6:e december

NAMNSDAG

Nikolaus:
Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Necklas, 
Nicholas, Nikolaj) är ett från början romerskt egennamn och mansnamn med grekiskt ursprung. Det är baserat på det grekiska grekiska namnet Νικόλαος (Nikólaos), bildat av Nike (Νικό) ’seger’ och laos (λαος) ’folk’.

Niklas:
Nicklas, Nichlas, Niklas eller Niclas är ett mansnamn och en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekisk härkomst. Nikolaus är bildat av orden Nike -"seger", och laos - "folk". 
 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Finland: Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland.

VIP födda den 6:e december

Några andra som också är födda den 6:e december

1898 – 1987 Gunnar Myrdal,
 Svensk nationalekonom. Både han och hans fru Alva har fått Nobelpris, han i ekonomi och Alva fredspris.

Några i musikens värld som är födda den 6:e december

1885 – 1929 Birger Sjöberg,
 Svensk skald, författare, vissångare och journalist. Han är känd för vissamlingen Fridas bok (ibland felaktigt kallad "Fridas visor").

1956 – 1982 Randy Rhoads,
 Amerikansk gitarrist. Han är känd för att ha startat hårdrocksbandet Quiet Riot, och för att ha spelat med Ozzy Osbourne på två av dennes soloskivor.

Några kända personer som avled den 6:e december

1829 Baltzar von Platen dog 63 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en svensk greve, amiral, ståthållare i Norge och grundläggare av Göta kanal.

1988 Roy Orbison dog 52 år gammal av hjärtattack. Han var en amerikansk låtskrivare och sångare. Mest kända låt är Oh, Pretty Woman, Var på slutet med i supergruppen Traveling Wilburys.

1993 Don Ameche dog 85 år gammal av prostatacancer. Han var en amerikansk skådespelare. n amerikansk skådespelare. På ålderns höst vann han ny popularitet i filmer såsom Ombytta roller och Cocoon – djupets hemlighet.

1994 Daniella Josberg dog 22 år gammal mördas som ett av offren vid Stureplansmorden. Hon var en svensk juridikstudent och programledare på Nyhetstecken i Sveriges Television. Hon föddes döv.

Today in history 6:e december

Några händelser som inträffat den 6:e december

1877
 

HISTORIENS FÖRSTA INSPELNING AV EN MÄNSLIG RÖST.


 Thomas Alva Edison läser in barnramsan Mary had a Little Lamb på sin fonograf och detta blir därmed historiens första inspelning av en mänsklig röst.

1884
 

WASHINGTONMONUMENTET ÄR KLAR.


  Washingtonmonumentet färdigt. Den finns i det vidsträckta parkomområdet intill Kapitolium. Byggnaden är en cirka 170 meter hög obelisk, byggd 1848-1884 och invigd 21 februari 1885, med invändig trappa och hiss. Washingtonmonumentet är världens högsta murade torn.

1917
 

STÖRSTA MÄNSKLIGA ENSKILDA BOMBKATASTROFEN INNAN FÖRSTA ATOMBOMBEN SLÄPPTES.


  I hamnen i Halifax i Nova Scotia i Kanada kolliderar två fartyg – det ena är det franska Mont Blanc som är lastat med ammunition – och förorsakar en explosion, som dödar mer än 2 000 personer och raserar en stor del av staden.