• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 23:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 2
1972-1980
HISTORIA: Citys stötsta seger, Huliganism kräver offer i Nederländerna.
FÖDDA: Fernando, Peter. 
LIVERPOOLARE: John, Norman, Jerzy, Jon
DAGENS TRÖJA
RINGKØBING IFs förstatröja 2015/16.

Fotbolls-EM:s historia del II

Fotbolls-EM i Belgien 1972

 

1972 var det dags för det fjärde Europamästerskapet I fotboll. Man hade fått rutinen från förra gången att kvala i grupper, men själva slutspelet spelades bara mellan fyra nationer och ett av de länder som var kvar då fick hålla i semifinal, match om tredje plats och finalen. 32 lag deltog i kvalet och Sverige hamnade i den svåra grupp 6. Här fanns även Italien, Österrike och Irland. Länder som alla är med i 2016 års EM. Till 1972 var det bara Italien som tog sig vidare. Även då kom Österrike före Sverige och Irland blev sist.
 

England åker på en propp på Wembley


Kvartsfinalerna spelades hemma och borta och England var lottade mot Västtyskland. På Wembley skapades sensation då England sällan eller aldrig förlorade där, men Västtyskland stjärnor som Franz Beckenbauer, Günter Netzer och längst fram i anfallet Gerd Müller spelade ut engelsmännen och vann med 3-1. Italien som gått vidare från Sveriges grupp förlorade med 1-2 sammanlagt till Belgien. Det var Belgien som utsågs till värdland för slutspelet.
 

Gerd Müllers EM-slutspel


Sovjetunionen vann med 1-0 i ena semifinalen över Ungern och Västtyskland besegrade värdlandet Belgien med 2-1. Belgarna fick en bronsmedalj då de slog Ungern med 2-1. I finalen, på den långt senare ökända Heyselstadion i Bryssel, Hade Sovjet inget att sätta emot tyskarna. Mästerskapet gick för första gången till Västtyskland. 3-0 slutade finalen. På dessa två slutspelsmatcher hade Gerd Müller gjort fyra mål. Två år senare skulle i stort sett samma tyska lag bli världsmästare på hemmaplan.
 

Fotbolls-EM i Jugoslavien 1976


När EM skulle avgöras 1976 så upplägget ut som i tidigare EM. Det fanns dock en liten förändring som skulle visa sig bli omtalad efter EM. Förändringen var att man inte längre hade tid med omspel och lotta segrare ansågs vara förlegat. Alltså hade man infört att matcher som inte var avgjorda under speltid och förlängning skulle avgöras på straffar.
 

Sverige utanför igen


Åter en gång var det 32 nationer som anmält intresse för EM och dessa lottades i åtta grupper där segraren gick till kvartsfinaler. Sverige hamnade i grupp 3. De blev trea i gruppen precis som för fyra år sedan. Norge slutade sist, men före Sverige hamnade Nordirland och Jugoslavien som vann och gick till kvartsfinal. I kvartsfinalspelet slog Tjeckoslovakien ut Sovjetunionen. Det var första EM som inte Sovjet klarade sig till de sista fyra. Jugoslavien slog ut Wales. Västtyskland vann givetvis över Spanien och Nederländerna som var i VM-final 1974 krossade Belgien med 7-1 sammanlagt över två matcher.
 

Jugoslavien får slutspelet.


UEFA var modiga och vågade sig på att slutföra ett mästerskap i ett öststatsland. Jugoslaven fick ta hand om slutspelet för de fyra största. Båda semifinalerna krävde förlängning, men de avgjordes innan man behövde ta till straffar. Värdlandet Jugoslavien fick ge sig i förlängning mot Västtyskland. 4-2 då det var 2-2 efter full tid. Även Tjeckoslovakien gjorde två mål i förlängningen och vann med 3-1 över Nederländerna. 1-1 stod det efter full tid.
 

NYTT! Avgörande på straffar.


Trea blev Nederländerna som i matchen om tredje pris vann med 3-2 över Jugoslavien, men segermålet kom i förlängning. Alla tre slutspelsmatcher hade gått till förlängning, men ingen hade behövd ta till den nya regeln, straffar. Det krävdes i finalen. Tjeckoslovakien och Västtyskland hade spelat 2-2 efter förlängning och nu skulle straffar provas för första gången i Europamästerskapets historia.
 

Panenka-straffen blir legendarisk.


Tjeckerna hade gjort mål på sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade skickat tyskarnas fjärde straff över och om sista tjeckiska straffen gick i mål hade europa- och världsmästarna besegrats och Tjeckoslovakien blivit Europamästare för första gången. Straff nummer fem skulle läggas av Antonín Panenka. Han hade på känn att Sepp Maier i tyskarnas mål skulle chansa åt något håll. Därför sprang Panenka fram och bara tåfjuttade bollen enkelt mitt i mål över en liggande Maier. Tjeckoslovakien hade vunnit och Panenka blev en legend med ett nytt uttryck i fotboll ”Panenka-straff”. (En variant som jag förespråkar då alla målvakter idag kastar sig i något hörn.)
 

Fotboll-EM i Italien 1980


Till EM 1980 var upplägget nytt. Värdlandet var utsett på förhand. Italien hade fått äran att hålla i slutspelet som nu var utökat till åtta lag. Det innebar att kvalet också såg lite annorlunda ut. Italien var ju direktkvalificerat, så av de kvarvarande 31 laget kunde man inte göra åtta kvalgruppet och låta alla vinnare gå till slutspel. Därför blev det bara sju kvalgrupper. Tre av den kom att innehålla fem lag och resten fyra.
 

Sverige trea som vanligt i sin kvalgrupp


Sverige hamnade i grupp 5 som ju borde vara lite enklare då den bara innehöll fyra lag, men både regerande mästarna Tjeckoslovakien och Frankrike fanns i samma grupp. Sverige blev trea och hade ännu inte deltagit i något EM-slutspel. Fjärde laget var Luxemburg och dessa lyckades Sverige vinna över, fast bara i en match. En slutade 1-1, men då var chansen redan ute för att ta sig till EM.
 

NYTT! Slutspel med åtta lag och gruppspel.


EM-slutspelet som tidigare avklarades på fyra dagar varade 1980 från den 11:e till den 22:a juni. Det var gruppspel i slutspelet. Ettorna i varje grupp möttes i final och tvåorna i match om tredje pris. Västtyskland vann grupp A på fem poäng. Andra platsen gick till Tjeckoslovakien som hade gjort ett mål mer än Nederländerna då de båda mötte fyran Grekland. I andra gruppen överraskade Belgien med att vinna. Det var en väldigt jämn grupp med många oavgjorda matcher och endast en-målssegrar. Både Belgien och Italien hade samma poäng och målskillnad, men Belgien hade 3-2 och Italien 1-0. England och Spanien slutade trea och fyra.
 

Sista matchen om tredje pris i ett EM.


Alltså blev det match om tredjeplats mellan värdlandet Italien och mästarna 1976 Tjeckoslovakien. Detta blev en historisk match. Historisk av två orsaker. Det ena var att det slutade 1-1 och för andra gången fick avgöras på straffar. Åter med Tjeckoslovakien som ena part. Det lades 18 straffar. Alla utom en gick i mål. Fulvio Collovati hette den olycklige som inte fick in straff nummer 18 i mål. Tjeckoslovakien blev trea. Och här kommer det andra historiska med matchen. Det var den sista gång som man spelade en match om tredje pris i ett EM. Detta var borttaget till 1984 års mästerskap.
 

Västtyskland först med två EM-segrar.


På Stadio Olimpico i Rom spelades finalen mellan Belgien och Västtyskland. Det såg länge ut att bli förlängning även här då Belgien fick en straff av domare Nicolae Rainea (Rumänien) i 75e minuten. 1-1 stod sig fram till då det var två minuter kvar. Då gjorde matchhjälten i Västtyskland, Horst Hrubesch sitt andra mål. Västtyskland hade blivit det första land som vunnit EM två gånger.

EM:s fotbollshistoria III tar oss fram till EM i Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1895 Cityrekord. 1997 The Battle Of Beverwijk

 

1895 slutresultat 11-3

 
St. Marks (West Gorton) grundades 1880. Då laget 1887 flyttade till Hyde Road i Ardwick bytte de namn till Ardwick A.F.C. 1892 blev laget medlemmar i Football League och ett av de lag som spelade första året Second Divisions historia. Säsongen 1893-94 stod klubben för en omorganisation och då tog man namnet Manchester City. Matchen mot Lincoln City som spelades idag 1895 vann City med 11-3. Det är Manchester Citys största seger i historien. Det är även Lincolns största förlust genom alla tider.
 

1997 Slaget vid Beverwijk

 
Nederländerna är tyvärr kända för sin fotbollshuliganism. Det fick bl a Carlo Picornie erfara. Detta blev hans sista dag i livet. De så kallade firmorna till klubbarna Feyenoord och Ajax hade planerat ett slagsmål i februari. Då detta uteblev flyttades bataljen till idag1997 vid motorväg A10 i närheten av Beverwijk. Med knivar, basebollträn, metallrör och elektriska vapen drabbade ”firmorna” samman, (trots att de båda fotbollslagen inte ens möttes idag). Den före detta ledaren av Ajax firma Carlo Picornie knivhöggs och misshandlades till döds. Detta fick den Nederländska regeringen att börja ta itu med problemet huliganism inom nationens klubbfotboll.

FÖDDA IDAG

Fernando HIERRO
48 år
Försvarare/Mittfältare
89 landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare: 1987-89 Real Valladolid,
1989-2003 Real Madrid,
2003-04 Al-Rayyan och
avslutningsvis 2004-05 Bolton Wanderers

Peter WIBRÅN
47 år
Mittfältare
10 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1987-88 Vederslöv-Dänningelanda IF,
1989-95 Östers IF,
1996-98 Helsingborgs IF,
1998-2003 Hansa Rostock och
avslutningsvis tillbaka till Östers IF 2003-07.

LIVERPOOLARE

John CHARLTON
blev 61 år född 1908
Försvarare
Klubbar som spelare: Wallsend (1925-28),
Bradford City (1928-29),
Derry City

1929 till 1932 avslutade han sin karriär i Liverpool FC, fast det blev bara 3 matcher i A-laget och inga mål.

Norman LOW
blev 80 år född 1914
Försvarare
Skotte
Klubbar som spelare: Rosehill Villa,

1933 till 1936 tillhörde han Liverpool FC och spelade 13 matcher för klubben, Det blev dock inga mål.
Newport County (1936-46);
Bristol City,
Everton,
Lovell's Athletic,
Swindon Town (gästspelare under kriget),
Norwich City (1946-50)  
Lag som tränare: Norwich City (1950-55),
Workington (1956-57),
Port Vale (1957-62),
Witton Albion (1967-68),
Cleveland Stokers (1968)

Jerzy DUDEK
43 år
Målvakt
49 landskamper för Polen.
Klubbar som spelare: Concordia Knurów (1985-95),
Sokol Tychy (1995-96),
Feyenoord (1996-2001),

2001 till 2007 vaktade han oftast målet i Liverpool FC. Det blev 186 matcher varav en var lite mer minnesvärd. Det var i Champions Leaguefinalen 2005 då han blev straffräddarhjälte.
Real Madrid (2007-11)

Jon OTSEMOBOR
33 år 
Försvarare
4 U-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Han föddes i Liverpool och startade i Liverpool FC 1997. Här hade han kontrakt till 2005. Det blev 6 A-lagsmatcher och inga mål.
Hull City (lån 2003),
Bolton Wanderers (lån 2004),
Crewe Alexandra (lån 2004-05),
Rotherham United (2005-06),
Crewe Alexandra (2 / 2006),
Norwich City (2007-10),
Southampton (2010),
Sheffield Wednesday (2010-12),
Milton Keynes Dons (2012-14),
Tranmere Rovers (lån 2013)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv