2010: Pizarro sätter målrekord i Bundesliga.

FÖDDA IDAG:
Emil, Tiffeny, Andoni, Kazimierz, PELÉ.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs förstatröja 2012/13

Åter en dag då jag i första hand tänkte välja segraren mellan den enda Premier Leaguematch som spelades igår. Och som med gårdagens tröja så fick inte matchen sluta oavgjort. Det stod den efter första halvlek. Men då det gått 90 minuter hade Arsenal gjort tre mål och Leicester bara ett. Alltså blev det denna röda tröja idag.

Sunnanå SK blev svenska mästare i damfotboll 1980 och 1982. Nästa norrlandsklubb att ta vid var Umeå IK som tog sju mästerskap mellan 2000 och 2008. 2018 var det meningen att gå än längre norut till Piteå. Laget har lett större delen av säsongen och var i Malmö för att säkra seriesegern. Matchen mellan Rosengård och Piteå var den stora kampen igår. Ettan mot tvåan och då matchen var över hade de bytt placering. Piteå bjöd Rosengård och Anja Mittag på en målchans vid en huvudlös bakåtpassning. Anja missar inte ett sådant tillfälle och det stod 1-0 till Rosengård. Tyvärr innehåller damfotboll inte de allra största chanser och skönspel. Under matchen hade Rosengård fem målchanser och Piteå bara en. Skott på mål slutade 2-1 och så hade Rosengård två chanser i målvirket. 1 795 personer hade tagit sig till Malmö IP för att se kampen mellan sveriges två bästa klubblag. Nej, damfotboll har långt kvar innan de når samma status som herrfotboll. Trots detta så har nu Rosengård saken i egna händer. Seger i sista matchen borta mot Göteborg och Rosengård tar sitt elfte svenska mästerskap. De har alltså redan fem som Malmö FF och MFF dam, två som LdB FC Malmö och tre som FC Rosengård.

Det fanns 59 886 personer på Emirates Stadium i London. Det är några fler som var intresserade av herrfotboll, och då gällde det inte mästerskapstitlar utan en helt vanlit Premier Leaguematch mellan Arsenal och Leicester City. Det är en match som Arsenal normalt sett vinner hur lätt som helst. Därför var det sensationellt att Leicester startade så starkt att de kunnat lett med ett antal mål. De ledde bara med ett tills strax före halvtid. Då kvitterade den nye lagkaptenen Mesut Özil. Sedan var det baraett lag i andra halvlek och allt slutade som det blukar. Arsenal vann med  3-1. Det tog dem upp på fjärde plats i tabellen efter nio matcher. Laget klarar sig alltså bra, för att säga kanske ännu bättre utan Arsene Wenger vid rodret.

Även Serie A och La Liga avslutade veckoslutets omgångar med en måndagsmatch, men dessa kan vi snabbt glömma då båda slutade 0-0. En match att minnas var en i Allsvenskan. Då är det framförallt krisande IFK Göteborg som vill minnas den. De hade åkt till Grimsta IP i Stockholm för att möta Brommapojkarna i en ödesmatch. Ödesmatch blev de för BP som förlorade med 0-2. Det betyder att Änglarna från Göteborg kom längre ifrån nedflyttningsstrecket, medan BP får kämpa mot Dalkurd om att klara kvalplats istället för att följa Trelleborgs FF ur Allsvenskan. Då jag har med lite publiksiffror så var det inte mycket att skryta med i Stockholm trots att det var en herrmatch. 2 308 betalande åskådare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e oktober

2010 Pizarro sätter rekord

Brasilianaren Élber Giovane och peruanen Claudio Pizarro hade idag 2010 gjort 133 mål var i Bundesliga. Det var flest mål av en utländsk spelare i tyska högstaligan. Werder Bremen mötte idag Borussia Mönchengladbach och vann med 4-1. Just målet till 4-1 gjorde att Pizarro blev ensam meste målskytt i Bundesliga. Målen hade han gjort mestadels i Werder Bremen, men han hade även två perioders spel i Bayern München. Pizarro gjorde eb vända till 1. FC Köln och är denna säsong tillbaka i Werder Bremen. För närvarande är han uppe i 193 mål i Bundesliga.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 23:e oktober