27:e juni

NAMNSDAG

Selma:
Kvinnonamnet Selma är från början ett keltiskt namn, efter orten Shelma som betyder "vacker utsikt".
 

Fingal:
Mansnamnet Fingal är ett keltiskt namn (ursprungligen Fionnghall) med betydelsen ljus främling eller vit främling, och syftar på de ljushåriga nordborna.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Djibouti: Dagen firas till minne av självständigheten från Frankrike denna dag 1977.

VIP födda den 27:e juni

Några andra som också är födda den 27:e juni

1880 – 1968 Helen Keller,
Amerikansk författare, aktivist och föreläsare. Hon var den första dövblinda person som avlade en akademisk examen.

1972 – Kim Sulocki,
Svensk skådespelare, röstskådespelare och musikalartist. Han har spelat rollen som Patsy, Kung Arthurs häst och tjänare i musikalen Spamalot som spelats på Nöjesteatern i Malmö.

1975 – Nico Rosberg,
Finsk-tysk racerförare med tysk förarlicens. Han är son till F1-världsmästaren Keke Rosberg, har även finländskt medborgarskap.

1979 – Jesper Rönndahl,
Svensk komiker och radiopratare. Säsongen 2014/15 vann han och Elisabet Höglund tävlingen På Spåret.

Några i musikens värld som är födda den 27:e juni

1959 – Lorrie Morgnan,
A
merikansk countrysångerska. Som dotter till countryartisten George Morgan gjorde hon sitt första franmträdande på Grand Ole Opry redan som 13-åring.

Några kända personer som avled den 27:e juni

2001  Tove Jansson dog 86 år gammal i sviterna av en hjärnblödning. Hon var en finlandssvensk författare, illustratör, konstnär och serieskapare. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen.

2001  Jack Lemmon dog 76 år gammal av urinblåsecancer. Han var en amerikansk skådespelare. I många komediervar Jack parhäst med Walter Matthau. Han var allas favorit som "lustigkurre" i en lång rad komedier, men gjorde också allvarliga roller.

2002  John Entwistle dog 57 år gammal av en hjärtattack orsakad av en överdos av kokain. Han var en brittisk basist, sångare och låtskrivare. Han var känd som den lugne i The Who som aldrig slog sönder sina instrument.

2014  Bobby Womack dog 70 år gammal i sitt hem i Kalifornien. Han var en ameriknsk soulmusiker, sångare och låtskrivare. 2009 invaldes Womack i Rock and Roll Hall of Fame.

2016  Bud Spencer (egentligen Carlo Pedersoli) dog 86 år gammal av naturliga orsaker. Han var en italiensk doktor i juridik, olympier, skådespelare, manusförfattare, musiker, affärsman och politiker. Han hade även flygcertifikat för helikopter samt för flygplan i linjetrafik.

2018  Michael Nyqvist dog 56 år gammal i sviterna av lungcancer. Han var en svensk skådespelare och författare. Han drev det egna produktionsbolaget Nyqvist Film AB.

Today in history 27:e juni

Några händelser som inträffat den 27:e juni

1358
 

REPUBLIKEN RAGUSA GRUNDAS.


  Sedan den italienska republiken Venedig genom fördraget i Zadar den 18 februari har tvingats avstå från alla sina anspråk på Dalmatiens kust grundas denna dag Republiken Ragusa i området. Den upplever sin höjdpunkt under 1400- och 1500-talen, men trots att den ofta hotas av det mäktiga intilliggande Osmanska riket lyckas republiken behålla sin självständighet i 450 år, innan den franske kejsaren Napoleon I:s styrkor intar huvudstaden Dubrovnik och fransmännen låter upplösa republiken och inlemma den i sitt italienska kungadöme 1808.

1676
 

"DIVERSIONEN VID YSTAD" UNDER SKÅNSKA KRIGET.


  En dansk styrka på 2 000 man, ledd av den nederländske amiralen Cornelis Tromp, landstiger vid Ystad på skånska sydkusten, sedan Tromp har fått order om detta den 19 juni. Danskarna beskjuter staden och den ungefär hälften så stora svenska styrkan där (bestående av en mindre avdelning infanteri och en kavalleristyrka ur Livregementet) tvingas så småningom ge upp staden och fly, antingen mot Malmö eller Kristianstad. Detta är emellertid en avledningsmanöver, då den verkliga danska landstigningen i Skåne under det pågående skånska kriget genomförs två dagar senare vid Råå fiskeläge strax söder om Helsingborg. Det är något oklart om det faktum att danskarna då inte möter något motstånd beror på ”Diversionen vid Ystad” eller att den svenska krigsledningen inser att den svenska armén är för svag och inte kommer hinna fram till Helsingborg i tid.

1895

 

FÖRSTA ELEKTRISKT DRIVNA LOKET KORSAR USA.


 Tåget Royal Blue körs för första gången, vilket sker mellan de amerikanska städerna Washington, D.C. och New York på Baltimore and Ohio Railroads järnväg. Detta blir första gången i amerikansk historia, som ett passagerartåg körs med elektriska lok, men det dröjer till andra halvan av 1900-talet, innan elloken på allvar börjar ersätta ångloken.