8:e juli

NAMNSDAG

Kjell:
Mansnamnet Kjell är en modern namnform av det fornnordiska mansnamnet Kettil (i betydelse Hjälmprydd), vars moderna variant blev mer vanligt förekommande sedan 1600-talet.

VIP födda den 8:e juli

Några andra som också är födda den 8:e juli

1839 – 1937 John D. Rockefeller
Amerikansk industrialist, entreprenör och filantrop.
1870 grundade han företaget Standard Oil, som dominerade oljebranschen fram tills det upplöstes av USA:s högsta domstol 1911. Han blev världens förste dollarmiljonär.

1885 – 1948 Hugo Ferdinand Boss
Tysk formgivare som grundade modehuset Hugo Boss.

1924 – 2001 Anton Schwarzkopf,
Tysk berg- och dalbanekonstruktör. Han ritade bland annat Lisebergbanan på Liseberg i Göteborg och Jetline på Gröna Lund i Stockholm. 

1951 – Anjelica Huston
Amerikansk skådespelare och regissör. Hon belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll i Prizzis heder 1985. Hon är dotter till filmregissören John Huston.

Några i musikens värld som är födda den 8:e juli

1961 – 2024 Toby Keith,
Amerikansk countryartist. När det inte verkade bli någon fortsatt karriär inom amerikansk football bestämde han sig för att satsa allt på musiken istället.
¤ How Do You Like Me Now?     ¤ I Wanna Talk About Me   ¤ Beer For My Horses ft. Willie Nelson      ¤ Courtesy Of The Red, White And Blue (The Angry American)

1965 – Niclas Wahlgren,
Svensk skådespelare, artist och programledare. Han är son till skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgren och bror till Pernilla Wahlgren, Linus Wahlgren och Peter Wahlgren.  ¤ Du och jag nu​

1968 – Michael Weatherly,
Amerikansk skådespelare och sångare. Han är mest känd för sin roll som Anthony Dinozzo i TV-serien NCIS.   ¤  Under The Sun​

Några kända personer som avled den 8:e juli

1975  Lennart Nacka Skoglund dog 45 år gammal i sin lägenhet på Katarina Bangata 42 på Södermalm i Stockholm. Han var en svensk fotbollsspelare, bronsmedaljör vid VM i fotboll 1950, silvermedaljör vid VM 1958, elvafaldig landslagsman och under åren 1950-1963 professionell i italienska Serie A. Mot slutet ensam, utfattig och alkoholiserad.

1994  Kim Il Sung dog 82 år gammal av en hjärtattack. Han var en nordkoreansk diktator från 1948 fram till sin död 1994, till 1972 som premiärminister och därefter som president. En av Kim Il Sung första initiativ var att övertyga Sovjetunionen och Kina att stödja hans invasion av Sydkorea, vilket ledde till det förödande Koreakriget och bidrog till en isolering av landet.

2011  Betty Ford dog 93 år gammal av vad som kallas naturliga omständigheter. Hon var en amerikan gift med den amerikanske presidenten Gerald Ford från 1948 till dennes död 2006. På 1970-talet talade Ford ut om sina egna alkoholproblem och grundade drog- och alkoholbehandlingskliniken Betty Ford Center i Rancho Mirage i Kalifornien

2012  Ernest Borgnine dog 95 år gammal av njursvikt. Han var en amerikansk skådespelare. Han har medverkat i cirka 140 filmer och TV-produktioner och fick 1956 Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll i filmen Marty 1955.

Today in history 8:e juli

Några händelser som inträffat den 8:e juli

1497
 

VASCO DA GAMA LÄMNAR LISSABON FÖR ATT BLI DEN FÖRSTE EUROPÉ SOM RUNDAR GODAHOPPSUDDEN.


  Den portugisiske sjöfararen Vasco da Gama avseglar med en flotta på fyra fartyg från Lissabon, för att hitta sjövägen till Indien. I december blir han och hans besättning de första européerna, som rundar Godahoppsudden nära Afrikas sydspets och i maj året därpå kommer flottan fram till Indien. I september 1499 återvänder da Gama med sin besättning till Portugal och blir rikligt belönad, för att ha förverkligat den 80 år gamla portugisiska drömmen om att hitta en sjöväg till Indien. Dessutom blir han utnämnd till ”amiral av Indiska oceanen”.

1853
 

USA INLEDER SAMTAL (OCH SEDAN HOT) FÖR ATT JAPAN SKA ÖPPNA FÖR HANDEL MED VÄSTVÄRLDEN.


  Den amerikanske kommendören Matthew C. Perry ankrar i Uragahamnen nära den japanska huvudstaden Edo (nuvarande Tokyo) med de fyra kanonbåtarna Mississippi, Plymouth, Saratoga och Susquehanna för att inleda förhandlingar med det japanska Tokugawashogunatet. Vad han (och USA) vill uppnå är att göra slut på Japans Sakoku-politik, som innebär att landet är stängt för kontakter med västerlänningar, genom att de inte får komma in i landet och japaner inte får lämna det, med hot om dödsstraff för den som bryter mot detta. Sedan Perry har överlämnat ett brev från den amerikanske presidenten Millard Fillmore fortsätter han till Kina, men när han återvänder året därpå lyckas han, med hot om beskjutning från sina fartyg, förhandla sig till att tre japanska hamnar ska öppnas för handel med USA, genom konventionen i Kanagawa. Detta blir inledningen på att Japan öppnas för kontakter med omvärlden och därmed början på landets industrialisering.

1960

 

VÄRLDESNS HÖGSTA BERGSPASS ÖPPNAS.


 Bergspasset Abra del Acay i norra Argentina invigs efter tre års byggtid. Det öppnas för biltrafik dagen därpå och är världens högst belägna körpass med en officiell höjd på 4 895 meter över havet (även om olika mätningar varierar mellan 4 972 och 5 061 meter). Vägen är än idag (2015) inte asfalterad och lämpar sig därför bäst för terränggående fordon.