• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 29:e juni 2023

RUBRIKER.

IKEA, Besiktning, Middag, Stort av svenska volleybolldamer.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/6:
1950 USA vinner över England, vilket fortfarande ränkas som större senstion än då Island vann.
1958 Sverige spelar sin hittills enda VM-final, men Brasilien vinner.
1986 Argentina vinner VM. 3-2 i finalen över Västtyskland.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/6:
Emil HALLFREÐSSON, 
Putte KOCK.

NAMNSDAG:
Peter
Petra
 
TEMADAG:
Ingen

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 28 JUNI 2023.

IKEA, Besiktning, Middag, Stort av svenska volleybolldamer.


Då var man på banan igen. Då dottern hade en semesterdag kvar för denna vecka så kunde hustrun och jag inta vår frukost på IKEA. Fast det var givetvis inte bara därför vi åkte till IKEA. Det behövdes ytterligare lite bohag. De var sophinkar för sopsorteringen, några bestickfack till dessa kökslådor, kuddar och sedan hittade jag en uppläggningsskål och ett kakfat a la det som finns på Alice och Katten då de serverar sina tilltugg till tebjudningen. Detta kakfat i tre våningar tyckte jag att dottern kunde få. Slutligen blev det en ovandel till en Billy-hylla. Denna satte jag ihop och sågade isär då vi kommit hem. Detta beroende på att våra rum i Päronhuset inte är så höga som IKEA tror då de tillverkar sina skåp.

Jag har berättat om felbokningen hos vår, sedan många år tillbaka, bilmekaniker. Den 19 juni var alltså den 19 juli och då är det för sent att besiktiga bilen, vilket alltid verkstaden ombesörjer då vi gör den årliga servicen. Förr i världen hade det varit omöjligt att få tag i en besiktningstid. Och då hade man fått vara på Bilbesiktningen i ottan och hålla och vänta i kön för dem som inte få beställt tid. Numera finns det så många olika besiktningsstationer att du kan gå in på förmiddagen och boka tid till om en timme. Jag bokade i förrgår och var på Bresikta i Arlöv klockan två igår. Det var ett bra tag vi var på någon besiktning själv så jag trodde givetvis att det skulle bli ombesiktning. Det trodde jag fortfarande då jag fick tillbaka lappen. Det fanns en det påpekanden och en sak var underkänd. När vi kollade hemma inom vilken tid vi skulle in och visa upp att vi satt i en ny lampa som inte fungerade, så hittade vi bara att nästa besiktning var om ett år. Den underkända lyktan förväntas att man själv ska fixa så snart som möjligt. De gamla ettorna och tvåorna är alltså tillbaka. Det var alltså ingen ombesiktning utan vår verkstad får bara göra servicen då vi ska lämna in den den 19 juli.

”Färswok” hette en av rätterna som var på veckans City Gross matkassemeny. Problemet var att det inte fanns någon färs med i familjelådan. Fast det gjorde inte så mycket. Jag hade fått laga två grytor, en med fläskfärs och en med vegofärs. Nu kunde jag göra allt i en gryta. Det blev vegofärs för alla. Jag tror inte hundarna märkte någon skillnad.

Jag hann med lite sport på TV också igår. Först var det England som lätt manövrerade ut Tyskland i EM för U-21 lag. 2-0 slutade matchen och England gick obesegrat från gruppen. Från den gruppen tog sig även Israel till kvartsfinal. Israel möter Georgien. Två små sensationslag. De andra tre kvartsfinalerna kommer att spelas England mot Portugal, Spanien mot Schweiz och Frankrike mot Ukraina. Grupp D var jämnast. Efter Frankrike som tog full poäng hamnade de andra tre lagen alla på tre poäng. Målskillnaden i deras inbördes möten var 4-4, 3-3 och 2-2. Schweiz som hade 4-4 gick till kvarten medan Italien och Norge har spelat klart.

Sedan var det andra mötet i semifinalen mellan Belgien och Sverige i Golden European League Women. Sverige hade en seger från hemmaplan med 3-2. Då strejkade en del av A-lagsspelarna i Belgien. Igår ställde de upp med bästa laget, men det märktes att bråket om deras suspenderade tränare hade satt sina spår. Svenskorna var i storform och vann matchen rättvist med 3-0. De kommer nu att möta Ukraina i final. Den 6:e och 9:e juli spelas finalmatcherna. Sverige börjar borta, var nu det kommer att vara.

Kvällen igår avslutades med att tredje säsongen av Morden i Helsingör avslutades. Under säsongen hade spänningen mellan huvudpersonerna byggts upp, men det slutade lyckligt med att allt löstes. Även knarkkungen Kongen kunde gripas liksom vem som var mördaren då Nancy Brinck, en av Helsingörs makthavare hittas död i sin bil. Fint avslut och nu är vi ifatt och kan starta se årets säsong.

IDAG! TORSDAG 29 JUNI 2023.

NAMNSADAG:
Peter
Petra

 

Namnsdagar för den 28:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petri och Pauli dag och Petrus
1901–1985 – Petrus
1986–1992 – Petrus, Peter och Petter (utgått)
1993–2000 – Petrus (utgått) och Peter
Från 2001 – Peter och Petra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29 JUNI.

1950 USA slår England.
 

Brasilien var värd för det fjärde VM i fotboll och det första efter andra världskriget. Hur man än räknar så var fotbollens ursprungsland (åtminstone det land där de första reglerna skrevs ner och där de första landslaget bildades) England alltid lite favoriter och förlorade inte förrän långt fram i mästerskapen. Det är därför dagens match går till världshistorien som en av de största skrällarna i VM. Det fotbollsmässigt lilla USA med amatörspelare, besegrade England med 1-0. Trots att Island slog ut England från EM 2016 så är det bara den näst största motgången för England. Den största är dagens förlust 1950.
 

Se ett reportage om händelsen HÄR.

1958 Sverige i VM-final.
 

På Råsundastadion i Solna spelades idag 1958 VM-finalen i fotboll. Sverige var värd och hade slagit ut Västtyskland i semifinalen och ställdes nu mot Brasilien. Efter fyra minuter hade Nisse Liedholm gett Sverige ledningen med 1-0. I fem minuter var Sverige världsmästare innan Vava kvitterade. Sedan trollade Pelé och Garrincha bort svenskarna och Brasilien tog sitt första VM. De är ett av två lag som bröt in trend i VM. Nämligen att sydamerikanska lag vinner VM i Amerika och europeiska lag vinner VM i Europa. Tyskland lyckades också bryta detta 2014.
 

Se ett kort sammandrag av finalen HÄR.

1986 Argentina – Västtyskland i VM-final.
 

Aztekastadion i Mexico City stod idag 1986 som värd för den trettonde VM-finalen. Det fanns 114 600 personer som fick se en spännande och målrik match. José Luis Brown gav Argentina ledningen i första halvlek. Tvåan kom i början av andra och Argentinas supportrar sjöng om sitt andra världsmästerskap, men blev tysta nio minuter före slut då tyskarna både hade reducerat och kvitterat. I 84:e minuten vrålade argentinarna ut sin glädje igen då Jorge Burruchaga gjorde det mål som visade sig skulle bli avgörande. Trots sitt fusk med ”Guds hand” mot England förklarades Diego Maradona som hjälte och kunde lyfta VM-pokalen.
 

Se ett kort sammandrag av finalen HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 29 JUNI.

Emil HALLFREÐSSON blir 39 år.
 

Emil HALLFREÐSSON är född 1984 i Reykjavik, Island.
Mittfältare
24 U- och 73 A-landskamper för Island (2000-20).

Klubbar som spelare:
FH (2002-04),
Tottenham (2005-07),
Malmö FF (2006 lån),
Lyn (2007),
Reggina (2007-11),
Barnsley (2009-10 lån),
Hellas Verona (2010-11 lån),
Hellas Verona (2011-16),
Udinese (2016-18),
Frosinone (2018-19),
Udinese (2019),
Padova (2020-21),
Virtus Verona (2021-)

Putte KOCK blev 78 år.
 

Jonas Rudolf Eriksson ”Putte” KOCK var född 1901 i Nacka, och dog den 31:a oktober 1979 i Stockholm.
Anfallare
37 A-landskamper för Sverige (1919-25).

Klubb som spelare:
1918-28 AIK och tvingades sedan sluta spela pga en meniskskada som man inte kunde operera på den tiden.
1926 US Suisse (lån)

Lag som tränare:
AIK och Djurgården.

Han var även lagledare för Sveriges landslag och som sådan hjälpte han fram Sverige till guld i OS 1948, brons i VM 1950 samt brons i OS 1952.
Efter aktiv karriär inom fotbollen jobbade han som sportkommentator i svensk TV. han var även "tipsexpert" och hade varje vecka sitt förslag till att få tolv rätt (sedermera tretton rätt) på veckans stryktipskupong.

DAGENS MATCHTRÖJA 29 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv