7:e maj
NAMNSDAG
Carina:
Kvinnonamnet Carina eller Karina är den kvinnliga formen av det latinska namnet Carinus, som en av de romerska kejsarna hette. Han var i sin tur uppkallad efter sin far; Carus, ett tillnamn som betyder ’kär’, 'omtyckt'.
Carita:
Kvinnonamnet Carita eller Karita är ett italienskt namn som kommer av det latinska ordet caritas som betyder 'barmhärtighet'. Namnet har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet.
VIP födda den 7:e maj
Några andra som också är födda den 7:e maj
1916 – 2003 Tore Wretman
Svensk hovtraktör. Han var en av grundarna av Gastronomiska akademien och innehavare av dess tallrik nummer 9.
1927 – 2009 Elisabeth Söderström
Svensk operasångare (sopran). Hon som blev hovsångerska 1959 och fick professors namn 1996.
1931 – 2011 Ingvar Wixell
Svensk operasångare (baryton). Vid svenska Melodifestivalen 1965 framförde han samtliga bidrag.
1945 – 2021 Ewert Ljusberg
Svensk trubadur, vissångare och underhållningsartist, republiken Jamtlands president sedan 1989–
1965 – Gigi Hamilton
Svensk sångare, medlem i gruppen Style. Hon har varit med i Melodifestivalen tre gånger som artist. Debuten gjordes i den svenska Melodifestivalen 1986 med Dover-Calais som kom på tredje plats.
1968 – Eagle-Eye Cherry
Svensk-amerikansk sångare. Han är halvbror till Neneh Cherry. 1997 slog han igenom med låten "Save Tonight" från albumet Desireless.
Några kända personer som avled den 7:e maj
2001 – Margaretha Krook dog 75 år gammal av cancer. Hon var en svensk kådespelare. Nyårsaftnarna 1997–2000 reciterade hon Alfred Tennyons Nyårsklockan på Skansen.
2011 – Seve Ballesteros dog 54 år gammal av en hjärntumör. Han var en spansk golfspelare som var en av sportens största spelare under 1980- och 1990-talen.
Today in history 7:e maj
Några händelser som inträffat den 7:e maj
1697
SLOTTET TRE KRONOR BRINNER
En eldsvåda utbryter på vinden ovanför rikssalen på slottet Tre Kronor i Stockholm, vilket leder till att hela slottet brinner ner. Liket efter Karl XI, som har avlidit en månad tidigare, räddas undan lågorna, men större delen av riksarkivet och kungliga biblioteket förstörs. Orsaken till branden blir aldrig fastslagen, men i februari året därpå döms knekten Mattias Hansson och hans överordnade, brandmästare Sven Lindberg till döden, medan knekten Anders Andersson döms till fem gatlopp. Dödsdomarna mildras dock till sju gatlopp och sex års fästning, men den gamle Sven Lindberg dör under gatloppen. Tillsammans med kungens död och det faktum att den unge Karl XII tappar kronan vid sin kröning hösten samma år ses branden som ett omen om dåliga tider.
1902
VULKANUTBROTT UTPLÅNAR ETT FOLKSLAG
Vulkanen Soufrière på den karibiska ön Saint Vincent får ett utbrott, varvid 1 680 personer omkommer. Då de flesta är cariber leder detta till att caribkulturen utplånas. Dagen därpå får vulkanen Montagne Pelée på den närbelägna ön Martinique dessutom ett utbrott, som leder till över 30 000 människors död.
1915
PASSAGERARFARTYGET LUSITANIA SJUNKER
Den brittiska passagerarångaren RMS Lusitania blir torpederad av en tysk ubåt vid Old Head of Kinsale utanför den irländska kusten och sjunker på 18 minuter, varvid 1 198 av de 1 959 personer som finns ombord omkommer. Vid det efterföljande förhöret frikänns fartygets befälhavare, kapten William Thomas Turner, från samtliga åtalspunkter, men går med på att ange att fartyget träffades av två eller tre torpeder, istället för en, som både han och den tyske ubåtskaptenen Walter Schwieger noterade vid själva förlisningen. Orsaken till detta är att man vill dölja, att fartyget, förutom passagerare, fraktade ammunition och därmed var legitimt mål för tyska ubåtar. Eftersom 124 av de omkomna var amerikaner leder sänkningen till, att kravet på att USA ska inträda i det pågående första världskriget för första gången förs fram offentligt. Det dröjer dock till 1917, innan detta sker, sedan Tyskland har återupptagit ubåtskriget – den här gången nöjer sig den amerikanske presidenten Woodrow Wilson med att avlägga en officiell protest till Tyskland..
1921
DÖDSSTRAFF I SVERIGE AVSKAFFAS
Den svenska riksdagen beslutar att dödsstraffet ska avskaffas i den civila strafflagen från och med 30 juni 1921, vilket innebär, att inget brott kan leda till dödsstraff i fredstid. Dödsstraffet i krigstid finns dock kvar fram till 1972.
1945
ANDRA VÄRLDSKRIGET I EUROPA ÄR SLUT
Den tyske generalstabschefen Alfred Jodl undertecknar Tysklands ovillkorliga kapitulation i den allierade överbefälhavaren Dwight D. Eisenhowers högkvarter i Reims i norra Frankrike klockan 02.41 på morgonen. Därmed är andra världskriget över i Europa och stridigheterna ska upphöra senast vid midnatt. Dagen därpå proklameras därför som Seger i Europa-dagen, men det dröjer ytterligare fyra månader, innan kriget är helt över, då stridigheterna fortsätter i Asien till 2 september.
1946
SONY GRUNDAS.
Det japanska teknikföretaget Tokyo Tsushin Kogyo Kaisha grundas i Tokyo och dess första konsumentprodukt blir en riskokare. 1958 byter företaget namn till Sony Corporation och är idag ett av världens största teknik- och elektronikföretag.