5:e mars

NAMNSDAG

Tora:
Tora eller Thora är ett fornnordiskt kvinnonamn, som förekommer på runstenar, en feminin form av Tor eller Tore som betyder dundrande.

Tove:
Tove ät ett skandinaviskt förnamn med fornnordiskt ursprung. Det kommer av namnet Tófa som betyder ’vacker’.

VIP födda den 5:e mars

Några andra som också är födda den 5:e mars

1927 – 1976 Jack Cassidy,
 Amerikansk skådespelare. Bland hans filmer kan nämnas TV-filmerna Columbo: Murder by the Book och The Great Santini.

1934 – James B. Sikking,
 Amerikansk skådespelare. Han är mest känd för att ha spelat Lt. Howard Hunter i Spanarna på Hill Street.

Några i musikens värld som är födda den 5:e mars

1946 – Murray Head,
 Brittisk skådespelare och musikalartist. Han sjöng rollen som amerikanen i konceptalbumet till Chess, där han fick en stor hit med låten "One Night in Bangkok"

1963 – Lotta Engberg,
 Svensk sångerska, sångpedagog och programledare i TV. Hon besitter dessutom absolut gehör, som gör att hon kan ge en bestämd ton.

1970 – John Frusciante,
 Amerikansk musiker. Han är mest känd som gitarrist i rockbandet Red Hot Chili Peppers

1982 – Amanda Shires,
 Amerikansk sångerska, låtskrivare och fiolspelare. Har släppt sex soloalbum plus de olika alternativa countryband hon är med i.

Några kända personer som avled den 5:e mars

1953 Josef Stalin dog 74 år gammal av en hjärtattack. Han var en sovjetisk politiker och diktator av georgisk börd med födelsenamnet Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili (uttal)
Han var Sovjetunionens ledare från 1924 till sin död.

1963 Patsy Cline dog 30 år gammal i en flygolycka. Hon var en legendarisk amerikansk countrysångerska. Hennes allra största hit år countryklassikern Crazy som hon fick av Willie Nelson.

2012 Anna Öst dog 100 år gammal av naturliga orsaker. Hon var en svensk sångerska och musiker (gitarrist och violinist). Hon var ett av många barn till riksspelmannen Jon-Erik Öst. Fyra av hennes barn grundade gruppen Family Four.

2013 Hugo Chávez dog 58 år gammal av cancern som man försökte bota de två sista åren av han liv. Han var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013.

2018 Kjerstin Dellert dog 92 år gammal efter en tids sjukdom. Hon var en svensk operasångerska (sopran), som även grundade och var chef för Ulriksdals slottsteater (Confidencen).

Dagens historia i filmklipp 5:e mars

Några händelser som inträffat den 5:e mars

1922
 

FÖRSTA "DRACULAFILMEN" HAR PREMIÄR.


  Den starkt expressionistiska tyska filmen ”Nosferatu”, i regi av Friedrich Walter Murnau, har urpremiär i Tyskland. Det här är den första vampyrfilmen och den bygger på Bram Stokers roman ”Dracula”.

1953
 

JOSEF STALIN DÖR.


  Josef Stalin, som har varit ledare för Sovjetunionens kommunistiska parti sedan 1922 och Sovjetunionens regeringschef sedan 1941, avlider efter att ha drabbats av hjärnblödning några dagar tidigare. Efter hans död tar Georgij Malenkov makten i Sovjetunionen, men redan i september samma år blir han bortmanövrerad av Nikita Chrusjtjov, som sedan blir Sovjetunionens ledare fram till 1964.

1987
 

HANS HOLMÉR TVINGAS AVGÅ


  Hans Holmér tvingas avgå som länspolismästare i Stockholm efter att massiv kritik har riktats mot honom för hans sätt att sköta utredningen av Palmemordet, som inträffade ett år tidigare.