• Boris dagliga blogg

Lördagen den 8:e maj 2021

DAGBOK
TIDNINGEN
FOTBOLL

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/5:
1971: Arsenal blir andra klubben i modern tid som tar The Double.
1974: Magdeburg slår Milan i Cupvinnarcup-finalen.
1996: PSG Cupvinnarcup-mästare är enda Europatiteln hittills.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/5:
Lucio, Luis, Francesco, Jackie, Herbert.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 7/5 2021.

DAGBOK

Det var inte min tidiga morgon igår då jag hade hjälpt till lite under natten när den Lille (valpen) hade lite ont i magen och skulle ut i trädgården ett antal gånger i natt. Fast mesta delen av nattpassningen stod matte för. Hon hade även tidig morgon och var stationerad på Hyllie Folktandvårds akutavdelning. Fast det var bara bra. Då hade hon fullt upp att göra hela tiden. Jag vet av egen erfarenhet att det kunde hända att man var urtrött då man åkte till skolan. Väl där så var man på tårna 110% hela dagen och hade ingen tid att slappna av. Det betydde att man aldrig blev trött förrän vid halvfyratiden då eleverna försvann. Alltså blev de stående konferenserna som fanns i stort sett varje dag ganska meningslösa. Detta slipper Frida på Folktandvården, så då hon slutade vid fem skulle bara sista patienterna bokföras och sedan kunde hon komma hem.
 

Valpen var sitt vanliga retliga jag mot de stora hundarna så hon hade inte tagit skada av att vara uppe hela natten. Själv företog jag två promenader. Första var till ICA och lite stödköp plus ingredienser till att fira både tunnbrödet och tunnbrödsrullen idag. Andra promenaden var med Rhiann. Det var ju fortfarande oroväckande om den Lille skulle klara av promenader och sedan var vädret som det var. Vi bor så till att man kan se både ut mot gatan och trädgården och det brukar vara sol på ena sidan och regna på andra. Nu såg det ut att vara sol på båda sidor. Fast då vi väl kom ut så gick vi i både sol och lite regn. Mellan promenaderna var det ”Kycklingpaj med bacon” som skulle tillagas. På ena halvan av pajen kom det som skulle vara med i. Det var min och köttätande dotterns halva. Andra halvan fick endast hackad kronärtskocka och hackar saltgurka under äggstanningen. Detta kunde de två andra i familjen äta. Så bilden är så som receptet var, fast jag lade till lite bönärtsgroddar.
 

Mot kvällen började vädret stabiliseras och frågan är om det är detta som ska komma. Alltså stigande värme och lite mer sol. Jag tänkte att det skulle bli skönt golfväder. Övriga familjen hade tankarna på trädgården och kom på att vi inte sett veckans avsnitt av Trädgårdstider. Alltså blev det avsnitt 8 av detta program innan resten av familjen drog sig tillbaka och jag fick en stund av gårdagens fotbollstittande.

TIDNINGEN

Givetvis innehöll tidningen i vanlig ordning en massa reportage och nyheter om corona och vaccin. I dessa tider som kommer att vara ytterligare minst ett halvt år så är det ju viktigt att hålla på restriktionerna, men som alla vet så är det egentligen bara ett fåtal som vill hålla på detta. Kriminella struntar ju i alla regler så därför blir jag inte förvånad då jag läser att ”Kriminella säljer falska coronaintyg!” Det må så vara, men de som köper dessa intyg är ju minst lika kriminella och bryr sig inte om att föra smittan vidare i världen. Detta bryr man sig inte heller in i Japan. Alla festivaler och andra nöjen är ju inställda i sommar. Har man som vi biljetter till The Ark och Green Day så får vi freda på att de flyttar sina konserter ytterligare ett år till 2022. Men inte OS. Det ska gå även om Japan i övrigt har problem med att smittan sprider sig. I Sverige har man kommit över en miljon som är och har varit smittade av corona. Detta innebär att 1,4% av de som smittats har dött.
 

En ganska lustig händelse som jag läste om på sportsidorna var när FC Rosengårds danska stjärna Katrine Veje skulle åka till träningen. I och för sig inte så lustig för henne, men… Då hon kom med tåget från Köpenhamn så stoppades hon i vanlig ordning av gränspolisen. Fast denna polis vägrade släppa in Katrine. Hon visade upp sitt anställningsintyg signerat av klubbens sportchef Therese Sjögran som sa att hon skulle till jobbet då hon var fotbollsspelare. Gränspolisen sa åt henne att återvända till Köpenhamn med förklaringen att: ”Fotbollsspelare är inte något jobb.” Frågan är vilken värld denne gränspolis lever i? Som tur för Katrine fanns det fler gränspoliser och en hade full koll på vem Katrine var och förklarade för sin kollega att hon hade rätt och att fotbollsspelare var ett jobb. Ett tåg senare kunde hon ta sig till träningen.

FOTBOLL

Så har jag än en gång skrivit om dessa Europaligor utan att ha full koll på hur sanningen är. Jag tittade ju halvhjärtat på matchen Arsenal spelade i torsdags och hade koll på att deras motståndare var ett lag i helgul klubbdress. Givetvis är det Villareal som är det helgula laget. Det är ju till och med så att deras smeknamn är El submarino amarillo ("den gula ubåten"). Fast om man jämför de två spanska lagen Sevilla och Villareal så hade det varit naturligare att Sevilla hade varit i final. UEFA cupen eller Europa League har Sevilla vunnit sex gånger. Nu är det Villareals första final.  Så favorit lär Manchester United bli. Det kan ju bli så att Manchester tar storslam i de UEFAs två cuper och att City möter United i Super Cupen.
 

Premier Leagues omgång 35 inleddes med Leicester mot Newcastle. Ett ganska givet resultat om man kollar tabellen. Fast kanske går det som förra säsongen då Leicester länge låg på Champions Leagueplats, men tappade till en femte plats genom usla resultat de sista omgångarna. Det ser ut att bli något liknande för den givna segern till Leicester igår blev en solklar förlust till Newcastle med hela 4-2 och då hade Newcastle haft ledningen med 4-0. Så det var ett Newcastle som med segern kände sig oerhört nöjda. Resultatet innebär att de har säkrat kontraktet till vidare spel i Premier League till nästa säsong.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 8/5 2021.

TEMADAGAR:
Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget
Internationella dagen för rättvis handel
Tunnbrödets dag
Tunnbrödsrullens dag
Internationella vikingadagen

Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget är en FN-dag. Självklart en dag att minnas då den andra världskriget avslutades i Europa den 8:e maj 1945.
 

World Fair Trade Day är World Fair Trade Organizations stora dag för rättvis handel. Den infaller varje år den andra lördagen i maj och är en global kampanjdag för Fair Trade där konsumenter, återförsäljare, importörer och producenter på olika sätt uppmärksammar vikten av rättvis handel.
 
Den andra lördagen i maj varje år är det
Tunnbrödets dag. Denna högtidsdag som har blivit en årlig tradition är instiftad av Tunnbrödsakademin och firades för första gången 2017. Tunnbrödets dag är ett tillfälle för alla tunnbrödsvänner att njuta av tunnbröd tillsammans. Därför har Tunnbrödsrullens vänner även kommit på att samma dag passar att fira Tunnbrödsrullens dag. En klassisk gatukökstunnbrödsrulle ska innehålla korv och mos i ett tunnbröd. Jag tänker dock lägga lax i en variant och matjessill och nypotatis en en.
 
Organisationen Destination Viking Association har valt den 8 maj till den
internationella Vikingadagen. Det gjorde de 2013. Efter detta firas dagen på många ställen, då vikingar blivit spännande kultfigurer över hela världen.

NAMNSDAG:
Åke

Namnsdagar för den 8:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Akatius (till minne av en kristen martyr, som blev halshuggen i Konstantinopel på 300-talet)
1901–1985 – Åke
1986–1992 – Åke, Åge (utgått) och Ågot (utgått)
1993–2000 – Åke och Ove (nu 13 februari)
Från 2001 – Åke

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E MAJ.

1971 Arsenal the Double

Idag 1971 spelades FA-cupfinalen på Wembley mellan redan klara ligamästarna Arsenal och Liverpool. Efter 90 minuter hade inga spelare överlistat vare sig Arsenals Bob Wilson eller Liverpools Ray Clemence. Det blev förlängning och här hände det saker. Redan efter två minuter gjorde Steve Heighway mål och Liverpool såg ut att förstöra the Double för Arsenal. Men först kvitterade avbytaren Eddie Kelly, och sedan gjorde Arsenals "popstjärna" Charlie George segermålet. Arsenal blev det andra laget i modern tid att vinna the Double. Målskytten Kelly var för övrigt den första avbytaren någonsin som gjort mål i en FA-cupfinal.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E MAJ.

1974 sensation i Cupvinnarcupen.

Idag 1974 spelades Cupvinnarcupen på Feyenoord Stadion i Rotterdam. Det var ingen speciellt populär final. Publiken uppgick till 6 461 personer. Milan var storfavorit och då stannade säkert många fans hemma. Motståndarna kom från ett land som inte hade många fans som kunde eller hade råd att åka till Nederländerna. Det var östtyska laget Magdeburg. Mot alla odds lyckades östtyskarna vinna med 2-0. Detta var enda gången i historien som ett östtyskt lag vann en Europa-turnering.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E MAJ.

1996 PSGs enda Europatitel

Idag 1996 var det final i Cupvinnarcupen. Paris Saint Germain mötte Rapid Wien på King Baudouin Stadium i Bryssel. De 37 000 på läktaren väntade sig en offensiv kamp då båda lagen innehöll spelare som gjort mängder av mål denna säsong. Men de blev bara 1-0 och målskytt blev PSGs back Bruno N'Gotty. Detta var hans första mål för säsongen. Det blev också PSGs första Europatitel och den hittills enda.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

LÚCIO blir 43 år

LÚCIO Lucimar Ferreira da Silva är född 1978 i Planaltina, Brasilien.
Försvarare
105 A-landskamper för Brasilien (2000-11).

Klubbar som spelare:
Planaltina EC (1995-97),
CR Guará (1997),
Internacional (1997-2000),
Bayer Leverkusen (2000-04),
Bayern München (2004-09),
Inter (2009-12),
Juventus (2012),
São Paulo (2013),
Palmeiras (2014-15),
FC Goa (2016-18),
Gama (2018), 
Brasiliense (2018-20).

Världsmästare 2002

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

Luis ENRIQUE blir 51 år

Luis ENRIQUE Martínez García är född 1970 i Gijon, Spanien.
Mittfältare/Anfallare
19 U- och 62 A-landskamper för Spanien och 2 landskamper för Asturias. (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Sporting Gijón ('1981–88),
La Braña (1984–88 lån),
Sporting (1988–90),
Sporting Gijón igen(1989–91),
Real Madrid (1991–96),
Barcelona (1996–2004).

Lag som tränare:
Barcelona B (2008–11),
Roma (2011–12),
Celta (2013–14),
Barcelona (2014–17),
Spaniens landslag (2018-).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

Franco BARESI blir 61 år

Franco BARESI är född 1960 i Travagliato, Italien.
Försvarare
81 A-landskamper för Italien (1982-94).

Klubb som spelare:
1978-97 spelade han hela sin karriär i Milan. Det blev 531 matcher.

Lag som tränare:
Milan Primavera U8 - U19 (2002-08)

Världsmästare 1982.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

Jackie CHARLTON blev 85 år

John "Jack" ("Jackie") CHARLTON är född 1935 i Ashington, Northumberland, England, och avled den 10:e juli 2020 isviterna av lymfkörtelcancer och demens.
Försvarare
35 A-landskamper för England (1965-70).

Klubb som spelare:
1950-73 spelade han 629 matcher för en och samma klubb Leeds United.

Lag som tränare:
Middlesbrough (1973-77),
Sheffield Wednesday (1977-83),
Newcastle United (1984-85),
Irlands landslag (1986-95). 

Han blev världsmästare 1966 och svarade då på frågan: “Hur känns det att vara världens bästa fotbollsspelare?” ”Jag är inget bra på att spela fotboll, men jag kanske är en av världens bästa på att förstöra för andra att spela fotboll!”

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

Herbert JOHANSSON blev 70 år

Gunnar Herbert JOHANSSON var född 1925 i Grevie i nordvästra Skåne, och avled den 14:e mars 1996 i en hjärtattack.
Försvarare,
Svensk.

Klubb som spelare:
Det blev över 500 matcher i Grevie GIK som en stenhård centerback inte många kom förbi.

Kanske inte så känd för många, men desto mer känd för mig.
Han var min far.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT VÅRLIKT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv