• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 6:e april 2023

NAMNSDAG:
Vilhelm
William


TEMADAG:
Skärtorsdagen
Knivens dag
Barn på sjukhusdagen
Pingisens dag
Internationella sportdagen för utveckling och fred

RUBRIKER.

Dymmelonsdag och akvariejobbet löper vidare.
Första Brentfordtröjan och Varma tacoweraps.
Spänning, märklig fotboll och meddelande från gammal elev.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/4:
1924: Italiens största landslagsförlust.
2005: Kom Mourinho med tvätten, eller...
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/4:
Julie ERTZ, 
Diana MATHESON, 
Robert EARNSHAW, 
Robert KOVAC.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN FEMTE APRIL 2023.

Dymmelonsdag och akvariejobbet löper vidare.
 

Igår hade vi kommit gfram till Dymmelonsdagen. Det kallas onsdagen före påsk, vilken infaller under stilla veckan, och är dagen då påskfriden inleds. Namnet kommer av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag med trästavar, dymblar eller dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt. Det var en markering av att det är stilla veckan och att långfredagen är i antågande. I Nyland i Finland har dymmelonsdag även kallats klockonsdag.

Fast vi gav blanka den i om man satte dymlar i kyrkklockorna eller ej. Hundara ville ha sin promenad. Vi ville ha förmiddagsfika och sedan var det historien om det som skulle vara ”to be comtinued” från igår. Jag kom på att jag hittat en undanskymd plats i trädgården där vi kunde samla skräp för att åka till tippen då det blev tillräckligt mycket. I ett svagt ögonblick av förvirring slog mig en tanke att jag kanske, trots allt, lagt ”Back to Nature-bakgrunden” där. Och mycket riktigt så låg bakgrunden, som blivit fyra bitar då jag spettade loss dem från det andra akvariet, där. Fram med silikonet och jag limmade fast bitarna så att jag skulle kunns såga till det som behövdes sättas upp i nya akvariet. Problemet var att limningen inte var klar och härdad förrän om 24 timmar. Men idag ska jag kunna slutföra arbetet och i morgon ska sköldpaddan kunna börja använda sitt nya hem.

Första Brentfordtröjan och Varma tacoweraps.
 

Vid kaffet dikuterade hustrun och jag ett av våra favoritprogram ”Trädgårdstider”. Nu var det inte favoritprogrammet längre. Tvärtom. Hustrun ansåg att det gjordes alldeles för stora och tokiga saker i programmet, som sunken gardens, vällingklocka och röka färskost. Tareqs matlagning hade helt gått över till vegetariskt, den gamla trädgården som använts i ett par års program hade man helt låtit förfalla. Sedan kom det värsta av allt. Damerna i programmet snickrar, målar och gräver i trädgården i dyra finkläder. Usch sa hustrun och i fortsättningen får vi hålla oss till brittiska ”spänningsserier”.

Sedan skulle hustrun till sin gamla fotspecialist. Det innebar att jag och hundarna körde henne in till Malmö. Men det passade bra då min senaste beställning från Unisport inte hade registrerat adressändringen utan sänt Brentfords förstatröja från 2021 – 2023 till ICA Maxi på Ystadvägen. Den hämtade jag, lämnade av hustrun och sedan åkte jag och hundarna hem och löste korsord, åt middag och lagade middag. Ja, alltså, det var jag som löste korsord. Hundarna åt middag och sedan lagade jag vår middag som igår var ”Varma tacowraps”. Man gör en röra av vad man vill ha som fyllning. Sedan lindar man i detta i Libabröd och därefter in i ugnen i tio minuter 180 grader. Dessa var klara då hustrun kom hem. Hon hade hämtats av dottern som slutat sitt jobb och an lände Päronvägen vid halvsextiden.

Spänning, märklig fotboll och meddelande från gammal elev.
 

Kvällens spänningsprogram på TV blev avsnitt två i serien om prästen Fader Brown som drabbas av mycket brottligt i sin församling och som gärna forskar i dessa brott till polisens förtret, men som alltid löser fallen. ”The Flying Stars” hette detta avsnitt från 2013. Serien spelas alltjämt in och är nu givetvis uppe i säsong 10. Dottern kom in och påpekade att det är ju Ron Weasleys pappa. Jadå, skådespelaren Mark Williams spelar både Fader Brown och spelade Arthur Weasley i Harry Potterfilmerna.

Det var ju även fotboll i Premier League. Här gjorde Newcastle processen kort med West Ham i London. 5-1 vann Newcastle med. Jag tittade på Manchester United mot Brentford. Den slutade 1-0 och Uniteds mål var mycket märkligt. Fast det var det nog ingen mer än jag som reagerade på. Målet kom på en hörna som Marcus Rashford tofflade in. Det var det inget att säga om, en hörnan kom till på en situation som om det i stället för hörna hade blivit mål, så hade det målet granskats och då är risken väldigt stor att det blivit VAR-granskat och man kommit fram till att det var offside. Nu blev det en räddning och hörna. Det får man enligt reglerna inte använda VAR till att kolla. Visst är fotboll ett märkligt spel?

Men jag gick och lade mig med en inre tillfredsställelse trots det. Då jag lade in detta på Facebook såg jag att jag fått ett meddelande på Messenger av en gammal elev som tackade mig för vad jag gjort för honom och alla i den klass jag hade för 28 år sedan. Sådana meddelanden värmer och säger mig att jag åtminstone gjort något rätt i min gärning som mellanstadielärare. Tack Robin!

IDAG! TORSDAGEN DEN SJÄTTE APRIL 2023.

NAMNSDAG:

Vilhelm
William

 

Namnsdagar den 6:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1721 – Sixtus (till minne av påven Sixtus I; utgått)
1721–1900 – Vilhelm
1901–1985 – Vilhelm
1986–1992 – Vilhelm, William och Willy
1993–2000 – Vilhelm och Willy (utgått)
2001–2010 – Vilhelm och Helmi (utgått)
Från 2011 – Vilhelm och William

TEMADAG:

Skärtorsdagen
 

I kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag. Det är därför det heter skärtorsdag. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld. 

Eftersom skärtorsdagen är central för kristen tro, har den också blivit viktig i folktron. Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta gjorde att det gällde att vara extra försiktig denna dag. man skulle gömma kvastar och spisrakor och stängda skorstensspjäll. Att skjuta gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar.


Knivens dag
 

Knivens dag instiftades av Knivakademien redan 2010 och infaller alltid på torsdagen innan påskafton, det vill säga Skärtorsdagen. Kökets viktigaste redskap har en egen dag och som ni kanske vet så ger en vass kniv godare mat. Skivas lammsteken med en vass kniv så blir det ännu saftigare köttskivor på tallriken.


Barn på sjukhusdagen
 

Det finns barn som åker till sjukhuset oftare än till skolan. Den 6 april är det barn på sjukhusdagen, då uppmärksammar Min Stora Dag alla barn som har en tuff vardag med sjukhusvistelser och behandlingar.


Pingisens dag
 

Den 6 april 2015 firades pingisen dag, World Table Tennis Day (WTTD) för första gången.


Internationella sportdagen för utveckling och fred
 

Den 6:e april varje år firas den Internationella dagen för idrott för utveckling och fred. Det är en dag för att uppmärksamma sportens räckvidd, enastående popularitet och grund i positiva värderingar, något som kan bidra till de Globala målens genomförande. FN-Dag!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJÄTTE APRIL.

Gianpiero Combi vars debut inte blev så lyckad, men som sedan skulle bli kapten i Italienska landslaget. Gianpiero Combi vars debut inte blev så lyckad, men som sedan skulle bli kapten i Italienska landslaget.

1924 Italien mot Ungern.
 

Idag 1924 var det Italienska landslaget i Budapest för en vänskapslandskamp mot Ungern. Det skulle visa sig bli Italiens största förlust genom tiderna 1-7. Värst var det för Juventus målvakt Gianpiero Combi som var 22 år och gjorde debut i landslaget. Han fick bära hundhuvudet för förlusten. Det dröjde över ett år innan han åter blev uttagen till landslaget. Därefter var hans debut glömd. Han höll nollan i 7-0 segern över Frankrike. De kommande tio åren var han given förstekeeper. 1928 var han med och tog olympiskt brons och 1934 var han även kapten i det italienska lag som tog sin andra världsmästerskapstitel i Frankrike 1938.

2005 Mourinho i tvätten.
 

Kvartsfinalmatchen mellan Chelsea och Bayern München spelades idag 2005. Chelseas succécoach Jose Mourinho var inte på Stamford Bridge eller… I åttondelen hade Chelsea slagit ut Barcelona, men bortamatchen vann Barca med 2-1. Mourinho startade då ett rykte att Barcas tränare Frank Rijkaard hade varit inne hos domare Anders Frisk i halvtid och påverkat honom. Detta ledde till mordhot mot Anders och i slutänden till att han slutade som domare.
 
UEFA dömde Mourinho till två matchers avstängning. I dagens match på Stamford Bridge spelade Chelsea med hjälpcoacherna som lade om de taktiska planerna på rätt sätt. Fitnesscoachen, Rui Faria hade en mystisk hatt som täckte ena örat och målvaktstränaren Silvinho Louro var ofta i omklädningsrummet och kom ut med diverse lappar. Matchen slutade 4-2 till Chelsea. Efteråt har det framkommit att Mourinho smugglades in i Chelseas omklädningsrum i en tvättkorg och efter matchen lämnade han arenan på samma sätt. Det har inte kunnat bevisas till 100 % så Mourinho fick aldrig något ytterligare straff.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJÄTTE APRIL.

Julie ERTZ blir 31 år.
 

Julie Beth ERTZ (fd Johnston) är född 1992 i Mesa, Arizona, USA
Försvarare/mittfältare
10 U- och 116 A-landskamper för USA (2007-).

Klubbar som spelare:
Arizona Arsenal Soccer Club (2000–04),
Sereno Soccer Club (2004–10),
Santa Clara Broncos (2010–13),
Chicago Red Stars (2014–21)

Hon valdes till USAs bästa kvinliga fotbollsspelare 2018 tillsammans med Alex Morgan, Tobin Heath, Lindsey Horan och Megan Rapinoe.
Världsmästare 2015.

Diana MATHESON blir 39 år.
 

Diana Beverly MATHESON är född 1984 i Mississisauga, Ontario, Kanada
Mittfältare
206 A-landskamper för Kanada (2003-20).

Klubbar som spelare:
Princeton (2004–07),
Team Strømmen (2008–10),
Washington Spirit (2013–16),
Seattle Reign FC (2017),
Utah Royals FC (2018–20),
Kansas City (2021).

Olympisk bronsmedaljör både 2012 och 2016

Robert EARNSHAW blir 42år.
 

Robert EARNSHAW är född 1981 i Mufulira, Zambia.
Anfallare
10 U- och 59 A-landskamper för Wales (1998-2012).

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1997-2004),
Greenock Morton (2000 lån),
West Bromwich Albion (2004-06),
Norwich City (2006-07),
Derby County (2007-08),
Nottingham Forest (2008-11),
Cardiff City igen (2011-13),
Maccabi Tel Aviv (2012-13 lån),
Toronto FC (2013-14),
Blackpool (2014),
Chicago Fire (2014),
Vancouver Whitecaps FC (2015),
Whitecaps FC 2 (2015 lån).

Lag som tränare:
Fresno FC (2018-19 assisterande),
Orange County SC (2022– assisterande)

Robert KOVAC blir 49 år.
 

Robert KOVAC är född 1974 i Västberlin, Västtyskland.
Försvarare
84 A-landskamper för Kroatien (1999-2009).

Klubbar som spelare:
Rapide Wedding (1980-86),
Hertha Zehlendorf (1986-95),
Nürnberg (1995-96),
Bayer Leverkusen (1996-2001),
Bayern München (2001-05),
Juventus (2005-07),
Borussia Dortmund (2007-08),
Dinamo Zagreb (2009-10).  

Lag som tränare:
Kroatien U21 (2013 assisterande),
Kroatien landslag (2013-15 assisterande)
Eintracht Frankfurt (2016-18 assisterande),
Bayern München (2018-19 assisterande),
AS Monaco (2020-22 assisterande),
VfL Wolfsburg (2022– assisterande)

Han är lillebror till Niko Kovač som var huvudtränare i Bayern. De har spelat ihop i både bayern München och Kroatiska landslaget där Niko gjort 83 landskamper.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA SKÄRTORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv