• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e juli 2019

Reseberättelse om turen till Växjö.
Champions Leaguekval där inte någon kommer att ta sig hela vägen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Paraguays mest vinstrika klubblag Club Olimpia bildas.
2012: Fel flagga visas för de nordkoreanska damerna i fotbollsena OS-turnering.

FÖDDA:
Paulinho, Hulk, Karlheinz, Krister.

DAGENS TRÖJA

Det spelas Champions League och Europa League, men av de lag som är i farten så är det inte många jag har tröjor från. Därför väljer jag istället ett av de större lagens tröjor. Ett lag som spelar träningsmatcher med viss tävlingskaraktär. Det är International Champions Cup. Här avgörs matchdrna på straffar vid oavgjort slutresultat. Atletico Madrid vann på straffar över Guadaljara Chivas. Därav tröjvalet idag.

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 24:e JULI 2019

Reseberättelse om turen till Växjö.


Världsmetropolerna avlöser varandra. Förra veckan var vi i Aten och igår gick färden till Växjö. Jag har i och för sig tillbringat ett antal veckor hos min dotter Ebba i Växjö tidigare i år. Men nu så var det hela familjen som skulle åka med. Det är i och för sig inte riktigt sant. En familjemedlem fick stanna hemma, Bulke. Det är vår vattensköldpadda och då han vägrade vara ensam en hel vecka så blev resan till Småland på endast tre dagar och två övernattningar. Dessa övernattningar ska ske i dotterns 20 kvadratmeter stora etta. Där ska fyra vuxna människor och två vuxna hundar bo. Vad är det man säger: ”Finns det hjärterum så finns det stjärterum!”
 

Vid halvelvatiden var vi resklara. Wilhelm var redo men behövde bara lite olja och bensin innan det var dags. Wilhelm är som alla förstår min bil, en Toyota med bokstäverna XAY i registreringsnumret. Då vi i familjen haft för vana att döpa alla våra bilar så blev XAY snabbt X-Ray i mitt sinne. Detta var det tysken Wilhelm Röntgen som kom på. Följaktligen fick bilen namnet Wilhelm. Jag hade ett ordspråk för någon vecka sedan som sa: ”Har du tänkt på att alla som kör långsammare än du är idioter och alla som kör fortare än du är dårar.” Precis så var resan de 200 kilometerna upp.
 

Men det gick trots allt smidigt att ta sig till Växjö även om vi har en normal och en mycket störd hund som blir så stressad av att inte vara hemma att hon ackompanjerade motorljudet med sitt ylande då hastigheten understeg 120 km/h. Då vi stannade till på köpcentret Samarkand så hördes hon även lång väg när jag och frun var inne på ICA Maxi och handlade och Frida var hundvakt. Med färskt bröd och pålägg åkte vi till lägenheten och dukade upp. Då måltiden i stort var avslutad kom även Ebba hem från jobbet. Hon hade kompat ut vilket det tydligen kommer att bli mer av de återstående dagarna i veckan.
 

Jag hade parkerat bilen ganska långt bort och helt plötsligt skulle vi ut och titta på sevärdheter. En av dessa var i morgon förmiddag då Frida och jag skulle ta oss till Växjö Golfklubb där vi bokat tid. På väg mot bilen var detta ändrat. Det skulle inte alls spelas någon golf och vid hemkomsten så skulle jag avboka tiden. Så fick det bli. Nu skulle det bli Kronobergs slottsruin. En gång i tiden Kronobergs Slott. Det tiden var på 1300-talet och slottet som ligger på en holme i Helgasjön färdigställdes på 1400-talet. Till att börja med så var det Växjö stifts biskopar som huserade i slottet.
 

1469 var danskarna här och förstörde slottet. Det byggdes upp igen 1472. Då Sverige reformerades av Gustav Vasa tvingades den siste katolske biskopen lämna över slottet till Gustav Vasa och kronan. År 1542 erövrades slottet av Nils Dacke under Dackefejden. Sedan upproret slagits ned byggdes anläggningen ut till den form ruinen har idag. Efter freden i Brömsebro 1645 förföll anläggningen och redan i mitten av 1600-talet var slottet en ruin. Det var denna ruin som vi hade en knapp halvtimme att beskåda för 40 kronor. Klockan fem stängdes slottsruinen. Men det visade sig att vi hann gå över det mesta på en kvart. Även om Ebba var väldigt liten så hade faktiskt alla av oss, utom hundarna, varit här tidigare. Det var även hundarna som verkade mest intresserade och sniffade sig runt bland stenar och gräs.
 

Fast innan vi gick över den lilla bron till holmen slottet ligger på så hade vi stannat vid kiosken och restaurangen för att köpa dricka till oss och även till hundarna. Killen som stod i kiosken lovade fixa vatten till hundarna och sa att vi skulle vänta vid ingången till restaurangen. Efter en stund kom han ut med en stor gul hundvattenskål och den var inte bara fylld md vatten utan han hade även delat en citron och hängt den över kanten på skålen. Det var tydligen läskande för det verkade var ett gott hundvatten.
 

På väg tillbaka så beslöt vi att äta på restaurang ”Hong Kong”. Men då de inte hade uteservering så att hundarna kunde vara med var mitt förslag att vi kanske skulle ta Take-away. Det var ett förslag som hela familjen biföll. Ingen golf betydde att bilen inte behövdes tidigt så den parkerade långt ifrån lägenheten där det var gratis. Frida var med och på tillbakavägen gick vi in på ”Hong Kong” och fick med take-away-matsedel. Uppe i lägenheten beslöt vi vad var och en skulle ha och sedan ringde vi dit och beställde. En kvart senare avhämtades maten och drickan till köptes på Coop.
 

Maten var så god att vi slukade den. Sedan väntade vi inte på att hugga in på efterrätten med friterade bananer och glass. Jag har hittat min egen favorit med friterad ananas och glass. Detta var en måltid som gjorde att alla undrade: ”Varför åt jag allt detta?” Det betydde att det i stort sett redan var kväll och diverse personer lade sig till rätta för en natts sömn. Innan dess så blev jag utkörd än en gång och då för att hundarna skulle få sin kvällsrunda. Fast dagen var inte över för alla.
 

Champions Leaguekval där inte någon kommer att ta sig hela vägen.


För mig gällde att kolla fotbollsresultat. Jag hade även ett öga på matchen Maribor mot AIK i Champions Leaguekvalet. Jag misstrodde AIKs resultat i förra kvalomgången då de förlorade med 2-1 borta mot Ararat. Fast detta vände AIK hemma och gick vidare. Ska det bli samma sak denna gång. Att förlora första matchen borta med 2-1 har AIK i alla fall karat av. Det var fjorton lag som var i elden i en Champions League kvalmatch och jag säger som Europa Leaguekvalet igår. Jag skulle bli förvånad om något av de lag som kvalade igår kommer att ta sig till huvudturneringen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juli.

1902 Olimpia grundas

Paraguays mest vinstrika lag, med 43 ligatitlar, bildades idag i Asunción. Det var tio paraguayaner och en nederländare som bildade klubben. Nederländaren hette William Paats och det var också han som tog med sig den första fotbollen till Bolivia. Det var även han som gav förslaget Olimpia på klubben för att hedra den grekiska staden Olympia som är olympiska spelens födelseort. William hade även förslagen "Paraguay" och "Esparta”, men Olimpia fick flest röster.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juli.

2012 Nordkorea försenar match I protest.
 

Damernas fotbollsturnering i OS i London startade idag med Storbritannien – Nya Zeeland 1-0. Kamerun – Brasilien 0-5. Japan – Kanada 2-1. Sverige – Sydafrika 4-1 och uppe på Hampden Park i Glasgow slog USA Frankrike med 4-2. Det var den andra matchen i Glasgow mellan Colombia och Nordkorea som ställde till de lite för arrangörerna. Matchen skulle startat 19:45, men kom inte igång förrän 20:50. Detta på grund av att Nordkoreanskorna vägrade gå ut på planen i protest mot att man på matchtavlan visat upp varje spelare med nummer namn och nationsflaggan. Något klanitg hade arrangörerna parat ihop den sydkoreanska flaggan med de nordkoreanska spelarna. Inte förrän laget presenterats en gång till med rätt flagga kunde båda lagen komma ut och matchen genomföras. Colombianskorna hade nog önskat att matchen inte kommit igång alls då Nordkorea vann med 2-0

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juli.

PAULINHO blir 31 år

PAULINHO José Paulo Bezerra Maciel Júnior är född 1988 i São Paulo, Brasilien.
Mittfältare 
56 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Pão de Açúcar (2004-05),
FC Vilnius (2006-07),
ŁKS Łódź (2007-08),
Pão de Açúcar (2008-09),
Bragantino (2009-10),
Corinthians (2010-13),
Tottenham Hotspur (2013-15),
Guangzhou Evergrande (2015-17).
Barcelona (2017-18),
Guangzhou Evergrande (2018 lån),
Guangzhou Evergrande (2019).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juli.

HULK blir 33 år

HULK Givanildo Vieira de Souza är född 1986 i Campina Grande, Paraíba, Brasilien
Anfallare 
6 OS- och 48 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare
Vilanovense (2001-02),
São Paulo (2002),
Vitória (2003-04),
Kawasaki Frontale (2005-08),
Consadole Sapporo (2006 lån),
Tokyo Verdy (2007 lån),
Tokyo Verdy (2008),
Porto (2006-12),
Zenit St. Petersburg (2012-16),
Shanghai SIPG (2016-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juli.

Karlheinz FÖRSTER blir 61 år

Karlheinz Helmut FÖRSTER är född 1958 i Mosbach, Västtyskland
Försvarare
81 A-landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare:
Badenia Unterschwarzach (1970-72),
Waldhof Mannheim (1972-75),
VfB Stuttgart (1975-86),
Olympique Marseille (1986-90).

Europamästare 1980

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juli.

Krister KRISTENSSON blir 77 år

Krister KRISTENSSON född 1942 i Malmö.
Försvarare 
38 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
BK Kick (1958-62),
Malmö FF (1963-79),
Trelleborgs FF (1979-81). 
 
Klubbar som tränare:
Trelleborgs FF (1979-86 )(79-81 spelande),
Lunds BK (1986-87),
Höllvikens GIF (1989-93).

Svenska mästerskap 6 och Svenska cupmästare 5.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv