• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 18:e oktober 2022

RUBRIKER.

Hoisinsås, bowling och tre olika TV-program.

NAMNSDAG:
Lukas

TEMADAGAR:
Internationella klimakteriedagen, Chokladmuffins dag och Internationella slipsdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18/10:
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.
1961: Stoke City satsar på en 46-årig spelare.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 18/10:
Ryan NELSEN, Robbie SAVAGE.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 17:E OKTOBER 2022.

Hoisinsås, bowling och tre olika TV-program.
 
Måndagar har sitt fasta schema. Nämligen att ta sig, eller mig, till Stora Bernstorp och dn City Grossbutik som levererar våra matlådor. Innan dess var det sedvanlig hundpromenad med två friska hundar, den tredje håller ju numera till i Jönköping. Efter hundrundan brukar det vara förmiddagskaffe och lite koll i tidningen och andra sociala medier. En sådan meddelade mig att kvällsplanerna blev ändrade. Bowlingen i Löddeköpinge startade med en ny omgång och egentligen skulle jag stå över, men nu hade vår stjärna i laget blivit krasslig med feber och allt. På förfrågan om jag kunde rycka in var svaret, ja.
 
Efter handlandet i affären och innan bowlingen hann jag två saker. En var att fortsätta grovstädningen på mitt TV-rum. Den andra var att laga första måltiden från den hämtade familjekassen. Det var ”Köttbullar rullade i hoisinsås med morotssallad”. Förutom de köttbullar jag rullade och stekte till mig av fläskfärs så hade jag ytterligare ett stekjärn med vegobullar. Hoisinsåsen skulle hällas över köttbullarna så det blev hälften ibland köttbullarna och hälften över vegobullarna. Allt åts med nudlar. Populär rätt, fast de köttbullar jag skulle göra var ganska tråkiga så jag lade till lite riven lök, ett ägg och lite av alla de ingredienser som skulle vara i hoisinsåsen som japansk soja, chilisås, sambal oelek, färsk ingefära och en klyfta vitlök. Det blev godare köttbullar.
 
Bowlingen var ingen höjdare för vår del i laget. Våra motståndare hade ”hyrt” in ett proffs. I sista serien var han ett slag ifrån att sätta full pott på 300 poäng. Efter tio raka strikar så blev det bara åtta i nästsista utan. Då slutar det på 288 poäng. Så därför var det inte så mycket att sörja över att vi förlorade. Sådana motståndare slår vi i vårt lag aldrig. Dock gick mitt usla spel på rätt håll och min sista serie var nästan godkänd med mina mått mätt. Hemma blev det deckare och lite fotboll. Det fanns en match i den tredje divisionen i England som kallas League One. Den matchen visades på Viasport. Om vi går tillbaka till säsongen 2006-07 så hade det varit en match i Premier League för då spelade både Charlton Athletic och Portsmouth i högsta divisionen. Nu ligger de på tionde och sjätte plats i trean. Då jag har båda lagens tröjor så var det en match som jag hoppades skulle få en segrare så att jag skulle veta hur jag skulle klä mig idag. Trots att Portsmouth var det bästa laget enligt tabellplaceringen så var de inte det igår. Charlton vann med 3-0. Därefter avslutade jag kvällen med Alla mot alla som inledde veckan med grupp två där både Svennis och Henke Larsson, fast det var nog mest deras lagkamrater som kunde svaren.

IDAG; TISDAGEN DEN 18:E OKTOBER 2022.

NAMNSDAG:
Lukas
 
Namnsdagar för den 18:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lukas (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Lukas
1986–1992 – Lukas, Lilly (nu 9 september) och Lillemor (nu 18 november)
1993–2000 – Lukas och Matteus (nu 21 september)
Från 2001 – Lukas
TEMADAGAR:
Internationella klimakteriedagen, Chokladmuffins dag och Internationella slipsdagen.
 
Internationella klimakteriedagen
 
Internationella klimakteriedagen uppmärksammas den 18 oktober varje år och är instiftad av International Menopause Society och WHO. Hälften av världens befolkning går igenom klimakteriet och vi drabbas alla mer eller mindre. Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Men det är väldigt olika när det sker och hur kraftiga symptom man får. En del märker ingenting alls och andra går igenom ett helvete. Ca 75% upplever besvär i någon form.
 
Chokladmuffins dag
 
Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn, vilket blev vanligare först i slutet av 1800- och början av 1900-talen. Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Men Chokladmuffins har fått en egen dag och det är den 18 oktober. Så unna dig en chokladmuffins till eftermiddags- eller kvällsfikat. Eller varför inte en till varje fika idag?
 
Internationella slipsdagen
 
Internationella slipsdagen eller Slipsens dag som den också kallas är en dag för att hedra och uppmärksamma slipsen som accessoar. Dagen firas för att visa uppskattning till slipsen framför allt för att öka användandet. Det kan behövas då faktiskt slipsen är det enda klädesplagg som inte fyller någon egentlig praktisk funktion.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E OKTOBER.

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.
 
Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då mottaga den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.
1908 Inter mot Milan.
 
Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.
1961 Stoke City köper in en 46-åring.
 
Stoke City hade problem att klara sig i Second Division. Publiken svek och 8 409 var åskådarantalet på deras senaste hemmamatch. Därför kom man på att idag 1961 betala 3 500 pund för en 46-årig spelare som 1932 hade debuterat för klubben, men de senaste åren spelat för Blackpool. Draget var lyckat och i nästa hemmamatch hade 35 974 personer kommit till Victoria Ground för att se Stoke spela. Spelaren det handlade om var Stanley Matthews. Han spelade ytterligare fyra säsonger och var 50 år då han lade av med toppfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E OKTOBER.

Ryan NELSEN blir 45 år.
 
Ryan William NELSEN är född 1977 i Christchurch, Nya Zeeland
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland (1999-2012).

Klubbar som spelare:
Newman College NAS team (1987-95),
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).

Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14).

Han var under flera år lagkapten för Nya Zeelands landslag. 
Robbie SAVAGE blir 48 år.
 
Robbie SAVAGE är född i 1974 i Wrexham, Wales.
Mittfältare
7 U- och 39 A-landskamper för Wales (1992-2004).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (2008 lån),
Stockport Town (2019).

Savage var känd för sitt fysiska spel på plan och i många av de klubbar han spelade i blev han mycket populär hos fansen. Han har efter karriären jobbat som expertkommentator i TV för BBC och skriver krönikor i tidningen Daily Mirror.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 18:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv