• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e januari 2018.

DAGENS TRÖJA

WATFORDs förstatröja 2007/08

Först målskillnad, senda målkvot, då är 3-0 mer än de två 4-1 resultat som blev igår. Alltså en Watfordtröja för största segern i FA-cupen igår. Sedan håller jag ju på Watford, så då är tröjvalet självklart.

Benevento har kommit igång, men är det för sent?
Även Eurosport har mördande tråkiga analytiker som bisittare. Det är nästan så man saknar Bosse Hansson!
Två Premier Leaguelag ute ur FA-cupen och ett till försvinner på måndag.
Än är det inte kört för mina båda favoritlag!


FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.


FÖDDA IDAG:
Eden.

Benevento har kommit igång, men är det för sent?


Det var ju den första stora FA-cupdagen igår, men även Serie A var igång. Normalt är söndagen den stora fotbollsdagen i Italien, men då det var helgdag, Trettondedagen, igår även i Italien så färdigspelades omgång 20. Här finns ett lag, Benevento, som jag blev intresserat av då de satte Serie A rekord genom att förlora sina första 14 matcher. I den 15:e blev målvakten hjälte som i slutminuten var uppe och nickade in en frispark till oavgjort mot Milan. Sedan följde ytterligare tre förluster innan de tog sin första seger dagen före Nyårsafton genom att besegra Chievo med 1-0. Igår tog de sin andra seger på raken. Det var inte mot vilket lag som helst. 3-2 blev det mot sjätteplacerade Sampdoria, och då kom sista målet av Sampdoria på övertid, så det var ingen seger Benevento behöver skämmas för. Laget ligger fortfarande sist på 7 poäng, men nu skiljer det bara åtta poäng upp till säker mark.
 

Även Eurosport har mördande tråkiga analytiker som bisittare. Det är nästan så man saknar Bosse Hansson!


Annars handlade gårdagens fotboll för mig och världens äldsta fotbollsturnering FA-cupen. Den startade 1871/72, och regerande mästare är Arsenal som slog Chelsea med 2-1 i finalen i våras. Det var Arsenals 13:e seger och det är de bäst på. Arsene Wenger är den mest vinnande manager som förra året vann sin sjätte seger i FA-cupen. Det är i denna tredje omgång som Premier Leaguelagen gör entrè. Några Premier Leaguelag var tvungna att lämna redan efter deras första match, då det är fri lottning, och Manchester City hade lottats mot Burnley. Denna match hade jag koll på på Eurosport. I paus hade Burnley ledningen med 1-0, men deras taktik att försvara denna ledning i andra halvlek var dömd att misslyckas mot ett av världens bästa klubblag. Då matchen var slut hade City vänt och gick säkert och rättvist vidare med 4-1. Det var lite spänning i halva matchen, men även Eurosport hade en fruktansvärt dryg bisittare som hela tiden kommenterade hur lagen spelade och hur de skulle spela och ewn massa annat analysdravel. Det var så jag nåstan längtade tillbaka till tiden då Bosse Hansson kommenterade i TV. Han hade också en massa utläggningar, men det var anekdoter och spelarnas familjer, vikter, längder, lag de spelat i och tidigare matcher de spelat.
 

Två Premier Leaguelag ute ur FA-cupen och ett till försvinner på måndag.


Alltså åkte Burnley ut i tredje omgången, men det var väntat. I Stoke har fansen inte varit nådiga mot managern Mark Hughes. Efter Stokes förlust mot League Two (division fyra) laget Coventry med 2-1 så lär väl kravet på Hughes avgång ta fart på nytt. Leicester, Bournemouth och Chelsea tvingas till omspel efter oavgjorda resultat mot lag som ligger en eller ett par divisioner under. FA-cupen spelar både idag och på måndag och i den sista matchen tvingas ytterligare ett Premier Leaguelag ut ur FA-cupen. Då möts nämligen Brighton och Crystal Palace.
 

Än är det inte kört för mina båda favoritlag!


Mina två lag, engelska Watford och walesiska Cardiff spelade också igår. Watford som var i final 1984, men förlorade den finalen med 0-2 till Everton, hade ett tufft motstånd igår. De mötte ett av topplagen i andra divisionen, League Championship, Bristol City. Efter 3-0 är Watford vidare. Cardiff har faktiskt stoltare FA-cuptraditioner. De har varit i final två gånger och 1927 blev de FA-cupmästare genom att slå de mesta mästarna Arsenal med 1-0. Det dröjde till 2008 innan de var i sin andra final och då blev det förlust med 0-1. Portsmouth hette mästarna den gången. Igår spelade walesarna hemma mot Mansfield som ligger två divisioner under. 0-0 slutade det och den 16:e januari väntar omspel på Mansfields hemmaarena.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e januari.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb


Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen


Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

2013 fjärde raka för Messi.


Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e januari.

27 år Eden HAZARD född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 82 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln