• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 9:e februari 2023

NAMNSDAG:
Fanny
Franciska


INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Pizza Day
Chocolate Day
Read in the Bathtub Day
Toothache Day

RUBRIKER.

Spaghettibitar med röd linssås.
Sverige sköt bort sig.
Gårdagens TV.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/2:
1979: Trevor Francis, dyraste spelare i England.
2010: Amy Fearn blir första kvinniga domaren i en Engelsk proffsliga.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/2:
Gordon STRACHAN,
Josef MASOPUST.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN ÅTTONDE FEBRUARI 2023.

Spaghettibitar med röd linssås.


Skönt att vara tillbaka på det normala tidsschemat. Morgonförberedelser, hundpromenad och sedan elvakaffet. Sedan lyckades jag hitta två lässtunder under eftermiddagen för Viveca Stens tredje bok i serien Åreorden. Botgöraren heter den. Då det saknades bröd tvingades jag till ICA Maxi. Det var inte bara brödet utan även ett besök på utlämningsstället som finns på ICA. Ett par brev behövdes frankeras och så hade det kommit ett paket med PostNord som skulle hämtas ut. Middagen var bestämd till den vegetariska rätten som hette ”Couscous med röd linssås”. Fast jag valde att bryta spaghetti i korta bitar och koka dessa i stället för couscous. Till tredje rätten som vi ska göra till fredag ska det vara kyckligfärsköttbullar, och dessa gjorde jag redan igår. På så sätt fick både jag och hundarna lite kött till gårdagens vegetariska rätt. Ja, ni förstår min inställning till maten. Det är inte så mycket vegetariskt intresse för min del. Uppvuxen med middagar som på något sätt innehåller kött så vill jag fortsätta med detta. Alla som vill vara vegetarianer får mycket gärna vara det, men alla måste inte vara vegetarianer.

Sverige sköt bort sig.
 

Jag kom på då jag läste gårdagens tidning att det fanns en hel del världsmästerskap och att jag normalt sett brukar titta på dessa. Fast det blev inte direktsänt utan jag såg VM i skidskytte på SVT Play. Det var mixedstafetten och det fina med att se det i efterhand var att man kunde snabbspola stafetten till skjutningarna och skulle det gå åt skogen för Sverige så kunde man snabbspola till slutet för att se vilka som tog guldet. Norge klantade sig i början, men kom tillbaka i slutet och blev världsmästare. Sverige gjorde tvärtom. De var med i toppen och hade chans till guld tills siste man startade. Där sket det sig rejält och alla medaljchansen försvann då siste svensken fick tre straffrundor. Från medaljplats slutade Sverige som nia. Laget hade näst bästa åktid av alla nationer, men skyttet var överlägset sämst av alla de 26 startande nationerna. Tre straffrundor och 15 missade skott. Näst sämst var Japan med en straffrunda och 13 missade skott. Men det var bara första dagen av VM så det kan bara bli bättre.

Gårdagens TV.
 

Kvällsdeckaren eller kvällsspänningen blev avsnitt två och tre från första säsongen av The Pact. Vid alla de tre avsnitt vi sett så får man uppfattningen av att nu är vi nära lösningen. Men hela tiden dyker det upp sidospår och nya fakta om huvudpersonerna. Slutet har givetvis en ganska stor betydelse för vad man kommer att tycka om serien i stort, men än så länge är den riktigt hyfsad.

Riktigt hyfsat måste man påstå att det gick för Leeds United som spelade utan en riktig tränare. Han fick sparken och Michael Skubala som varit U21 tränare hartillfälligt fått ta över som caretaker, som det heter på engelska. Laget hade inte det lättaste motstånd då det var påmOd Trafford mot hemmalaget Manchester United. Ett tag såg det riktigt bra ut då Ledds gjorde 2-0 i början av andra halvlek, men Manchester United kom igen. Det räckte dock bar till 2-2.

Ett annat Premier Leaguelag som klarade sig lite bättre var Fulham. De vann i Sunderland i den sista omspelsmatchen i FA-cupen. 3-2 låter kanske som en spännande match, men Sunderlands sista tröstmål kom på övertid så de var en ganska sker seger för Fulham som nu kommer att få möta Leeds på hemmaplan i kvartsfinalen.

IDAG! TORSDAGEN DEN NIONDE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Fanny
Franciska

 

Namnsdagar den 9:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Apollonia (till minne av ett helgon och martyr i Alexandria på 200-talet; utgått)
1901–1985 – Fanny
1986–1992 – Fanny, Sanny (utgått) och Sonny (utgått)
1993–2000 – Fanny och Betty (utgått)
Från 2001 – Fanny och Franciska

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:

Pizza Day. Pizza dagen brukar normalt sett firas den första januari. Fast det går ju att fira denna dag när man vill. Det som blev vår nuvarande pizza har kunnat spåras till 900-talet i Neapel. Det var ett platt bröd med tomatsås och ost. I USA gjorde Lombardis i New York sin första pizza 1905, och det är från detta som rätten sedan spreds i USA.
Chocolate Day. Cholkadets dag behöver heller ingen större förklaring. Den kan man fira när man vill och med vilket cholkad man vill. Normalt infaller årets stora chokladdag den 7:e juli, men dagens firande har att göra med den stundande Alla hjärtans dag, där veckan innan har någon godsak att fira.
Read in the Bathtub Day. Läsa i badkaret-dagen kan vara problematisk då många saknar badkar och att läsa i duschen har inte samma tjusning. Men har man ett badkar så tappa upp ett härligt bad och ta med en spännande eller romantisk roman.
Toothache Day. Tandvärksdagen syftar givetvis inte på att man ska fira med att ha tandveärk. Tvärtom så är det en dag då man ska värna för en god mun- och tandhälsa så att man ska slippa ha tandvärk. Borsta minst två minuter, minst två gånger om dagen och använd tandtråd eller tandbetare plus munskölj. Att undvika för mycket socker är också a och o.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN NIONDE FEBRUARI.

1979 Francis dyrast i England.
 

Idag 1979 presenterade Brian Clough det dittills dyraste spelarköpet någonsin i Engelsk historia. Han hade varit noga med att det inte skulle bli något magiskt tal som skulle bli en negativ tanke för Trevor Francis prestationer. Därför var prislappen på 999.999 pund. Nu visade det sig att skatter och avgifter gjorde att Francis blev den förste miljonspelaren då summan i verkligheten blev 1.1 miljoner pund. Från Birmingham till Nottingham. Det visade sig att det var ett lönande köp. Tyvärr kan sägas för MFF och deras supporters. Senare på våren den 30 maj, skulle Trevor Francis avgöra Mästarcupfinalen i München med matchens enda mål i finalen mot Malmö FF.

2010 Första kvinnliga domaren.
 

Idag 2010 skrevs det historia på Ricoh Arena i Coventry. Då det återstod 20 minuter av matchen mellan Coventry och Nottingham Forest skadade sig domare Tony Bates så illa i benet att han inte kunde fortsätta. Den assisterande domaren Amy Fearn fick ta över. Det var första gången en kvinna dömt en match i de fyra högsta divisionerna i England (detta konservativa land.)

Enda målgörare i matchen var Coventrys Clinton Morrison. Hans kommentar till domaren var: ”Det fanns ingen meningsskiljaktighet när hon var ansvarig och ingen dåligt språk. Det hade varit intressant om det hade funnits någon kontrovers, men det var det inte för att hon gjorde ett mycket bra jobb.”

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN NIONDE FEBRUARI.

Gordon STRACHAN blir 66 år.
 

Gordon David STRACHAN är född 1957 i Edinburgh, Skottland
Mittfältare
1 U- och 50 A-landskamper för Skottland (1979-92).

Klubbar som spelare:
Dundee (1971-77),
Aberdeen (1977-84),
Manchester United (1984-89),
Leeds United (1989-95),
Coventry City (1995-97).  

Lag som tränare:
Coventry City (1996-2001),
Southampton (2001-04),
Celtic (2004-09),
Middlesbrough (2009-10),
Skottlands landslag (2013-17).

Han vann fotbollsjournalisternas pris som Årets fotbollsspelare i England (FWA) 1991 när han spelade för Leeds United.

Josef MASOPUST blev 84 år.
 

Josef MASOPUST var född 1931 i Střimice, Tjeckoslovakien, och dog den 29:e juni 2015 i Prag, Tjeckien.
Mittfältare
63 A-landskamper för Tjeckoslovakien (1954-66).

Klubbar som spelare:
Uhlomost Most (1945-50),
Technomat Teplice (1950-52),
Dukla Prag (1952-68),
Crossing Molenbeek (1968-70).

Lag som tränare:
Dukla Prague (1973–76),
Zbrojovka Brno (1976–80),
Hasselt (1980–84),
Tjeckoslovakiens landslag (1984–87),
Indonesiens U19 (1988–91),
Zbrojovka Brno igen (1992),
FK Pelikán Děčín (1993–96).

Han utsågs till Årets spelare i Europa 1962. Samma år ledde han det tjeckoslovakiska landslaget till final i VM i Chile. Med sin klubb, Dukla Prag, blev Masopust åttafaldig tjeckoslovakisk mästare.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv