• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 27:e juli 2022

Andra dagen i Svendborg och ett chanslöst Sverige.

NAMNSDAG
Marta

TEMADAGAR:
Sjusovardagen och Gå på styltor-dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/7:
1994: Alexi Lalas blir första USA-proffset i Europa i modern tid.
2007: John Terry får en rejäl lönehöjning för lång och trogen tjänst.
2009: Zlatan till Barcelona blir det tredje dyraste spelarköpet i historien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/7:
Marek HAMŠÍK, Goran PANDEV, Lorik CANA, José Luis CHILAVERT.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 26:E JULI 2022.

Andra dagen i Svendborg och ett chanslöst Sverige.

Vid uppvaknandet på Belvedere B&B i Svendborg hade vi beslutat att gå till Sparbutiken för att handla färska frukostbullar. Belvedere alltså Niels skapelse är för oss bara Belvedere B. Frukost eller morgenmad som det heter på danska fixar man själv. Då familjen ville sitta i samlingsrummet kom jag i senaste laget dit. Det finns ett bord med fyra platser och två var upptagna av ett annat par som bodde här. Alltså bänkade jag mig på uteplatsen. Då jag var själv så kunde jag även ta med datorn och läsa morgontidningen, Sydsvenskans e-tidning.

Alla tre blev vi klara med frukost och dagens förberedelser kvart över nio. Då hade vi en dryg halvtimme att ta oss till hamnen. Här fanns en gammal skorv vid namn M/S Helge. Helge är ett motorskepp från 1924 som fortfarande är i bruk. Under sommaren åker den ett antal turer från Svendborg till Vindebyøre, Christiansminde, Troense, Grasten och Valdemars Slot. Därefter går den samma väg tillbaka i omvänd ordning så klart. Vill man stiga av så har man två och en halv timme på sig innan nästa tur kommer och man kan åka tillbaka. Vi valde att ta den två timmar långa turen i ett svep.

Innan vi skulle till vårt lunchställe särade vi på oss så att jag hade en halvtimme för mig själv. Först stegade jag mot InterSport som jag köpt en del fotbollströjor av vid tidigare besök. De hade endast en tröja kvar. Det var förra säsongens Manchester Unitedtröja. Lustigt nog var den i storlek XL. Det var som om det var menat att jag skulle ha tröjan. Men jag ville inte betala fullpris 700 kronor. Då jag påpekade om att det var den förra säsongens tröja sänktes priset till 400 och jag slog till. Nästa butik jag var inne i hittade jag pussel med motiv av Martin Schwartz. Det är en dansk konstnär som gör bilder av kända städer. De finns ett antal fasader av kända byggnader staplade på varandra. Det blev så småningom ett med byggnader från London. Kings & Queens som numera även finns på Emporia i Malmö har jag handlat en del kläder av. Men det mesta har jag köpt i Svendborgs butik. Alltså tittade jag in där. Det blev två par mjukisshorts som man kan ha som hemmashorts.

Sedan samlades vi på det matställe som Äldsta dottern åt sin första måltid på då hon var i staden för första gången. Då var hon tillsammans med yngsta dottern. Äldsta dottern och jag åt sista måltiden där innan äldsta dottern flyttade från Svendborg. Nu åt vi alla tre där. Det lustiga är att vi inte kommer ihåg vad restaurangen heter. Men det har sin förklaring. Ingen av alla de gånger vi varit här har det varit samma ägare och följaktligen nytt namn varje gång. Dessutom har det legat ett parfymeri i lokalen då Google var och filmade senast. Igår blev det Smörrebröd "Stjerneskud". Alltid lika gott.

Efter maten skulle vi hitta ett kaffeställe, men innan dess blev det ytterligare några affärer och mitt shorts och pusselinköp. Äldsta dottern hade då hon slutade för två år sedan köpt ett armbandsur som var tillverkat i Svendborg. Batteriet hade tagit slut och då det är enkelt att själv byta dessa så hade jag tagit mig på arbetet. Problemet var att det lilla klockbatteri som sitter i armbandsur inte är lika breda i Danmark som i Sverige. Det skiljde 0,1 millimeter vilket innebar att man inte kunde sätta på bakstycket ingen. Jag hade satt tillbaka det utgångna batteriet men tyckte att det var onödigt att trycka på bakluckan. Ägaren av klockbutiken blev gramse och undrade varför vi hade försökt byta batteri själv. Detta med batteribyte gör man hos en urmakare. Mitt svar var att det var jag som gjort försöket att byta och att i Sverige gick man inte till urmakare för att byta batteri. Yngsta dottern hade gjort det och det kostade 400 kronor. Då jag utförde samma sak kostade det 20 kronor vilket var priset på ett batteri. Detta förklarade jag för urmakaren. Jag vet inte var batteribyte kostar i Danmark, men dottern fick betala 100 kronor.

Fikat tog vi på Knæwr Kaffebar. Den har legat på samma ställe i alla år vi varit här. Det blev en dammsugare till kaffet. Här kallades det Stock och det har sin förklaring då den var tre gånger så stor som en vanlig punschrulle. Alltså räckte det med en till oss tre. Det var inte av snålhet utan för att de endast hade en kvar att sälja. Føtex är ett varuhus som också legat på samma ställe alla år. Här lämnade äldsta dottern oss då hon skulle träffa fler gamla vänner från staden klockan fyra. Hustrun och jag fick med oss lite snacks och frukt till vår Bed. Normalt heter det ju Bed & Breakfast, men det har jag ju förklarat.

Då dottern också anlände vid sextiden så var det en kort paus innan hon och hustrun for iväg till nya gamla vänner. De anlände strax före tolv och då hade jag hunnit se andra avsnittet av deckaren The Chelsea Detectives. Andra avsnittet var lika bra som det första. Jag ska försöka se trean i kväll. Nästa program jag såg var inte lika bra. Det var semifinalen i damernas fotbolls-EM. Hemmanationen England som storfavorit mot Sverige som TV-folket ansåg hade många fördelar och säkert kunde ta sig till final. Sverige gjorde en bra match under EM och det var mot inkallade reserverna Portugal. Resten har varit lamt anfallsspel och tamt försvarsspel. Detta straffade sig igår. Det var lögn i helsike att få några farliga chanser på Englands målvakt. Jo, en fick man då bollen av misstag tog på ett knä och höll på att gå över målvakten. De engelska tjejerna lekte med Sverige i andra halvlek och kunde till och med klacka en boll mellan benen på Sveriges målvakt. 4-0 var fullständigt rättvist och kanske är det tur att man inte spelar match om tredje pris för Sverige blir alltså trea och det ska de vara nöjda med. Vem England ska möta i finalen avgörs idag. Det kan bli ett möte som i VM-finalen 1966. Jag tror det blir England mot Tyskland i finalen. Fast 1966 hette det Västtyskland.
 
Jag avslutar med några bilder från turen med m/s Helge.

IDAG; ONSDAGEN DEN 27:E JULI 2022.

NAMNSDAG
Marta

Namnsdagar för den 27:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1620 – Simeon (till minne av ett helgon från 400-talet.)
1620–1679 – Christoph (utgått)
1680–1900 – Sju sovare (se Temadag) och Seved (nu 28 juli)
1901–1985 – Marta
1986–1992 – Marta, Marit (nu 6 maj) och Marita (nu 22 oktober)
1993–2000 – Marta och Moa (nu 18 november)
Från 2001 – Marta

TEMADAGAR:
Sjusovardagen och Gå på styltor-dagen

Sjusovardagen
 
Sjusovardagen, eller Sju sovares dag, var en helgondag i den svenska kalendern fram till 1901.
Historien är en gammal martyrlegend. Under den romerske kejsar Decius tid på 200-talet flydde sju kristna män i Efesos undan förföljelse och gömde sig i en grotta. Grottöppningen murades igen.
Ca 200 år senare återupptäcktes grottan och de sju sovarna vaknade, men trodde att de endast hade sovit en enda natt. Härifrån kommer uttrycket ”sjusovare”.

 
Gå på styltor-dagen
 
Klicka på bilden!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E JULI 2022.

1994 första USA-proffset.

Efter VM i USA 1994 blev en hel del amerikanska spelare intressanta för Europeisk fotboll. Den förste amerikanen i modern tid som skrev på ett proffskontrakt i Europa var försvararen Alexi Lalas. Han signerade idag 1994 ett kontrakt med Italienska Padova. Det blev två år i klubben innan han återvände till den nya proffsligan i USA. Alexi var en hårdför back som syntes lång väg med sin längd men framförallt sitt burriga röda hår och lika röda bockskägg. Sedan är han en ganska bra sångare också. Klicka på bilden och kolla!

2007 lönehöjning för Terry.

John Terry: a brief history of John Terry: a brief history of
Redan 2007 var lönerna en fotbollsspelare hade onaturliga. En av förgrundsfigurerna i Chelsea, kapten både här och i landslaget John Terry, hade ”bara” 800 000 kronor i veckan. Det var långt under några andra Chelseaspelaare Michael Ballack och Andriy Shevchenko, som tjänare en och en halv miljon i veckan. För att John Terry hade varit så lojal och stannat kvar i klubben trots sin låga lön erbjöds han idag 2007 ett nytt kontrakt som gjorde honom till den mest välbetalde fotbollsspelare i Premier League. Han fick idag löneförhöjning till 1,6 miljoner kronor i veckan. Hans rekord höll sig till 2010 då Wayne Rooney skrev på ett femårskontrakt med Manchester United som gav honom drygt tre miljoner i veckan. Det verkar inte som om dessa killar behöver fundera på något pensionssparande.

2009 spelarbyte mellan Barca och Inter.

Zlatan Ibrahimovic's TOP 5 mål med Barça Zlatan Ibrahimovic's TOP 5 mål med Barça
Världen dittills dyraste spelar köp var Cristiano Ronaldos följt av Zinedine Zidanes. Båda till Real Madrid. Trea på listan blev idag 2009 Zlatan Ibrahimivic som köptes av Barcelona. Summan för Zlatan var visserligen bara drygt 400 miljoner, men Inter fick även Samuel Eto´o som värderades till 180 miljoner. Intressant i denna historia var att Zlatan själv ville bort från Inter och komma till en klubb som Barcelona där han själv uttryckte att han äntligen skulle få chans att vinna den där djävla Champions League titeln. Hans enda riktigt stora motgång kom följande säsong där han aldrig blev den stora stjärna han hoppats på och ofta fick sitta på Barcas avbytarbänk. Som extra salt i Zlatans sår så vann Inter Champions League 2010, så hade han stannat kvar hade han haft sin efterlängtade titel.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E JULI 2022.

Marek HAMŠÍK blir 35 år.

Marek HAMŠÍK är född 1987 i Banská Bystrica, Tjeckoslovakien
Mittfältare 
14 U- och 135 A-landskamper för Slovakien (2003-21).

Klubbar som spelare:
Jupie Podlavice (1996–2002),
Slovan Bratislava (2002–04),
Brescia (2004–07),
Napoli (2007-19),
Dalian Yifang (2019-21),
IFK Göteborg (2021)
Trabzonspor (2021-).

Hamšík sågs även som Slovakiens stora stjärna inför VM i Sydafrika 2010, där han också var kapten. Slovakien avancerade där, i sitt första deltagande i VM, till andra omgången, efter att ha besegrat de regerande mästarna Italien i den avslutande matchern i gruppspelet. Hamšík var också bidragande till att Slovakien kunde kvalificera sig till sitt första EM-slutspel 2016, där man även denna gång tog sig förbi gruppspelet.

Goran PANDEV blir 39 år.

Goran PANDEV född 1983 i Strumica, Jugoslavien
Anfallare 
12 U- och 122 A-landskamper för Makedonien och Nordmakedonien (1999-2021).

Klubbar som spelare:
Belasica (1993–2001),
Inter (2001–04),
Spezia (2002–03 lån),
Ancona (2003–04 lån),
Lazio (2004–09),
Inter igen (2009–12),
Napoli (2011–12 lån),
Napoli (2012–14),
Galatasaray (2014–15),
Genoa (2015-22),
Parma (2022-).

Pandev ses av många som en av tidernas bästa makedonska fotbollsspelare, tillsammans med Darko Pančev.

Lorik CANA blir 39 år.

Lorik Agim CANA är född 1983 i Pristina, Jugoslavien
Mittfältare 
93 A-landskamper för Albanien (2003-16).

Klubbar som spelare:
Dardania Lausanne (1997–2000),
Paris Saint-Germain (2000–05),
Marseille (2005–09),
Sunderland (2009–10),
Galatasaray (2010–11),
Lazio (2011–15),
Nantes (2015–16).

Cana var lagkapten i Albaniens fotbollslandslag och innehar med sina 93 landskamper rekord i antal matcher för Albanien.

José Luis CHILAVERT blir 57 år.

José Luis Felix CHILAVERT González är född 1965 i Luque, Paraguay
Målvakt
74 A-landskamper för Paraguay (1989-2003).

Klubbar som spelare:
Sportivo Luqueño (1982–84),
Guaraní (1984–85),
San Lorenzo (1985–88),
Real Zaragoza (1988–91),
Vélez Sarsfield (1991–2001),
Strasbourg (2000–03),
Peñarol (2003),
Vélez Sarsfield (2003–04).

Trots att han var målvakt lyckades han slå in flera frisparkar och straffsparkar. Det blev 8 mål i landslaget och för klubblagen han spelade i gjorde han sammanlagt 46 mål.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 27:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv