• Boris dagliga blogg

Lördagen den 12:e oktober 2019

Värsta höstvädret ställer in min golf.
Finns det någon som kommit fram enligt tidtabellen med tåg i Sverige???

Islands tid i fotbollstoppen är förbi.
Tjeckien och England till EM från Grupp A.
Ukraina och Portugal till EM från Grupp B.


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FÖDDA:
Wim, Chris.

DAGENS TRÖJA

Det var inte många sensationella resultat i EM-kvalet  igår. Endast Tjeckiens 2-1 seger över England var lite anmätrkningsvärd. Det var Englands första poäng förlust, och i och med detta gick Tjeckien förbi England. Alltså blev det denna tröja idag.

DAGENS BLOGG OM FREDAGEN DEN 11:e OKTOBER 2019

Värsta höstvädret ställer in min golf.


Gårdagen var faktiskt tänkt som ännu en dag på golfbanan. Men sedan är det detta med väder. Det har verkligen varit höstväder så att golfbana var det inte att tänka på. Det var inte ens väder att ta hunden på promenad. Mellan skurarna hann jag gå och inhandla allt som behövdes för att göra två typer av lasagne. En ordinär och en med lax och räkor till de icke-köttätande i familjen. En lite lustig detalj idag är att familjen skulle till Kristianstad på födelsedagsfest. Jag ska vara hemma med hundarna. Fast yngsta dottern kom hem från Växjö med en kraftig förkylning; frun har drabbats av ryggskott och kan inte sitta i en bil i tio mil. Jag var fundersam på vad som skulle hindra äldsta dottern eftersom det såg ut att bli ombytta roller, med en familj på kalas och jag hemma. Nu verkar det bli som om familjen får bli hemma och då blir det väl jag som åker på kalas.
 

Finns det någon som kommit fram enligt tidtabellen med tåg i Sverige???


En sak som jag inte skrivit om på länge är tågresor. Då jag besökte min mor i Ängelholm i onsdags så träffade jag även min syster som varit på föreläsningar i Karlstad. Hennes färdsätt skulle varit med tåg och hon berättade historien om sin resa och att inget av de tåg de skulle resa med hade gått som de skulle. Det var endast ett tåg som gick i tid och det var det som de skulle åka vidare med som avgick prick och det tåg som de åkte med och som skulle ansluta var en minut försenat. Där stod de på perrongen och fick lösa sin resa på annat sätt. I en normal persons öron hade detta verkat sanslöst, med jag kunde bara säga ”Och…!” Jag kom att tänka på detta då mina döttrar åker tåg till och ifrån sina arbeten måndag och fredan. De har aldrig åkt enligt den gällande tidtabellen. Det är alltid fel på tågen, banan eller signalerna. Alltid med förseningar. Därför undrar jag över de av er som läser detta. Känner Ni någon som åkt en längre tågresa i Sveriges land de senaste åren, som har kommit från punkt A till punkt B enligt gällande tidtabell?
 

Islands tid i fotbollstoppen är förbi.


I fotbolls-EM så var det tre grupper som kvalade. Givetvis tittade jag på den lite trötta och tråkiga matchen mellan de senaste årens sensationsland Island och världsmästarna Frankrike. Världsmästarna imponerade inte. De hade en hel del spelare som knappast platsar i sina klubblag, och det krävdes en straff som liksom den Liverpool fick i senaste matchen, var en straff men den som fick den föll mycket suspekt. 1-0 slutade matchen tack vare straffen och Islands tid i toppen för att komma till mästerskap är förbi, men det kunde man räkna ut när de anställde Erik Hamrén som förbundskapten. Turkiet vann på ett sent mål över Albanien och i Grupp H har Turkiet och Frankrike 18 poäng före trean Iskand på 12 poäng. Tre matcher återstår och jag anser att de två som toppar tabellen just nu också kommer att göra det när kvalspelet är över.
 

Tjeckien och England till EM från Grupp A.


Det andra två grupperna som hade matcher igår var Grupp A och B som båda är femlagsgrupper. I A-gruppen blev det kvällens enda sensation. England som gått på som ett ånglok i kval till VM och EM gick plötsligt som ett Öresundståg. Borta mot Tjeckien blev det förlist med 2-1. Att England skulle missa EM hade ingen trott och det gör inte jag heller. Däremot ser det ut som om Tjeckien skulle bli lag nummer två från denna grupp. Det är tveksamt och trean Kosovo ska kunna ta sig ifatt. De möter Tjeckien, och den matchen i november kommer att avgöra andraplatsen.
 

Ukraina och Portugal till EM från Grupp B.


Grupp B har en klar favorit till EM. Det är Ukraina som vann igår över Litauen med 2-0. De leder gruppen på 16 poäng med två matcher kvar att spela. Trea ligger Serbien som måste vinna alla sina tre kvarvarande matcher samtidigt som Ukraina måste förlora sina två kvarvarande matchen. Nej, Ukraina kommer att klara av detta. Tvåan i gruppen just nu är de regerande Europamästarna Portugal. De vann med 3-0 över Luxemburg och redan nu utnämner jag Ukraina och Portugal som klara till EM 2020.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober.

1902 första landskampen utan britter.

På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget av de båda landslagen var brittiskt.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen
 

På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e oktober.

Wim JONK blir 53 år 

Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 A-landskamper och 11 mål för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).

Lag som tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)

Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e oktober.

Chris NICHOLL blir 73 år

Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 A-landskamper och 3 mål för Nordirland.

Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).

Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 hjälptränare).

Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv