• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 14:e december 2023

NAMNSDAG:
Sten
Sixten.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella ap-dagen.

RUBRIKER.
Mobiler tvingas bytas ofta.  Borde inte gitarrhalsen hållas på andra hållet? Mörkaste dagen förr. Heja Sverige i handboll. Spanska klubblag i Champions League borde mötas i åttondelar och kvartar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/12:
1986: Dennis Bergkamps första kamp.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/12:
Jakub BŁASZCZYKOWSKI, 
Didier ZOKORA, 
Michael OWEN, 
Chris WADDLE.

JULKALENDER 2023. Lucka 14.

Lucka 14.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 13!
 

Jag måste erkänna att jag själv inte hade klarat av C. Men då Sankta Lucia kom från Syrakusa så tänkte jag kolla upp om staden hade ett fotbollslag. Det hade de, men... 
Klubben bildades 1924 som Tommaso Gargallo. Då den klubben gick omkull 1937 ombildades den som AS Siracusa. 1995 upplöstes den klubben och 1996 bytte Syrakusalaget Aldo Marcozzi namn till US Siracusa. De var stadens "stora" lag fram till 2012 då de drog sig tillbaka från proffsfotbollen. 2013 blev namnet på stadens lag Siracusa Calcio. De hade funnits som en liten klubb vid namn Palazzolo sedan 1954. 2019 upplöstes denna klubb. Men i staden Marina di Ragusa fanns en fotbollsklubb som 2020 flyttade till Syrakusa och tog namnet Associazione Sportiva Dilettantistica Siracusa Calcio 1924. De tog också det klubbmärke som använts genom åren på laget från Syrakusa. Denna klubb spelar i Serie D (fjärde divisionen) Grupp I. För tillfället efter 15 omgångar ligger Syrakusa tvåa och kan mycket väl vara på vär upp i Serie C. Skulle det gå bättre för nuvarande klubb än de tidigare så kanske man kan komma ännu högre upp i ligasystemet. Kom då ihåg var ni såg deras klubbmärke för första gången!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM ONSDAGEN 13 DECEMBER 2023.

Mobiler tvingas bytas ofta. 
 

Tekniska prylar kan man köpa och använda i hyfsat lång tid framöver. Visserligen har TV ändrat från analoga till digitala sändningar, och det är platt-TV överallt, men i princip så kan tjock-TV fortfarande fungera efter ett stort antal år. En till synes modern mobiltelefon kan inte detta. Hustrun hade en idé om att telefonerna var programmerade till att bara hålla maximalt tre år. Sedan var de tvungna att bytas ut. Det är ju inte sant, men sanningen ligger inte långt ifrån. Äldsta dottern, som precis som alla andra har bank med swish på sin mobil, fick i uppgift att uppdatera sin bank-app, annars skulle hon inte kunna lägga över pengar till rätt konto eller swisha. Nu visade det sig att SEB tydligen är i maskopi med mobiltillverkarna, för appen gick inte att uppdatera i den ”gamla” mobil som dottern hade. Alltså kunde hon inte längre använda sin mobil till mer än ringa och sända SMS ifrån.

Jag skaffade mobil för tre år sedan. Detta för att jag inte ville ha någon förrän det blev lag på det. Att det är lag är förstås skämtsamt sagt, men det är inte helt fel. Det är mycket numera som man inte kan göra eller som skulle vara oerhört omständligt att göra om man inte hade en mobiltelefon. Nu har det alltså även blivit ”lag på” att man måste byta sin mobil med jämna mellanrum. Jag råkade ut för något liknande då jag häromdagen fick ett nytt betalkort från banken. Det varar till 2028. Få se om man är med så länge? Vad jag var med på var att jag tänkte ladda ner appen som skulle göra att jag kunde blippa i butiker med mobilen i stället för kontokorten. Men se det gick inte. Min tre år gamla Samsung hade inget stöd för en sådan app. Fast det går ju lika bra att betala med kortet. Åtminstone fram till 2028.

 

Borde inte gitarrhalsen hållas på andra hållet?


Vi var tidigt uppe och såg Lucia från Kalmar Slott på TV. Kaffe och lussebulle hade vi till, och det var ett ganska bra val av musik och framträdande. Ett av de framträdanden som fanns var att Doyho Sol spelade luta. Då kom jag att tänka på en ganska märklig sak som jag skulle kunna sända som fråga till ”Fråga Lund”. Någon gång har jag använt mig av ett ”Dagens Ord” som sa att vi har två händer och den ena kan klara allt, medan den andra knappt kan hålla i en penna ens! Då tänkte jag på lutaspelaren, mig själv och alla som spelar stränginstrument. Varje stränginstrument finns i två typer. En för högerhänta och en för vänsterhänta. Det svåra är att sätta fingrarna på rätt ställe på strängarna på halsen på stränginstrumentet. Den andra handen knäpper bara på strängarna eller för en stråke över dem. Den högerhänte gör alltså allt det svåra med vänster hand och den vänsterhänte med höger hand. Vore det inte rimligare att man gjorde tvärtom?
 

Mörkaste dagen förr.


Före 1753 så var gårdagen den kortaste och följaktligen mörkaste dagen under året. Det var då vi inte hade kommit i takt med skottdagen och använde den julianska kalendern. Det är därför som Lucia ska komma och lysa upp den dagen. Då vi gick över till den gregorianska kalendern fixade sig dagarna och den kortaste dagen kom att hamna den 20 eller 21 december. Men Lucia fick ligga kvar den 13 december. Den tidiga uppstigningen gjorde att vi kunde vila en stund innan de övriga dagliga sysslorna tog vid. Som alla vet så är min syssla att laga middag. Kyckling byttes mot quornfiléer till vegetarianerna. Annars hette måltiden ”Korma med fräst kål”. Korma är en mild indisk gryträtt, och åter var det en rätt som föll hela familjen i smaken.
 

Heja Sverige i handboll. Spanska klubblag i Champions League borde mötas i åttondelar och kvartar.


Idrotten på TV kom på mellanhand igår. Givetvis skulle jag kunnat se då de svenska handbollsdamerna slog ut Tyskland och får spela semifinal mot Danmark. Det kommer alltså att bli minst en medaljmatch för Sverige. Om det blir om guldet eller bronset återstår att se. Handbollen missade jag då de var en tidig match för Sverige. Fotbollens Champions League valde jag medvetet bort då det egentligen redan var klart i de sista fyra återstående grupperna.

I Grupp E var Atletico Madrid och Lazio klara för åttondelar och Feyenoord för Europa League.

Grupp F hade Dortmund som segrare. Då Paris SG spelade oavgjort mot Dortmund så tog sig även det franska laget vidare. Vinnaren av Newcastle och Milan skulle gå till Europa League. Engelska lag slutar tydligen antingen sist eller först i sina grupper. Newcastle United slutade sist. United är inget bra tillägg i Champions League. Milan till Europa League.

Grupp G var också klar innan gårdagens omgång. Manchester City etta och Leipzig tvåa. Young Boys till Europa League och Röda Stjärnan utslaget.

Grupp H hade Barcelona som segrare men sedan stod kampen om Champions eller Europa League i matchen mellan Porto och Shakhtar Donetsk. Matchen slutade 5-3. Portugal till Champions League och Ukraina till Europa League.

Med detta så är alla 16 lag klara för Champions Leagues åttondelsfinaler. Nationerna som står för åttondelarna är: Spanien 4 lag, Italien och Tyskland 3 lag var, England 2 lag och ett lag vardera från Danmark, Nederländerna, Frankrike och Portugal. Nu kommer något mycket märkligt i Champions Leagues lottning på fredag klockan 12:00. Det totalt vansinniga är att i åttondelsfinalerna kan två lag från samma land inte mötas, men det kan de få i en kommande final. Än en gång så hade jag önskat att man i stället sett till så att lag från samma land lottades mot varandra i åttondelar och kvartsfinaler. Då hade man fått bort att samma nations lag kan mötas i finalen.

IDAG! TORSDAG 14 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Sten
Sixten.

 

Namnsdagar för den 14:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Isidorus (till minne av biskopen Isidorus av Sevilla (560–636); utgått).
1901–1985 – Sten
1986–1992 – Sten, Stina (utgått) och Sture (nu 13 september)
1993–2000 – Sten och Stig (nu 17 december)
Från 2001 – Sten och Sixten

TEMADAG:

Internationella ap-dagen.

 

Många av de apor som idag lever i världen är hotade och den skog de lever i skövlas. Det leder till att apornas naturliga habitat försvinner. Internationella ap-dagen instiftades för att ge uppmärksamhet åt apornas situation och sprida kunskap om dessa djur och deras liv. Men Ap-dagen började som ett skämt mellan två konststudenter då den ena skrev "Monkey day" i den andres almanacka på just 14 december, sen spred det sig på University of Michigan och genom kreativa människor online och nu är Apdagen ett faktum.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14 DECEMBER.

1986 debut för Dennis.
 

Ajax mötte idag 1986 Roda JC i den nederländska ligan. 2-0 slutade matchen och det var även ställningen i den 66:e minuten. Det var nämligen då som manager Johan Cruyff valde att byta ut Rob Witschge till fördel för 17-årige nykomlingen Dennis Bergkamp. Dennis gjorde alltså sin proffsdebut och skulle bara spela för tre klubbar; Ajax, Inter och Arsenal fram till 2006. Under hans 20-åriga karriär blev det 648 klubbmatcher och 79 landskamper och fler hade det kunnat bli om han inte varit så rädd för att flyga så att han tvingades stå över vissa bortamatcher i de europeiska cuperna.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 14 DECEMBER.

Jakub BŁASZCZYKOWSKI blir 38 år.
 

Jakub "Kuba" BŁASZCZYKOWSKI född 1985 i Truskolasy, Silesian Voivodeship, Polen
Mittfältare
11 U-, 1 B- och 108 A-landskamper (2004-19).

Klubbar som spelare:
Raków Częstochowa (1993-2002),
Górnik Zabrze (2002-03),
KS Częstochowa (2003-04),
Wisła Kraków (2004-07),
Borussia Dortmund (2007-16)
Fiorentina (lån 2015-16),
VfL Wolfsburg (2016-19),
Wisła Kraków (2019-23).

Blaszczykowski spelade fram till 2012 med smeknamnet "Kuba" på sin tröja.
Han var uttagen i Polens trupp vid fotbolls-EM 2012 samt 2016. Han är före detta lagkapten i landslaget.
När han var 10 år såg Jakub hur hans mamma mördades av Jakubs pappa. 

Didier ZOKORA blir 43 år.
 

Déguy Alain Didier ZOKORA är född 1980 i Abidjan, Elfenbenskusten
Mittfältare
123 A-landskamper för Elfenbenskusten (2000-14).

Klubbar som spelare:
Académie MimoSifcom (1994-99)
ASEC Mimosas (1999-2000),
Genk (2000-04),
Saint-Étienne (2004-06),
Tottenham Hotspur (2006-09),
Sevilla (2009-11),
Trabzonspor (2011-14),
Akhisar Belediyespor (2014-15)
Pune City (2015),
North East United (2016),
Semen Padag (2017-18).

Han har fyra större meriter då han vunnit ligan i Belgien och tre cupturneringssegrar i Elfenbenskusten, England och Spanien. 
I sin ungdom var Didier med om då hans lillebror Armand omkom i en drunkningsolycka. Dörför har Didier en tatuering på armen som säger "ARMAND". 

Michael OWEN blir 44 år.
 

Michael James OWEN är född 1979 i Chester, England
Anfallare
38 U-, 2 B- och 89 A-landskamper för England (1995-2008).

Klubbar som spelare:
Liverpool (1990-2004), 
Real Madrid (2004-05),
Newcastle United (2005-09),
Manchester United (2009-12),
Stoke City (2012-13).

Till hans mest minnesvärda insatser i landslaget hör hans mål mot Argentina under VM 1998, där han visade prov på snabbhet, acceleration och bollkontroll. VM 1998 innebar också Michael Owens internationella genombrott, 18 år gammal. Han deltog även med England i EM 2000, VM 2002, EM 2004 och VM 2006.
Ett intresse han har förutom fotbollen är hästar. Michael och hans familj äger själv ett antal hästar.

Chris WADDLE blir 63 år.
 

Christopher "Chris" Roland WADDLE är född 1960 i Felling strax söder om Newcastle.
Anfallare
1 U- och 62 A-landskamper för England (1984-91).

Klubbar som spelare:
Tow Law Town (1978-80),
Newcastle United (1980-85),
Tottenham Hotspur (1985-89),
Olympique de Marseille (1989-92),
Sheffield Wednesday (1992-96),
Falkirk (1996),
Bradford City (1996-97),
Sunderland (1997),
Burnley (1997-98),
Torquay United (1998),
Worksop Town (2000-02),
Glapwell (2002),
Stocksbridge Park Steels (2002)
Hallam F.C. (2013-14)

Lag som tränare:
Burnley (1997-98 spelande).

Efter att ha gjort 33 mål på 138 matcher för Tottenham flyttade han i juli 1989 till franska Olympic Marseille för 4,5 miljoner pund. Det var då den tredje högsta övergångssumman i världen för en fotbollsspelare. Han blev fransk mästare med Olympic Marseilles 1990, 1991 och 1992.

DAGENS MATCHTRÖJA 14 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv