• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 9:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Z är ryssarnas motsvarighet till hakkorset?    Kommer Cas att ge Ryssland VM-platsen?   Ebba tog Sveriges andra guld sedan 1988 i vinterparalympics.   Fisk och trädgårdstider.   Tyskland och England vidare i Champions League.

NAMNSDAG
Torbjörn och Torleif

TEMADAG
Tomatsåsens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/3:
1908: Internazionale bildas.
2007: FA får nycklarna till Nya Wembley.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/3:
Clint
DEMPSEY, Tobias HYSÉN, Lucas NEILL, Roy MAKAAY, Juan Sebastian VERÓN, Youri DJORKAEFF.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 8/3 2022.

Z är ryssarnas motsvarighet till hakkorset?
 

Rysslands deltagande i idrottsliga sammanhang har förbjudits av nästan alla förbund, men det gäller inte FIG som är det internationella förbundet i gymnastik. Där tilläts ryska och belarusiska idrottare vara med vid världscupstävlingarna i Doha. Fast nu är de bannlysta. Detta såg 20-åriga Ivan Kuliak till att fixa. Han blev trea i barr. Lite ironiskt så blev ukrainaren Illia Kovtun etta. Vid prisutdelningen stod Kuliak bedvid ukrainaren med ett Z på sin tävlingsdräkt. Detta Z är en symbol som de flesta krigsfordon under invasionen bär. Det är inte en bokstav som är med i det kyrilliska (ryska) alfabetet utan enbart en symbol som visar att man stödjer de ryska trupperna i kriget i Ukraina. Jag skulle vilja likna detta Z vid hakkorset som var nazisternas symbol.

Den ryska gymnasten, som ju inte levt i Ryssland med enbart censurerade nyheter, utan borde ha fått hela övriga världens syn på kriget i Ukraina, är så fullkomligt hjärntvättad att han trots detta stödjer allt vad Putin gör. Då måste man förstå att större delen av det ryska folket är lika hjärntvättade och det kommer att dröja lång tid framöver innan man lyckas avprogrammera innevånarna i Ryssland. Putin har än så länge ett gott stöd av sitt folk. Har man som Putin dessutom 20 biljoner (tolv nollor) kronor i förmögenhet, som många källor antyder, så är man odödlig och kan göra precis vad man vill oavsett vilka ekonomiska sanktioner som världen försöker lägga på Ryssland.

Kommer Cas att ge Ryssland VM-platsen?
 

Rysslands krig gjorde ju även att playoff kvalet i VM fotbollen kom på kollisionskurs. FIFA skulle inte stänga av Ryssland. Då Sverige, Polen och Tjeckien vägrade möta ryssarna så stängde först UEFA av alla ryska klubblag och sedan följde FIFA efter och stängde av det ryska fotbollslandslaget. Det betyder att det är en plats ledig, om inte Polen ska gå direkt till final. Sverige ska ju möta Tjeckien så i första matchen är det inga konstigheter. Polen däremot undrar hur det ska bli med deras kvalspel? Det är snart inte mer än två veckor tills kvalet ska dra igång.

En polsk journalist har förstås forskat extra i detta och kommit fram till att Rysslands fotbollsförbund anmält FIFA för diskriminering till Cas, Court of Arbitration for Sport, Idrottens skiljedomstol. Dessa ska ta upp ärendet och säger att hos dem tar man ingen hänsyn till moraliska eller politiska aspekter utan endast sportsliga. Det skulle innebära att Ryssland får rätt, och då går rykten att FIFA vill skjuta på kvalmatcherna till i juni så att Ryssland ska kunna vara med. Men då är vi ju tillbaka till det jag först påstod; Att Ryssland är klart för VM därför att inget av de andra tre lagen kommer att spela mot Ryssland utan kommer att lämna walk over.

Ebba tog Sveriges andra guld sedan 1988 i vinterparalympics.
 

Sverige brukade tidigare hiva hem medaljer när det gällde handikappidrot. Därför blev det oftast fler medaljer i Paralympics än i den vanliga olympiska spelen. I vinterparalympics var det åtta år sedan Sverige tog ett guld, men i förrgår tog Ebba Årsjö sin andra medalj. Det startade med ett brons i störtlopp för stående och sedan en guldmedalj i Superkombination. Ebba föddes med Klippel-Trénaunays syndrom, vilket gör att hennes högra ben inte har kunnat bilda muskler i samma utsträckning som det friska vänsterbenet, att benet saknar hudlager samt att hon inte har någon trampdyna. Trotts detta syns det inte speciellt stor skillnad då hon kastar sig utför pisten.

Rullstolscurling är också en bra svensk gren. De leder tabellen efter sex matcher med fem segrar och en förlust. Det handlar om mixade lag där en av de fyra är kvinna. Man stöter iväg stenen med en pinne kallad curling stick och givetvis förekommer ingen sopning från rullstolarna.

Fisk och trädgårdstider.
 

Dagen var annars som igår med hundpromenad i ett solig, skönt men lite kyligt väder. Igår blev det dock middag. Då vi inte hade en matkasse så kollade jag upp på nätet att veckans fiskmiddag var ”Asiatisk torsk med krispig sallad & jordnötter”. Det lät så spännande att jag gick iväg till ICA och inhandlade alla ingredienser. Fisk är ju något som alla i familjen äter så det behövdes bara tillagas en variant. Gott!

Det blev läsning på altanen, och då det var tisdag så blev det även gemensamt Tv-tittande utan att det var engelsk eller nyazeeländsk deckare. Det var Trädgårdstider. Intressant och kul, men en aning stolliga projekt från Tareks sida.

Tyskland och England vidare i Champions League.
 

Sedan så var det dags att utse de första kvartsfinalisterna i Champions League. I och för sig var resultaten i de första mötena i de båda åttondelsfinaler som spelades igår av den karaktär att jag redan hade Bayern München och Liverpool vidare. Salzburg spelade 1-1 mot Bayern och då jag kom in i matcherna vid halvtid så ledde Bayern hemma med 4-0. Så där var det klart. Slutresultat sammanlagt i det mötet blev 8-2. Liverpool vann i Milano över Inter med 2-0 och borde enkelt kunna göra processen kort med italienarna. Det var 0-0 i paus, men då Inter gjorde 0-1 i mitten av andra halvlek började det bli lite spännande. Fast strax efter målet gjorde Alexis en vansinnestackling och då han redan hade en varning så såg det än en gång ut som om det var klart för avancemang för Liverpool. Men det blev inte fler mål. Sammanlagt 2-1 och de första två lag som gick vidare kom från Tyskland och England.

IDAG: ONSDAGEN DEN 9:E MARS.

NAMNSDAG:

Torbjörn och Torleif
 

Namnsdagar den 9:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Fyrtio martyrer (Den firades till minne av fyrtio kristna martyrer, som av romarna 320 tvingades stå nakna på en frusen damm, tills de hade frusit ihjäl, eftersom de inte ville avsäga sig sin kristna tro.)
1901–1985 – Torbjörn
1986–1992 – Torbjörn, Torben (utgått) och Torgun (utgått)
1993–2000 – Torbjörn och Ambjörn (utgått)
Från 2001 – Torbjörn och Torleif

TEMADAG:

Tomatsåsens dag
 

Tomatsåsens dag är en sådan dag som ingen riktigt vet varför den finns eller att den finns. Tomat är en ettårig växt som härstammar från västra Sydamerika. Tomater finns idag i ett otal former, storlekar och färger. Runda, päronformade, små och stora, röda, gula och vita.
 

Tärna tomaterna grovt.
Finhacka vitlöken och fräs i 1 msk olivolja, tills den får en gyllene färg.
Tillsätt tomaterna och låt fräsa några minuter under lock. Späd eventuellt med några matskedar vatten eller varför inte med lite torrt vitt vin.
När tomaterna kokat sönder, mixa med en stavmixer. Smaksätt med ytterligare två matskedar olivolja, salt och nymalen svartpeppar från kvarn.
Tomatsåsen är klar – det enkla är ofta det goda!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E MARS.

1908 Inter bildas.
 

Idag 1908 samlades en grupp italienare som lämnat Milanos cricket- och fotbollsklubb (idag AC Milan), efter att denna klubb beslutat att endast italienare skulle få spela i klubben. Det blev till en idé att bilda en klubb där alla oavsett ras, religion eller ursprung skulle få delta. Således valde man namnet Internazionale Milano. Klubben fick snabbt smeknamnet La Beneamata, ”de älskvärda” i folkmun. Inter vann sitt första seriemästerskap redan 1910.

2007 FA får nycklarna till Nya Wembley.
 

Idag 2007 lämnades nycklarna till den nybyggda Wembley Stadium över till Engelska FA. Den officiella invigningen skedde den 24:e mars. Bygget startade 2000 och skulle vara klart 2003, men diverse problem uppstod på vägen och det dröjde ytterligare fyra år innan de 90 000 sittplatserna var iordningställda och hela anläggningen kunde tas i bruk. Då hade hela kalaset gått på närmare en miljard pund.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E MARS.

Clint DEMPSEY blir 39 år.
 

Clinton Drew "Clint" DEMPSEY är född 1983 i Nacogdoches, Texas, USA
Mittfältare/anfallare
13 U- och 141 A-landskamper för USA (2002-17).

Klubbar som spelare:
Dallas Texans (1998-2001),
Furman Paladins (2001-03),
New England Revolution (2004-06),
Fulham (2007-12),
Tottenham Hotspur (2012-13),
Seattle Sounders FC (2013-18),
Fulham (2014 lån).

Dempsey representerade USA:s A-landslag och under Fifa Confederations Cup 2009, som spelades i Sydafrika, var han en viktig spelare på USA:s mittfält. USA gick till final i turneringen, en final som man dock förlorade mot Brasilien. Clint Dempsey gjorde tre mål i turneringen. Dempsey har även blivit målskytt i två VM-slutspel, då han gjorde ett av USA:s två mål i VM i Tyskland 2006 samt ett mål i VM i Sydafrika 2010.

Tobias HYSÉN blir 40 år.
 

Glenn Tobias HYSÉN är född 1982 i Göteborg.
Anfallare
17 U- och 34 A-landskamper för Sverige (2000-14).

Klubbar som spelare:
Ubbhults IF (junior),
Lundby IF (junior),
Lindholmens BK (junior),
Lundby IF igen (1998),
BK Häcken (1999-2003),
Djurgårdens IF (2004-06),
Sunderland (2006-07),
IFK Göteborg (2007-13),
Shanghai SIPG (2014-16),
IFK Göteborg igen (2016-18),
Kungsbacka City (2019-21).

Hysén är son till den före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén samt halvbror till målvakten (numera forward) Alexander Hysén och vänsterbacken Anton Hysén.

Lucas NEILL blir 44 år.
 

Lucas Edward NEILL är född 1978 i Sydney, Australien
Försvarare
21 U- och 96 A-landskamper för Australien (1996-2013).

Klubbar som spelare:
Manly United (1991-93),
AIS (1994-95),
Millwall (1995-2001),
Blackburn (2001-07),
West Ham (2007-09),
Everton (2009-10),
Galatasaray (2010-11),
Al Jazira (2011-12),
Al Wasl (2012-13),
Sydney FC (2013),
Omiya Ardija (2013),
Watford (2014).
Doncaster Rovers (2014 lån).

Lucas far kom från Nordirland. Då hanflyttade till Australien spelade han fotboll i ett antal australiska lag. Lucas kom från Australien och flyttade tillbaka för att spela fotboll i Storbritannien. Fast han var även kapten i Australiens landlag.

Roy MAKAAY blir 47 år.
 

Roy Rudolphus Antonius MAKAAY är född 1975 i Wijchen, Nederländerna
Anfallare
27 U-, 3 OS- och 43 A-landskamper för Nederländerna (1994-2008).

Klubbar som spelare:
SC Woezik (junior),
DIOSA (junior),
Blauw Wit Nijmegen (junior),
Vitesse (1993-97),
Tenerife (1997-99),
Deportivo de La Coruña (1999-2003),
Bayern München (2003-07),
Feyenoord (2007-10).  

Lag som tränare:
Feyenoord U-19, U-21 och A-lags coach (2010-19).
Rangers (2021-).

Efter att ha gjort 29 ligamål för Deportivo säsongen 2002-2003 vann han Guldskon som tilldelas Europas bäste målskytt varje år.
Den 7:e mars 2007 gjorde han 1-0 på Real Madrid efter 10,12 sekunder. Det är det snabbaste målet i Champions Leagues historia.

Juan Sebastián VERÓN blir 47 år.
 

Juan Sebastián VERÓN är född 1975 i La Plata, Argentina
Mittfältare
73 A-landskamper för Argentina (1996-2010).

Klubbar som spelare:
Estudiantes (1993-96),
Boca Juniors (1996),
Sampdoria (1996-98),
Parma (1998-99),
Lazio 1999-2001),
Manchester United (2001-03),
Chelsea (2003-07),
Inter (2004-06 lån),
Estudiantes (2006-07 lån),
Estudiantes igen (2007-12),
Brandsen (2012),
Estudiantes åter igen (2013-14),
Estudiantes ännu en gång (2017)

Verón har även ett italienskt medborgarskap, som misstänktes vara förfalskat under vintern 2001, då det var tveksamheter kring hans gammelmormors påstådda utvandring från Kalabrien. Verón friades dock.
Efter en lättare skada spelade Juan med tejp under höger knä. Det gick så bra i den matchen att han fortsatte tejpa sitt högra ben enbart för att han var skrockfull.

Youri DJORKAEFF blir 54 år.
 

Youri Raffi DJORKAEFF är född 1968 i Lyon, Frankrike
Mittfältare/anfallare
2 B- och 82 A-landskamper för Frankrike (1993-2002).

Klubbar som spelare:
Grenoble (1984-89),
Strasbourg (1989-90),
Monaco (1990-95),
Paris Saint-Germain (1995-96),
Inter (1996-99),
Kaiserslautern (1999-2002),
Bolton (2002-04),
Blackburn (2004),
Red Bull New York (2005-06).

Med det franska landslaget vann han guld i VM 1998 och EM 2000. Han är son till den före detta fotbollsspelaren Jean Djorkaeff.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln