Otroligt generöst Engelskt försvar bjöd Nederländerna på finalplatsen.

1970: Gordon Banks gör sitt livs räddning.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM TORSDAGEN DEN 6:e JUNI 2019

Gårdagen inleddes tidigt med att Frida, Rhiann och jag var på Vellinge Golfklubb för att gå en runda golf. Det låter bättre att jag skriver gå än spela, för spelet var det inte så bevänt med. Men det fanns två detaljer som jag upplevde sombåde positivt och negativt. Det positiva och intressanta var att det par vi gick tillsammans med hade tre hundar med sig. Det blev alltså en boll med fyra människor och fyra hundar. Trevligt! Sedan kommer den sak som jag skulle  skämmas ögonen ur mig om jag varit medlem i Vellinge GK. Det var ju Sveriges Nationaldag och Svenska flaggans dag. Ute på de två flaggstängerna kubben har hade man Vellinge GKs flagga, och det är helt okay. Men hur i hela helvete tänker man i klubben då man på andra stången har Skånelands röd-gula flagga. Den flaggan kan man ha långst upp i stången 364 dagar om året, men man har ta-mig-fan INTE den flaggan på landets nationaldag. Fy, och skam över Vellinge GK.

Det var väldigt mycket landskampande igår. Ett VM-kval startade i Asien. Då det är världens största och folkrikaste kontinent så tvingar de lägre rankade länderna att kvala till VM-kvalet och igår startade detta. Fast i ärlighetens namn så är detta kval ganska ointessant då inget av de tio nationer somvar i farten igår kommer att kunna ta sig till VM 2022.

I Europa startade ett EM-kval. Det är till et EM som Sverige har klarat sig bra i. 2015 blev vi faktiskt Europamästare då Sverige slog Portugal i finalen genom straffar. Det handlar alltså om U-21. Även här (liksomi Asien) var det blåbärsnationerna som inledde igår. Mest imponerad är jag av Kosovos seger med 4-0 över Andorra. Sverige träder in i kvalet den 10:e september då de möter Irland. De andra lagen i Sveriges grupp är Italien, Island, Armenien och Luxemburg. Ettan och de sex bästa grupptvåorna går vidare till U-21 EM 2020 i Italien och San Marino. Det måste betyda att man förväntar sig att Italien ska ta sig vidare från Sveriges grupp.

Annars var stormatchen den abdra semifinalen i UEFA Nations League. Här  fanns det enda laget som även var bland de fyra bästa i VM förra sommaren, England. De mötte ett landslag som inte var kvalificerat till VM, då Sverige slog ut  dem i kvalspelet. Nederländerna, som kommentatorerna på TV4 envist kallade Holland, hade mycket att sätta emot England. Från andra halvlek tog sig matchen och blev både tuff och målchansrik. 1-1 slutade det ich förlängning krävdes. Englands historia vad det gälleravgörande på straffar i stora mästerskap ör katastrofal, så tanken var att de skulle fixa segern innan de 120 minuterna var gångna. Fast två fruktansvärda försvarstabbar gjorde att England bjöd på både 2-1 och 3-1. Det sistnämnda blev slutresultatet. Portugal och Nederländerna gör upp om vem som ska bli UEFA Nations Leagues första mästare, och England får en ny bronsmatch. Denna gång mot Schweiz. Allt avgörs på söndag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juni.

1970 Banks räddning.

I VM i Mexiko spelade idag 1970 Brasilien mot England i den fjärde matchen i Grupp 3. Det är lite av en gruppfinal och Brasilien går segrande ur kampen med 1-0. Båda lagen går vidare från gruppen. Men det är inte målet som blir ihågkommet för eftervärlden utan en händelse i tionde minuten då alla trodde att första målet skulle falla. Jairzinho lyckades på högerkanten dribbla förbi Terry Cooper. Målvakten Gordon Banks var på väg ut att täcka då inlägget kom. Pelé gick upp perfekt och fick på en fantastiskt fin nick. Hårt och ner i marken vid Banks högra stolprot. På något magiskt sätt lyckades Gordon Banks fläka sig ner och göra en av fotbollsvärldens mest svettiga räddningar. De sydamerikanska reportrarna hade redan startat sitt GOOOOOOOO…, men det kom aldrig något L.

1970 Mexiko mot El Salvador.

I Grupp 1 spelade hemmanationen Mexiko idag 1970 mot det i fotbollssammanhang lilla landet El Salvador. Det var inte många som var förundrade över slutresultatet 4-0. Det var däremot väldigt underligt hur 1-0 målet kom till. I slutet av halvleken dömde den egyptiske domaren Ali Kandil en frispark till El Salvador. Det märkliga var att en av Mexikos spelare stegade fram och lade frisparken. Istället för att få varning för detta tilltag lät domaren Mexiko fortsätta anfallet och Javier Valdivia satte bollen i mål. El Salvador spelarna protesterade givetvis men det hjälpte föga. Domaren hade dömt mål. Givetvis protesterade El Salvador och vägrade göra avspark både efter målet och då andra halvlek skulle börja. Men inga protester hjälpte och Mexiko kunde göra tre mål till och säkra avancemang medan El Salvador bara fick en match till innan VM var slut för dem.

Tulsa Roughnecks (2017).

Under sin tid i amerikanska ligan MLS blev han två år utnämnd till Årets Målvakt.