• Boris dagliga blogg

Fredagen den 3:e juni 2022

Golfens handikappsysten är säkret rättvist men obegripligt.
Svensk seger men inte helt rättvist.


NAMNSDAG
Ingemar och Gudmar

TEMADAGAR:
Internationella cykeldagen
Internationella klumpfotsdagen
Internationella donutdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/6:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/6:
Mario GÖTZE, Łukasz PISZCZEK.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 2:A JUNI 2022.

Golfens handikappsysten är säkret rättvist men obegripligt.

Kooko-gängets torsdagsgolf startar halv nio. Normalt spelar jag Veterangolfen på torsdagar, men denna veckan var det åter flyttat till fredagen. Detta för att det var seriegolf på banan hela dagen. Ja, utom fram till klockan nio. Alltså kunde vi sex som slutit upp igår gå på vår vanliga tid. De stora framgångarna i tisdags var som bortblåsta. Trots den svajiga golfrundan kom jag i mål på fem slag sämre än mitt handikapp. Det innebar att det endast blev 31 poäng mot tisdagens fina 39 poäng.

Jag har sedan handikappsändringen till det som nu kallas världshandikapp skriivit många gånger att jag inte fattar ett dugg av hur man räknar ut vilket handikapp man ska ha. För mina 39 poäng i tisdags fick jag n sktn sänkning med 0,1. Vad tror ni händ då jag rgistrrade mitt åtta poäng sämr rsultat igår. Jag trodd jag skull få en liten höjning och därmed eett extra slag på banan till nästa gång. Nej, jag fick ytterligare en sänkning på 0,1. Oförklarligt, men det var ju skönt att veta att jag blev lika mycket belönad igår som i tisdags. Segrade igår gjorde så klart vår senaste mästare som än en gång spelade som en sådan.

Svensk seger men inte helt rättvist.

Familjen var på rsande fot både under eftermiddag och kväll. Så därför kunde jag i lugn och ro både ladda upp inför UEFA Nations League och sedan ha Slovakien mot DSverige som huvudmatch på TV och alla de andra matcherna på datorn. Det finns ju en kanal som hela tiden visar chanser och mål från alla matcher. UEFA Nations League var något som UEFA infördes till 2018/2019. Detta för att alla landskamper skulle gälla något. Det blev fyra Ligor med fyra gruppr. Första gångn var Sverige seedat till League B. Det gick bra och Sverige fryttades upp till League A. Det gick inte lika bra.

Nu då tredje Nations League inleds är Sverige tillbaka i League B. I deras grupp finns Slovenien, Serbien och Norge. Serbien och Norge spelade 0-1. Sverige var i Ljubljana och mötte Slovenien. Det kändes som en hyfsat lätt uppgift, men det var statistiskt sett en helt jämn match. Sverige fick en ganska enkel straff och Uropas nästbäste straffläggare, kapten Emil Forsberg fixade 1-0 till Sverige. I andra halvlek var det nära att resultatet skulle bli kviterat, men i stället kom Kulusevski fram i en kontring och kunde fastställa segern till 2-0. Nästa match på söndag mot Norge blir något av n tidig seriefinal då båda lag har full poäng.

Grupp två i Lague ett hade full omgång och Spanien och Portugal spelade 1-1. Laget som Sverige slog ut i VM-kvalet Tjeckoen liger i högsta ligan och de leder nu grupp två då de lite överraskande vann meed 2-1 över Schweiz.

IDAG: FREDAGEN DEN 3:E JUNI.

NAMNSDAG:
Ingemar och Gudmar

Namnsdagar för den 3:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Erasmus, (till minne av en kristen martyr från 300-talet; utgått).
1901–1985 – Ingemar
1986–1992 – Ingemar, Ingar (utgått) och Ingmarie (utgått)
1993–2000 – Ingemar och Gudmar
Från 2001 – Ingemar och Gudmar

TEMADAGAR:
Internationella klumpfotsdagen
Internationella cykeldagen
Internationella donutdagen

År 2018 beslutade FN:s generalförsamling att skapa Internationella cykeldagen. Den firas varje år den 3 juni. World Bicycle Day är till för att uppmärksamma cykelns positiva effekter på både hälsa och miljö!

Internationella klumpfotsdagen startade 2013 av Ponseti International Association. Ignacio Ponseti var en spansk-amerikansk ortoped som specialiserade sig på olika metoder att hjälpa människor med klumpfot. Han var född den 3:e juni 1914. Alltså valdes dagens datum till att uppmärksamma personer med detta handikapp.

Internationella donutdagen infaller första fredagen i juni. "International donut day" uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades "donut lassies" och det sägs att det var dem som gjorde så att munkarna ökade i popularitet i USA när de kom hem efter att kriget var över.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E JUNI.

1997 Carlos frispark

Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.
 

Bild: Klicka för att se frisparken.

2002 Rivaldo utmärker sig negativt.

Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.
 

Bild: Klicka för att se filmningen.

2008 Gretna FC tackar för sig.

Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

Som på så många andra ställen där klubbar går omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3:E JUNI.

Mario GÖTZE blir 30 år

Mario GÖTZE är född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 63 A-landskamper för Tyskland (2007-17).

Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-20),
PSV Eindhoven (2020-).

Världsmästare 2014.

Łukasz PISZCZEK blir 37 år

Łukasz Piotr PISZCZEK är född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 66 A-landskamper för Polen (2003-19).

Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-21)
Goczałkowice-Zdrój (2021-)

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv