• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e december 2022

RUBRIKER.

Julkaffe och bandträning.   Låt bara domare från nationer utanför de länder som kvartsfinallagen kommer ifrån döma.   Varför tillämpas inte sexsekundersregeln? Inför effektiv speltid snarast!

LUCKA 12

NATIONALDAG:
Kenya

NAMNSDAG:
Alexander och Alexis

TEMADAGAR:
Julstjärnans dag, Internationella dagen för neutralitet och Internationella dagen för universell sjukförsäkring för alla.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12/12:
2001: Världens meste folbollsmålskytt dör.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12/12:
Victor MOSES, Jessica LANDSTRÖM, Daniel AGGER, Nolberto SOLANO.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 11/12 2022.

Klicka för en film om målvaktens regler. Klicka för en film om målvaktens regler.
Julkaffe och bandträning.

Familjen hade ordnat nya sammankomster. På hustruns sida är det en hyfsat stor släkt och i december så träffas de som kan hos olika släktingar och har ”Julkaffe” och byter julklappar. Det är bara medlemmar under en viss ålder som är godkända att få julklappar, men med barn till barn till barn osv så finns det alltid några som ska ha sina presenter. Klockan ett hade jag hunnit köpa ny förplägnad på ICA Maxi då en del av det som inhandlades i förrgår tog slut till pepparkakshuspysslet. Just klockan ett kom de två tidiga gästerna. En var kvar då jag och äldsta dottern tillika basist i vårt band skulle till Studiefrämjandet för årets sista bandträning. Den pågick mellan fyra och sju och då jag kom hem hade de övriga släktingarna dykt upp. De jobbar i egen butik på köpcentra runt Lund och kunde alltså komma då de stängt sina smyckesaffärer. Dottern till en av dessa släktingar hade även med sig sin pojkvän. Han följde gärna med då han visste vem de skulle till. Det visade sig nämligen att han varit en av mina elever på Kungshögsskolan. Jag hade honom bara i bild och då han tydligen var en skötsam elev så var inte minnet av honom så starkt. Det är ju oftast busarna man kommer ihåg. Det var ju även dem man kunde namnet på efter fem minuter.
 
Låt bara domare från nationer utanför de länder som kvartsfinallagen kommer ifrån döma.

Jag hann även läsa lite i gårdagens tidning om fotboll. Givetvis var det eftersnack till matcherna i VM. Marockos sensation som det första afrikanska laget i semifinal slogs så klart upp stort. Sedan var det mest olika spelares klagomål. Portugal ansåg att det var den argentinske domarens fel att de åkte ut. Ett argument var att det var fel att utse en argentinsk domare att döma en match då Argentina var kvar i VM. Jag både håller med och håller inte med. Portugal hade tid nog att fixa ett bättre resultat om de bara hade haft den förmågan. Men jag kan hålla med så långt att det är fel att över huvud taget utse en domare som huvuddomare från en nation av de åtta länder som var kvar i kvartsfinalerna. Messi som gick vidare med sitt Argentina riktade även kritik mot den spanske domare som jag också var kritisk mot efter matchen mot Nederländerna. Messi ansåg att Nederländernas målvakt låg ner med bollen i betydligt längre tid än de åtta minuters tillägg som det blev.
 
Varför tillämpas inte sexsekundersregeln? Inför effektiv speltid snarast!

Här kan jag bara hålla med Messi och ställer mig frågan: Varför i hela fridens namn har man en regel som säger att målvakten måste sätta bollen i spel sex sekunder efter han fångat den? Har någon på senare tid sett en frispark för att målvakten hållit i bollen för länge? Varför tillåts alla målvakter fånga bollen och sedan lägga sig ner ovanpå det och ligga där och titta i drygt sex sekunder? En annan sak som hade varit väldigt enkel att införa är effektiv speltid med en tidtagare som i andra lagidrotter sitter vid sidan av och bara har som regel att stoppa och sätta på en klocka. Varför är fotbollen så rädd för att införa detta som skulle ta slut på alla diskussioner om hur mycket tid som ska och som inte ska läggas till?

JULKALENDER 2022.

Lucka 12.

Svaret på frågorna i Lucka 11 är:
Eusébio da Silva Ferreira eller rätt och slätt bara Eusébio. Han föddes i 
Portugisiska Östafrika. landet som nu heter Moçambique. Som fotbollsspelare var han given i det Portugisiska landslaget. Där gjorde han 64 landskamper och på dem 41 mål. Sex av landskamperna gjorde han i VM 1966. På dem vamma han skytteligan med 9 mål. Han var inte skrockfull utan tvärtom verkade tröjnumret 13 fört tur med sig till Eusebio.

IDAG, MÅNDAGEN DEN 12:E DECEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Kenya
 
Kenya erhöll sin självständighet från Storbritannien den 12 december 1963. Nationaldagen, Jamhuri Day, är nationell helgdag i Kenya. Jamhuri betyder ”republik”, på swahili och helgen markerar att Kenya blev en republik denna dag år 1964. Eftersom landet dessutom erhöll full självständighet ett år tidigare, år 1963, är det ytterligare en anledning att fira. Den här dagen firas med pompa och ståt, med parader, uppträdanden, fester och dans.
NAMNSDAG:

Alexander och Alexis
 
Namnsdagar för den 12:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1721 – Ottilia (nu 9 april)
1721–1900 – Alexander
1901–1985 – Alexander
1986–1992 – Alexander, Pia (nu 22 februari) och Pierre (utgått)
1993–2000 – Alexander och Alex (utgått)
Från 2001 – Alexander och Alexis
TEMADAGAR:
 
Julstjärnans dag
 
Julstjärnans dag hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad att han importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart spreds julstjärnan i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och sedan dess den har firats till hans minne den 12 december varje år. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen.
 
Internationella dagen för neutralitet och Internationella dagen för universell sjukförsäkring för alla
 
Detta är två dagar som FN introducerat och som de placerat den 12:e december. Liksom alla andra FN-dagar så har de en så lång titel att alla förstår vad de menar. Oftast inga dagar man firar utan mer att man ska bli påmind om dessa självklarheter.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12:E DECEMBER.

2001 världens bäste målskytt dör.
 
Då Josef Bican föddes i Wien 1913 blev han medborgare i Österrike-Ungern. Till landet hörde även Böhmen-Mähren som idag tillhör Tjeckien. Bican hade alltså många länder att välja spela landskamper för. Han startade i Österrike och slutade i Tjeckoslovakiens landslag. Han spelade i klubblag i Österrike och Tjeckoslovakien. Bican vann skytteligan i Europa varje år mellan 1939 och 1944, kanske mycket beroende på att det inte spelades så mycket fotboll i Europa då det var krig. Men gör man 57 mål på 24 matcher som han gjorde en av säsongerna så är det imponerande ändå. Sammanlagt har man räknat ut att han gjorde 1460 mål under sin karriär. Det är världsrekord. Bican dog i Prag idag 2001, 88 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 12:E DECEMBER.

Victor MOSES blir 32 år.
 
Victor Moses är född 1990 i Nigerias största stad Lagos. Hans far var en kristen präst. I oroligheterna i Nigeria dödades Victors båda föräldrar då han var 11 år gammal. Hans släktingar såg till att Victor kom till England som ensamstående flyktingbarn. Hans talang för fotboll tog honom till närmsta fotbollsklubb Crystal Palace där han startade sin karriär som allsidig spelare från försvarare till anfallare.

Klubbar som spelare:
Crystal Palace (2007-10),
Wigan Athletic (2010-12),
Chelsea (2012-21),
Liverpool (lån 2013-14)
Stoke City (lån, 2014-15),
West Ham (lån 2015-16),
Fenerbahçe (2019-20 lån),
Inter (2020 lån),
Spartak Moskva (2020- lån),
Spartak Moskva (2021-).

Victor gjorde 29 U-landskamper för England (2005-10). Då han ansåg sig ha bättre chans att spela stora landskamper i Nigerias lag så har han som A-lagsspelare gjort 37 landskamper för Nigeria (2012-18). Där blev han 2013 Afrikansk mästare.
Jessica LANDSTRÖM blir 38 år.
 
Jessica Elin Maria Landström är född 1984 i Luleå. Hon började med fotboll i det som nu är Norrlands största undomsförening för fotboll, Lira Luleå BK. Hon spelade som anfallare i stadslaget och Stockholmsklubbarna fick upp ögonen för henne. Knappt 14 år gammal kom hon till Vallentuna och 2007 gjorde hon debut i landslaget. Det blev totalt 64 landskamper i damlandslaget för Jessica (2007-12).

Klubbar som spelare:
Lira Luleå BK (moderklubb, –1997)
Vallentuna BK (1998-99)
Täby FF (2000)
Djurgårdens IF DFF (2000–2004)
Hammarby IF (2005–2007)
Linköpings FC (2008–2009)
Sky Blue FC (2010)
FFC Frankfurt (2010–2012)
Djurgårdens IF DFF (2012)
Kopparbergs/Göteborg FC (2013)

2012 var Jessica i final i Champions League, men hennes Frankfurt förlorade denna till Lyon med 2-0.
Daniel AGGER blir 38 år.
 
Daniel Munthe Agger föddes 1984 i Hvidovre 6 km väster om Köpenhamn. Han växte upp i Brøndby med sina föräldrar Anders och Lisa Agge. Det var även i Brøndby han inledde sin fotbollskarriär, och han har varit denna klubb och Liverpool trogna. Då han gick till Liverpool var han den dyraste danske spelaren. Som mittback var han även en klippa i det danska landslaget. Det blev 20 U- och 75 A-landskamper (2003-16). Två gånger röstades han fram som Danmarks bäste fotbollsspelare.

Klubbar som spelare:
Brøndby (1996-2006),
Liverpool (2006-14)
Brøndby igen (2014-16)

Daniel lade skorna på hyllan redan som 31-åring och ägnar sig nymera åt det han gillar bäst. Det är golf och tatueringar. Han och hans familj bor numera i  Marbella i Spanien. Härifrån driver han med några vänner en affärsrörelse som både handlar om golfprojekt, men framförallt tatueringställen och företaget Tattoodo.com.
Nolberto SOLANO blir 48 år.
 
Nolberto Albino "Ñol" Solano Todco föddes 1974 i Callao 12 km väster om Lima som är Perus huvudstad. Här startade han med gatufotboll innan han kom med i det lokala fotbollsklubben. Som mittfältare hade han största delen av sin karriär i England där han kallades ”Nobby”. Han gjorde 95 A-landskamper för Peru (1994-2009).

Klubbar som spelare:
Alianza Lima (1987-90),
Sporting Cristal (1991-93),
Deportivo Municipal (1993),
Sporting Cristal igen (1994-97),
Boca Juniors (1997-98),
Newcastle United (1998-2004),
Aston Villa (2004-2005),
Newcastle United igen (2005-07),
West Ham United (2007-08),
Larissa (2008),
Universitario de Deportes (2009),
Leicester City (2010),
Hull City (2010-11),
Hartlepool United (2011-12).

Lag som tränare:
Universitario de Deportes (2012),
José Gálvez FBC (2013),
Internacional de Toronto (2014),
Perus OS-lag U-23 (2015-21)

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln