• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e januari 2024

NAMNSDAG:
August,
Augusta.

TEMADAG:
Temadagens dag.

NATIONALDAG: 
Ingen.

RUBRIKER.
Inga sensationer i FA-cupen.
.Zagallo sist av 1958 års världsmästare.
Raclette och Cascadia.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/1:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/1:
Eden HAZARD, 
Davide ASTORI.

FAKTA OCH FUNDERINGAR OM LÖRDAGEN 6 JANUARI 2024.

Inga sensationer i FA-cupen.


Kylan håller i sig och vi höll oss inne. Förutom hundpromenaderna, men inte ens de två ville vara ute längre tid. Som tur var så var det en fullspäckad fotbollsdag i England. FA-cupen är världens äldsta fotbollstävling, den startade 1871/72. Då klubbar från hela det engelska ligasystemet (i teorin; i praktiken begränsad till nivåerna 1–10) får delta finns det stor chans för lag från lägre divisioner att bli "giant-killers" genom att de vinner över större klubbar. Fast i finalen brukar det alltid vara klubbar från högsta ligan som möts, även om det förekommit sensation att ett division två lag varit i final. Det kan bli så då det är fri lottning, utan någon seedning. Men det dröjer ändå fram till tredje omgången som numera alltid spelas första helgen i januari, tills lag från de två högsta divisionerna stiger in. De senaste åren har Watford åkt ut direkt, men igår hade de chansen att ta sig vidare till fjärde omgången. De mötte nämligen ett ickeligalag Chesterfield som spelar i femte divisionen kallad National League. Alltså följe jag matchen som först såg ut att bli en sensation då Chesterfield tog ledningen i första halvlek och höll denna långt in i andra halvlek. Då kom kvitteringen och på fem minuters övertid gjordes segermålet som tog Watford vidare till omgång fyra, 16-delsfinal.
 

Zagallo sist av 1958 års världsmästare.


I de 19 matcher som spelades i FA-cupen så var enda sensationen att inte vissa favoriter vann med större siffror än de gjorde. Alla gick dock vidare. En som inte går vidare längre är Mario Zagallo. Han har avlidit i en ålder av aktningsvärda 92 år. Det betyder att det inte längre finns någon i det världsmästarlag som vann finalen 1958, med 5-2 över Sverige, i livet längre. Zagallo var också en av tre som vunnit VM både som spelare och tränare, nämligen 1958 och 1962 som spelare, 1970 som tränare. De andra två är Franz Beckenbauer ((Väst-)Tyskland, 1974 som spelare, 1990 som tränare) och Didier Deschamps (Frankrike, 1998 som spelare, 2018 som tränare).
 

Raclette och Cascadia.


Raclette är smält ost du kan servera till förrätt eller huvudrätt med kokt potatis, smågurkor och syltlök. Men det kan även vara en raclettegrill som man sätter fram på bordet och så kan alla själv steka och värma vad de vill ha. En sådan middag hade vi på Trettondedagen. Våra två inneboende hade aldrig prövat detta tidigare så då dammade vi av vår grill och dottern hade fixat alla tillbehör. Efter denna goda middag och efterrätt med kladdkaka, glass och te så dammade vi av en annan sak. Fast att damma av är fel. Sällskapsspelet Cascadia hade inte hunnit samla så mycket damm. ”

Skapa det mest harmoniska ekosystemet när du pusslar samman livsmiljöer och vilda djur. Varje spelare får en startbricka vars tre hexagoner innehåller en blandning av fem olika Habitat och Wildlife. På din runda väljer du en bricka som innehåller upp till tre olika Habitat med tillhörande Wildlife-markörer. Brickan placeras angränsande till de som finns i spel, med målet att skapa så stora områden som möjligt av samma sorts Habitat. Wildlife-markören placeras sedan på överensstämmande Habitat, här med målet att bilda mönster som stämmer överens med de Scoring kort som är i spel.”

Jag vet inte om denna beskrivning gör så många klokare, men så här kan man läsa om spelet på siten Spelexperten. Vi fyra spelare hade hyfsat klart fr oss hur vi skulle göra och det blev en jämn kamp där jag lyckades vinna knappt före tvåan och trean. Då allt var hopplockat så var det hög tid att plocka ihop sig själv också så att det blev lite vila inför den kommande dagen.

IDAG! SÖNDAG 7 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
August         Augusta

Namnsdagar den 7:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1680 – Knut (nu 13 januari) eller Knut hertig (utgått)
1680–1810 – Lucianus (till minne av en syrisk teolog och martyr från 300-talet, utgått)
1811–1900 – August
1901–1985 – August
1986–1992 – August, Öjar (utgått) och Örjan (nu 9 juli)
1993–2000 – August och Augusta
Från 2001 – August och Augusta

TEMADAG:
Temadagens dag.

En temadag är en dag som uppmärksammar ett visst tema, normalt sett årligen återkommande. De flesta temadagar högtidlighålls ett bestämt datum varje år, medan ett mindre antal firas till exempel en specifik första veckodag i en viss månad. Vissa temadagar är väldigt lokala medan andra är internationella. Idag är det kanske den bästa temadagen av dem alla. Det är Temadagens Dag. Det betyder att du kan välja bland alla temadagar som finna året runt, plocka ut den som passar dig och fira den. Kanske med något att äta eller välja film eller serietema att titta på. Det finns mer kända temadagar och mindre kända. De mer kända är oftast instiftade av FN. De är antingen dagar som kallas ”internationella-” eller ”Värld-”. En av de äldsta av dessa är ”Världshälsodagen” den 7:e april. Den har firats sedan 1950 efter grundandet av WHO denna dag 1948. De mindre kända är instiftade av diverse sällskap som har något gemensamt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 JANUARI.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb.

Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen.

Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.
 

Se målet HÄR!

2013 fjärde raka för Messi.

Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 JANUARI.

Eden HAZARD blir 33 år.

Eden Michael HAZARD är född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 126 A-landskamper för Belgien (2006-22).

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-19),
Real Madrid (2019-23).
Avslutad karriär 2023.

Under VM 2018 gjorde Hazard en magnifik turnering där han som lagkapten bar sitt Belgien till ett VM-brons, vilket var landets första VM-medalj genom alla tider. Han utsågs även till hela VM:s bästa spelare efter Kroatiens Luka Modric.

Davide ASTORI blev 31 år.

Davide ASTORI var född 1987 i San Giovanni Bianco, Italien.
Försvarare
4 U- och 14 A-landskamper för Italien (2004-17).

Klubbar som spelare:
Pontisola (1997-2001),
Milan (2001–08),
Pizzighettone (2006–07 lån),
Cremonese (2007–08 lån),
Cagliari  (2008–16),
Roma (2014–15 lån),
Fiorentina (2015–16 lån),
Fiorentina (2016–18).

Den 4 mars 2018 hittades Astori död på sitt hotellrum i Udine. Hela Serie A-omgången denna dag ställdes in på grund av dödsfallet. Obduktionen visade att han avled av en hjärtattack.

DAGENS MATCHTRÖJA 7 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln