1:a juni

NAMNSDAG

Gun:
Gun eller Gunn är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung, bildat av gunnr med betydelsen 'strid'. I nordisk mytologi var Gun en av valkyriorna, och omnämns som en av de valkyrior som tillsammans med Rota och Skuld red ut till slagfälten för att välja ut de krigare som skulle stupa.

Gunnel:
Kvinnonamnet Gunnel är en medeltida kortform av det fornnordiska namnet Gunhild som är bildat av orden gunnr och hild som båda betyder strid. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1468.


 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Samoa: Dagen firas till minne av självständigheten från Nya Zeeland 1962.

VIP födda den 1:a juni

Några andra som också är födda den 1:a juni

1857 – 1945  Joseph Pujol
Fransk underhållningsartist med artistnamnet Le Pétomane. Han besatt en fenomenal förmåga att kunna släppa väder.

1907 – 1996  Frank Whittle
Brittisk flygofficer, provflygare och uppfinnare. Uppfinnare av jetmotorn.

1940 – 2019  René Auberjonois
Amerikansk skådespelare. Prästen i M.A.S.H.

1953 –  Ebba Witt-Brattström
Svensk litteraturvetare och feminist, professor vid Södertörns högskola

1982 –  Justine Henin
Belgisk tennisspelare.

1986 –  Anna Haag
Svensk längdskidåkare

Några i musikens värld som är födda den 1:a juni

1934 –  Pat Boone
Amerikansk sångare, skådespelare och författare.  ¤ Speedy Gonzales

1950 –  Tom Robinson
Engelsk sångare, basist, låtskrivare och radioprofil på BBC. Han är mest känd som sångare och basist i Tom Robinson band som 1977 fick en stor hit med låten "2-4-6-8 Motorway"

1953 –  Ronnie Dunn
Amerikansk countryartist i duon Brooks & Dunn.  ¤ Let The Cowboy Rock

1968 –  Jason Donovan
Australiensk popsångare/eurodiscoartist. Han hade hits som Too Many Broken Hearts och Nothing Can Divide Us.

Några kända personer som avled den 1:a juni

1927  Lizzie Borden dog 66 år gammal i lunginflammation. Hon var amerikan som blev världskänd då hennes far och styvmor brutalt mördades. Hon misstänkes för att ha mördat dem och var troligen skyldig, men frikändes.

1943  Leslie Howard dog 50 år gammal då hans flygplan blev nedskjutet av tyskarna som trodde att Winston Churchill befann sig i planet. Han var brittisk skådespelare, regissör och filmproducent. Hans mest kända roll är förmodligen som sydstatsgentlemannen Ashley Wilkes i Borta med vinden.

1968  Helen Keller dog 87 år gammal i sömnen av naturliga omständigheter. Hon var amerikansk författare, aktivist och föreläsare. Hon var den första dövblinda person som avlade en akademisk examen.

2008  Yves Saint-Laurent dog 71 år gammal av en hjärntumör. Han vae en fransk modeskapare. Han dominerade 1900-talets mode tillsammans med Coco Chanel, Paul Poiret och Christian Dior, vars modehus han ledde 1957–1961. Hans visningsort var Paris.

Today in history 1:a juni

Några händelser som inträffat den 1:a juni

1676
REGALSKEPPET KRONAN SJUNKER
 

En dansk-nederländsk flotta på 42 fartyg, ledd av Niels Juel, besegrar en svensk eskader på 57 fartyg, under ledning av Lorentz Creutz den äldre i slaget vid Ölands södra udde. Det svenska flaggskeppet regalskeppet Kronan, bestyckat med 126 kanoner, exploderar och går till botten, sedan elden har utbrutit ombord och nått krutförrådet, varvid Creutz omkommer, tillsammans med 850 andra matroser. Det svenska nederlaget leder till att danskarna får herraväldet på haven och en månad senare (29 juni) kan inleda sin landstigning i Skåne (vid Råå fiskeläge), för att återta de östdanska provinserna (Skåne, Halland och Blekinge), som gick förlorade till Sverige vid freden i Roskilde 1658.

1980
CNN STARTAR SINA SÄNDNINGAR
 

Den amerikanska nyhets-tv-kanalen CNN lanseras av mediemogulen Ted Turner och inleder sina sändningar klockan 17.00 (amerikansk östkusttid). Det blir den första tv-kanalen i världen, som sänder dygnet runt och dessutom den första amerikanska kanalen, som enbart sänder nyheter. Idag (2014) är det den största nyhetskanalen i världen.

2001
ÅTTA PERSONER I NEPALESISKA KUNGAFAMILJEN MÖRDAS
 

Den nepalesiske kronprinsen Dipendra dödar åtta personer inom den nepalesiska kungafamiljen, inklusive sina föräldrar, kung Birendra och drottning Aishwarya, innan han även skjuter sig själv och hamnar i koma. Anledningen till skottdramat är att kronprinsen har avvisats från en fest, eftersom han uppträtt illa, då han är berusad. Eftersom kung Birendra dödas i händelsen blir den ännu levande kronprins Dipendra formellt Nepals kung. Han avlider dock själv av sina skador den 4 juni, utan att ha vaknat upp ur sin koma. Han efterträds av sin farbror Gyanendra, som blir Nepals kung fram till 2008, då monarkin avskaffas.

2005
RÖKFÖRBUD PÅ RESTAURANGER I SVERIGE
 

En lag om rökförbud på restauranger och nöjeslokaler träder i kraft i Sverige, vilket därmed kraftigt begränsar offentlig rökning i landet. En majoritet av svenskarna är emellertid för förbudet och som en följd av detta ökar snusandet istället. Sverige är också det enda land som har nått EU:s mål om att mindre än 20 % av den vuxna befolkningen ska röka (2010 röker endast 17 % av svenska män)