15:e maj

NAMNSDAG

Sofia:
Kvinnonamnet Sofia, Sophia, Sofie, är av grekiskt ursprung och kommer från ordet sopheía som betyder 'vishet' eller 'Den kloka'.

Sonja:
Kvinnonamnet Sonja är ett ryskt namn, en smekform av Sofia som kommer från ordet sopheía som betyder 'vishet' eller 'Den kloka'.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Paraguay: Dagen firas till minne av självständigheten från Spanien 1811; firandet inleds redan dagen innan, som är den paraguayanska flaggans dag.

VIP födda den 15:e maj

Några andra som också är födda den 15:e maj

1895 – 2008  Astrid Zachrison
Svensk kvinna och Sveriges bekräftat äldsta person någonsin.

1909 – 1984  James Mason
Brittisk skådespelare. Han var bland annat känd för sina roller som Norman Maine i En stjärna föds (1954), kapten Nemo i En världsomsegling under havet (1954).

1956 –  Cecilia Hagen
Svensk journalist och författare. 1976–1989 var hon gift med Ingemar Unge och har tillsammans med honom en son, komikern Jonatan Unge.

1966 –  Sofia Wistam
Svensk programledare och producent. Program; Soff-i-propp, På rymmen, Fångarna på fortet och Sofias änglar.

Några i musikens värld som är födda den 15:e maj

1908 – 1986  Lars-Erik Larsson
Svensk tonsättare. Som tonsättare är Larsson mest känd för sina orkesterverk men skrev även kammarmusik, verk för piano och romanser. Han skrev också musik till 22 filmer och även några schlagermelodier.

1948 –  Brian Eno
Engelsk musiker och producent som började sin karriär som keyboardist i det brittiska bandet Roxy Music. Han är en av förgrundsgestalterna inom den elektroniska musikgenren.

Några kända personer som avled den 15:e maj

2003  June Carter Cash dog 73 år gammal i sviterna av en hjärtoperation. Han var en amerikansk countryartist, låtskrivare, författare och skådespelare. Förutom att sjunga spelade hon gitarr, banjo och cittra. Hon var gift med Johnny Cash som dog i september samma år. 

2008 –  Astrid Zachrison dog 113 år gammal av naturliga orsaker. Han var en svensk kvinna. Hon är den hittills äldsta svenskan någonsin, och den näst äldsta personen i Norden efter dansken Christian Mortensen.

Today in history 15:e maj

Några händelser som inträffat den 15:e maj

495 f. Kr.
MERCURIUS TEMPEL INVIGS
 

Ett tempel till guden Mercurius ära invigs på Circus Maximus mellan kullarna Aventinen och Palatinen i Rom. Den 15 maj firas sedan Mercuralia i Rom till gudens ära

1702
STORBRAND I UPPSALA
 

En stor brand utbryter i Uppsala, varvid bland annat forskaren Olof Rudbeck den äldrebibliotek förstörs, trots att den över 70-årige Rudbeck hjälper till med att göra vad han kan, för att rädda det. Även om Rudbeck snart presenterar en ny stadsplan för Uppsala har detta hårda slag gjort honom till en bruten man och han avlider fyra månader senare.

1860
GARIBALDIS FÖRSTA SEGER
 

Den italienske enhetskämpen Giuseppe Garibaldis trupper besegrar en siciliansk armé i slaget vid Calatafimi på Sicilien. Detta blir Garibaldis första seger och den 27 maj kan han med sina trupper tåga in i Palermo, varefter de under sommaren kan erövra hela ön. Slaget blir avgörande på så vis att det för Garibaldi närmare ett enande av Italien och redan året därpå kan han utropa kungariket Italien.

1908
INTERNATIONELLA ISHOCKEYFÖRBUNDET GRUNDAS
 

Internationella ishockeyförbundet (International Ice Hockey Federation; IIHF) grundas i Paris under namnet Ligue International de Hockey sur Glace (LIHG) av representanter från Belgien, Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Böhmen och dess förste president blir den franske representanten Louis Magnus. Förbundets syfte är att samordna internationella ishockeytävlingar och standardisera sportens regler.

1940
FÖRSTA McDONALDS
 

Bröderna Dick och Mac McDonald öppnar världens första McDonald’srestaurang i San Bernardino i Kalifornien. Det dröjer dock till 1955 innan den första franchiserestaurangen under märket öppnas och det därmed blir en restaurangkedja.

1955
ÖSTERRIKE BLIR SJÄLVSTÄNDIGT IGEN
 

Österrike uppnår full självständighet, tio år efter de allierades ockupation av landet efter andra världskrigets slut. Sedan kriget har landet, liksom Tyskland, varit ockuperat av de fyra segrarmakterna Frankrike, Storbritannien, USA och Sovjetunionen, eftersom det före och under kriget var en del av Tyskland. Sedan Österrike har gått med på att anta strikt neutral utrikespolitik enas dock alla fyra ockupationsmakter om att återge landet dess självständighet, till skillnad från Tyskland, som har blivit delat i två stater och där den östra delen är en av Sovjets satellitstater.

1972
MORDFÖRSÖK PÅ GEORGE WALLACE
 

Den amerikanske presidentkandidaten och guvernören i Alabama George Wallace blir utsatt för ett mordförsök då han blir skjuten och träffas av fem skott. Han överlever attentatet, men blir förlamad från midjan och neråt och tvingas dra sig ur valet.