• Boris dagliga blogg

Söndagen den 18:e oktober 2020

Måla med kaffe kurs, laga mat med bara grönsaker och Premier League plus film.

FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.
1961: Stoke City satsar på en 46-årig spelare..

FÖDDA:
Ryan, Robbie.

DAGENS TRÖJA.

Femte för de flesta och fjärde omgången få Manchesterlagen var var som spelades igår av de fyra matcherna från Premier League. Två segrare fanns det i de matcherna och det var de båda Manchesterlagen. United tog största segern, 4-1 uppe i Newcastle. Alltså blir det en Unitedtröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 17/10 2020.

Måla med kaffe kurs, laga mat med bara grönsaker och Premier League plus film.


Hela familjen utom sköldpaddan Bulke var i lägenheten i Jönköping då jag vaknade igår. Det blev fullt kring frukostborden och då den var klar så körde jag ner till Skolgatan 25B. Där fortsatte min födelsedagspresent. Med det menar jag andra dagen i att måla med kaffe. Vi hade fem timmar på oss igår och klockan tre var vi klara. Jag trodde att jag skulle gå hem och messade att jag var klar och började gå. Jag fick snabbt svar att familjen fanns utanför i bilen. Då jag undrade om jag skulle köra eller sitta bak så fick jag svaret att: ”Nej, du ska gå hem!” Ut ur bilen kastades även äldsta dottern Frida och de båda hundarna Esme och Rhiann. Så vi gick genom staden och hem till Hermansgatan. Ungefär en halv mil skulle jag tro.
 

Hemma så fanns familjen och mina kaffemålningar. Jag hade inte så stora förväntningar på målerikursen. Det var nog därför som det var så kul som det var. Ofta har man högt ställda förväntningar på något och då det är över så blir man ibland ganska besviken. Detta fungerar även tvärtom och det var just vad Kaffemålningen gjorde. Fyra bilder hann vi med på de sju timmar kursen varade sammanlagt och detta är var jag lyckades prestera:
 

Hemma i lägenheten presterade jag en av måltiderna från familjekassen från City Gross. Det var ”Grönsaksbiffar med svampröra och mos”. En alldeles perfekt middag då två i familjen inte äter kött. Efter matlagning, ätning och disk så kunde jag titta på lite av de fyra matcher som spelades i Premier League. Två var redan avklarade och tydligen var den första matchen den största och samtalsämnet efteråt. Det var serieledaren Everton mot de regerande mästarna Liverpool, ett derby alltså. Matchen slutade 2-2 vilken var ett på förhand icke förvånande resultat. Men Liverpool fick sin stora stjärna Virgil van Dijk skadad och tydligen så allvarligt att säsongen kan vara över. Evertons målvakt var den som orsakade skadan och tydligen tyckte experterna i studion att han skulle blivit utvisad, men många domare tillåter ofta att en målvakt för göra fler ojustheter än en utespelare. Detta bevisades då Richarlison i Everton blev utvisad i slutet för en liknande förseelse. Därefter gjorde Liverpool ett segermål som tydligen VAR-kollades och där man hittade mystiska offsidelinjer och ogiltigförklarade målet.
 

Andra matchen hann jag inte heller se. Den var strået vassare i målgörandet. 3-3 slutade det något överraskande mellan Chelsea och Southampton. Manchester City mot Arsenal följde jag. Två tekniska lag som spelade bra, men som tydligen hade glömt att målen finns på kortsidorna. Bollen gick mest mellan långsidorna, men ett mål fick City in. Sista matchen kom i kläm för en film som familjen tittade på, men jag såg de sista fem minuterna. Då jag kom in stod det 1-1 mellan Newcastle och Manchester United. Med tanke på vad som hände de sista minuterna var detta resultat lite obegripligt. Det slutade nämligen 4-1 till United som verkligen behövde segern om de inte skulle fastna i bottenträsket.
 

Filmen vi såg var den animerade The Croods eller Croodarna på svenska. En ganska kul och faktiskt lite tänkvärd film. Den handlar om grottmänniskor som träffar nya männoskor, eller i första filmen bara en människa från en ny tid. Första är från 2013 men tvåan kommer ut i år och har biopremiär på Lillejulafton.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e oktober.

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.

Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då mottaga den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e oktober.

1908 Inter mot Milan

Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e oktober.

1961 Stoke City köper in en 46-åring.

Stoke City hade problem att klara sig i Second Division. Publiken svek och 8 409 var åskådarantalet på deras senaste hemmamatch. Därför kom man på att idag 1961 betala 3 500 pund för en 46-årig spelare som 1932 hade debuterat för klubben, men de senaste åren spelat för Blackpool. Draget var lyckat och i nästa hemmamatch hade 35 974 personer kommit till Victoria Ground för att se Stoke spela. Spelaren det handlade om var Stanley Matthews. Han spelade ytterligare fyra säsonger och var 50 år då han lade av med toppfotbollen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e oktober.

Ryan NELSEN blir 43 år

Ryan William NELSEN är född 1977 i Christchurch, Nya Zeeland
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland (1999-2012).

Klubbar som spelare:
Newman College NAS team (1987-95),
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).

Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14).

Han var under flera år lagkapten för Nya Zeelands landslag. 

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e oktober.

Robbie SAVAGE blir 46 år

Robbie SAVAGE är född i 1974 i Wrexham, Wales.
Mittfältare
7 U- och 39 A-landskamper för Wales (1992-2004).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (2008 lån),
Stockport Town (2019).

Savage var känd för sitt fysiska spel på plan och i många av de klubbar han spelade i blev han mycket populär hos fansen. Han har efter karriären jobbat som expertkommentator i TV för BBC och skriver krönikor i tidningen Daily Mirror.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv