Videogranskning går före femte domare alla dagar!

Domare kan inte fortsätta sköta tiden, då de bevisligen inte klarar av det.

1909: Tysklands största förlust någonsin.
2002: Enda avbrutna Engelska ligamatchen för för få spelare.

Theo, Terry.

DAGENS TRÖJA
DANMARKs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Som Ni ser så handlar det inte heller idag om någon match som spelades igår. Utan jag brukar klä mig dit jag kiommer och idag ska jag till Svendborg på södra Fyn i Danmark för att hälsa på min dotter Frida som jobbar som tandläkare där. Alltså en dansk landslagströja.

Målvakter: Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea), Jacob Rinne (Ålborg)
Försvarare: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Andreas Granqvist (Krasnodar), Filip Helander (Bologna), Pontus Jansson (Leeds), Emil Krafth (Bologna), Johan Larsson (Bröndby), Mikael Lustig (Celtic), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Martin Olsson (Swansea)
Mittfältare/Anfallare: Viktor Claesson (Krasnodar), Jimmy Durmaz (Toulouse), Emil Forsberg (RB Leipzig), Sebastian Larsson (Hull City), Ken Sema (Östersund), Gustav Svensson (Seattle Sounders), Marcus Berg (Al-Ain), John Guidetti (Alavés), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren), Ola Toivonen (Toulouse), Alexander Fransson (Lausanne), Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig), Oscar Hiljemark (Genoa)

Detta är vad Janne Andersson visade upp som truppen som ska spela mot Chile den 24:e mars på Friends Arena och tre dagar senare mot Rumänien. Det finns ett antal spelare till att välja mellan som just nu är skadade. Skönt att se att Zlatan inte är med bland detta urval. Annars är det intressant att se att det bara finns en spelare från en svensk klubb, Ken Sema i Östersund. Det finns endast en spelare från en större och etablerad klubb, Victor Nilsson i Manchester United, och vi vet hur mycket han spelar i förstauppställningen. Så det är ett anonymt gäng på den stora fotbollsscenen som Sverige ställer upp med, men det är detta som är styrkan i det svenska fotbollslandslaget. Alla prestationer är framgångar och ingen kräver att det ska grävas guld i USSR.

Den där suspekta cupen som kallas Europa League lyckades igår komma ifatt Champions League och nu har de båda cuperna, som var ligor i höstas, ha åtta lag var kvar i turneringen. Det fann inte mycket att höja på ögonbrynen för i Champions League. Tre spanska, två engelska, två italienska och ett tyskt lag kvar där. Det säger allt om var toppen i Europa är. Europa Laegue har lite bättre spridning. Ett spanskt, ett franskt, ett italienskt, ett portugisiskt, ett ryskt, ett engelskt, ett tyskt och ett österrikiskt lag. Mer spridning kan det inte bli.

Det mesta var ju avgjort redan i första matchen. Först tog sig en av huvudfavoriterna vidare med hela 8-2 sammanlagt. Atletico Madrid är det givetvis jag talar om, och de håller jag som slutsegrare. Marseilles 5-2 sammanlagt över Bilbao var odiskutabelt. Visst var Lazio favoriter mot Dynamo Kiev, men efter bara 2-2 hemma så krävdes något extra. Och det gjorde italienarna som vann med 2-0 på arrenan som Champions Leaguefinalen ska spelas på. En annan match som var klar var Arsenal mot Milan. Då matchen inleddes på Emirates i London så ledde Arsenal med 2-0. Fast då Milan gjorde första målen så var det lite spännande i ett par minuter innan domare Jonas Eriksson tog över och gav matchen till Arsenal. En helt felaktigt dömd straff gav 1-1 och i och med detta var Milan knäckta. Här saknat man videogranskning som hade gett Welbeck ett gult kort istället för en straff. Straffsituationen  var det tänkt att den femte domare som UEFA har på sina matcher skulle ha bedömt, men åter igen ställs frågan; Vad i helvete gör de två personer i domarkläder som står vid varsin kortlinje? Nu gjorde Arsenal två mål till och hade säkert gått vidare i alla fall, men det känns surt då det enda svenska inslaget i dessa två Europaturneringar har ett så stort avgörande i viktiga situationer.

En annan domare som avgjorde en av gårdagens matcher var tysken Stieler. Han dömde matchen mellan tjeckiska Plzen och portugals Sporting. Där hade Sporting 2-0 från match ett, och då andra matchen var över hade Plzen 2-0. Alltså förlängning. I den första förlängningkvarten lade Stieler till en minut. Då  det spelats i 57 sekunder av denna minut blev det hörna till portugiserna. De tog tid på sig och efter att ha tittat till några spelare så slogs hörnan och nickades in av Rodrigo Battaglia. Då stod klockan på 105 minuter och 28 sekunder. Jag var tvungen att kolla i regelboken och där stod vad jag trodde: Att det endast är straff som ska läggas om tiden har tagit slut. Hade domaren kunnat reglerna så hade det aldrig blivit mål och matchen tydligen fått avgöras på straffar. Nu vann Sporting Lissabon med 3-2 sammanlagt och tog sig vidare.

Parc Olympique Lyonnais är en arena i Frankrike där finalen i Europa League ska spelas den 6:e maj. Dit skulle givetvis Lyon gå och få spela final på hemmaplan. Lyon hade ju vunnit första matchen i Moskva mot CSKA med 1-0 och hade ett utmärkt utgångsläge igår. CSKA Moskva van ofina nog mot hemmlaget att vinna med 3-2 och det innebär att det ryska laget är vidare med 3-3. Avslutningsvis så tog sig Red Bull vidare med sina två lag och det var kanske en aning överraskande. Red Bull från Leipzig vann hemma och spelade oavgjort borta igår mot Zenit. Österrikiska Red Bull Saltzburg hade vunnit över Dortmund borta och nöjde sig med 0-0 hemma så då är en av de tyska favoriterna borta. Jag har inga fakta eller rörliga bilder från matcherna igår, men jag har en annan bild här under som understryker att det måste vara Bojan Djordjic som är manager för Milan och Gennaro Gattuso som är bisittare i TV. Eller…?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e mars.

1909 Målrekord

Idag 1909 spelade ett Engelskt amatörlandslag landskamp mot Tyskland. Matchen spelades i Oxford och tyskarna ville ha revansch för 5-1 förlusten i Berlin förra året. Tyvärr för Tyskland så blev det istället en förlust som fortfarande står som den största i landets fotbollshistoria. 0-9 och det lär nog knappast kunna slås.

1978 Nigeria trea

Idag 1978 spelades matchen om tredje pris i Africa Nations Cup på Sports Stadium i Accra, Ghana. Matchen gick mellan Nigeria och Tunisien. Tunisien tog planenligt ledningen i 19:e minuten genom Mohamed Akid. Då var allt frid och fröjd, men då Baba Otu Mohammed kvitterade i 42:a minuten ansåg tunisierna att målet inte skulle godkännas. Givetvis kunde de inte övertyga domaren utan lämnade planen för att vägra spela vidare. Förutom den missade bronsmedaljen blev Tunisien avsängda från landslagsspel i två år.

2002 tunt med spelare på plan

Idag 2002 spelade Sheffield United en ligamatch hemma på Bramall Lane mot West Bromwich. Det startade illa för hemmalaget som redan efter nio minuter fick sin målvakt utvisad. Det var dock bara 1-0 till gästerna i paus. I andra blev det 2-0 efter 63 minuter. Då bytte United in sina två afrikaner Patrick Suffo och Georges Santos. Efter ytterligare en minut var båda två utvisade. Strax efter att West Bromwich gjort 3-0 skadades två Sheffield Unitedspelare så illa att de tvingades lämna matchen. Då alla byten var gjorda och United bara hade sex spelare kvar på planen tvingades domare Eddie Wolstenholme att bryta matchen pga för få spelare. Normalt blir det ett omspel men detta protesterade West Bromwich mot och de fick behålla poängen och 3-0. Däremot ville inte Sheffield United behålla Patrick Suffo och Georges Santos. De spelade aldrig mer för Sheffield-laget.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e mars.