• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 29:e mars 2018.

Visst var det Champions League igår, och med svenskt lag. Jämlikhet gäller inte i fotboll.
MFFs nya tröja och NU är det med två stjärnor.
Tre nya ägg och jag är halvvägs.

DAGENS TRÖJA: Brasiliens Världsmästartröja från 2002
DAGENS PÅSKRIS: Manchester United

FOTBOLLSHISTORIA:
1884: Skottar i FA-cupfinal.
2000: Millennium Stadium invigs.
2008: Derby laget som tidigast av alla åkt ur Premier League.

FÖDDA IDAG:
Marc, Rui Costa.

DAGENS TRÖJA
BRASILIENs förstatröja i VM i Japan/Sydkorea 2002

Denna gula tröja tar jag på mig för att den grekiske kompositören Vangelis fyller 75 år idag. Han komponerade ”2002 FIFA World Cup Official Anthem”. Alltså VM I fotboll 2002 signaturmelodi. Det var då Brasilien senast vann VM genom att slö Tyskland med 2-0 i denna modell av tröja.

DAGENS PÅSKRIS
 

Igår var det det lag som legat flest säsonger i högsta engelska liga. Idag byter jag till de flesta mästarna. 20 mästerskap totalt och 13 av dem har kommit i Premier League, vilket också är rekord. Manchester United står alltså för dagens påskris.

Visst var det Champions League igår, och med svenskt lag. Jämlikhet gäller inte i fotboll.


Min dagstidning hade infört i  dagens sportsändningar att Champions Leaguematchen mellan Liverpool och Manchester City skulle spelas i gårkväll. Jag var lite skeptisk om hur sant detta var med tanke på att de sista träningslandskamperna i USA som USA – Paraguay 1-0, Peru – Island 3-1 och Mexiko – Kroatien 0-1 spelades igårnatt. Givetvis var de en vecka för tidiga, men visst spelades det Champions Leaguefotboll igår. Fast det var ju det glömda Champions League eftersom det handlade om damer. Då det nuförtiden propageras för jämlikhet så går ju fotbollen på helt annat håll. Det spelades kvartsfinaler andra matchen och jag kan inte hitta en relativt känd TV-kanal som ens visar något intresse för att visa dessa matcher. Och kom inte och säg att Sverige är ett framgångsland med jämlikhet. Inte vad det gäller fotboll. Trots att  ett av lagen som spelade igår var svenskt så fanns det ingen av de tolv vanliga svenska kanaler som hade Linköpings match. De spelade mot just Manchester City. Även bland damerna är City överlägsna. Seger med 5-3 igår och sammanlagt 7-3. De övriga  matcherna Wolfsburg som redan dödat mötet mot Slavia Plag med 5-0 i första matchen. 6-1 sammanlagt. Lyon vann både borta och hemmamatchen med uddamålet över Barcelona och slutligen så gick Rosengårds banekvinnor Chelsea till semin med 5-1 sammanlagt över Montpellier. Ett tyskt, ett franskt och två engelska lag är alltså vidare till semifinalen.
 

MFFs nya tröja och NU är det med två stjärnor. 


Djurgården och AIK har visat upp sina nya tröjor för säsongen och nu har även de regerande Svenska mästarna Malmö FF sin nya föestatröja till försäljning. Jag tycker att det är en otroligt tråkig enbart ljusblå tröja. Jag kan inse att vissa tycker att det är en ren tröja utan några krusiduller. Malmö FFs supportrar tycker givetvis att det är en snygg tröja och de som håller på andra lag att det är en ful tröja. En sak som däremot sticker ut är att den nya tröjan är den enda inom svensk fotboll som innehåller två stjärnor. Det betyder att laget blivit Svenska mästare 20 gånger. MFF försökte sig visserligen på att köra med två stjärnor då de hade tagit sitt 18:e mästerskap. Det berodde på att de ville reta övriga fotbollssverige och förbundet för att MFF vunnit 20 serier. Men då man mellan 1982 och 1990 hade slutspel mellan de fyra bäst placerade lagen så var inte en serieseger lika med ett mästerskap på den tiden. Fast det tyckte Malmö FF. Så 2015 hade de en tröja med två stjärnor. Jag har den tröjan och kunde köpa det på rea för att det bara fanns en stjärna, och det var ju egentligen den riktiga tröjan. Men ny kan MFF få skryta med att bära två stjärnor.

Tre nya ägg och jag är halvvägs.


Så var halvdelen av Premier Leagues lag målade på ägg. Första- och andratröja. Igår blev Burnley, Leicester City och Bournemouth klara.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 29:e mars.

1884 FA-cup final

 
Idag 1884 spelades den Engelska FA-cupfinalen. Finallagen var Blackburn Rovers och Queens Park FC (icke att förväxlas med Queens Park Rangers från London). Finallaget Queens Park var och är från Glasgow. De hade trots att de var ett skotskt lag sökt medlemskap i FA och beviljats detta. Den var innan de skotska ligorna kom igång. Blackburn vann med 2-1. Även året därpå möttes samma lag i finalen och det blev samma segrare. Det är bara två icke-engelska lag som varit i FA-cup final. Det andra är Cardiff City som också är det icke-engelska lag som vunnit. 1927 slog de Arsenal med 1-0. Cardiff har varit förlorarna i två finaler också.

2000 Debut på Millennium Stadium

 
Idag 2000 invigde Wales fotbollslandslag den nya fina Millennium Stadium i Cardiff. Rugbylandslaget hade hunnit före och redan året innan mött Sydafrika. En match som de vann. Wales fotbollslandslag hade också tänkt sig en seger i debuten på den nya nationalstadion. De hade bjudit in Finland, med walesarna fick lämna matchen, besvikna med en 1-2 förlust.

2008 oavgjort blev förlust för Derby

 
Idag 2008 spelade Derby County 2-2 mot Fulham i Premier League. I och med att Derby bara fick ett poäng var det klart att de inte hade någon chans att stanna kvar i den högsta serie. Detta är i Premier Leagues historia de tidigaste datum som det stått klart att ett lag blivit nedflyttade. Trots att laget inte längre hade något tryck på sig förlorade de även de sex resterande matcherna.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 29:e mars.

45 år Marc OVERMARS född 1973 i Emst, Nederländerna.
Mittfältare
86 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
SV Epe (1978-87),
Go Ahead Eagles (1987-91),
Willem II (1991-92),
Ajax (1992-97),
Arsenal (1997-2000),
Barcelona (2000-04),
Go Ahead Eagles igen (2008-09).

46 år RUI COSTA Rui Manuel César Costa född 1972 i Amadora, Portugal.
Mittfältare
34 U- och 94 A-landskamper för Portugal.
Klubbar som spelare:
Benfica (1977-94),
Fafe (1990-91 lån),
Fiorentina (1994-2001),
Milan (2001-06),
Benfica igen (2006-08).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv