagens matchtröjor. Om han hade rätt eller om det är jag som är VVV (vägra vara vanlig) vet jag inte, för alla helt släta enfärgade tröjor rankades som de allra finaste medan de mönstrade eller på annat sätt med mixade färgnyanser ansågs vara de allra fulaste. Gissa vad jag tycker? Alldeles rätt. Precis tvärtom.
 
Fotbollens obegripliga sätt att se på regler.

Sedan var det ju en ganska sanslös VM-dag där fotbollsvärlden är i förändring. Men även reglerna är i förändring. En situation i matchen mellan Belgien och Marocko dömdes straff (som inte var straff, enligt mig). Här grep VAR in, men det var inte strafförseelsen man kollade utan en offside. En spelare var några millimeter offside då bollen spelades in i straffområdet. Sedan gjorde Belgien tre misslyckade bollrensningar, men dessa räknades inte som nya spellägen. Jonas Eriksson förklarade att detta var en ny regel från i år som skulle förenkla detta med offsideregeln. Man hade önskat att domaren likt i USAs andra lagsporter hade haft tillgång till att förklara sitt beslut i arenornas högtalare. Trots detta undrar jag om någon förstått offsiden som dömdes. Med en oerhörd teknik av sensorer i boll och mängder av kameror kan man fastställa beslut som ögat inte normalt kan uppfatta. Sedan kommer vi till matchens slut då domaren lagt till endast fyra minuter. Kroatien som skulle slå ut Belgien med 0-0 passade under övertiden på att göra spelarbyte för att få tiden att gå. Det lyckades alldeles utmärkt för istället för att lägga till ytterligare tid så blåste Taylor av efter tre minuter och 45 sekunder. Åter är matchtiden helt godtycklig. Snacka om problem att förstå sig på fotbollens spelregler.
 
Marocko vinner gruppen och Belgien är ute.

Resultatmässigt så hade ju Belgien redan spelat bort sig från VM tidigare. De lät loja och trötta och hade inga planer på att gå långt i mästerskapet om man frågade de tongivande spelarna. En av de som skulle kunna rädda Belgien igår Var Romelu Lukaku som kom in i andra halvlek. Fast det var vad man trodde då han byttes in. Efter matchen skulle man kunna tro att han var köpt av Kroatien. Han kunde gjort minst fem mål på helt uppenbara målchanser. Det var nog hans sämsta match någonsin och 0-0 Tog Kroatien vidare och Belgien har gjort sitt. FIFA får nog se över sin ranking för Belgien är inte det näst bästa landslaget i världen. I andra matchen blev det 2-1 och det gjorde att Kanada slutade sist med noll poäng och Marocko vann gruppen med sju poäng.
 
Japan vinner gruppen och Tyskland är ute.

Grupp F var på förhand vikt åt Spanien och Tyskland. Under en period i andra halvlek ledde Japan gruppen med Costa Rica på andra plats. Just då var Spanien och Tyskland utslagna. Tyskarna skärpte till sig och lyckades till slut vinna med 4-2. Det var så de tänkt att matchen skulle sluta, men då hade de också tänkt att Spanien ganska enkelt skulle vinna över Japan. Japan hade bollen i 17 % av speltiden med lyckades vinna med 2-1. Frågan är om Spanien förlorade med avsikt för att de visste att de skulle gå vidare trots förlust och då få möta Marocko i stället för Kroatien. Kroatien får möta Japan som presterat de mest underliga gruppspelet i VMs historia. Seger över både Tyskland och Spanien men förlust mot Costa Rica.

IDAG, FREDAGEN DEN 2:A DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Förenade Arabemiraten
 
Förenade Arabemiraten, UAE (United Arab Emirates), en förbundsstat bestående av sju emirat (shejkdömen). Den 2 december 1971 enades sex av dess fördragsstater om att det brittiska inflytandet skulle upphöra och då bildades Förenade Arabemiraten. 1972 anslöt sig den sjunde fördragsstaten.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Laos
 
Nationaldagen i Laos, Självständighetsdagen, är en allmän helgdag ”som firar proletariatets seger över kungamakten år 1975”. Från och med den dagen blev Laos en kommunistisk enpartistat.
NAMNSDAG:

Beata och Beatrice
 
Namnsdagar för den 2:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Babiana (till minne av en romersk jungfru, som egentligen hette Bibiana och dog martyrdöden 363; utgått)
1774–1900 – Beata
1901–1985 – Beata
1986–1992 – Beata, Beatrice och Betty (utgått)
1993–2000 – Beata och Beatrice
Från 2001 – Beata och Beatrice
TEMADAGAR:

Internationella dagen för avskaffande av slaveri

 
Den 2 december 1949 antog generalförsamlingen FN:s konvention om bekämpande av handel med människor och utnyttjande av prostitution av andra. Samma dag varje år observeras den internationella dagen för slaveriets avskaffande till minnet av antagandet av konventionen. Idag är fokus för att utrota nutida former av slaveri, såsom människohandel, sexuellt utnyttjande, de värsta formerna av barnarbete, tvångsäktenskap och tvångsrekrytering av barn för utnyttjande i väpnade konflikter samt organskörd och tiggeri.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2:A DECEMBER.

1907 spelarnas förening bildas i Manchester.
 
Charlie Roberts och Billy Meredith var två Manchester Unitedspelare som idag 1907 hade samlat ett antal spelare och tränare på Imperial Hotel i Manchester. Syftet var att bilda en förening för professionella fotbollsspelare. Det lyckades och världens första spelarförening hade grundats, Professional Footballers' Association. Förutom ett antal regler för spelarnas rättigheter beslöts också att maxlönen en spelare skulle hunna få var 4 pund i veckan. Lönen steg efter hand, men ända fram till 1960 hade man ett tak på vad en fotbollsspelare i England fick ha som maxinkomst.
2010 FIFA beslutar var kommande VM ska hållas.
 
FIFA hade idag 2010 ett möte om vilka länder som skulle stå värdar för kommande världsmästerskap för herrar i fotboll. 2018 var det många om budet; Belgien/Nederländerna, Spanien/Portugal, England och Ryssland. Något överraskande vann Ryssland. Den stora skrällen kom då även 2022 års värdar presenterades; Qatar. Alla var nog så chockade att ingen hann protestera direkt, men efteråt har man kommit på att spelarna kommer att spela i en medeltemperatur av 43 graders hetta, Landet har mycket märkliga mänskliga regler mot homosexuella och invandrare. Detta var början till alla utredningar som gjorts av de representanter i FIFA och frågan är om Qatar får behålla sitt VM och i så fall när på året det ska spelas. Den frågan har besvarades 2021. Qatar får under protest från många fotbollsländer behålla mästerskapet, och det kommer att spelas 21 november-18 december. 
Under tiden har FIFAs president Blatter tvingats avgå och den nye diktatorn Gianni Infantino har tagit över. Han har bevisat att FIFA har all makt över de flesta medlemsländerna att man i fortsättningen kan göra hur man vill utan att ta hänsyn till exempelvis mänskliga rättigheter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2:A DECEMBER.

Danijel PRANJIC blir 41 år.
 
Danijel PRANJIC är född 1981 i Našice, Jugoslavien (Kroatien)
Försvarare/Mittfältare
15 U- och 58 A-landskamper för Kroatien (2002-15).

Klubbar som spelare:
NAŠK (1998-2000),
Papuk, (2000-01),
Belišće (2001-02),
Osijek (2002-04),
Dinamo Zagreb (2004-05),
Heerenveen (2005-09),
Bayern München (2009-12)
Sporting CP (2012-13),
Celta de Vigo (lån 2013)
Panathinaikos (2013-16),
Koper (2016-17),
Anorthosis (2017-19),
Ayia Napa (2019-20),
Omonia Psevda (2020-21).

Lag som tränare:
Omonia Psevda (2020–21 spelande)
Dubrava (2021),
Trnje (2022–).
David BATTY blir 54 år.
 
David BATTY är född 1968 i Leeds, England
Mittfältare
7 U-, 5 B- och 42 A-landskamper för England (1988-99).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1980-93),
Blackburn Rovers (1993-96),
Newcastle United (1996-98),
Leeds United igen (1998-2004).

Bland meriterna är han Engelska mästare i fotboll med Leeds säsongen 1991/1992 samt med Blackburn säsongen 1994/1995.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv