• Boris dagliga blogg

Söndagen den 11:e juni 2023

RUBRIKER.

Tröjorna inventerade och i hyllor, HBK vann derbyt.
City tog trippeln som tionde lag i historien.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/6:
2000: Sista matcherna i US Cup (någonsin)
2002: Danmark eliminerar de regerande världsmästarna.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/6:
Kai HAVERTZ, 
Walid ABBAS.

NAMNSDAG:
Bertil
Berthold

TEMADAG:
Ingen

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 10 JUNI 2023.

Tröjorna inventerade och i hyllor, HBK vann derbyt.
 

Det var många i huset detta veckoslut, men då man har sin egen ”lägenhet” så påverkar detta inte mitt tröjvikande. Jobbet gick alltså ut på att inventera de sista tröjorna. Jag har sedan tidigare varit klar med de engelska klubblagströjorna och landslagströjorna. Igår blev jag klar med de övriga världens klubblagströjor. Alla tröjor finns nu helt plötsligt på lats i vardagsrummets vägghyllor. Förutom de 696 tröjor som ligger i skåpet så har jag ytterligare 23 tröjor som är dubbletter eller juniortröjor som jag köpte till mina döttrar då de var små. Så då tröjorna nu är genomgångna finns det för närvarande 719 tröjor i min samling.

Jag hade även kontakt med en gammal klasskamrat från lärarhögskoletiden. Vi har sedan pensioneringen träffats två gånger om året för att spela golf. Det vi skulle besluta var att spela vår våromgång och då var det hög tid. Man får väl ändå påstå att om man ska genomföra en våromgång så bör det ske innan midsommar. Alltså bokade vi tid på Vellinge GK i morgon, måndag. Resultatet återkommer jag med, kanske…

Min golfpartner på måndag är mer HBKare än vad jag är för han hade koll på att Halland kunde presentera något som inte Skåne klarar av. Nämligen ett Allsvenskt derby i fotboll. Det finns ju bara ett skånskt lag i Allsvenskan och de ligger just nu etta. De två halländska lagen kan bli ett nästa säsong då Varberg ligger klart sist. De skulle möta Halmstad och då min golfvän påtalade detta så kunde även jag passa på och se matchen. Fast det var bortkastad tid. En ganska usel fotbollsmatch slutade med att det lossnade rejält de sista åtta minuterna. Först fick HBK en i mitt tycke feldömd straff. Det finns ju inget VAR i Sverige så var det dömt straff så var det straff. Då man nästan tyckte lite synd om bottenlaget Varberg som skulle få ännu en förlust så gjorde de mål matchens sista minut. Men en fotbollsmatchs sista minut är aldrig den sista minuten. Domaren har alltid godtyckligt lagt till så mycket tid som han vill. I Hallandsderbyt hade han lagt till så mycket att Varberg lyckades göra ännu ett mål. Det var så klart ett självmål och man förstår varför laget ligger klart sist i Allsvenskan. Halmstad BK ligger sjua.

City tog trippeln som tionde lag i historien.
 

Födelsedagsgästen firades med tacomiddag som äldsta dottern lagade. De hade varit i Lund på Alice & Kattens Tesalong så det blev middag ganska sent. Då tänker jag på att det låg ganska nära i tiden då finalen i Champions League skulle starta. Efter maten var det spelkväll då det fanns ett antal brädspelare i huset. Jag drog mig tillbaka och var inte delaktig i spelkvällen då jag hade säsongens sista stormatch i fotboll att se fram emot. Det fina med Champions Leaguefinalen var att den gick p TV 4 och på den kanalen sänds reklam istället för alla analyser där experter sitter och pratar om sådant som alla kan se med egna ögon. Jag har faktiskt inte hört en enda av alla mina fotbollsintresserade vänner som uppskattar alla fotbollsanalyser. Tvärtom är de och jag oerhört trötta på att tvingas höra dessa besserwissrar. Fast man kan ju stänga av.

Om jag ska återgå till matchen mellan Manchester City och Inter, så var jag övertygad av att Manchester City skulle ta sin tredje storseger i år och för första gången vinna Champions League. Och det gjorde de. Fast det var inte lika övertygande som den överlägsenhet de haft tidigare i Champions League. Det var faktiskt inte mer än på håret som de klarade av att göra matchens enda mål och sedan stå emot att släppa in något. Det var en liten besvikelse att se matchen som skulle stå mellan världens två bästa fotbollsklubbar 2023. Men det var ett oerhört snyggt mål som Rodri stod för då han i 68:e minuten placerade in bollen i Inters mål.

Manchester City blev alltså tionde laget i historien som vann trippeln. Inhemska ligan, cupen och Champions League. Först var Celtic 1967. Barcelona och Bayern München har gjort det två gånger var. Två nederländska lag har gjort det; Ajax och PSV Eindhoven. Sedan har Inter gjort det 2013 och 1999 var enda gången som ett engelskt lag klarat av bedriften innan City ny gjorde det. 1999 var det Manchester United som tog trippeln.

IDAG! SÖNDAG 11 JUNI 2023.

NAMNSDAG:
Bertil
Berthold

 

Namnsdagar för den 11:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barnabas (till minne av en av aposteln Paulus medarbetare, som ska ha grundat den första kyrkan på Cypern) och Eskil (nu 12 juni)
1901–1985 – Bertil
1986–1992 – Bertil, Berit och Berthold
1993–2000 – Bertil och Berit (nu 13 oktober)
Från 2001 – Bertil och Berthold

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11 JUNI.

2000 US Cup sista dagen.
 

Idag 2000 spelades sista dagens matcher i US Cup. Då möttes USA – Mexiko 3-0 och Irland – Sydafrika 2-1. Turneringen startade 1992 och hade spelats varje år utom 1994 och 1998. Det är USA och tre inbjudna länder som deltar. 2000 vann USA då de vann sista matchen över Mexiko. Mexiko hade skrivit på ett kontrakt att vara med 1999 till 2001. Problemet var att 2000 pågick fortfarande mexikanska ligan så de ville flytta turneringen till hösten. Det ville inte USA som hotade stämma Mexiko om de inte ställde upp. Alltså sände de klubblaget UNAM Pumas som fick kallas Mexikos landslag. Turneringen höll inte längre den standard som USA hade önskat och dagens matcher blev de sista då turneringen efter detta lades ner.
 

Bild: Klicka för att se USA - Mexiko.

2002 bort med Frankrike.


Idag 2002 spelades sista omgången i gruppspelet i Grupp A. Det handlar om VM i fotboll i Japan/Sydkorea. De regerande världsmästarna förlorade överraskande premiären mot Senegal med 1-0. Mot Uruguay fick de 1-1. Alltså gällde det att i dagens match vinna över Danmark för att inte bli utslagna direkt i gruppspelet. I 22:a minuten gjorde Dennis Rommedahl 1-0. Efter det var Frankrike som förlamade. När Danmark i andra halvlekens 67:e minut gjorde 2-0 genom Jon Dahl Tomasson kunde de regerande världsmästarna konstatera att de inte längre ens tillhörde de 16 bästa landslagen i världen.

 

Bild: Klicka för att se målen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 11 JUNI.

Kai HAVERTZ blir 24 år.
 

Kai Lukas HAVERTZ är född 1999 i Aachen, Tyskland
Mittfältare
30 U- och 34 A-landskamper för Tyskland (2014-).

Klubbar som spelare:
Alemannia Mariadorf (2003–09),
Alemannia Aachen (2009–10),
Bayer Leverkusen (2010–20),
Chelsea (2020–).

Walid ABBAS blir 38 år.
 

Walid ABBAS Al Balushi är född 1985 i Dubai, Förenade Arabemiraten.
Försvarare
112 A-landskamper för Förenade Arabemiraten (2008-).

Klubbar som spelare:
Al Shabab (2002–13)
Al Ahli (2013–17),
Shabab Al-Ahli (2017–).

DAGENS MATCHTRÖJA 11 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN LUGN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv