• Boris dagliga blogg

Fredagen den 4:e december 2020

Corona och vissa idrotter ställer in medan andra fortsätter och till och med släpper på publik. Vad i hela världen ska man tro om smittan???

FOTBOLLSHISTORIA:
1965: Tottenham råkar ut för sin första utvisning i historien.
2009: Jabulani presenteras, men det visade sig inte bli fler mål med den bollen.

FÖDDA:
Paul, Jean Marie.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft en kalender på bloggsidan. I år är det Premier Leaguelagens 20 fotbollsarenor plus fyra andra brittiska arenor Klicka på luckan och gissa vilken arena. Scrolla sedan ner för att få svaret och lite mer fakta om stadion. 

DAGENS TRÖJA.

Arsenal vann med 4-1 över Rapid Wien i Europa League  igår. Det var den näststörsta segern i gårdagens alla matcher. Då Arsenal även är vidare till vårens slutspel så väljer jag att lufta denna gamla tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 3/12 2020.

Corona och vissa idrotter ställer in medan andra fortsätter och till och med släpper på publik. Vad i hela världen ska man tro om smittan???


Läsningen i gårdagens morgontidning är trevlig, när man kan läsa på sporten att coronaviruset inte längre finns på vissa ställen. Så måste man ju tyda att man börjar släppa på publik igen. Det finns tre olika riskzoner och London ligger tydligen i den mittersta. Därför sålde man slut på de 2000 platser som fanns till gårdagens match i Europa League mellan Arsenal och Rapid Wien. Alla åskådare uppmanas på läktaren att hålla hejaropen till ett minimum. Och det vet man ju att så disciplinerade som fotbollspubliken är så kommer alla att hålla sig till dessa regler. Detta med fotbollspublik är fakta. Det andra är mina otroligt ironiska kommentarer.
 

Som skrivet så många gånger tidigare så går fotbollen utanpå allt annat. I andra idrotter pratar man inte om publik utan deltagarna. Inte bara norska skidåkare ställer in. Nu har även svenska längdskidlandslaget beslutat ställa in hela sin tävlingsverksamhet resten av året. Fast jag ska inte ge fotbollen hela skiten. Handbollen är inte bättre. Norge tog sitt ansvar och stoppade värdskapet i damernas handbolls-EM, men Danmark arrangerar ensamt. Igår startade det, och här handlar det definitivt inte om några säkra coronaavstånd.
 

Sveriges damer spelar i Grupp 2 tillsammans med Ryssland, Spanien och Tjeckien. Tre lag går vidare till nästa omgång och man kan väl anta att Sverige redan är där efter segern med 27-23 över Tjeckien. Ryskorna körde över Spanien med 31-22. Europa League körde också på igår och den koll jag hade på denna turnering var endast för att ag skulle kunna välja ut en tröja att bära idag. TV 6 visade två matchen, men det var ett märkligt val av matcher. Varken Milan – Celtic eller Real Sociedad – Rijeka hade någon som helst betydelse för utgången av deras grupper. Ena laget var redan vidare och andra sist. Fast troligen var det bestämt sedan länge och då trodde sexan kanske att Zlatan och Isak skulle spela. Zlatan är ju skadad och Alexander Isak byttes ut efter 58 minuter.
 

Själv valde jag Columbo på TV:n. Serien med Peter Falk avslutades 1978, men efter övertalning av Peter Falk och manusförfattarna till serien så gjordes ytterligare tre säsonger med nypremiär 1989. Det var tredje avsnittet i säsong 8 som jag såg. "Sex and the Married Detective" hette det och avsnitten är 90 minuter, men de kunde ha kortats ner då det finns en hel del extra detaljer som inte för historien vidare utan bara är utfyllnad.
 

Sedan hann jag dessutom under gårdagens eftermiddag cykla till Mobilia. Man ska ju inte ge sig ut, men jag hade en ögon- och linskontroll på Synoptik. Allt var bra och Synoptik var noggranna med att skydda sig. För första gången under coronan tvingades jag ta på munskydd. Det blir ganska varmt och äckligt att andas i detta skydd. Sedan var det ytterligare ett aber. Då synen skulle kollas ett ögga i taget så satte optikern en lins framför ögat för att jag skulle avgöra om synen blev bättre eller sämre. Det kvittade vilken lins som sattes för ögat. Synen blev alltid sämre då min utandning steg upp över kanten av munskyddet och linsen blev immig. Fast smittskyddet var ju bra.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e december.

1965 Rött kort för Tottenham

Londonlaget Tottenham har tillägget Hotspur, men i ärlighetens namn kan man inte kalla dem hetsporrar direkt. Idag 1965 spelade laget en bortamatch mot Burnley och den matchen slutade 1-1, vilket inte var så märkligt. Tottenhams anfallare Frank Saul blev utvisad i matchen och det tycker kanske inte många heller är så speciellt. Men det var det. Detta var första gången på 37 år i ligan som de fick en spelare utvisad, vilket kan tyckas vara märkligt, men sant.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e december.

2009 debut för Jabulani-bollen.

Jabulani hette den alldeles nya fotboll som skulle användas i fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Det var en boll sammansatt av åtta specialtillklippta bitar som ”fabrikssvetsats” inifrån och med en yta som skulle göra bollen bana lite snabbare och mer svårförutsägbar. Vissa spelare klagade och alla målvakter protesterade, men de stora målskyttarna påstod att det var en fantastisk boll. Hur det gick sommaren 2010 var att det gjordes 145 mål i VM med Jabulani. Detta var det minsta antal mål i någon VM-turnering sedan det blev 64 matcher 1998. Så det vet i sjutton vem som gynnades av Jabulani?

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e december.

Paul McGRATH blir 61 år

Paul McGRATH är född 1959 i Ealing, London, England
Försvarare
83 A-landskamper för Irland (1985-97).

Klubbar som spelare:
Pearse Rovers, Dalkey United (junior),
St Patrick's Athletic (1981-82),
Manchester United (1982-89),
Aston Villa (1989-96),
Derby County (1996-97)
Sheffield United (1997-98).

MERITER:
Manchester United
FA Cup: 1984–85
Aston Villa
League Cup: 1993–94, 1995–96

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e december.

Jean Marie PFAFF blir 67 år

Jean Marie PFAFF är född 1953 i Lebbeke, Belgien
Målvakt
64 A-landskamper för Belgien (1976-87).

Klubbar som spelare:
Beveren (1972-82),
Bayern München (1982-88),
Lierse (1988-89)
Trabzonspor (1989-90)
Lag som tränare:
K.V. Oostende (1998–99).

MERITER:
Beveren
Belgian League: 1978–79
Belgian Cup: 1977–78
Bayern München
Bundesliga: 1984–85, 1985–86, 1986–87
DFB-Pokal: 1983–84, 1985–86

DAGENS ORD.

DAGENS RIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv