• Boris dagliga blogg

Söndagen den 19:e maj 2019

Träning med bandet.
Efter 10 minuter av FA-cupfinalen var det avgjort.
6-0 blev det 1903 också.
Bayerns 29:e.
Spanien skiter i gemensam slutomgång.
HIF bevisade att de är ett bottenlag.

Favoritsegrar i ishockey-VM.
Sverige vann över Schweiz i år igen.
Lyon är dameras Real Madrid.
Alltid förhandsfavoriterna som vinner ESC. Alltså fel låt i år igen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Skottland vinner VM-kval i schweiziska tröjor.
1965: West Ham tar Englands andra Europeiska titel.
1982: IFK Göteborg vinner UEFA-cupen.

FÖDDA:
Diego, Andrea.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 18:e MAJ 2019

Träning med bandet.


”Bring it on home to me”, ”Samma Gamla Snea Lea Blues”, ”Aldrig försent att bli ung”, ”Fem minuter” (egen låt), ”Premonition”, ”Two steps behind”, Brown eyed girl”, ”Breathe och Time”, ”Before you accuse me”, ”Black magic woman”. Detta var några av låtarna vi drog igenom med bandet i dag. Lördagsmiddagen fixades tidigt idag då det var ett antal personer som var på ingång ikväll till Eurovision Song Contest.
 

Efter 10 minuter av FA-cupfinalen var det avgjort.


Innan detta han jag med det som brukar vara ett av årets stora fotbollsevenemang. Nämligen finalen i FA-cupen. I år var det extra stort då mitt Watford hade tagit sig till final. Efter tio minuter visste jag hur det skulle gå. Stor-stor-storfavoriten Manchester City klarade av att rädda ett friläge, eller ska vi säga att det var Roberto Pereyra som sumpade ett helt fritt läge. Ett sådant måste en motståndare till Manchester City göra mål på om det ska bli någon spänning. Istället var det Watford som klantade sig i försvaret två gånger och vips var det 2-0. Även om Sterling stal ett onödigt skott då bollen var inne i mål och fick det som sitt så var det his mig Gabriel Jesus som gjorde tvåan. Det blev trots det två riktiga mål till Sterling.
 

6-0 blev det 1903 också.


Fa-cupfinalen innebar ett antal rekord. För första gången har ett och samma lag vunnit ligan, ligacupen och FA-cupen, en trippel. Det var också en tangering av finalen 1903 då Bury slog Derby med 6-0. Det är största segern någonsin och idag tangerade Manchester City detta. 6-0 slutade det och allt kan ses som en kombination av att manchester City är världens bästa fotbollslag, även om inte är i Champions Leaguefinal, och Watford har sedan de vann seifinalen varit totalt under isen. Som synes var de det även i år. Det var alltså den mest ointressanta finalen sedan 1903. Åtminstone om man ser till spänningsmoment. I och med detta har de engelska topplagen spelat färdigt för denna säsong. Fast fyra av lagen har ju tagit sig till finalerna i de två Europacuperna också så Liverpool, Tottenham, Arsenal och Chelsea har en match var kvar.
 

Bayerns 29:e.


Tyskland har spelat färdigt högsta ligan Bundesliga. Det var inte klart i teorin, men i praktiken så var Bayern München tyska mästare. Dortmund gjorde sitt genom att slå Mönchengladbach med 2-0 borta, men var hjälpte det då Bayern utklassade Eintracht Frankfurt med 5-1. Bayern tog sitt 29:e mästerskap och med sit till Champions League till hösten tar de Borussia Dortmund, Red Bull Leipzig och Bayer Leverkusen. Europa Leagueplatserna går till Mönchengladbach och Wolfsburg. Frankfurt får kvala sig dit. Hannover och Nürnberg har spelat klart i högsta ligan för denna säsong och Stuttgart har dett kval för att få stanna kval.
 

Spanien skiter i gemensam slutomgång.


En annan liga som spelat klart är den spanska. Fast här har man inte regeln att sista omgångens matcher ska gå samtidigt. Där spelas säsongen sista två matcher inte förrän i morgon så jag återkommer med den ligan då.
 

HIF bevisade att de är ett bottenlag.


Allsvenskan drog igång med tionde omgången. Det spelades en match och det var dett bottenmöte mellan Eskilstuna och Helsingborgs IF. Frågan om man ska se resultatet som en framgång för HIF. De lyckades ta sin första poäng på bortaplan. 1-1 slutade matchen och det understryker vad jag tyvärr har skrivit tidigare; Att Helsingborg är ett bottenlag som får kämpa för att försöka stanna kvar i Allsvenskan.
 

Favoritsegrar i ishockey-VM.


I ishockey-VM var Sverige i elden mot Schweiz, men innan denna match startade hade några andra matcher avklarats. Tyskland som stod på fyra segrar ställdes mot Kanada. Det visade sig att det var tysklands tidigare motståndare som varit dåliga snarare än att Tyskland varit bra. 8-1 till Kanada och båda länderna har tolv poäng efter femte omgången. USA slog Danmark, 7-1, Norge vann över Italien också med 7-1 och Ryssland ångar på. 3-1 över Lettland. Sedan hade vi de två sena matcherna som gick samtidigt som ECS. Slovakien mot Storbritannien var ungefär som Manchester City mot Watford. Frågan var hur stor segern skulle bli. Den blev 7-1.
 

Sverige vann över Schweiz i år igen.


Sverige mot Schweiz var en repris på VM-finalen förra året. Då vann Sverige efter straffar. Så långt behövde det inte gå ikväll. Trots att Schweiz inte förlorat en match tidigare i turneringen så kom den mot Sverige, men det var ingen överlägsen seger. Tvärtom var det en oerhört jämn match som i andra halvlek leddes av Sverige. Schweiz kvitterade men då svenskarna tog ledningen med 4-3 så höll de detta till slut. Efter Ryssland som har full pott så ligger Tjeckien, Sverige och Schweiz på tolv poäng  var. Dessa fyra lag kommer att ta sig till slutspelet.
 

Lyon är dameras Real Madrid.


Det finns en fotbollsmatch kvar som gick på Viaplay. Inte så vanligt då det gällde damfotboll. Final i Champions League, och det blev franskt som vanligt, eller ska vi säga norskt. Norska Ada Hegerberg gjorde tre av Lyons fyra mål på Barcelona. 4-1 slutade det och ovanlighetens skull fanns det ingen svenska med i något av lagen. Det var Lyons fjärde titel på raken och sjätte sammanlagt. Man skulle kunna säga att Lyon är damernas motsvarighet till Real Madrid i fråga om titlar.
 

Alltid förhandsfavoriterna som vinner ESC. Alltså fel låt i år igen.


Så var det då Eurovision Song Contest. Det betyder väl att det handlar om att sjunga? Svenska uttagningen heter Melodifestivalen och det skulle betyda att melodierna är viktigare än sången. I den stora finalen handlar  det inte om sång utan ofta om storslagna shower då numrena framförs. Sedan vet i fanken om det inte är alldeles för många låtar med i finalen. Fyra timmar och en kvart är på tok för lång tid för programmet. Sedan är allt numera så otroligt förutsägbart. Då alla hade bänkat sig framför TV:n och låtarna var framförda berättade jag för alla att Nederländerna skulle vinna. Det är under senare tid alltid favoriterna som vinner och Nederländerna var överlägsen favorit hos alla bookmakers. Kanske ingen dålig låt, men definitivt inte någon av de bättre. Men det är ju populärt att säga att fel låt vann. Det har det gjort de tre senaste åren i alla fall. Hade resultatet från telefonrösterna delats ut på sedvanligt sätt hade man ganska tidigt vetat att Sverige inte skulle ha en chans trots att John ledde efter expertrösterna. Fast nu var det ju mer spännande. Sverige rasade från första till sjätte plats och blev t o m slagna av Norge som blev femma. Det var Nederländernas femte seger. Fast det var ett tag sedan senaste segern kom. 1957, 1959, 1969 och 1975 var vinståren och 1975 var det låten "Ding dinge dong" med gruppen Teach-In. Nu hette låten "Arcade" med Duncan Laurence. Mitt tips är att den blir lika mycket spelad i radiokanalerna som Netta Barzilais "Toy" förra året eller Salvador Sobrals "Amar pelos dois" från 2017. Alltså inte några större hits. Vem kan nynna på någon av dessa tre senaste årens vinnare?

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1957 VM-kval till Sverige VM
 

Idag 1957 spelade Schweiz och Skottland en VM-kvalmatch i Basel. Det gällde en plats till fotbolls-VM i Sverige 1958. Matchen gick ganska planenligt och skottarna kunde vinna med 2-1 och komma till Sverige. Men det var före matchen som det märkliga inträffade. Då Schweiz var beredda på match i sina röda tröjor var skottarna det i sina blå tröjor. Detta hade varit helt OK om inte matchen hade sänts på TV. Det fanns mestadels svart-vita TV apparater och då rött och blått så att säga krockar i gråskalan tvingades Skottland att byta, och de enda vita tröjor som fanns var Schweiz vita reservställ, men det gick ju bra att även vinna i Schweiziska tröjor.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1965 Cupvinnarcup final på Wembley
 

Idag 1965 hade 98 000 kommit till Wembley i London för att se Cupvinnarcupfinalen. Det bidrog nog lite till publiksiffran att ena finallaget kom från London. West Ham mötte tyska 1860 München. Efter en mållös första halvlek lyckades Alan Sealey överlista Münchens duktige målvakt Petar Radenković två gånger i andra och titeln gick till West Ham. En stor kapten, Bobby Moore kunde ta emot bucklan. Detta var andra gången ett engelskt lag vann en Europacuptitel.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1982 Svenska mästare i Europa

 

Idag 1982 spelades finalen i UEFA-cupen. Det var andra matchen då finalen i denna turnering på denna tid spelades i hemma och bortamatch. I final var ett svenskt lag IFK Göteborg. De hade spelat första matchen hemma och klarat de ganska bra den 5:e maj då de lyckades vinna med 1-0 hemma på Ullevi mot Hamburg SV. Tyskarna var storfavoriter i dagens final och frågan var om Göteborg kunde stå emot? Det kunde de. Hamburg var nervösa och Göteborg öste på. På Volksparkstadion gjorde Dan Corneliusson och Torbjörn Nilsson vars ett mål innan Stig Fredriksson satte slutresultatet 3-0 på en straff. Sverige hade för första gången fått en Europeisk fotbollsmästarklubb.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 19:e maj.

Diego FORLÁN blir 40 år

Diego FORLÁN Corazzo är född 1979 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
112 landskamper för Uruguay.

Klubbar som spelare:
Peñarol (1990-91),
Danubio (1991-94),
Independiente (1994-2002),
Manchester United (2002-04),
Villarreal (2004-07),
Atletico Madrid (2007-11),
Inter (2011-12),
Internacional (2012-14),
Cerezo Osaka (2014-15),
tillbaka i Peñarol igen (2015-16),
Mumbai City (2016),
Kitchee (2018).

Forláns spel och fem mål var en av de viktigaste faktorerna bakom Uruguays framgångar i VM 2010 med en semifinalplats. Efter mästerskapet belönades Forlán med guldbollen efter att ha utsetts till turneringens bästa spelare. I finalen i Copa América 2011 gjorde Forlán två mål och bidrog till att Uruguay vann mästerskapet.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 19:e maj.

Andrea PIRLO blir 40 år

Andrea PIRLO är född 1979 i Flero, Italien
Mittfältare
69 U-, 9 OS och 116 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Brescia (1992-98),
Inter (1998-2001),
Reggina (1999-2000 lån),
Brescia (2001 lån),
Milan (2001-11),
Juventus (2011-15),
New York City (2015-17).  

2006 blev han världsmästare. Pirlo har även vunnit Serie A och Champions League samt ungdomsturneringen Gothia Cup.

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln