• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 27:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Nya managers.   Kycklinggryta och padel.   Åttondelsfinalerna är klara i Afrika.  Semifinaler i handbolls-EM blir mellan...

NAMNSDAG: Göta och Göte
TEMADAGAR: Förintelsens minnesdag och Hemtjänstens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/1:
2002: Dyrt mynt.
2011: Blackpool får böta för att de inte använt sina bästa spelare.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/1:
Karim
EL AHMADI, AHN Jung-Hwan, Per RØNTVED.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 26/1 2022.

Nya managers.
 

Redan igår var jag inne på att Roy Hodgson fanns på tapeten för att komma tillbaka till toppfotbollen. Det verkar nästan som om Watford hade anställt honom innan de kickade Ranieri, för klubben var inte utan tränare en enda dag. Då är det annorlunda med Everton som fortfarande grunnar på vem som ska bli ny manager där. Vi får se vilket av lagen som klarar sig bäst då ligan sätter igång igen efter den där pausen som man lagt in i Premier League. Lite underligt då alla lag haft uppehåll i spelprogrammet med en till fem inställda matcher för rädsla att bli smittade av en förkylning. Förra gången det var paus i Premier League i fjor, så spelades det någon av cuperna. Vissa tränare tyckte detta var så fel att de tog ledigt i alla fall och lämnade över cupspelet till ungdomslagen. Pengar är makt och för drygt tio år sedan hade inte spelare och tränare lika mycket i lön. Då gick det inte att ställa över spelare så som en av mina fotbollshistoriska händelser handlar om idag.

Kycklinggryta och padel.
 

Både väder och hundar var bättre idag, så det blev en längre runda med Rhiann. Sedan krävdes det lite varor från ICA då dottern med belgaren skulle komma hem från Jönköping till kvällen. Det var deras ljusa bröd, tunna skivor av kokt skinka och livselixiret Coca Cola Light. Därefter förberedde jag den tredje och sista rätten från matkassen. ”Kycklinggryta med chorizo”. Det var svårt att göra den vegetarisk så dessa personer fick fixa sin middag själv. Yngsta dottern tyckte inte heller om maträtten som jag lagat till punkt och prickar efter receptet. Men belgaren och jag åt med god aptit. Vi var tvungna att få näring till spelet padel som startade klockan åtta på gamla Bellevuestadion. Vi hann precis med tre matcher på en timme. Alla fick alltså möta alla och då inte Jan var med så var det jag som hade turen att vinna alla matcher och de övriga vann ju åtminstone en match.

Åttondelsfinalerna är klara i Afrika.
 

För att återgå till sporten och fotboll så var det de två sista åttondelarna i Afrikanska mästerskapen. Jag såg första matchen fram till straffavgörandet. Många skulle kalla matchen mellan Egypten och Elfenbenskusten för den moraliska finalen. Och de spelade som två riktigt bra lag. Då menar jag inte en fin fotboll utan att försvar är viktigare än anfall. Följaktligen spelades 120 minuter utan ett enda mål. I straffsparksavgörandet var det tvärtom. Där gjorde alla mål utom Eric Bailly. Han spelar ju i Elfenbenskustens landslag så Egypten gick vidare. De möter Marocko i kvarten. I den sista åttondelsfinalen lyckades man också spela 120 minuter utan att göra ett enda mål. Även där krävdes straffar. Och många. När de första fem lagts hade Mali och Ekvatorialguinea missat två var. Den 16:e straffen missades också och Ekvatorialguinea får ta sig an Senegal i kvartsfinalen.
Kvartsfinalerna blir:

Burkina Faso - Tunisien
Senegal - Ekvatorialguinea
Gambia - Kamerun
Egypten - Marocko

Semifinaler i handbolls-EM blir mellan...
 

I handbolls-EM hade Island slagit Montenegro med 34-24. Enda resultatet som kunde hindra Island att ta sig till semifinal var om Frankrike vann över Danmark. Och Frankrike gjorde en ”Sverige”. Danskarna hade ledningen med 23-18 då det var tio minuter kvar och jag brydde mig inte om att titta. När jag läste av slutresultatet såg jag att Frankrike vunnit med 30-29. Det var inget sekunddrama utan Frankrike gick för första gången i matchen upp i ledning då det var knappt två minuter kvar. Efter det var ålen stängda. Semifinalerna kommer att stå mellan Sverige och Frankrike. Den andra mellan Spanien och Danmark.

IDAG: TORSDAGEN DEN 27/1 2022.

NAMNSDAG:

Göta och Göte
 

Namnsdagar den 27:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Krysostomus (till minne av en grekisk kyrkofader, som i slutet av 300-talet blev patriark av Konstantinopel;  utgått)
1901–1985 – Göte
1986–1992 – Göte, Götar (utgått) och Jöns (utgått)
1993–2000 – Göta och Göte
Från 2001 – Göta och Göte

 
TEMADAGAR:

Förintelsens minnesdag
 

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.
 

Hemtjänstens dag
 

Hemtjänstens dag är en ganska ny temadag i vår kalender, cirka fem år gammal. Initiativet kommer från Kiruna, där Anne Kotavuopio Jatko vill lyfta fram och hylla Hemtjänstens arbete över hela landet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E JANUARI.

2002: FA-cup med utvisning.
 

2002 vann Arsenal FA-cupen. Men det är kanske matchen som spelades idag 2002 i 16-delsfinalen mot Liverpool som blev mest ihågkommen efteråt. Inte för resultatet som blev 1-0 utan för utvisningarna. Dennis Bergkamp gjorde en ful stämpling som missade, men efter konfrontation med den assisterande domaren så visades Bergkamp ut. Detta retade upp hemapubliken så pass att de började kasta in mynt efter domaren. De missade men träffade Jamie Carragher. Upphetsad över detta tilltag från publiken kastade Jamie tillbaka myntet upp på läktaren. För detta fick Jamie Carragher rött kort. Dessutom blev det polisanmälan som resulterade i böter på 40 000 pund plus att straffet från FA blev tre matchers avstängning. Så ett litet mynt kan alltså vara mycket värt.

2011: Domen 25 000 pund i böter.


Blackpool fick idag 2011 böta £25,000. Detta för en match de spelade den 10:e november året innan. Matchen spelades mot Aston Villa och manager Ian Holloway hade inte plockat ut det bästa laget. Han hade på spelschemat matcher mot West Ham och Wolverhampton som väntade och ansåg att Blackpool kunde slå dessa lag. Därför lät han sina bästa spelare vila mot Villa. Ian förklarade det med att: ”Vi har fyra matcher i tolv dagar och killarna jag har spelat med varje vecka kämpar för att hålla sig på högsta nivå.”

Det blev förlust med 2-3, men i de två följande matcherna tog de fyra poäng. Ett genidrag tyckte man i Blackpool, men inte i Premier League som bötfällde Blackpool för att: ”ha ställt upp med ett försvagat lag i en ligamatch!” Tyvärr för Blackpool så blev de till sist 19:e lag och det blev nedflyttning i alla fall, plus 25 000 pund fattigare i kassan.

Skulle samma regelverk gällt idag så hade många av lagen i Premier League råkat ut för massor av böter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E JANUARI.

Karim EL AHMADI blir 37 år.
 

Karim EL AHMADI Aroussi är född 1985 i Enschede, Nederländerna.
Mittfältare
8 U-landskamper för Nederländerna och 5 U- och 66 A-landskamper för Marocko (2008-).

Klubbar som spelare:
UDI Enschede (1995-99),
Twente (1999-2008).
Feyenoord (2008–12),
Al Ahli (2011 lån),
Aston Villa (2012–14),
Feyenoord igen (2014–18),
Al-Ittihad (2018–).

Han har spelat U-landslagsfotboll för Nederländerna men valde att representera Marocko vid U-20 VM i Nederländerna 2005. Senast 2018 var han med i Marockos landslagstrupp.

AHN Jung-Hwan blir 46 år.
 

AHN Jung-Hwan är född 1976 i Paju, Sydkorea
Anfallare
4 U- och 71 A-landskamper för Sydkorea (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Busan I'Park (1998-2002),
Perugia (2000-02 lån),
Shimizu S-Pulse (2002-03),
Yokohama F. Marinos (2004-05),
Metz (2005-06),
Duisburg (2006),
Suwon Bluewings (2007-08),
Busan I'Park igen (2008),
Dalian Shide (2009-11).

2000-02 var han utlånad till Perugia och var på gång med kontrakt, men så gjorde han ett Golden Goal i VM 2002 då Sydkorea slog ut Italien och då fick han sparken från sin italienska klubb. Klubben bad visserligen senare om ursäkt och ville ha tillbaka Ahn, men det gick han inte med på.

Per RØNTVED blir 73 år.
 

Per Christian RØNTVED är född 1949 i Frederiksberg, Danmark
Försvarare
3 U- och 75 A-landskamper för Danmark (1970-82).

Klubbar som spelare:
Brønshøj BK (1967-72),
Werder Bremen (1972-79),
Randers Freja (1979-83),
Hvidovre IF (1983).

En fortsatt tänkt fotbollskarriär i USA stoppades plötsligt i juni 1984 , då Per Røntved drabbades av en hjärnblödning som gjorde honom lam på ena sidan. Efter att han återhämtat sig har han varit inblandad i många klubbars styrelser. Han har bl a jobbat som teknisk rådgivare åt Swazilands landslag.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv