• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 1:a februari 2023

NAMNSDAG:
Max
Maximilian


TEMADAG:
Vegetariska dagen

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Girls and Women in Sports Day.
World Hijab Day (WHD).
Robinson Crusoe Day.
Dark Chocolate Day.

RUBRIKER.

Picklat äpple och korsord.
Sherwood.
Varför fattar inte fotbollsspelarna reglerna???


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/2:
1936: 209 mål på 44 matcher.
2006: David Bentley först att göra hattrick på Manchester U.
2012: Katastrofen i Port Said som dödar 79 människor.

 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/2:
Darren FLETCHER, 
Kevin KILBANE, 
Gabriel BATISTUTA, 
Stanley MATTHEWS.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA JANUARI 2023.

Picklat äpple och korsord.
 

Efter fullspäckade dagar med mycket musik, som varit väldigt kul, men också tufft så kunde vi ta det helt lugnt igår. Det var precis vad vi gjorde. Hundpromenaderna kunde vi inte dra in på så det blev gjort. Middag kunde inte heller hoppas över så dagens fiskrätt från City Gross matkasse blev tillagad och nästan uppäten. Det var ”Smörstekt fisk med mos & picklat äpple”. Steka fisk och göra mos var ju enkelt att fixa. Det är sådant som gjorts många gånger. Nytt var picklat äpple. Men att pickla lök, gurka eller någon annan grönsak har jag gjort många gånger. Socker och vitvinsvinäger som man lägger det som ska picklas i är vanligt. Äpple var en ny erfarenhet. Det fungerade bra.

Sedan så fanns det några korsord att lösa så det var min sysselsättning då inte hundar och mat skulle fixas. ICA Kuriren och Kvällsstunden blev klara för denna vecka.

TRAILER TRAILER

Sherwood.
 

Om man besöker frisör, tandläkare eller exempelvis fotspecialist så brukar det förekomma en massa samtal. Hos tandläkaren blir det så klart ganska ensidigt då det bara är tandläkaren som kan tala så att man förstår. Vad jag ville komma till med denna inledning var att hustrun var hos sin fotspecialist i måndags. Då hade de diskuterat engelska kriminalserier. Fotterapeuten berättade då att hon sett en serie som hon bara måste titta vidare på, och se avsnitt efter avsnitt. Det var den bästa serie hon sett. Nu är det bara sex avsnitt av serien ”Sherwood”. Sedan tar första säsongen slut. En andra säsong är under planering. Frågan är vad den ska handla om då första säsongen ska bygga på verkliga händelser. Hustrun och jag tittade på de två första avsnitten och har man höga förväntningar blir man lätt besviken. Visst undrar man hur det ska sluta, och visst ska vi se de andra fyra avsnitten också, men de verkliga händelserna är mycket friserade för att få upp spänningsmomenten.

Varför fattar inte fotbollsspelarna reglerna???
 

Det blev bara lite fotboll igår. Matchen jag hade möjlighet att se var de sista tio minuterna av den föga intressanta andra matchen av Ligacupens semifinal. Newcastle hade vunnit med 1-0 nere i Southampton och var i stort sett klara för final. Med 2-1 hemma så blev det 3-1 sammanlagt. Men en händelse som är helt unik för fotboll inträffade åtta minuter före slutet. Newcastles Bruno Guimaraes gör en vansinnes-stämpling på en Southamptonspelare. Domaren måste ha missat det då han bara ger ett gult kort. VAR kallar på hans uppmärksamhet och givetvis blir det rött kort och utvisning. Här kommer det unika. Utvisningar i andra sporter accepteras alltid av den utvisade, men inte i fotboll. Guimaraes skulle inte gå av planen. Livliga protester uppstod från den utvisades sida och till sist leddes han ut av lagkamrater. Varför känner inte fotbollsspelare till reglerna som gäller i fotboll?

Då var matchen som gällde omspel i FA-cupen mellan Birmingham och Blackburn betydligt mer spännande. Det gällde vem som skulle få möta Leicester City på bortaplan i nästa omgång. Matchen slutade 0-0 och det blev förlängning. Då gjorde Birminghams Auston Trusty matchens enda mål efter tio minuter. Tyvärr för honom och Birmingham så gjorde han målet i egen bur och Blackburn är vidare.

IDAG: ONSDAGEN DEN FÖRSTA FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Max och Maximilian
 

Namnsdagar den 1:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1680 – Brigida (till minne av ett irländskt helgon från 500-talet)
1680–1822 – Brigida (utgått) och Birger (nu 9 juni)
1823–1900 – Maximiliana (som en hedersbetygelse åt den svenske kronprinsen Oscar (I):s nyblivna fästmö Josefina av Leuchtenberg, som bland annat även hade namnet Maximiliana;  utgått)
1901–1985 – Max
1986–1992 – Max, Marielle (utgått) och Marietta (utgått)
1993–2000 – Max och Magda (utgått)
Från 2001 – Max och Maximilian

TEMADAG:

Vegetariska dagen.
 

Detta är en dag som firas två gånger om året. Den Vegetariska världsdagen är den 1:a oktober, men så finns även Vegetariska dagen som infaller idag den 1:a februari. Vegetarianism har varit vanligt i Sverige sedan 1970-talet, vilket tyder på bredare nationella bekymmer om hållbarhet och hälsa. En 2018 studie av svenska Coop.se visade att 3 av 10 svenskar väljer vegetariska måltider. På den sida där jag hämtat denna fakta stod även att många skolor i Sverige väljer att fira dagen genom att servera någon vegetarisk maträtt. I Malmö har man ”Spaghetti bolognese på sojafärs". Så visst firar man med vegetarisk mat, men å andra sidan är maten i Malmö skolor endast bestpende av vegetarisk mat. Denna vecka undantas fredagen då man har fiskburgare.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Girls and Women in Sports Day.

Flickor och kvinnor inom idrotten dagen kom i USA för första gången 1987. Det var den dåvarande presidenten Ronald Reagan som deklarerade denna dag. Detta efter att volleybollspelerskan Flo Hyman hade avlidit 1986 endast 31 år gammal. Hon hade hela sin karriär kämpat för att damidrott skulle klassas lika högt som herridrott. Hymans död klassades först som en hjärtattack, men visade sig sedan vara Marfan syndrome. Det är ett medfött hjärtfel på aortan.
 

World Hijab Day (WHD).

Världs Hijab dagen är en temadag som startades 2013 av New Yorkbon Nazma Khan som växt upp i Bangladesh och varit van att bära hijab. Hijab är dels en beteckning på islamsk täckande klädsel i allmänhet och i snävare bemärkelse namnet på ett specifikt plagg, nämligen en huvudduk eller sjal som används av kvinnor och som täcker håret, halsen och axlarna. Den senare betydelsen är vanlig både i flera arabländer och västländer. Numera är det 190 länder som uppmärksammar denna dag.
 

Robinson Crusoe Day.

Robinson Crusoe dagen startade 1999. Detta för att uppmärksamma Daniel Defoes bok om sjömannen som bodde ensam på en öde ö, som egentligen inte var helt öde. Defoe fick idén att skriva boken då historien om den skotske sjömannen Alexander Selkirk råkat ur för detta i verkligheten. Att dagen skulle ligga den 1:a februari berodde på att Selkirk räddades från sin ö idag 1709.
 

Dark Chocolate Day.

Mörk choklad dagen är ganska enkel att fira. Det går ju att hitta minst en maträtt att stoppa i sig varje dag om man önskar sätta sig in i detta med temadagar. Mörk choklad är ursprunget till kakaobönas användning som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Den allra första användningen av bönan var att man hackade den och gjorde en dryck med varmt vatten. Den blev så pass besk att man bara använde den vid ceremoniella sammanhang.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FÖRSTA FEBRUARI.

1936 svårslaget målrekord.
 

Idag 1936 sattes det rekord i målgörande i de engelska ligorna. I de 44 matcher som spelade gjordes det 209 mål. Det blir ett snitt på 4,75 mål per match. Det låter svåröverträffat i vilket land som helst idag. Endast en match Aldershot - Bristol City i Division Three South, slutade 0-0, men det uppvägdes av resultat som Chester City 12-0 på York City och Crewe Alexandra mot Chesterfield som blev 5-6.

2006 Bentley första att göra ett speciellt hat trick.
 

Blackburn Rovers mötte idag 2006 Manchester United hemma på Ewood Park. Det blev en match i publikens smak med hela sju mål. Då dessutom hemmalaget gjort fyra och motståndarna bara tre så var det extra glädje på läktarna. Men en spelare skrev in sig i historieböckerna efter denna match. Det var Blackburns ytter David Bentley. Han blev den förste spelaren i Premier Leagues historia som gjorde ett hat trick mot Manchester United.

2012 katastrofen i Port Said.
 

Det är lite oklart om denna händelse egentligen hade med fotboll att göra då det var väldigt oroligt i Egypten. Med idag 2012 så spelade Al-Masry Club och Al-Ahly på Port Said-stadion i Port Said i Egypten.

Matchen slutade 3-1 och omedelbart efter slutsignalen rusade publik som stått bland Al-Masry supportrarna in på planen och började anfalla Al-Ahly spelare och supportrar med knivar, slagträn och stenar. Då katastrofen ebbat ut hade 79 människor dött och över 1000 var skadade. 73 personer greps och i den kommande rättegången dömdes 21 av dem till döden.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FÖRSTA FEBRUARI.

Darren FLETCHER blir 39 år.
 

Darren Barr FLETCHER är född 1984 i Dalkeith, Skottland
Mittfältare
6 U-, 1 B- och 80 A-landskamper för Skottland (2002-17).

Klubbar som spelare:
Hutchison Vale (junior),
Tynecastle Boys Club (junior),
Celtic Boys Club (junior),
Manchester United (1995-2015),
West Bromwich Albion (2015-17),
Stoke City (2017-19).

Kevin KILBANE blir 46 år.
 

Kevin Daniel KILBANE är född 1977 i Preston, England
Försvarare
9 U- och 110 A-landskamper för Irland (1996-2011).

Klubbar som spelare:
Preston North End (1990-97),
West Bromwich Albion (1997-99),
Sunderland (1999-2003),
Everton (2003-06),
Wigan Athletic (2006-09),
Hull City (2009-12),
Huddersfield Town (lån 2011),
Derby County (lån 2011),
Coventry City (2012).

Gabriel BATISTUTA blir 54 år.
 

Gabriel Omar BATISTUTA är född 1969 i Avellaneda, Santa Fe, Argentina
Anfallare
77 A-landskamper för Argentina (1991-2002).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1987-89),
River Plate (1989-90),
Boca Junior (1990-91),
Fiorentina (1991-2000),
AS Roma (2000-03),
Internazionale (lån 2003),
Al-Arabi i Qatar (2003-05).

Copa Americamästare 1991 och 1993 och Confederations Cupvinnare 1992.
Batistuta har också deltagit i tre VM-slutspel (1994, 1998 och 2002) och gjort totalt 10 mål, han är därmed Argentinas främste målskytt i VM-slutspel.

Stanley MATTHEWS blev 85 år.
 

Sir Stanley MATTHEWS född 1915 i Hanley, Stoke-on-Trent, England och dog den 23:e februari 2000 i Stoke.
1 skollandslag, 13 FA-XI-, 29 under-kriget- och 54 A-landskamper för England. 2 landskamper för Storbritannien (1929-55).

Klubbar som spelare:
Stoke City (1932-47),
Blackpool (1947-61),
Toronto City (1961 lån),
Stoke City igen (1961-65),
Toronto City igen (1965 lån).

Det betyder att han var 50 år då han bestämde sig för att sluta, men han fortsatte i engelska ligan till han var 52 och på Malta tills han var 55. 

Lag som tränare:
Port Vale (1967-68 spelande tränare)
Maltesiska Hibernians (1970-71 spelande tränare)

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN FEBRUARI!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv