• Boris dagliga blogg

Söndagen den 20:e september 2020

Härlig dag på Sofiero, avslutning av födelsedag, premiärtitt påPremier League, och vissa älskar detta med artificiellt publikljud.

FOTBOLLSHISTORIA:
2004: Brian Clough dör.
2008: Ett av de mest märkliga målen i engelsk fotboll.

FÖDDA:
Julian, Henke.

DAGENS TRÖJA.

Det fanns ju en del vinnarlag att välja på till idag. Jag anser att Crystal Palaces seger på Old Trafford över Manchester United med 3-1  var det största prestationen och därför letade jag upp denna tröja att ha på mig idag.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 19/9 2020.

Härlig dag på Sofiero, avslutning av födelsedag, premiärtitt påPremier League, och vissa älskar detta med artificiellt publikljud.


Födelsedagen var den 17:e men familjen firade den även igår. Det handlar om hustrun. Ett av hennes önskemål var att få åka till Sofiero. Alltså gjorde hela familjen detta igår. Då vi är fyra och bara har två hundar så hyrde vi in två till så att alla skulle ha varsin hund. Det var vår Rhianns syster Klemma och deras mamma Java. Målet med Sofierobesöket var i första hand att titta på alla deras fantastiska Dahlior. Egentligen är deras dahliadag idag, men då väntas det mycket folk så vi passade på att besöka gamle kungen Gustaf VI Adolfs sommarslott.
 

Fast historien om slottet startade 1864 med att prins Oscar och hans fru Sophia var i Helsingborg. Strax norr om staden förälskade de sig i ravinen och den fantastiska utsikten över Öresund. De köper hemmanet Skabelycke för att där uppföra ett slott. Det skulle kallas Sophie-ro efter Oscar II:s fru och blivande drottning. Två år senare var slottet klart. Oscar och Sophia kom att spendera många vackra somrar på Sofiero. År 1905 ger de bort sitt älskade Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifter sig med sin Margareta från England.
 

1950 blir Gustav Adolf kung av Sverige (Gustav VI Adolf) men trädgårdsintresset finns det alltid tid för. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5 000 plantor med mer än 400 olika slags rhododendron. De flesta växer i de bägge raviner som löper norr och söder om slottet. 1973 dör Gustaf VI Adolf och i hans testamente står att Sofiero ska tillfalla till Helsingborgs stad. Förutom vandringar bland blommor och natur så har jag även varit på konsert på Sofiero. 2013 var jag här faktiskt för första gången och då var det Def Leppard jag såg och hörde. I sommar skulle vi gjort ytterligare enn konsertbesök då vi hade biljetter till The Ark. Nu får vi se om denna konsert blir av nästa sommar som lovats.
 

Hemma var det inköp och tillagning av ”lördagsmiddag”. Potatis i ugn, kokt kål och grönsaker och till köttätare var det ryggbiff och rester fick grillad tonfisk. Då jag lagat detta, ochbvi ätit och sackat en stund till lite kaffe och choklad så var det dags för mig att titta på lite Premier Leaguefotboll för första gången denna säsong. De två matcher jag missat innehöll 14 mål. Everton – West Bromwich 5-2 och nykomlingsmötet Leeds – Fulham 4-3. Tydligen är det ett Leedsresultat. Det blev ju även 4-3 i deras första match fast då var det förlust mot Liverpool.
 

Men de två matcher jag såg innehöll också en del mål. Sju stycken och Manchester Uniteds debut hemma mot Crystal Palace slutade som detta möte gjorde förra säsongen. Även då vann Crystal Palace i Manchester. Fast denna gång spädde Palace på med ytterligare ett mål. 3-1 vann de med och det verkade nästan som om United var kvar på sin semester och festade. Crystal Palace ligger trea på fyll poäng efter sina två första matcher. Match två fick en mera förutsägbar utgång. Arsenal vann Londonderbyt hemma mot West Ham. Men det slutade bara 2-1 och kanske hade ett oavgjort resultat varit mest rättvist.
 

I dag är det åter fyra matcher i Premier League. Då inte publiken får komma in så spelas det inte två matcher samtidigt. På så sätt kan lagen tjäna lite mer pengar då alla matcher kan ses live. Igår kunde jag välja alternativet att inte ha det enerverande publiksurret som läggs på. Däremot har jag en vän som älskar detta pålagda publikljud. Men om man har en match som inte går att stänga av det artificiella publikljudet på så rekommenderade han att jag skulle stänga av ljudet helt. Då skulle jag ju slippa höra kommentatorerna också eftersom jag hatar dem. Nej, hatar är fel ord för det är det fulaste ord jag vet. Däremot är jag inte speciellt förtjust i de som sitter som expertkommentatorer på matchen. Det räcker mer än väl med en person per match som kommenterar. Det kan jag mer än väl stå ut med.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e september.

2004 Clough har slutat

Brian Clough hade en fotbollskarriär i Middlesbrough och Sunderland som tog slut, då han var 29 år, efter en knäskada. Istället sadlade han om till manager och startade redan året efter att ta hand om division 4 laget Hartlepool. 1967 tog han över Derby County och gjorde underverk. Det skulle han göra i Leeds 1974 trodde alla utom Leeds spelare som inte stod ut med den nye unge tränaren. Det blev bara 44 dagar och 2009 kom filmen The Damned United som handlar om detta. 1975 till 1993 var han i Nottingham Forest och tog dem till två Champions League segrar. I Nottingham blev han närmast helgonförklarad.
 

Under denna period var han och Forest ofta i Sverige och träningsspelade och då jag, min fru och dotter Frida tog färjan över till Danmark sommaren 1989 kom Frida, fyra och ett halvt år, med ett Nottinghammärke i handen. Hon visade att hon fått det av mannen som satt bordet bakom oss. Det var Brian Clough och Nottinghams dåvarande ordförande, som med sina spelare var på väg till Kastrup för att ta sig hem efter några träningsmatcher i Sverige. Jag pratade med honom och erbjöd mina fotbollstjänster och han sa att han inte hade någon ledig plats i laget just nu, men skulle höra av sig då han behövde någon stor lång center. Han hörde aldrig av sig och nio år sedare, idag 2004 så hörde han inte av sig till någon mer. Hans alkoholproblem hade gjort att han fått ny lever, men han hade även fått magcancer och detta gick inte att göra något åt. Brian blev 69 år.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e september.

2008 Reading gör mål på Watford, eller…
 

På Vicarage Road hade det idag 2008 samlats 14 761 åskådare. De fick se något mycket märkligt i 13:e minuten. Reading fick en hörna som slogs in i Watfords straffområde. Efter lite kalabalik blåste domaren av och Watfords målvakt tog bollen för att lägga den frispark alla trodde Watford skulle få. Det visade sig att domaren hade blåst för mål och 0-1 till Reading trots att bollen inte varit i närheten av mållinjen. Det var linjeman Nigel Bannister som meddelade domaren att bollen varit inne. Matchen slutade 2-2 och Readings manager Steve Coppell erbjöd att matchen skulle spelas om. Detta gick inte då Football League sa att det var domarens beslut som gällde oavsett vad.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e september.

Julian DRAXLER blir 27 år

Julian DRAXLER är född 1993 i Gladbeck, Tyskland
Mittfältare/Anfalare
11 U- och 53 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
BV Rentfort (1998–2000),
SSV Buer 07/28 (2000–01),
Schalke 04 (2001–15),
VfL Wolfsburg (2015–16),
Paris Saint-Germain (2017–).

MERITER.
17 juni till 2 juli 2017 i Ryssland hölls den tionde upplagan av FIFA Confederations Cup. Draxler var kapten under hela turneringen och det avslutades med guld för de tyska världsmästarna. Julian tilldelades även priset "player of the tournament".

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e september.

Henrik LARSSON blir 49 år

Edward Henrik LARSSON är född 1971 i Helsingborg
Anfalare
12 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för Sverige (1992-2009).

Klubbar som spelare:
Högaborg (1977–92),
Helsingborg (1992–93),
Feyenoord (1993–97),
Celtic (1997–2004),
Barcelona (2004–06),
Helsingborg igen (2006–09),
Manchester United (2007 lån),
Råå (2012),
Högaborg (2013).

Lag som tränare:
Landskrona BoIS (2010–12),
Högaborg (2013 assisterande),
Falkenberg (2014),
Helsingborg (2015–16).
Helsingborg igen (2019),
Barcelona (2020- assisterande).

MERITER.
I landslaget så var gvetvis bronset i USA 1994 det största, men han blev tvåfaldig cupmästare i Nederländerna med Feyenoord. I Celtic blev det fyra skotska ligatitlar och två cuptitlar. I Barcelona blev han spansk ligamästare två gånger. Han blev där också den sjätte svensken att vinna Champions League. Hemma i Sverige vann han Svenska cupen med HIF och under hans utlåning till Manchester United hjälpte han till att fixa en Premier Leaguetitel. 

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv