27:e maj

NAMNSDAG

Blenda:
Blenda eller Blända är ett svenskt kvinnonamn som möjligen är bildat av ordet blända eller av sockennamnet Blädinge i Allbo härad, Kronobergs län, Småland. En annan förklaring är att det skulle betyda den "förbländande" eller "den bländande sköna"

Beda:
Kvinnonamnet Beda är ursprungligen ett engelskt mansnamn med något osäker betydelse. Enligt vissa tolkningar är betydelsen 'bedjaren'. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet och används som kvinnonamn.
 

VIP födda den 27:e maj

Några andra som också är födda den 27:e maj

1911 – 1978  Hubert Humphrey
Amerikansk demokratisk politiker, senator för Minnesota 1949–1964 och från 1971, USA:s vicepresident 1965–1969

1911 – 1993  Vincent Price
Amerikansk konstvetare och skådespelare, ofta skräckfilmer. Originalversionen av Flugan (1958) blev en stor succé.

1912 – 2002  Sam Snead
Amerikansk golfspelare

1936 –  Louis Gossett, Jr.
Amerikansk skådespelare

1975 –  Jamie Oliver
Brittisk kock, programledare, författare och tv-personlighet.

Några i musikens värld som är födda den 27:e maj

1934 – 2014  Harriet Forssell
Svensk jazzsångare och skådespelare

1939 – 2017  Don Williams
Amerikansk countryartist. ¤ Some broken hearts never mend

1943 –  Cilla Black
Brittisk sångare ¤ You're My World

1946 – 2005  Niels-Henning Ørsted Pedersen
Dansk jazzbasist

1947 –  Peter Knight
Brittisk folkmusiker som gjorde sig känd som sångare och fiolspelare i gruppen Steeleye Span

1957 –  Siouxsie Sioux
Brittisk sångerska, som var centralfigur i gruppen Siouxsie and the Banshees. Född Susan Janet Ballion.

Några kända personer som avled den 27:e maj

1964  Jawaharlal Nehru dog 74 år gammal av en hjärnblödning till följd av hjärtattack. Han var en indisk självständighetskämpe och politiker. Han var Indiens förste premiärminister 1947–1964.

1990  Gunnar Lindkvist dog 73 år gammal. Han var en svensk skådespelare och revyartist. Tillsammans med Carl-Gustaf Lindstedt och Nils Ohlson bildade man 1942 crazytrion Tre Knas, och efter det kallades Gunnar ofta för "Knas".

Today in history 27:e maj

Några händelser som inträffat den 27:e maj

1660
FREDEN I KÖPENHAMN, BORNHOLM LÄMNAS TILLBAKA TILL DANMARK
 

Sverige och Danmark sluter freden i Köpenhamn, vilken gör slut på det krig mellan länderna, som har varat i två år. Denna fred bekräftar freden i Roskilde från 1658, med undantag av att Trondheims län i Norge och ön Bornholm utanför Skånes sydöstkust återförs till Danmark. De båda länderna håller därefter fred med varandra till 1675, då danskarna inleder ett försök att återta de förlorade östdanska landskapen Skåne, Halland och Blekinge.

1860
GARIBALDI ERÖVRAR PALERMO OCH SÄTTER GRUNDEN TILL ITALIEN
 

Giuseppe Garibaldis trupper belägrar och erövrar den sicilianska huvudstaden Palermo. Då hela ön Sicilien därmed är i Garibaldis händer har han där en stark grund att fortsätta enandet av Italien på och senare under sommaren leder han trupperna över Messinasundet till italienska fastlandet, där hans segertåg fortsätter. Redan i mars året därpå utropas kungariket Italien.

1930
CRYSLER BUILDING (DÅ VÄRLDENS HÖGSTA SKYSKRAPA) INVIGS
 

Skyskrapan Chrysler Building på Manhattan i New York invigs. Under byggtiden har man tävlat med Bank of Manhattans byggnad om att bli den högsta i världen och för att försäkra sig om detta låter konstruktören också montera dit en tornspira. Byggnaden blir totalt 319 meter hög och är därmed vid invigningen den högsta i världen. Den blir först med att slå Eiffeltornets 300 meter, men behåller inte förstaplatsen länge, då Empire State Building, som är 449 meter, invigs redan året därpå. Numera är det den femte högsta byggnaden i USA.

1941
SLAGSKEPPET BISMARCK SÄNKS
 

Efter att brittiska fartyg sedan 24 maj har letat efter det tyska slagskeppet Bismarck, som då är världens största krigsfartyg, har man den 26 maj lyckats spåra upp det och sedan britterna, med hjälp av torpedflyg, har lyckats göra fartyget omöjligt att manövrera har det blivit en lätt måltavla. Tidigt på morgonen denna dag inleder britterna ett bombardemang av fartyget och det sjunker vid elvatiden på förmiddagen. Britterna hävdar, att de har sänkt henne, medan tyskarna hävdar, att de själva har sänkt henne, genom att öppna bottenventilerna. Det faktum att fartygsvraket inte imploderar av trycket från omgivande vattenmassor tyder på att hon var vattenfylld när hon sjönk, vilket stöder den tyska teorin. Av 2 065 tyska besättningsmän överlever endast 115 stycken.