• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 24:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 3
1984-1992

HISTORIA: Liverpool vidare på lottning, Montenegros första landskamp, Ronaldo slår rekord.
FÖDDA: Benoit, Aliou. 
LIVERPOOLARE: Jordan
DAGENS TRÖJA
POLENs andratröja 2010/11.

Fotbolls-EM del III 1984 till 1992

EM 1984 i Frankrike
 

Allt startade ju i Frankrike för 24 år sedan och nu, 1984 hade Frankrike fått äran att arrangera ett EM för åtta lag. Kvalspelet hade fått en nu nation att delta. Albanien hade kommit till så det var 32 kvalande lag. Sverige hamnade i grupp 5 som var en av de fyra grupperna med fem lag. Sammanlagt var det sju grupper då det skulle bli de sju segrarna som tillsammans med värdlandet Frankrike skulle spela slutspel. Tydligen var det enklare, och Sverige var nära att ta sig till EM.
 

Rumänien för svåra för Sverige


Men de blev ”bara” tvåa, ett poäng efter Rumänien. De tre som hamnade efter Sverige var Tjeckoslovakien, Italien och Cypern. De andr av sex nationer som följde Rumänien till Frankrike var Västtyskland, Spanien, Jugoslavien, Portugal, Belgien och Danmark som vann sin grupp före England.
 

Danmark överraskar


Den 12:e juni öppnade Frankrike mot Danmark och Platini gjorde matchens enda mål. Detta var viktigt för det gjorde så att Frankrike vann Grupp A före Danmark. Trea blev Belgien och fyra Jugoslavien. Rumänien slutade sist och Västtyskland nästsist i Grupp B. De två lagen från Pyreneiska halvön Spanien och Portugal spelade 1-1 mot varandra och Spanien blev etta med målskillnaden 3-2 mot Portugals 2-1.
 

Semifinalerna är tillbaka


Det nya från förra EM var att det spelades semifinaler och lät förlorarna där dela på äran om att bli trea. Matchen om tredje plats spelades ej. Det blev tuffa semifinaler. Frankrike och Portugal spelade 1-1 och i förlängningen tog Portugal ledningen, men den kvitterade och med två minuter kvar var Platini framme igen och såg till att det blev final för hemmafavoriterna. Andra semin var än jämnare. Spanien och Danmark spelade 1-1 och det skulle avgöras på straffar. Straffskyttarna var så säkra att Frankrike gjorde mål på alla sina fem. Danmark hade satt sina fyra första då den danske skyttekungen Preben Elkjær stegade fram och sköt över.
 

Michel Platinis EM, Mästare och skytteligavinnare


På Parc des Princes i Paris spelades den 27:e juni final mellan Frankrike och Spanien. Det var aldrig någon diskussion om vart segern skulle gå. Frankrike med Michel Platini i spetsen såg till att finalen slutade 2-0 och Frankrike kunde vinna sitt första EM. Stor det i detta var som redan nämnts Michel Platini. På de fem matcher han gjorde i slutspelet vann han skytteligan på otroliga nio (9) mål, och då ska man veta att han var mittfältare.
 

EM 1988 i Västtyskland


1988 var det tänkt att Västtyskland skulle göra om succén från VM och ta sitt tredje EM. De fick alltså stå för värdskapet. Detta var sista EM innan Europakartan började skrivas om. Alltså var det sju kvalgruppen där vinnarna tillsammans med Västtyskland skulle göra upp om mästerskapet. Sverige hamnade åter i en femlagsgrupp och var nära att ta sig till EM. Trots seger hemma över Italien så var det just de som tog sig till EM ur den svenska gruppen. Efter Sverige i kvalgrupp 2 kom Portugal, Schweiz och Malta.
 

Danmark i tuffaste slutspelsgruppen


Till slutspelet hade Danmark tagit sig igen, men de hamnade i ”Dödens grupp”. Västtyskland, Italien och Spanien var motståndarna. Västtyskland och Italien hamnade båda på fem poäng. Hemmanationen vann gruppen med målskillnaden 5-1. Italien hade ”bara” 4-1. I andra gruppen var det England som var slagpåsen. Liksom Danmark kom de sist utan att ta ett enda poäng. Överraskningen Irland blev trea, men till semifinalerna var det ettan Sovjetunionen och tvåan Nederländerna som tog sig.
 

Nederländerna får revansch


Första semin var det man kallade den moraliska finalen. Nederländerna mot Västtyskland var en repris på VM-finalen 1974. Skillnaden var att denna gång var det Nederländerna som vann med 2-1. Sovjetunionen klarade av Italien med 2-0. Italien och Västtyskland fick dela tredjeplatsen medan Nederländerna och Sovjetunionen spelade final den 25:e juni på Olympiastadion i München. 62 770 åskådare kommer alltid att minnas avgörandet då Nederländerna satte spiken 2-0 i 53:e minuten. Det var ett makalöst volleyskott av Marco van Basten, som även vann skytteligan på fem mål. Nederländerna hade fått sin revansch från VM och tagit sitt första stora mästerskap.
 

EM i Sverige 1992


Det pratas mycket om mutor och fiffel inom FIFA och UEFA. Jag vill inte påstå att något sådant föregick fotbolls-EM 1992, men en sak är säker. Hade inte UEFA-presidenten hetat Lennart Johansson om kommit från Sverige så vet i sjutton om EM hade spelats i Sverige. Nu gjorde det så. Det innebar också att Sverige var direktkvalificerat. Vilket i sin tur innebar att Sverige spelade sitt första Europamästerskap.
 

Färöarna överraskar i Landskrona


Det var nu 33 länder i kvalet. Färöarna hade kommit till. De hade ingen godkänd fotbollsarena utan tvingades spela sin allra första hemmamatch i kvalet på Landskrona IP. Där mötte de Österrike och storskrällde genom att vinna med 1-0. San Marino var också ny nation, men det blev inte mer än 33 länder då Tyskland hade blivit ett land.
 

Förändringar bland Europas nationer


Men det hände mycket i Europa och Sovjetunionen kvalade in, men till EM kallade de sig OSS (Oberoende staters samvälde). Jugoslavien var ett annat land som kvalat in. Men då det knakade i landet och ett inbördeskrig höll på att bryta ut diskvalificerade UEFA Jugoslavien. Det gick diskussioner om vilket lag som snabbast skulle kunna ersätta. Då föll lotten på ett lag. Danmark. De skulle snabbt kunna samla ihop ett lag till turneringen i grannlandet Sverige, Sedan var det Danmark som blev tvåa i den grupp som Jugoslavien vann.
 

Enda stora fotbollsturnering jag följt live


Turneringen såg i upplägget ut som det gjort de senaste mästerskapen. Slutspelet avgjordes i två grupper. Ettan och tvåan gick till semifinal och förlorarna där var båda treor i turneringen. Det nya var att det var första och hittills enda EM jag följt live. Det beror på att Sveriges grupp spelades i Malmö. Det var bara de tre matcherna där Sverige var inblandad som spelades i Solna.
 

Sverige vinner gruppen, men Frankrike-Danmark häftigaste upplevelse.


Sverige gjorde ett utmärkt gruppspel och vann sin grupp. Enda poängförlusten var i premiärmatchen den 10:e juni mot Frankrike. 1-1 slutade det. Sedan blev det segrar över Danmark med 1-0 och England med 2-1. Matchen mellan Frankrike och Danmark skulle avgöra vilket lag som blev tvåa och tog semifinalplats två i gruppen. Detta var en av mina live-sports-ögonblicks häftigaste upplevelser. Att stå på Malmö Stadion bland en massa tillresta danskar och se Lars Elstrup smälla in 2-1 till danskarna.
 

Ingen gruppsegrare till final och van Basten missar


Den andra gruppen innehöll Nederländerna, Tyskland, Skottland och OSS. Nederländerna var enda obesegrade laget i denna grupp och tyskarna gjorde dem sällskap till semifinalerna. Det märkliga i semifinalerna var att för första gången förlorade de båda gruppsegrarna semifinalerna till grupptvåorna. Det innebar att Nederländerna och Sverige blev treor. Sverige förlorade med 2-3 och Danmark gick till final efter straffläggning. Det märkliga i det straffdramat var att danskarna satte alla sina och Nederländerna missade en enda straff. Vem missade? Jo, hjälten från förra EM, Marco van Basten.

Miraklet på Ullevi blev "Sommeren '92" 1995, En film jag lämnat bidrag till.

Finalen stod alltså mellan storfavoriten Tyskland och reserven Danmark. Det blev en ganska klar seger med 2-0. Och inte till Tyskland som alla experter tippat utan till Danmark. Detta är lika sensationellet och stort som då USA blev OS-mästare genom att slå Sovjet i finalen i Lake Placid 1980. Det gjordes faktiskt en film som kom 2015 om det danska undret. Den heter ” Sommeren '92” och till den har jag faktiskt lånat ut en del av mina tröjor så att de kunnat sy upp exakta kopior till landslagen som Danmark möter.
Kul att jag både sett och på ett sätt fått bidra till det danska undret i Sverige 1992.

 

EM-Fortsättning följer.

Trailer till Sommeren '92

Fotbollshistoria från 1965 avgörande. 2007 nytt land. 2012 Ronaldo rekord

 

1965 lottning avgör

 
Idag 1965 mötte Liverpool Köln i Europa Cup i Rotterdam. Anledningen till att matchen gick i Nederländerna var att både hemma- och bortamatch i denna kvartsfinal hade slutat 0-0. Dagens match var alltså ett omspel. Liverpool tog ledningen med 2-0, men innan matchen var över hade Köln kvitterat till 2-2. 1965 hade UEFA bara regeln att lottning gällde för att avgöra vilket lag som skulle gå till semin. Slantsinglingen vann Liverpool, men i semin slogs de ut av Inter med 4-3 sammanlagt.
 

2007 första landskampen

 
Idag 2007 spelade Montenegro sin allra första landskamp. De mötte Ungern och vann med 2-1. Just nu ligger laget på 84:e plats på FIFAs världsranking.
 

2012 Ronaldo 100

 
Idag 2012 spelade Real Madrid hemma mot Real Sociedad. Det blev en ganska enkel seger med 5-1. I vanlig ordning var Cristian Ronaldo en av Reals målskyttar och det var inte vilket mål som helst. Det var Ronaldos 100:e mål för Madridklubben. Fler har gjort 100 mål, men ingen på så få matcher som Ronaldo. Han hade varit i klubben sedan juli 2009. Det tog alltså inte ens tre säsonger.

FÖDDA IDAG

Benoit ASSOU-EKOTTO
32 år
Försvarare
24 landskamper för Kamerun.
Klubbar som spelare: 1994-2006 Lens,
2006-2015 Tottenham Hotspur,
2013-14 Queens Park Rangers (lån) och
sedan 2015- i Saint-Étienne.

Aliou CISSE
40 år
Försvarare/Mittfältare
35 landskamper för Senegal.
Klubbar som spelare: 1994-97 Lille,
1997-98 Sedan,
1998-2001 Paris SG,
2001-02 Montpellier,
2002-04 Birmingham City,
2004-06 Portsmouth,
2006-08 Sedan igen och
avslutningsvis 2008-09 Nîmes.  
Lag som tränare: 2012-13 Senegal U23 landslag (assisterande)
2013-15 Senegal U23 landslag och
sedan 2015- Senegals landslag

LIVERPOOLARE

Jordan ROSSITER
19 år
Mittfältare
11 U-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Född i Liverpool startade han i Liverpool FC 2003 sju år gammal. 2013 blev han proffs och hittills har det blivit 5 matcher och 1 mål i A-laget.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv