• Boris dagliga blogg

Lördagen den 1:a januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Ryggbiff och hasselbackspotatis.  En kväll med Thalia.  När ska raketmarodörer förbjudas?  Kim Larsen & Kjukken.

NATIONALDAGAR: Haiti, Sudan
NAMNSDAG: Saknas
TEMADAGAR: Nyårsdagen, Internationella pizzadagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/1:
1990: Thom första östproffs i väst.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/1:
Jack WILSHERE, Steven
DAVIS, Lilian THURAM, Davor ŠUKER, Roberto RIVELINO.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 31/12 2021.

Ryggbiff och hasselbackspotatis.
 

Nyårsaftonens middag var det upp till mig att fixa ihop. Som den välplanerade person jag är så var det bara att ta sig till ICA Maxi och se vad de hade kvar av varor som skulle kunna bli till förrätt och huvudrätt. En tanke var oxfilé i ugnen. Den fanns men förr på två saker. Bitarna var alla på minst två kilo och därmed ett pris på 7- 800 kronor. Dessutom var köttet från Brasilien och jag får inte servera annat än svenskt kött. Det blev den klassiska ryggbiffen istället. Till detta mandelpotatis omgjorda till hasselbackspotatis och två såsvarianter; Bearnaisesås eller rödvinssås. Grönsaksbiff till vegetarianerna. Förrätt var tarteletter med kantarellröra. Väl hemkommen så fick jag vänta ett tag med att tillverka måltiden.

En kväll med Thalia.
 

Vi hade nämligen biljetter till en tradition som vi tvingades avstå förra nyårsaftonen. Nämligen nyårsföreställningen på Malmö Live eller Malmö Opera. Igår var det Malmö Opera och sista föreställningen av ”En kväll med Thalia”. Det var ett potpurri på olika operetter som genom åren förekommit på Operan. Huvudsångarna var Marianne Mörk som Thalia och Richard Söderberg och Loa Falkman. Oavsett vad man anser om operetter så är det imponerande att höra och se hur proffsiga alla på scenen var. Här ger träning en fantastisk färdighet till skillnad från de överbetalda fotbollsproffsen.

När ska raketmarodörer förbjudas?
 

Maten blev klar och förutom vi fem i familjen hade vi vår stående nyårsgäst. Vi passade på att ta hundarna på promenad innan de värsta raketmarodörerna satte igång, men ärligt talat så har de varit igång ett antal dygn redan. Då vi var ute vid halvåttatiden så smällde det överallt. Jag blir helt förundrad över att människan är så destruktiv att han sätter sprätt på mängder med pengar för att smälla av raketer i tid och otid. Det handlar inte om att man vill fira ett nytt år, för de sänder upp sina tusenlappar vid tolvtiden. Då en ny lag om nedskräpning träder i kraft idag så undrar man bara när detta raketelände ska förbjudas. Vi är lyckligt lottade som har två cockrar som gåt på jaktkurs och de har även gett den lille lite trygghet. Men faktum är att Rhiann började bli lite orolig och ville se till att antingen jag eller hustrun var nära henne. Det kan ju vara så att det blir värre med åren. Detta med alla smällarna överallt gjorde att jag inte ens var uppe eller ute i trädgården och tittade som resten av familjen. De kan fortfarande tjusas av raketerna. Det kan inte jag.

Kim Larsen & Kjukken.
 

Fram till tolvslaget var det sällskapsspelet Wingspan som gällde. Vi var fyra spelande och jag slutade klart sist. Men det hände ju förra året så vem bryr sig. Efter tolv så fortsatte spelandet, men jag avböjde. Strax efter tolv så har jag alltid tittat på någon konsert på Danmarks TV. De sänder alltid det. Under årets gång har vi blivit utan de analoga sändningarna och tappat de danska kanalerna. Alltså skulle jag inte kunna se konserten med Kim Larsen och Kjukken. Men då kom jag på att konserten säkert fanns på You Tube, och det gjorde den. Så jag startade det nya året med Kim Larson som jag tragiskt nog var och såg i hans sista konsert innan han någon månad senare avled. Alltså valde jag att minnas honom från hans bästa sida så det blev en fin start på 2022. Gott Nytt År!

IDAG: LÖRDAGEN DEN 1/1 2022.

NATIONALDAG:

Haiti
 

Independence Day, i Haiti är en viktig helgdag som firas den 1 januari, samma dag som nyårsdagen.
Det var den 1 januari
1804 som Haiti skrev historia genom att vara det första ”svarta landet” att erövra sin självständighet. Toussaint L’Ouverture, en av de största hjältarna, ledde sitt land till seger över den franska generalen Le Clerc i ett slavuppror. Många av generalerna dog och fick aldrig uppleva självständighetsdagen.
Haitis ursprungliga invånare kallade ön Ayiti, Quisqueya, Bohio givet av de ursprungliga invånarna. Efter att Christopher Columbus upptäckte ön på 1492 kallade han den ”Hispaniola” som betyder ”Lilla Spanien,” för att hedra den spanska kronan. Namnet ändrades till ”Haiti” (som betyder bergig mark) av de franska nybyggarna i det västra området .
När fransmännen hade makten fanns en lag som sade att endast de som tillhörde överklassen fick äta soppa. En speciell tradition var att äta soppa på nyårsdagen vilket svarta inte fick göra. När så Haiti blivit självständigt blev soppätandet en symbol för att fransmännen inte längre hade kontroll och de har sedan dess behållit traditionen att tillaga och äta soppa på nyårsdagen som ett sätt att fira friheten.

NATIONALDAG:

Sudan
 

Sudan är egentligen en benämning för stora delar av norra Afrika. Muhammed Ali av Egypten erövrade det som idag är Sudan 1822 och anlade Khartoum, och hans son Ibrahim Pascha flyttade Egyptens gränser ända till närheten av Victoriasjön. Fram till självständigheten 1956 administrerades Sudan av britterna som två separata enheter – det islamiska norra och det kristna södra territoriet. Den 1 januari 1956 blev Sudan en självständig stat, självständigt från Storbritannien. Detta är skälet till nationaldagen. Promuslimska militärjuntor har dominerat Sudans inrikespolitik sedan dess. Sudan har haft inbördeskrig under alla dessa år, utom 1972–1982.

NAMNSDAG:

Ingen; Nyårsdagen
 

Namnsdagar historiskt i kronologisk ordning den 1:a januari.
 
Före 1901 – Nyårsdagen
1901–1985 – Nyårsdagen
1986–1992 – Nyårsdagen
1993–2000 – Nyårsdagen
Från 2001 – Nyårsdagen

 
TEMADAG:

 Internationella pizzadagen
 

Internationella pizzadagen infaller den 1 Januari varje år i Sverige. En dag som handlar om att fira denna fantastiska maträtt som är älskad världen över. Självklart gäller det samma för svenska folket som älskar pizza i alla dess former. Nyårsdagen är den dagen i Sverige som det äts mest pizza. Det sägs att på internationella pizzadagen så äter vi dubbelt så mycket pizzor än en vanlig dag och över 1 miljon fryspizzor säljs veckan innan nyårsdagen!
 

Nyårsdagen
 

Nyårsdagen är kalenderårets första dag. Den gregorianska kalenderns nutida placering, 1 januari, härrör från romarna, som år 153 f.Kr. förlade konsulernas tillträde till denna dag (tidigare började det romerska året den 1 mars, vilket är förklaringen till att det är just februari som blir en dag längre i händelse av skottår). I andra delar av världen firas nyår vid andra tider på året, exempelvis vid vårdagjämningen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A JANUARI.

1990 Thom första östproffs i väst.
 

Andreas Thom hette en östtysk fotbollsspelade som startade sin karriär i Dynamo Berlin och som proffs i Berliner FC Dynamo. Båda lagen låg i Östberlin och gränsen mellan de två tyska staterna var stängd. Men idag 1990 öppnades den så pass mycket att västtyska Bayer Leverkusen lyckades få Andreas Thoms namnteckning på ett kontrakt som gjorde att han blev den förste fotbollsspelaren som fick tillåtelse och som flyttade från Östtyskland till Västtyskland för att livnära sig som fotbollsspelare. Efter en tur till Celtic var han tillbaka i Berlin 1998. Då blev det ett enat Berlin och till klubben Hertha Berlin.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A JANUARI.

Jack WILSHERE blir 30 år.
 

Jack Andrew Garry WILSHERE är född 1992 i Stevenage, England.
Mittfältare
19 U- och 34 A-landslamper för England (2010-16).

Klubbar som spelare:
Luton Town (2001),
Arsenal (2001–18),
Bolton Wanderers (2010 lån),
AFC Bournemouth (2016–17 lån),
West Ham United (2018–20),
AFC Bournemouth (2021).

Redan som 16-åring klev Wilshere upp i Arsenals A-lag, där han tog över Gilberto Silvas tidigare nummer 19. Han ansågs som en otrolig talang, men tyvärr har han varit väldigt skadedrabbad under sin karriär.

Steven DAVIS blir 37 år.
 

Steven DAVIS är född 1985 i Ballymena på Nordirland.
Mittfältare
31 U- och 132 A-landslamper för Nordirland (2000-).

Klubbar som spelare:
St Andrews Boys Club (1998-2002,
Aston Villa (2002-07),
Fulham (2007-08),
Glasgow Rangers (2008-12),
Southampton (2012-19),
Glasgow Rangers (2019 lån),
Glasgow Rangers igen (2019-).

Hans största framgångar kom under första tiden i Glasgow Randers. Det blev tre ligamästerskap, två cupsegrar och en final i UEFA-cupen.

Lilian THURAM blir 50 år.
 

Ruddy Lilian Thuram-Ulien är född 1972 i Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, Frankrike
Försvarare
142 A-landskamper för Frankrike (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Monaco (1991–96),
Parma (1996–2001),
Juventus (2001-06),
Barcelona (2006–08).

Han är Europamästare och värlsmästare. Vid VM 1998 utsågs han till den tredje bästa spelaren i hela VM.

Davor ŠUKER blir 54 år.
 

Davor ŠUKER är född 1968 i Osijek, Jugoslavien
Anfallare
2 U-, 2 OS- och 2 A-landskamper för Jugoslavien och 69 A-landskamper för Kroatien (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Osijek (1984-89),
Dinamo Zagreb (1989-91),
Sevilla (1991-96),
Real Madrid (1996-99),
Arsenal (1999-2000),
West Ham United (2000-01),
1860 München (2001-03).

Under VM 1998 storspelade Šuker och var nationens hjälte då han var nära att föra Kroatien till VM-final, men fick som tröst en bronsmedalj men även äran att få titulera sig som hela världsmästerskapets skyttekung, med sex gjorda mål.

Roberto RIVELINO blir 76 år.
 

Roberto Rivellino är född 1946 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
92 A-landskamper för Brasilien (1965-78)

Klubbar som spelare:
C.A. Barcelona (1958-62),
Corinthians (1963–74),
Fluminense (1975–78),
Al-Hilal (1978–81).

Lag som tränare:
Shimizu S-Pulse (1994).

VM-turneringen i Mexiko 1970 var Rivelinos första av totalt tre. Han spelade då vänsterytter och hade Jairzinho, Tostão och Pelé som kedjekamrater. Rivelino gjorde tre mål under turneringen och bidrog starkt till att Brasilien tog hem sitt tredje VM-guld.
Rivelino lade skorna på hyllan 1981 och blev sedermera tv-kommentator i Brasilien, förutom ett litet försök som tränare i Japan 1994.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv