• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 1:a december 2022

RUBRIKER.

Dags att se över många av fotbollens regler.   Tyvärr! Danmark underpresterade.  Polen halkade vidare på tur.

NATIONALDAGAR:
Centralafrikanska republiken och Rumänien

NAMNSDAG:
Oskar och Ossian

TEMADAGAR:
Brandvarnardagen, Internationella AIDS-dagen och Glöggens dag 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1/12:
1959: Bill Shankley tillträder som Liverpools manager.
2009: Mest överlägsta Ballon D´or-vinnaren någonsin.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1/12:
Joseph-Désiré JOB, Salvatore SCHILLACI.

JULKALENDER 2022.

Lucka 1
 
Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. Första året var det ett videoklipp varje dag. 2018 presenterade jag klubbmärken. 2019 var det mina fotbollströjor. 2020 hade jag Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor och förra året presenterade ett VM eller EM med några fakta och en fråga. 2022 hade det verkligen passat bra med frågor om VM så jag kombinerar en tröja med en tillhörande fråga om det VM som tröjan användes. Svaren kommer i nästa dags lucka. Lucka till som man skulle kunna skoja till det!

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 30/11 2022.

Dags att se över många av fotbollens regler.

Risotto var det mest upphetsande jag lyckades prestera igår förutom fotboll. Och fotbollen startade redan på förmiddagen med en krönika i Sydsvenskan där det fanns punkter jag verkligen håller med om. Det var Fredrik Lindstrand som hade synpunkter på fotbollens regler. En intressant synpunkt som jag håller med om fullt och fast är att det är ett mycket märkligt regelverk som ska granska offside med millimeterrättvisa och sensorer i boll och ett tjugotal kameror som kan avgöra detta. Hur kan detta vara så oerhört viktigt då man sedan inte har några som helst regler över hur länge en match ska pågå. Okay att det är 2 x 45 minuter, men i VM har man fått för sig att tiden ska bli mer rättvis om man lägger till ungefär tio minuter. Däremot har Fredrik samma åsikt om effektiv speltid som många hade om VAR. Nämligen att det skulle ta alldeles för lång tid då man vet att klockan är stoppad och man inte behöver skynda på när man jagar kvittering. Där håller jag absolut inte med. En normal match i toppskiktet varar ungefär 55 minuter effektiv speltid. Så 2 x 30 minuter effektiv speltid borde vara perfekt. Stefan hade också synpunkter på att detta med tidtagning skulle bli ett problem för fotbollen på gräsrotsnivå. Helt fel för VAR och målkameror har inte hindrat fotbollen i låga divisioner. Slutligen hade han ett bra förslag med att dela ut fler varningar. Bland annat på de som fördröjer byten och om en spelare sätter sig ner på planen för vård eller om han blir ”skadad” och behöver stoppa spelet, men sedan kommer in i spel igen så ska den spelaren bli varnad för att han saboterade spelet. Visst blir det många varningar till att starta med, men det får man ta om man vill ha bort dessa avarter.
 
Tyvärr Danmark underpresterade.

Sedan var det två nya grupper som spelades färdigt igår. Givetvis stod mitt hopp och intresse till Danmark. De skulle ju överraska och gå lika långt som i EM och i Nations League. Men något var tydligen mycket fel i det danska laget. Australien som halkat sig fram till VM genom en massa kvalmatcher ska Danmark kunna vinna över åtta dagar i veckan. Men inte igår. Den enkla danska segern som skulle ta laget vidare ändrades till en förlust med 0-1. Det innebar att Australien, som mestadels består av division två-spelare från England, lyckades vinna två matcher på raken för första gången i ett VM. Som tur var så räckte detta till att Australien skulle gå vidare, för Frankrike gick inget vidare. De var ju redan klara till kvartsfinal och valde att sabotera det sportsliga inom idrotten. Med alla sina reserver så kunde de inte stå emot Tunisien som lyckades göra 1-0. Då stjärnorna så småningom byttes in så var det för sent. Det slutade 1-0 till Tunisien och Frankrike förlorade sin första mästerskapsmatch på många år. Hade danskarna lyckats kvittera mot Australien så hade Tunisien gått vidare. Nu blev det Frankrike och Australien. Danmark sist med endast en poäng och bland de sämsta av de 32 lagen i VM.
 
Polen halkade vidare på tur.
 
Grupp C spelade efter grupp D. Här var det väldigt jämt och allt kunde hända. En sak var säker och det var att vinnaren mellan Polen och Argentina skulle gå vidare. Men även mexiko och Sudiarabien hade chansen att ta sig till åttondelsfinal. Saudiarabien skulle vinna och hade då varit vidare, men Mexiko var det överlägsna laget som hade ledningen med 2-0 mot slutet av matchen. Polen var helt under isen och hade inte ett enda skott på mål. Argentina var totalt överlägsna och 2-0 var i underkant, men så slutade matchen tack vare den polske målvaktens andra straffräddning i VM. Att rädda en straff mot Messi slog nog högre än första straffräddningen. Med 2-0 i båda matcherna så var Polen och Mexiko båda på fyra poäng och målskillnad 2-2. Åter skulle det räknas varningar och där hade Polen två färre och var vidare om nu inte Mexiko skulle göra 3-0. Mexikos match hade fyra minuter kvar då Polens match var över. Det blev en spännande väntan för det polska laget. I sin strävan att få i9n ett tredje mål så släppte Mexiko fram Saudiarabien i en kontring som resulterade i 2-1. Det var utmärkt att kampen om andra platsen inte skulle avgöras på+ gula kort. Efter matchen mellan Saudiarabien och Mexiko gick två förlorande trupper runt och sörjde för att båda var utslagna. Totalt utspelade Polen jublade och var överlyckliga att de gått vidare. Att de sedan ska möta Frankrike blir något de får tänka på i morgon. Andra åttondelen som blev klar igår står mellan Argentina och Australien och det kan bara gå på ett sätt. Eller…

IDAG, TORSDAGEN DEN 1:A DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Centralafrikanska republiken.
 
Centralafrikanska republiken firar Republikens dag till minne av när den dåvarande franska kolonin Ubangi-Chari blev ett delvis självständigt område år 1958.  En från Frankrike helt oberoende nation blev landet den 13 augusti 1960.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Rumänien
 
Rumäniens nationaldag, även kallat Rumäniens stora unionsdag eller Rumäniens enhetsdag, firas den 1 december, och är nationell helgdag i Rumänien. Den firas till minne av då församlingen bestående av etniska rumäner möttes i Alba Iulia, och förklarade Transsylvaniens union med Rumänien. Datumet sattes efter Rumänska revolutionen 1989, och firas till minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918, men också då Bessarabien och Bukovina samma år uppgick i det rumänska kungariket.
NAMNSDAG:

Oskar och Ossian
 
Namnsdagar för den 1:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1812 – Eligius (till minne av ett franskt helgon från 600-talet; utgått)
1812–1900 – Oskar
1901–1985 – Oskar
1986–1992 – Oskar, Ossian och Ole (utgått)
1993–2000 – Oskar och Ossian
Från 2001 – Oskar och Ossian
TEMADAGAR:

Brandvarnardagen
 
En tredjedel av bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Den 1 december uppmärksammas Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen.
 
Internationella AIDS-dagen
 
Världsaidsdagen, den 1 december, är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids främst genom utbildning om förbyggande mot aids och även missuppfattningar om sjukdomen. Den uppmärksammas internationellt. Dagen instiftades 1988 av folkhälsoministrar från olika länder, vid en internationell konferens om aidsprevention. Den har sedan dess årligen uppmärksammats av olika regeringar och organisationer.
 
Glöggens dag
 
Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framför allt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det ca 5 miljoner liter varje år i Sverige och kan kombineras med flertalet olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 på initiativ av Saturnus, Glöggens dag den 1 december varje år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1:A DECEMBER.

1959 Bill Shankly ny manager i Liverpool.
 
Bill Shankly var skotten som efter spelarkarriär i Carlisle och Preston 1949 startade sin tränargärning i Carlisle. 1951 sökte Liverpool ny tränare och Bill intervjuades som sökande, men fick stå tillbaka för Don Welsh. Shankly tog sig istället an Grimsby Town. Efter det kom han till Workington och Huddersfield Town innan Liverpool åter behövde en ny manager. Denna gång fick Bill Shankley fick chansen att ta över Liverpool. Idag 1959 tillträdde han och posten som manager behöll han tills 1974 då han trädde tillbaka från fotbollen. Bill blev en legend i Liverpool och står numera staty utanför hemmaarenan Anfield.
 
Bill hade många kända uttalanden om fotboll och det mest kända är nog ” Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.” (”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”)

Med tanke på VM i Qatar 2022 och bl a situationen för de som förberett arenorma eller Irans landslags deltagande så visste inte Bill hur rätt han hade i sitt då lite skämtsamma uttalande.
2009 Ballon d'Or till Messi.
 
FIFA Ballon d'Or var från början ett pris som delades ut till Europas bästa fotbollsspelare. 1956 var första gången och Englands Stanley Matthews fick priset. Idag 2009 kom den mest överlägsna vinnaren någonsin att få priset. Av de 480 som var med om att rösta fram vinnaren fick Argentinas Leonel Messi 473 förstaplats-röster. Messi fick även utmärkelsen de kommande fyra åren. Men då reglerna ändrades 1995 så var liberianen George Weah den första icke-europén att få priset. Därefter har brasilianarna Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Kaka också vunnit. Sedan 2009 har Messi vunnit utmärkelsen tio gånger. Ett ganska klart bevis på att det står still i världstoppen i herrfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1:A DECEMBER.

Joseph-Désiré JOB blir 45 år.
 
Joseph-Désiré JOB är född 1977 i Vénissieux, Frankrike
Mittfältare
52 A-landskamper för Kamerun (1998-2011).

Klubbar som spelare:
Vénissieux (1992-93),
Lyon (1993-99),
Lens (1999-2000),
Middlesbrough (2000-06),
Metz (lån 2002),
Al-Ittihad (lån 2005-06),
Sedan (2006-07),
Nice (2007-08),
Al-Kharitiyath (2008-09),
Diyarbakırspor (2009)
Lierse (2010-11).

Job, som växte upp i franska Lyon. Han var påtänkt för franska ungdomslandslaget, men valde i stället att spela för sina föräldrars hemland Kamerun.
Job har spelat för Kamerun i två VM, både 1998 och 2002.
När Kamerun vann afrikanska mästerskapet 2000 var han också med i laget.
Salvatore SCHILLACI blir 58 år.
 
Salvatore SCHILLACI är född 1964 i Palermo, Italien
Anfallare
1 U-, 1 B- och 16 A-landskamper för Italien (1989-91).

Klubbar som spelare:
AMAT Palermo (1981),
Palermo (1982-89),
Juventus (1989-92),
Inter (1992-94)
Júbilo Iwata (1994-97).

Schillaci är känd som vinnare av skytteligan i VM 1990. Han var, med sina sex mål i turneringen, en bidragande orsak till att Italien nådde tredje plats och därmed bronsmedalj. Schillaci tilldelades, förutom Guldskon som bäste målgörare, också Guldbollen som "bäste spelare" i fotbolls-VM 1990. Före VM var han inte speciellt känd och efter VM så "försvann" han igen.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA FÖRSTA LUCKÖPPNINGSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv