• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 14:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Torsk och Kvällsstunden.   Engelsk Champions Leaguekväll.


NAMNSDAG
Tiburtius

TEMADAG:
Skärtorsdagen
Cultural Unity Day
Knivens dag
Volvons dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/4:
1912: Peles klubb Santos bildas.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/4:
Melanie LEUPOLZ, Erjon BOGDANI.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 13/4 2022.

Torsk och Kvällsstunden.
 

Trots det fina vädret så var det en lite avslagen dag igår. Jag såg i förra årets bloggtext att jag inte hade varit ute på golfbanan vid denna tid då heller, så den som väntar på något gott… Lite gott fanns det att vända på igår också trots allt. Jag ville inte använda sej till panerade fiskbitar. City Gross hade ju bytt ut torsken till sej och den fisken tänkte jag koka tillhundarna. Alltså blev det ett besök på ICA Maxi innan jag lagade det som kallades Örtpanerad fisk med mos. Även om det var mos till så tyckte jag att jag ville ha lite sås, därför lade jag till Hollandaisesås till gårdagens middag.

Kvällsstunden dök upp, eller rättare sagt ner i brevlådan så det blev lite läsning om påskfirandets historia, viskompositören, vissångerskan och revyskådespelaren Barbro Hörberg som bara blev 43 år, varför ägg är så populärt och olika äggrätter världen över, skrönor om Titanic som ofta var falska, OS-guldmedaljören 1936 på femmilen; Elis Wiklund som snabbt slog igenom och lika snabbt försvann igen och så fanns det även en artikel om Påsköns historia och mysterier. Alltså mycket intressanta saker.

Engelsk Champions Leaguekväll.
 

Kvällen innehöll de andra två kvartsfinalernas andra matcher i Champions League. Här var frågan om det skulle bli en engelsk afton. Då det var seriefinal i Premier League så råkade jag skriva att jag trodde det skulle bli en mållös match. Då fick jag en kommentar att detta var ett uselt påstående då Liverpool och Manchester City är två målgörande lag. Jag kan hålla med om att när det gäller Liverpool så är det sällan att de går mållösa från en match. Manchester City däremot kan mycket väl spela målsnåla matcher. Detta bevisade de igår.

De behövde bara spela mållöst i Madrid mot Atletico. Alltså gjorde de det. Det var den matchen jag såg och till att börja med så var det fotboll, men slutet var en ren skandal. Cityspelare som hela tiden låg ner på planen och låtsades vara skadade och Atletico spelare som var mäkta irriterade över detta. Givetvis resulterade detta i slagsmål där de två ledarna inte var bättre än spelarna. Hade jag bestämt så skulle inget av lagen få fortsätta spela kvar i Champions League. De var definitivt inga ambassadörer för fotbollen igår utan visade upp den grisigaste sida som gör att man lätt vill ägna sig åt annat än att se fotboll.

Liverpoolmatchen såg jag inte och det var synd. Där blev det sex mål jämnt fördelade, men målgörandet verkade Liverpool hela tiden ha koll på då de var i ledningen mestadels av matchen. Nio varningar och en utvisning i Madrid och i Liverpool blev det inte en enda varning. Semifinalerna kommer att spelas mellan Liverpool och Villareal och i den andra möts Manchester City och Real Madrid. Som vanligt vill jag inte ser två lag från samma land i final. För att få den mest spännande finalen som kommer att bjuda på mål hoppas jag på Liverpool mot Real Madrid.

IDAG: TORSDAGEN DEN 14:E APRIL.

NAMNSDAG:

Tiburtius
 

Namnsdagar den 14:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Tiburtius (till minne av en kristen martyr från 200-talet, funnits på dagens datum sedan medeltiden och har inte flyttats. Det är ett av få gamla helgonnamn, som inte har tagits bort, eftersom Tiburtiusdagen i gamla tider var en viktig märkesdag som första dagen på sommarhalvåret.)
1901–1985 – Tiburtius
1986–1992 – Tiburtius, Ellen (nu 18 augusti) och Elly (utgått)
1993–2000 – Tiburtius och Tim (nu 2 november)
Från 2001 – Tiburtius

TEMADAG:
 

Skärtorsdag.
 

I kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag. Det är därför det heter skärtorsdag. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld. 

Eftersom skärtorsdagen är central för kristen tro, har den också blivit viktig i folktron. Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta gjorde att det gällde att vara extra försiktig denna dag. man skulle gömma kvastar och spisrakor och stängda skorstensspjäll. Att skjuta gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar.

TEMADAG:
 

Cultural Unity Day.
 

Cultural Unity Day firas 14 April, även känd som International Unity Day. Dagen innebär att det världen över uppstår sammankomster kulturer emellan. Man får uppleva dans, sång, musik, maträtter och diverse inslag från olika kulturer.

TEMADAG:
 

Knivens dag.
 

Knivens dag instiftades av Knivakademien redan 2010 och infaller alltid på torsdagen innan påskafton, det vill säga Skärtorsdagen. Kökets viktigaste redskap har en egen dag och som ni kanske vet så ger en vass kniv godare mat. Skivas lammsteken med en vass kniv så blir det ännu saftigare köttskivor på tallriken.

TEMADAG:
 

Volvons dag.


Volvons dag infaller 14 april varje år. Dagen då Sveriges mest sålda bil uppmärksammas lite extra. Den 14 april 1927 strax efter klockan 10 rullade den första serietillverkade Volvon ut ur fabriken. Det var modell ÖV4, vilket betyder Öppen Vagn 4 cylindrar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 14:E APRIL.

1912 Santos grundas.
 

Samma dag som Titanic gick på ett isberg och katastrofen var ett faktum 1912, satt tre sportentusiaster; Raimundo Marques, Mário Ferraz de Campos och Argemiro de Souza Júnior i staden Santos och bildade en brasiliansk fotbollsklubb. Den fick namnet Santos FC (Futebol Clube) rätt och slätt. Storhetstiden var från 1956 och några år fram då en ung kille vid namn Edson Arantes do Nascimento allmänt kallad Pelé startade i klubben. I Brasilien spelade Pelé bara för Santos. Han gjorde 619 mål på 638 matcher för sitt Santos.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 14:E APRIL.

Melanie LEUPOLZ blir 28 år.
 

Melanie LEUPOLZ är född 1994 i Wangen im Allgäu, Tyskland.
Mittfältare
30 U och 75 A-landskamper för Tyskland (2009-).

Klubbar som spelare:
TSV Ratzenried (2003-07),
TSV Tettnang (2007–10),
Freiburg (2010–14),
Bayern München (2014–20),
Chelsea (2020-).

OS-mästare 2016

Erjon BOGDANI blir 45 år.
 

Erjon BOGDANI är född 1977 i Tirana, Albanien
Anfallare
9 U- och 74 A-landskamper för Albanien (1996-2013).

Klubbar som spelare:
Partizani Tirana (1987–97),
Gençlerbirliği (1997–98),
Zagreb (1998–2000),
Reggina (2000–04),
Salernitana (2003–04 lån),
Verona (2004–05),
Siena (2005–07),
Chievo (2007–10),
Livorno (2007–08 lån),
Cesena (2010–12),
Siena (2012–13).

Lag som tränare:
Albaniens landslag (2015-16 assisterande)
Albanien U-19 (2016-18).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA SKÄRTORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv