7:e juni

NAMNSDAG

Robert:
Robert är ett mansnamn med forntyskt ursprung; Hrodebert som är sammansatt av orden hrode, 'ära' och bert som betyder 'ljus', 'strålande'.

Robin:
Robin är ett engelskt smeknamn för Robert som betyder 'den ärorike'. På engelska betyder robin även rödhake.

VIP födda den 7:e juni

Några andra som också är födda den 7:e juni

1848 – 1903 Paul Gauguin,
Fransk målare. Han var en av den moderna konstens främsta föregångare.

1893 – 1938  Gillis Grafström,
Svensk konståkare. Han tog bland annat tre olympiska guldmedaljer, något han är ensam om.

1907 – 2002 Sigvard Bernadotte,
Svensk prins, formgivare, illustratör och industridesigner,

1942 – 2011 Muammar al-Gaddafi,
Libysk militär och politiker, Libyens ledare från 1969 (död 2011)

1955 – William Forsythe,
Amerikansk skådespelare. Ofta skurkroller i actionfilmer.

1969 – Joachim,
Dansk prins. Drottning Margarethes och prins Henriks yngste son.

1981 – Anna Kurnikova,
Rysk tennisspelare. Hon var framförallt dubbelspelare och rankades som sådan under en period som världsetta.

Några i musikens värld som är födda den 7:e juni

1993 – George Ezra,
Brittisk artist och låtskrivare. Han är nog mest känd för sin låt Budapest.   ¤ Budapest

Några kända personer som avled den 7:e juni

2002  Signe Hasso dog 86 år gammal av lunginflammation och lungcancer. Hon var en svensk-amerikansk skådespelare, författare och kompositör. Hon är en av sex svenska stjärnor som hedrats med just en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

2015  Christopher Lee dog 93 år gammal av hjärt- och andningsproblem. Han var en brittisk skådespelare. Några av hans mest kända filmroller är som Greve Dracula i flera filmer, Francisco Scaramanga i James Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen, som Saruman i Härskarringen-trilogin och som Count Dooku i två episoder av Star Wars.

Today in history 7:e juni

Några händelser som inträffat den 7:e juni

1905

UNIONEN MELLAN NORGE OCH SVERIGE UPPLÖSES


   Det norska stortinget deklarerar ensidigt en upplösning av unionen mellan Sverige och Norge. Sedan 1890-talet har den så kallade konsulatsfrågan varit en stridsfråga mellan de båda länderna (Norge har krävt att få ha egna, norska konsulat i utlandet, vilket Sverige har motsatt sig, då man inom unionen vill ha gemensamma konsulat). Den 27 maj har stortinget till kung Oscar II skickat ett lagförslag om ett eget norskt konsulatsväsende, vilket kungen vägrar godkänna. Den norska regeringen har då lämnat in sin avskedsansökan, vilken kungen dock också vägrar godkänna, eftersom han inte kan utnämna någon ny norsk regering (eftersom inga norska riksdagsledamöter vill ingå i en sådan). Då kungen inte kan utnämna någon ny norsk regering anser stortinget att kungen inte längre kan fullgöra sina skyldigheter som norsk kung och att den norska kungamakten därför har upphört att fungera, vilket leder till att man därför säger upp unionen med Sverige. Svenska tidningar talar om att Norge har gjort revolution och ett krig mellan Sverige och Norge verkar nära förestående. Emellertid möts svenska och norska delegater för förhandlingar i Karlstad i september och unionen upplöses formellt på fredlig väg den 26 oktober.

1929
 

VATIKANSTATEN LYDER UNDER PÅVEN OCH INTE ITALIEN


  Den italienska fascistregeringen ratificerar Lateranfördraget, som undertecknades mellan Italien och Heliga stolen den 11 februari samma år och genom vilket Vatikanstaten upprättas. Med sina 0,44 kvadratkilometer blir den världens minsta suveräna stat, mitt inne i centrala Rom, och därmed lyder den romersk-katolska kyrkans överhuvud påven inte längre under Italien, vilket han har gjort sedan 1870, då Kyrkostaten blev en del av det då nygrundade Italien. Ända sedanItaliens enande 1861 har den romerska frågan saknat lösning och påven har ansett sig vara fången i Vatikanen, men från och med nu respekterar alla italienska regeringar fördraget.

1940
 

NORGE STYRS AV QUISLING DÅ KUNG HÅKON VII FLYR TILL LONDON


  Då britterna drar tillbaka sitt stöd till Norge väljer den norske kungen Håkon VII att landet ska ge upp motståndet mot den tyska invasionen, som har inletts två månader tidigare. Kungen och hans familj går med regeringen i exil och flyr till London och tre dagar senare kapitulerar de sista norska styrkorna. Under de fem åren fram till befrielsen upprättas en tyskvänlig, norsk nazistregering, ledd av Vidkun Quisling, vilken dock endast erkänns av Tyskland och dess allierade (de allierade erkänner exilregeringen i London som Norges lagliga regering). Under ockupationen bedrivs också omfattande sabotageverksamhet mot tyskarna i Norge. Samma dag 1945, en månad efter Norges befrielse, återvänder kungen och kungafamiljen och möts då av jublande människomassor.

1942

SLAGET VID MIDWAY AVSLUTAS


   Slaget vid Midway i Stilla havet avslutas och blir en avgörande amerikansk seger över Japan. Det anses som vändpunkten i Stillahavskriget, varigenom den japanska dominansen över havet bryts och amerikanerna kan börja ta initiativet i striderna. Det dröjer dock över tre år, innan kriget tar slut med Japans kapitulation.

1988

JUSTITIEMINISTER ANNA-GRETA LEIJON TVINGAS AVGÅ


   Den svenska justitieministern Anna-Greta Leijon tvingas avgå på grund av Ebbe Carlsson-affären. Tidningen Expressen har avslöjat att bokförläggaren Ebbe Carlsson har del i utredningen om Palmemordet, då han utreder det så kallade PKK-spåret (misstankar om att mordet skulle ha utförts av medlemmar av det kurdiska partiet PKK) och att han har fått ett rekommendationsbrev från Leijon. Hennes förfarande väcker stark kritik och sedan samtliga riksdagspartier utom Socialdemokraterna har angett att de ämnar rösta mot henne vid en misstroendeförklaring väljer hon att avgå.