• Boris dagliga blogg

Fredagen den 27:e oktober 2017.

Copa Libertadores.
Copa Sudamericana.
Ska Gremio representera Sydamerika?

Copa del Rey. Real Madrid lär gå vidare utan att förta sig.


FOTBOLLSHISTORIA:
1944: Real Madrid startar bygget av sin nya stadion.
2004: Seghinos hjärta stannar mitt under matchen.
2012: Premier Leagues längsta match hittills.


FÖDDA IDAG:
Theodoros, Glenn.

DAGENS TRÖJA
REAL MADRIDs andratröja 2016/17

Real Madrid vann i spanska cupen igår. I våras vann de Champions League i denna tröja och gick då i mål som Europas bästa lag. Idag går jag i mål i mitt yrke och då är denna tröja så god som någon.

Copa Libertadores.


Copa Libertadores är Sydamerikas motsvarighet till UEFAs Champions League. Segraren av CONMEBOLs turnering är det lag som är med ”Världsmästerskapet i fotboll för klubblag” där mästarna från de olika världsdelarna deltar i mitten av december. Här brukar UEFAs och CONMEBOLs lag oftast mötas i finalen. De är också seedade och går in i semifinalen. Vinnaren får sedan bära FIFAs världmästarmärke på tröja i ett år framåt.
 

Copa Sudamericana.

 
Förutom Copa Libertadores finns även en annan turnering som också arrangeras av Sydamerikas fotbollsförbund. Den kallas Copa Sudamericana och skulle kunna motsvara Europa League, men den Sydamerikanska varianten har lite bättre status och lite bättre lag. Segrarna i de båda cuperna brukar avsluta med att mötas i Recopa Sudamericana. Fotbollsligorna i Sydamerika har svenskt upplägg, nämligen att ennsäsong är lika med ett kalenderår. Därför är det dags för finaler innan året tar slut och det lag som Sydamerika skickar till VM för klubblag är alltså en färsk mästare.
 

Ska Gremio representera Sydamerika?


Det spelades matcher i de båda turneringarna igår och givetvis är Copa Libertadores mest intressant då det blir segraren härifrån som mest troligt kommer att spela final mot Real Madrid i Förenade Arabemiraten den 16:e december. Semifinalerna i Sydamerika spelas i två matcher och igår vann Gremio (Brasilien) över Barcelona SC (Ecuador) med 3-0 borta, så det ser ut att bli Gremio i finalen. Andra semin slutade 1-0 till hemmalaget River Plate (Argentina) mot Lanus (Argentina). Så här finns det lige att spela om i returen.
 

Copa del Rey. Real Madrid lär gå vidare utan att förta sig.


Lite mer närliggande fotboll spelades igår i Spanien. Här hade man väntat till torsdag för att avklara mitt-i-veckan-matcher. Det handlade om 16-delsfinaler i Copa del Rey. Det räcker med spanska cupen räcker för lagen i Spanien, men däremot spelas både hemma och bortamatcher. Division 2-laget Fuenlabrada hade lottats mot ”världsmästarna” Real Madrid. Fast de visade inga världsmästartakter. Visserligen gjorde de två mål på bortaplan, men det behövdes två straffar och en Fuenlabradautvisning för 2-0 segern.

FOTBOLLSHISTORIA från 27:e oktober

1944 Ny stadion börjar byggas i Madrid.

 
Den 22:a juni 1944 togs beslut om att en ny fotbollsstadion skulle byggas i Madrid. Den 5:e september fick arkitekterna Manuel Muñoz Monasterio och Luis Alemany Soler uppdraget att rita stadion och idag startade bygget. Då den gamla stadion från 1923 hette Estadio Chamartín så kom nybygget att heta Nuevo Estadio Chamartín. Stadion tog ett tag 125 000 åskådare, men efter ombyggnader är kapaciteten idag nere i 85 454. År 1955 beslöt Real Madrid att hedra sin gamla klubbdirektör Santiago Bernabéu de Yeste, med att döpa om stadion till Santiago Bernabéu.

2004 Serginhos hjärta orkar inte längre.

 
Paulo Sérgio Oliveira da Silva var en brasiliansk fotbollsspelare med artistnamnet Serginho. 1995 gjorde han debut i Patrocinense. Sedan klarade han av sex klubbar fram till 1999 då han hamnade i São Caetano. Här blev han en stabil försvarsklippa. Han hade dock ett problem, och det var att hans hjärta var något förstorat. Läkarna ansåg att det fanns en procents chans att detta skulle orsaka Serginho några stora problem, så han fortsatte att spel på elitnivå tills idag 2004. I matchen mot São Paulo hände det som det bara fanns en procents chans till; Hjärtat stannade mitt under matchen och alla återupplivningsförsöken misslyckades.

2012 längsta matchen hittills.

 
Manchester City mötte Swansea idag 2012. Det var en helt vanlig Premier Leaguematch. Inte speciellt välspelad eller intressant. Carlos Tevez gav City ledningen i 30:e minuten och det stod sig matchen ut. Det är just denna tid som är lite speciell. Citys Micah Richards skadade sig och fick vila i fyra månader från fotbollen. Swanseas målvakt Michael Vorm kom tillbaka redan efter två månader efter den skada han fick i matchen. Då det var ganska allvarliga skador tog det tid att få upp de sargade spelarna på bårarna. Därför gjorde domaren ett tillägg på 13 minuter, och det betydde att detta var den hittills längsta Premier Leaguematchen i historien.

FOTBOLLSSPELARE som är födda idag den 27:e oktober

46 år Theodoros ZAGORAKIS född 1971 i Lydía i Grekland
Mittfältare
120 landskamper för Grekland.
Klubbar som spelare:
1988-93 Kavala,
1993-98 PAOK,
1998-2000 Leicester City,
2000-04 AEK Aten,
2004-05 Bologna,
2005-07 PAOK igen.
Han var kapten för det grekiska landslaget som vann EM 2004.

60 år Glenn HODDLE född 1957 i Hayes i England
Mittfältare
12 U- och 53 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
1975-87 Tottenham Hotspur,
1987-91 AS Monaco,
1991-93 Swindon Town,
1993-95 Chelsea.
Lag som tränare:
1991-93 Swindon Town (spelande),
1993-95 Chelsea (spelande),
1996-99 Englands landslag,
2000-01 Southampton,
2001-03 Tottenham Hotspur,
2004-06 Wolverhampton Wanderers.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv