• Boris dagliga blogg

Söndagen den 21:a maj 2023

NAMNSDAG:
Konstantin
Conny

TEMADAG:
Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling
Internationella flytvästdagen
Internationella tedagen

RUBRIKER.


Gamla vänner, Nottingham klara och Manchester City mästare liksom Erik och Lotta.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/5:
2003: Mourinhos första Europatitel
2008: Helengelsk Champions Leaguefinal.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/5:
Mario MANDŽUKIC´.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGONDE MAJ 2023.

Gamla vänner, Nottingham klara och Manchester City mästare liksom Erik och Lotta.
 

Då det blev en ganska sen morgonuppvakning så hann jag inte med morgontidning. Vi tog alla förmiddagspromenad och sedan frukost innan jag skulle göra inköp till eftermiddagens gäster. Det intressanta var att de för någon vecka sedan ringde oss och berättade att då de varit i Malmö hade de passat påatt hälsa på oss. Då hade de blivir förvånade när en helt annan familj hade öppnat på Ärtgränd 7. Alltså hade vi bjudit in dem till vårt nya ställe igår.

Det blev lite gamla minnen och nutid som det snackades om innan gästerna skulle vidare till Lund och sin andra son som fått en dotter.

Jag passade på att göra klart gårdagens blogg som jag inte hunnit med. Jag hann däremot inte vika några tröjor igår då det vankades Premier Leaguefotboll. Det inleddes med att Brentford sesationellt vann över Tottenham med 3-1 på bortaplan. Den matchen såg jag inte. däremot såg jag Liverpool mot Aston Villa. Här tappade Liverpool chansen att ta sig upp på fjärde plats i tabellen och Champions League till hösten. Liverpool som hade nästa säsongs hemmatröja på sig klarade bara av 1-1, och det var på övertid som kvitteringen kom. Det var Roberto Firmino som gjorde sitt sista mål på Anfield.

Sista matchen som spelades i engelska högsta ligan var mellan Nottingham Forest och Arsenal. Den matchen avgjorde mycket i Premier League. Hemmalaget gjorde 1-0 och detta lyckades Arsenal inte ändra på. Med Nottinghams seger så betyder det att Arsenal inte längre har någon teoretisk chans att komma ifatt Manchester City, så grattis City till ligasegern. Tyvärr Arsenal.
Men grattis även Nottingham Forest. Med segern igår så är laget klara för Premier League även nästa säsong. Detta tycker jag är extra kul då alla lag i botten sparkat sina tränare under säsongen. Det gjorde inte Nottingham då laget efter tio omgångar låg sist. Istället erbjöd de manager Steve Cooper ett nytt kontrakt. Just detta gör att jag hållit lite på Forest och att de skulle klara sig kvar. Det har de från och med igår klarat av.
 
Jag berättade igår om att vi skulle se ”McDonald & Dodds”. Det gjorde vi. För det första så är det fin översiktsbilder över orten Bath där allt utspelas. Belvedere hette avsnittet. Belevedere (från italienskans bello = vacker och vedere = syn, utsikt) är en byggnad, ofta ett torn som uppförts för ge en vacker och vid utsikt. Avsnittet handlade om vem som skulle få ärva byggnaden Belvedere och för det krävdes ett mord. Mördaren hittades, men det var många om budet.

Slutligen så avslutade jag vårens omgång av Alla mot alla. Erik Haag och Lotta Lundgren vann med tre poäng över Emma Knyckare och Ola Söderholm i en jämn och spännande säsong som avslutades med att vi alla hälsades välkomna tillbaka till höstens tionde säsong.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TJUGOFÖRSTA MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Konstantin
Conny

 

Namnsdagar för den 21:a maj i kronologisk ordning:
 
1708–1900 – Konstantin Magnus, vilket är latin för Konstantin den store. Han var en romersk kejsare, som införde kristendomen som statsreligion i romerska riket.
1901–1985 – Konstantin
1986–1992 – Konstantin, Conny och Konstantia (utgått)
1993–2000 – Konstantin och Conny
Från 2001 – Konstantin och Conny

TEMADAG:

Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling.

Den 21 maj firas Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001. Syftet är att öka förståelsen för vikten av kulturell mångfald.


Internationella flytvästdagen

Sverige är en del av den Internationella Flytvästdagen som i år äger rum den 21 maj. Flytvästdagen är den dag då en lång rad organisationer och myndigheter, vill uppmärksamma nyttan av att använda flytväst på sjön.


Internationella tedagen

Internationella tedagen introducerades 2005 för att uppmärksamma teodlare över hela världen. Dagen firas två gånger om året, den 21:a maj och den 15:e december.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFÖRSTA MAJ.

2003 första stora Mourihoframgången.
 

Idag 2003 speladades finalen i UEFA-cupen. Man hade numera bara en final. Denna spelades på Estadio Olímpico de Sevilla i Sevilla. Porto mötte Celtic. Trots att Henke Larson gjorde Celtics två mål räckte det inte till titeln. Portos Derlei gjorde också två mål, det ena kom i förlängningen och var avgörande. Dmitri Alenichev gjorde Portos andra mål. Men matchen är inte känd för spelare eller något annat spektakulärt utan för att Portos manager hette Jose Mourinho. Denna final blev hans språngbräda till de stora klubbarna och titlarna.

 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

2008 Engelsk Champions League final.


Idag 2008 spelades Champions Leaguefinalen för första gången i Ryssland. Matchen gick på Luzhniki Stadion i Moskva. Detta innebar att då man spelade på bästa TV-tid i det mesta av Europa så startade matchen klockan elva lokal tid och polkalen delades ut vid två-tiden på natten. Det blev nämligen förlängning och straffar. Finallagen var Manchester United och Chelsea så det var även första gången två Engelska lag möttes i finalen. Efter 1-1 följdes lagen åt i straffsparksläggningen till 4-4 efter de fem ordinarie straffarna. Cristiano Ronaldo och John Terry hade missat sina. Den sjätte straffen lade Ryan Giggs i mål medan Petr Cech räddade Nicolas Anelkas och Manchester United tog sin tredje Champions League seger.

 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFÖRSTA MAJ.

Mario MANDŽUKIC´ blir 37 år.
 

Mario MANDŽUKIC´ är född 1986 i Slavonski Brod, Jugoslavien.
Anfallare
20 U- och 89 A-landskamper för Kroatien (2004-18).

Klubbar som spelare:
TSF Ditzingen (1992–96),
Marsonia (1996–2003),
Željezničar Slavonski Brod (2003–04),
Marsonia igen(2004–05),
NK Zagreb (2005–07),
Dinamo Zagreb (2007–10),
VfL Wolfsburg (2010–12),
Bayern München (2012–14),
Atlético Madrid (2014–15),
Juventus (2015–19),
Al-Duhail (2019-20),
Milan (2021).

Lag som tränare:
Kroatiens landslag (2021- assisterande).

2018 blev det silver i VM i Ryssland.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SOLIG SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv