• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 21:a september 2023

NAMNSDAG:
Matteus

NATIONALDAG: Armenien
Belize
Malta

TEMADAG:
Internationella Alzheimerdagen.
Internationella fredsdagen.
Minigolfdagen.
Världstacksamhets-dagen.

RUBRIKER.
Seasidegolf på Söderslätt, FCK nära sensation och hur känner en spelare för laget de representerar?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/9:
2003: Det närmsta Arsenal var en förlust denna säsong.
2010: VM domare fast för heroinsmuggling.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/9:
Alexander ISAK, 
Richard DUNNE, 
Oswaldo SÁNCHEZ, 
Tab RAMOS.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 20 SEPTEMBER 2023.

Seasidegolf på Söderslätt, FCK nära sensation och hur känner en spelare för laget de representerar?
 

Tiden var bokad, men vi skulle trots det besluta klockan sju om vädret tillät golfspel. Det gjorde det. Då tänkte Joakim och jag framförallt på regn. Det var inte i antågande, men blåsten, som var lovad att avta, var inte alls avtagande. Det var samma hårda vindar som i tisdags. Fast det finns ju människor som betalar dyra pengar för att åka världen runt till Seasidebanor. Dessa golfbanor ligget vid kusten och är oftast kända för att det blåser mycket. Vi spelade på en blåsig bana helt gratis. Det var inget lysande spel, men inte heller usla resultat. Jag höjde trots allt mitt handikapp med en tiondel och har nu 15,4.

Golfrundan gick så snabbt att jag var hemma redan vid tolvtiden och då höll vi lunch. Denna såg ut som då vi håller förmiddagskaffe. Efter fikat latade jag mig fram tills att Rhiann propsade på att det snart borde vara middag. Den v ar klar kvart över fyra och det var den sista rätten från veckans City Gross Familjekasse. ”Grillad kycklingklubba med het gurksalsa” kallades rätten, men gurksalsan var godare om man skippade den gröna chilin. Dessutom var jag tvungen att laga en sås till rätten. Vegetarianerna fick quornfiléer. På så sätt blev det middag två dagar fram åt hundarna med den kyckling som blev över.

Sedan såg kvällen mycket ut som igår. Först Alla mot alla och sedan den tidiga matchen i Champions League. Danmark är enda Nordiska land som är representerat. Det är FC Köpenhamn. De var i Turkiet och mötte Galatasaray. Intressant är att FCK spelade i sporsorlösa tröjor. Normalt har de Unibet på bröstet, men i UEFAs turneringar är det förbjudet att ha spelbolagsreklam på tröjorna. Det är nog något av de bästa beslut som UEFA har tagit. Köpenhamn tog hand om matchen. De kanske inte var bäst, men det stod sensation lång väg då FCK ledde med 2-0 fram till att Elias Jelert blev utvisad. Trots en kvart kvar med tio man höll Köpenhamn emot bra fram till då det var fyra minuter kvar. Då kom reduceringen och jag sa till hustrun att nu trodde jag turkarna skulle vinna med 3-2. Två minuter senare stod det 2-2, men det kom aldrig något avgörande mål. Om FCK hade erbjudits ett oavgjort resultat före matchen så tror jag alla hade sett detta som en framgång. Nu kom det nästan att kännas som en förlust. I gruppen finns även Bayern München och Manchester United. Tyskarna lär vinna gruppen, men andra platsen är helt öppen.

Vi stack emellan med ett Frankie Drake-avsnitt från TV-soffan innan jag blev ensam i TV-rummet och likt igår växlade över till andra ligan i Engelsk fotboll. Norwich mötte Leicester. Till skillnad från tisdagens League Championshipmatch så handlade det igår om ett toppmöte. Leicester gick till andra plats efter seger igår med 2-0. Fast samtidigt som det var engelsk fotboll på TV-n så hade jag highlights på datorn från Champions League. Bayern mot United var faktiskt inte så dum match. 4-3 slutade det, men det var hela tiden tyskarna som var i ledningen, så trots det jämna resultatet var det aldrig riktigt spännande. En sak som slog mig då jag kollade upp lagen i Champions League är att om man tar 4-3 matchen som exempel så var det ett tyskt lag som vann. Det fanns hela sex tyskar i startelvan. Sedan fanns det en engelsman i det tyska laget. Det fanns det i det engelska också. Alltså en enda engelsman. I alla lag sexton lag som spelade i Champions League igår så var Real Sociedad det mest nationella laget med hela åtta spanjorer. Alla andra lag hade mellan två och fem spelare från det land laget kommer ifrån. Så frågan är hur mycket kan en spelare känna för det lag han spelar i då han inte ens har samma nationalitet som klubblaget?

IDAG! TORSDAG 21 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Matteus

 

Namnsdagar för den 21:a september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Matteus (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Matteus
1986–1992 – Matteus, Majbritt (utgått) och Majlis (utgått)
1993–2000 – Ellen (nu 18 augusti) och Elly (utgått)
Från 2001 – Matteus

NATIONALDAG:

Armenien

 

Armenien, en republik i södra Kaukasien i Västasien, erhöll självständighet från Sovjetunionen 21 september 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Belize

 

Belize (tidigare Brittiska Honduras), är ett land i Centralamerika som var en brittisk koloni fram till 1973. Belize fick vänta på att bli självständigt till 1981, eftersom Storbritannien och Guatemala inte kunde komma överens om gränsen. Guatemala erkände inte den nya staten förrän 1992 och gör fortfarande anspråk på halva södra Belize.
Självständighet från Storbritannien erkändes 21 september 1981.

 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Malta

 

Malta, en östat i mellersta Medelhavet, är en av Europas mikrostater.
Sedan Parisfreden 1814 har Malta varit en brittisk kronkoloni.  1921 fick Malta ett begränsat självstyre, 1947 fick man ökad befogenhet att bestämma i inrikesfrågor.
21 september 1964 erhöll Malta fullständig självständighet från Storbritannien men samtidigt ingicks en försvarsallians med Storbritannien, därigenom kom Malta att fortfarande vara en del av det brittiska samväldet. Så småningom sades försvarsavtalet upp, och 1974 förklarade sig Malta vara en autonom republik.

 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Internationella Alzheimerdagen.

Bakgrunden till dagen är att World Alzheimer's Day instiftades av ADI (Alzheimer's Disease International) den 21 september 1994 i samband med en konferens som hölls i Edinburgh.


Internationella fredsdagen.

1981 kom FN på att inrätta denna temadag och den är instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året.


Minigolfdagen.

Minigolf, även känd som putt-putt, är en mindre version av det traditionella golfspelet. Det började som en sätt för kvinnor att delta i golf på 1800-talet, då det ansågs olämpligt för dem att svinga klubbor i full längd. Sedan dess har minigolf utvecklats till en egen sport, med banor som är kända för sina kreativa hinder och utmaningar. Minigolfdagen instiftades för att hylla denna älskade sport och dess bidrag till rekreation och familjeunderhållning.


Världstacksamhetsdagen.

Vid ett internationellt möte på Hawaii kom man 1965 på att denna dag skulle vara då man skulle visa speciell tacksamhet för vad man har i livet. 1966 firades dagen världen över för första gången.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21 SEPTEMBER.

2003 Manchester United - Arsenal.
 

På Old Trafford spelades idag 2003 den match där det var närmst en Arsenalförlust. Det hade inte blivit ett enda mål på hela matchen då Manchester United på övertid får en straff, efter Martin Keowns attack på Diego Forlan i straffområdet. Förste straffskytt var givetvis Ruud van Nistelrooy. Trots att han missat de två senaste sprang han självsäkert fram och dunkade straffen i ribban. Matchen slutade 0-0 och det blev ingen förlust för Arsenal idag heller. Det blev det inte under hela säsongen och Londonlaget vann Premier League obesegrat med 26 vinster och 12 oavgjorda, elva poäng före tvåan Chelsea.
 

Se ett kort sammandrag HÄR.

2010 två och ett halvt år för Byron Moreno.
 

Byron Moreno, fotbollsdomare från Ecuador dömde den kontroversiella åttondelsfinalen i VM 2002 mellan Italien och Sydkorea. Han anklagades av italienarna för att ha varit mutad att se till att värdlandet Sydkorea skulle gå vidare. Visserligen vann Sydkorea för att de gjorde ett mål i förlängningen som innebar att matchen var slut och Italien utslaget, men innan dess hade Italien gjort ett regelrätt mål som blivit bortdömt. Dessutom hade Moreno gett Francesco Totti ett andra gult kort för filmning som betydde att Totti blev utvisad. Det blev ingen utredning om dessa mutanklagelser, men idag 2010 kunde inte Moreno prata bort att han greps på New Yorks flygplats med 4,5 kilo heroin gömda i underkläderna. Det blev två och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling för den före detta colombianske domaren.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 21 SEPTEMBER.

Alexander ISAK blir 24 år.
 

Alexander ISAK är född 1999 i Solna.
Anfallare
32 U- och 42 A-landskamper för Sverige (2015-).

Klubbar som spelare:
AIK (2005–17),
Borussia Dortmund (2017-19),
Willem II (2019 lån),
Real Sociedad (2019-22),
Newcastle United (2022-),

Enligt uppgift betalade Borussia Dortmund ca 85 miljoner vilket gör Isak till den då dyraste allsvenska spelaren någonsin. Han är också den yngste spelaren någonsinn som gjort mål i det svenska A-landslaget i fotboll. Mot Slovakien den 12 januari 2017 spelade Isak från start och gjorde 1–0 i 19:e minuten. Med en ålder av 17 år och 114 dagar slog därmed Isak det nära 105 år gamla rekordet från den 27 juni 1912, då Erik Dahlström 18 år och en dag gammal gjorde mål mot Finland. 
Övergången till Newcastle United 2022 på drygt 750 miljoner kronor gjorde Isak till den då dyraste svenske fotbollsspelare.

Richard DUNNE blir 44 år.
 

Richard Patrick DUNNE är född 1979 i Tallaght, Dublin, Irland.
Försvarare
2 B- och 80 A-landskamper för Irland (1997-2013).

Klubbar som spelare:
Home Farm (1990–94),
Everton (1994–2000),
Manchester City (2000–09),
Aston Villa (2009–13),
Queens Park Rangers (2013–15).

Han blev Europamästare med Irland 1998 för U-18. Sedan är han den absolut meste målgöraren i Premier League vad det gäller självmål. Han lyckades göra hela tio (10) självmål. Det är tre fler än tvåorna Martin Skrtel och Jamie Carragher.

Oswaldo SÁNCHEZ blir 50 år.
 

Oswaldo Javier SÁNCHEZ Ibarra är född 1973 i Guadalajara, Mexiko. 
Målvakt
4 U- och 99 A-landskamper för Mexiko (1993-2011).

Klubbar som spelare:
Atlas (1993–96),
América (1996–99),
Guadalajara (1999–2006),
Santos Laguna (2007–14).

MERITER:
Tre gånger har han blivit mexikansk mästare. En gång med Guadalajara och två med Santos Laguna. Aswaldo har även varit med att vinna Nord- och mellanamerikanska mästerskapen två gånger med Mexiko.

Tab RAMOS blir 57 år.
 

Tabaré "Tab" RAMOS Ricciardi är född 1966 i Montevideo, Uruguay.
Mittfältare
81 A-landskamper för U S A (1988-2000).

Klubbar som spelare:
NC State Wolfpack (1984–87),
New Jersey Eagles (1988),
Miami Sharks (1989),
Figueres (1990–91 lån),
Figueres (1991–92),
Real Betis (1992–95),
UANL Tigres (1995–96 lån),
MetroStars (1996–2002).

Lag som tränare:
USAs U-20 landslag (2009-11 assisterande),
USAs U-20 landslag (2011-19),
USAs landslag (2014-16 assisterande).
Houston Dynamos (2019-21),
Hartford Athletic (2022–23),
New England Revolution (2023– assisterande).

Då Tab var elva år gammal emigrerade hans familj till USA.

DAGENS MATCHTRÖJA 21 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv