• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 8:e oktober 2019

Tider att passa; Klockan fyra.
Tröjsponsorerna i Premier League!

Bolton mot Blackpool; Inte bra.

FOTBOLLSHISTORIA:
2011: Stort räknefel i Sydafrika.

FÖDDA:
Nils, Egon.

DAGENS TRÖJA

Igår var en dag med få matcher där mina tröjor passade in. En var Bolton mot Blackpool men de spelade 0-0. Då blev det en B-lagsmatch istället. Eller U-23. Här vann Cardiff över Millwall med 2-1 i Professional Development League. Alltså en Cardifftröja idag.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 7:e OKTOBER 2019

Tider att passa; Klockan fyra.


Då har det varit måndag igen och morgonturerna till Hyllie station för att lämna av döttrarna till tåget till Köpenhamn och till Växjö. Klockan fyra på morgonen startade detta och vid sjutiden var jag hemma från andra avlämnandet. Rhiann skulle inte på något veterinärbesök så jag kunde på bästa pensionärsvis bara ta det lugnt och vila mig under förmiddagen. Nästa punkt på mitt program var åter klockan fyra, fast på eftermiddagen. Då hämtade jag veckans matlåda på City Gross. Samtidigt passade jag på att bli medlem i denna varukedja också.
 

Tröjsponsorerna i Premier League!


I väntan på kvalmatcher till EM så var det inte mycket fotboll att rapportera om så jag tänkte titta på det som jag i förra veckan lovordade Italien och Turkiet för. Nämligen att de hade förbjudit fotbollsklubbarna att ha reklam för alkohol eller spelbolag på tröjorna. Så är det tyvärr inte i Premier League. I sponsortryckens barndom så var det i stort sett hälften av lagen som hade reklam för någon ölsort. Allt med alkohol är borta från Premier League. Däremot har hälften, tio av lagen spelbolagsreklam. Två lag har t o m samma spelbolag. Det är Crystal Palace och Wolverhampton som sponsras av Maltabaserade ManBetX. Av dessa lag så har Wolves bäst avtal på 8 miljoner pund, medan Crystal Palace får nöja sig med 6,5 miljoner.
 

Bäst av spelbolagslagen tjänar West Ham. De kammar in tio miljoner för BetWay som också fina på Malta. Everton har 9,6 miljoner pund av kenyanska Sportpesa. Kinesiska LoveBet ger Burnley 7,5 miljoner. Newcastle har kinesiska Fun88 och Watford kör med Sportbet.io frånBrittiska territoriet i Indiska Oceanen. Båda får 6,5 miljoner. Det gör tre sportbolgssponsrade lag kvar. W88 på Aston Villa ger 6 miljoner från det thailändska bolaget. Bournemouth har 5 miljoner från M88 i Gibraltar och sämst betalt har Norwich för reklamen Dafabet baserad på Filippinerna.
 

Enda laget som har sämre sponsorpengar än Norwich är Brighton. De har 1,5 miljoner för att bära American Express, finansbolaget från USA. Med Brighton har jag kommit till de tio som är rumsrena även i Italien och Turkiet. Går jag ekonomiskt uppåt så kommer Sheffield United på 18:e plats med 3,5 miljoner för USG som är ett australienskt finansbolag. 4 miljoner får Leicester för King Power som är ett taxfreebolag från Thailand. Ägaren till detta bolag är också ägare av Leicester och stadion de spelar på. Där omkom ju Vichai Srivaddhanaprabha i en helikopterolycka för nästan ett år sedan och nu har sonen Aiyawatt tagit över.
 

Southampton får drygt 7.5 miljoner för att bära LD Sports på sina tröjor. Detta är ett företag som sysslar med sportartiklar och underhållning baserat i Kina. Sedan har vi top-sexklubbarna som alla ligger utanför spelbolag. Sexa är Tottenham. De har AIA som är baserat i Kina/Hong Kong. De betalar 35 miljoner. Femma ligger Liverpool med Standard Chartered. Detta är en brittisk multinationell bank med huvudkontor i London. De betalar Liverpool 40 miljoner, och detta är den enda sponsor som finns i England. Fyra kommer Chelsea. De har också 40 miljoner från japanska däckfabrikanten Yokohama Tyres. Samma summa kammar Arsenal in från flygbolaget Fly Emirates som ju kommer från Förenade Arabemiraten. Tvåan Manchester City har även de ett flygbolag som sponsrar och ger 45 miljoner. Även Etihad är från Förenade Arabemiraten. Sedan har vi laget som har det bästa sponsorkontraktet. Manchester United drar in upp emot 80 miljoner pund för att bära Chevrolet på bröstet av sina tröjor. Så vad det gäller pengar så slår bilarna flygplanen.
 

Bolton mot Blackpool; Inte bra.


Det fanns faktiskt en fotbollsmatch som jag hade ett halvt öga på. Det var en match från division tre eller League One som det kallas i England. Båda lagen har legat i Premier League och därför så har jag tröjor från båda lagen. Det var Bolton Wanderers som hade hemmamatch mot Blackpool. Då matchen startade så var Bolton sist på 24:e plats och Blackpool femma, så det var lätt att räkna ut vem som var favorit. Men som så ofta tidigare så var det helt okay för Bolton att spela oavgjort hemma och även Blackpool verkade vara nöjda med 0-0. En tråkig match där det intressanta var ass se Kurt Zoumas lillebror Yoan i Boltonförsvaret och den gamle iverpoolspelaren Jay Spearing som kapten i Blackpool. Extra intressant var att han kom från Bolton innan han hamnade i Blackpool. Dessa båda spelare fick godkänt. Jay försökte mana på sitt lag och Yoan hjälpte till att försvara så att det slutade mållöst.

FOTBOLLSHISTORIA från den 8:e oktober.

2011 Sydafrikansk glädje till ingen nytta.

Sista omgången i kvalet till de Afrikanska fotbollsmästerskapen 2012 spelades idag 2011. Sydafrika mötte Sierra Leone och behövde vinna. Samtidigt spelade Egypten mot Niger i samma grupp. Här tog Egypten ledningen i början av andra halvlek. När resultatet nådde Sydafrika anade de att det räckte med oavgjort för att ta sig vidare. När sedan Egypten gjorde både tvåan och trean räknade de Sydafrikanska ledarna snabbt ut att De ledde tabellen. Både Sydafrika, Niger och Sierra Leone hade nio poäng, men Sydafrika var de enda som hade plus i målskillnaden. De bytte in försvarande spelare för att kunna hålla 0-0 och det lyckades.
 

Överlyckliga Sydafrikanska spelare och ledare dansade runt på Mbombela Stadium i Nelspruit och firade att de tagit sig till de Afrikanska mästerskapen. Tyvärr hade ingen läst igenom reglerna ordentligt. Då tre lag hamnar på samma poäng räknar man bara de matcher dessa lag spelat mot varandra. Då hade Niger sex poäng och Sydafrika och Sierra Leone bara fem poäng. Alltså var det Niger som tog sig till slutspelet 2012 i Gabon och Ekvatorialguinea. De slutade där sist i sin grupp med noll poäng.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e oktober.

Nils LIEDHOLM blev 85 år

Nils Erik LIEDHOLM var född 1922 i Valdemarsvik, Östergötland och död den 5: november 2007 i Cuccaro Monferrato, Piemonte i Italien
Mittfältare/anfallare
24 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Valdemarsviks IF (1938-43),
IK Sleipner (1943-46),
IFK Norrköping (1946-49),
AC Milan (1949-61). 

Lag som tränare:
AC Milan (1961-66),
Hellas Verona FC (1966-68),
AC Monza (1968-69),
AS Varese 1910 (1969-71),
ACF Fiorentina (1971-73),
AS Roma (1973-77),
AC Milan igen (1977-79),
AS Roma igen (1979-84),
AC Milan igen (1984-87),
AS Roma igen (1987-89),
Hellas Verona FC igen (1992),
AS Roma för fjärde gången (1997).  

OS-guld 1948 och VM-silver 1958.
Som italienproffs kallades han "Baronen" och han ingick i den världsberömda svenska anfallstrion "Grenoli" tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 8:e oktober.

Egon JÖNSSON blev 78 år

Egon JÖNSSON var född 1921 i Malmö och död den 19:e mars 2000
Anfallare
22 A-landskamper för Sverige.

Klubb som spelare:
Malmö FF (1943-54).

VM brons 1950.
Efter den aktiva fotbollskarriären blev han en framgångsrik lagledare i Malmö FF med sex allsvenska guld och med finalen i Europacupen för mästarlag mot Nottingham Forest 1979 som höjdpunkt.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv