• Boris dagliga blogg

Fredagen den 23:e juli 2021

Rättelse om hur cupmatcher avgörs från och med i sommar.   Hemmadag.  Herrfotbollen i OS bevisas av lag och resultat vilken låg status den håller.

IDAG: 23/7 -21:
Nationaldag: Egypten
Temadag: Varmkorvens dag 
Namnsdagar: Emma och Emmy 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 23/7:
1966: VMs mest spännande match Portugal-Nordorea.
2010: Hela franska landslaget avstängda i en match.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 23/7:
Walter, Sotirios, Andy.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 22/7 2021.

Rättelse om hur cupmatcher avgörs från och med i sommar.


Dementier och rättelser brukar ligga sist, men jag startar med det så jag inte glömmer det. Jag har följt EM och sett tillbaka på då Italien tog sitt första europamästerskap. Då tog de sig till final genom slantsingling eftersom semifinalen mot Jugoslavien hade slutat oavgjort. Här gällde det bara en match och att avgörandet skulle komma på straffar var ingen regel då, 1968. Slantsingling var även sättet att skilja lag åt vid lika resultat i de europeiska cuperna. Här spelas det två matcher; hemma och borta. Men 1965 tog UEFA beslutet att det skulle vara betydligt bättre att göra mål på bortaplan och man införde bortamålsregeln. Exempelvis så var det bättre att vinna hemma med 1-0 än 2-1. Vid det senare resultatet hade ju motståndaren gjort ett bortamål och det kunde avgöra om det sammanlagda resultatet skulle bli 2-2.
 

Denna regel har jag levt med inom storfotbollen i 56 år, och inte bara jag utan även UEFA. Fast mitt under årets EM så hade UEFA möte om kommande europeiska klubblagsturneringar. De beslutade att omedelbart ta bort regeln om bortamål. Om det sammanlagda resultatet av de två mötena skulle vara oavgjort så ska det vara förlängning och eventuellt straffar som avgör vilket lag som ska gå vidare. Då jag bett er skilja på mina fakta och mina åsikter så var det givetvis så att när jag igår skrev att MFF:s 2-1 mot HJK var sämre än 1-0, en fakta. Men denna fakta var fel. Det har numera ingen betydelse enligt UEFAs slopande av bortamålsregeln. Oavgjort eller seger räcker för MFF att gå vidare. Enmålsförlust och det blir förlängning. Tvåmålsförlust eller mer och MFF är utslagna. Men det var min åsikt att inget av lagen ändå skulle klara av Rangers som blir nästa motståndare för segraren mellan MFF och HJK.
 

Hemmadag


Min dagboksdag var ganska enkel. Det var lite deckarläsning, bloggskrivning och så fixade jag de båda korsorden i Kvällsstunden. Med andra ord en hemmadag. En del av familjen var på Blå Planeten i Danmark. Där är jag inte välkommen, men det vet jag om. För det första kommer jag inte in i Danmark och  sedan har de skarp kontroll av vaccinationsintyg för att man ska släppas in på akvariet. Resten av familjen var på besök hos en bekant i Höllviken. Visserligen fanns det inte någon vaccinationskontroll där, men jag har ju tagit valet att hålla mig undan sociala sammanhang med fler personer inblandade utanför golfbanorna. Hunden Esme är lite speciell så jag var inte helt ensam hemma då hon inte heller gör sig i sociala sammanhang.
 

Herrfotbollen i OS bevisas av lag och resultat vilken låg status den håller.


Trots att jag än så länge inte tror på OS så beställde jag ändå Discovery plus för 129 kronor för att jag ska kunna se på vad jag vill i OS och framför allt slippa reklamen som jag är rädd ska förstöra sändningarna i femman och nian. Igår var det herrarnas tur att starta fotbollsturneringen. Den turnering jag spolade igår. Och resultaten men även deltagarna säger ju att fotbollsturneringen för herrar i OS inte är något som plockar fram världens bästa fotbollslandslag. Världens bästa lag får väl anses vara Italien just nu. Eller kanske England? Fast på FIFAs världsranking är Belgien världsbäst. Inget av dessa tre lag deltar i OS. England hade ju inte kunnat vara med ändå då denna nation endast förekommer i fotbollsmästerskap för landslag. I OS är det i så fall Storbritannien som representerar öriket.
 

Alla lag i de fyra grupperna var i farten igår. Det blev åtta matcher i de fyra grupperna.

Egypten - Spanien 0-0
Mexiko - Frankrike 4-1
New Zealand - Sydkorea 1-0
Elfenbenskusten - Saudiarabien 2-1
Argentina - Australien 0-2
Honduras - Rumänien 0-1
Japan - Sydafrika 1-0
Brasilien - Tyskland 4-2


Både lag och resultat säger ju att man har svårt att ta turneringen på allvar. Speciellt om man tänker på att Evertons Richarlison var den som sänkte Tyskland med sitt hat trick och att Burnleys Chris Wood var den som såg till att Nya Zeeland vann. Båda dessa spelare är två av de överåriga som får vara med. Egypten ville haft med Liverpool Mohamed Salah till OS, men där sa Klopp NEJ. Alltså är OS i herrfotboll inte någon högstaturtävling.

IDAG: FREDAGEN DEN 23/7 2021.

RÖTMÅNADEN:
 

I år anses rötmånaden starta den 23:e juli och sedan varar den till den 23:e augusti. Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året gör att bakterietillväxten ökar. Det i sin tur skulle påverka att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Rötmånaden är ett begrepp hämtat från Bondepraktikan. Visst ska man vara försiktig med matvarorna vid denna tid, men allt är i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom den är knuten till vissa datum och inte den faktiska väderleken.
 

Historiskt hade man redan under romartiden konstaterat att maten höll sig sämre under eftersommaren, och man fastlade officiellt att denna tid började den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde ses i gryningen, och sedan varade i en månads tid, det vill säga från 22 juli till 21 augusti. Med syftning på stjärnbilden kallades perioden dies caniculares (= hunddagarna).
 

I folktron anses dessutom rötmånaden en mängd andra egenskaper. Det sägs att det händer hemska saker under rötmånaden, och att människor kan uppföra sig konstigt. En rötmånadshistoria är en legend eller saga som innehåller fantastiska inslag som är svåra att tro på. En rötmånadskalv är en missbildad kalv, exempelvis en kalv som fötts med två huvuden. I folktron ansågs detta speciellt kunna hända under rötmånaden.

NATIONALDAG:
Egypten

 

Egyptens nationaldag 23 juli har även kallats Revolutionsdagen till minne av 1952 års egyptiska revolution. Denna statskupp som störtade monarkin och införde republik startade den 23:e juli 1952. Annars hade Egypten varit ett eget land sedan 1922 då Storbritannien lämnade över det till sultanen Fuad I som tog titeln, kung av Egypten.

TEMADAG:
Varmkorvens dag
 

Korv med bröd lär ha serverats ända sedan medeltiden och på 1600-talet tillverkade den tyske slaktaren Johann Georgehehner en korv som fick smeknamnet dachshund (tax) – därav engelskans hot dog. 1871 öppnades första korvståndet i New York och tjugosex år senare serverades varmkorv första gången i Sverige. Det var på Djurgården under Stockholmsutställningen 1897. En korv med mos kostade då 20 öre. Varmkorven såldes oftast av korvförsäljare med en låda på magen – detta förbjöds 1972 av hygieniska skäl – men försäljningen fortsatte som vanligt.

NAMNSDAGAR:
Emma och Emmy

 

Namnsdagar för den 23:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1827 – Apollinaris (till minne av en kristen missionär, som av Paulus sändes till Ravenna, där han blev både biskop och martyr.)
1827–1900 – Emma
1901–1985 – Emma
1986–1992 – Emma, Elena (utgått) och Emmy
1993–2000 – Emma och Emmy
2001–2014 – Emma
Från 2015 – Emma och Emmy

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 23:E JULI.

1966 kvartsfinaler i VM.
 

Kvartsfinalerna i VM i England spelades idag 1966. England – Argentina gick planenligt och blev 1-0. Västtyskland – Uruguay 4-0 och Sovjetunionen – Ungern 2-1 var inga större överraskningar. Matchen med stort M var den i Liverpool på Goodison Park mellan Portugal och Nordkorea. I Portugal fanns världens bäste spelare Eusebio, men Nordkorea hade slagit ut Italien. Koreanerna startade i ett överraskande tempo och redan efter 25 minuter hade de tagit ledningen med 3-0.
 

Alla vädrade en ny stor sensation av Nordkorea. Men då kom Eusebio igång. Han gjorde själv fyra mål varav två på straff, medan José Augusto gjorde det femte. Ordningen var återställd och Portugal hade kommit tillbaka från ett 0-3 underläge till en 5-3 seger och en plats i semifinalen.

Bild = länk

2010 Hela franska landslaget stängs av.

 

Laurent Blanc som tillträtt som ny förbundskapten för Frankrikes herrlandslag önskade att alla deltagarna under VM skulle stängas av från landslagsspel en match. Bakgrunden var det usla resultatet i VM där första matchen mot Uruguay blev 0-0. Nästa motståndare var Mexiko och den matchen slutade 2-0 till Mexiko. Under halvtid hade Nicolas Anelka haft en ”diskussion” med managern Raymond Domenech vilket resulterade i att Anelka skickades hem från VM. De andra spelarna i truppen ställde upp på Anelkas sida och hade inget gehör för Domenech. Detta i sin tur resulterade i att Sydafrika kunde vinna den avslutande gruppspelsmatchen med 2-1.
 

Frankrike hade spelat färdigt utan att vinna en enda match. Franska fotbollsförbundets president Jean-Pierre Escalettes avgick och tränare Raymond Domenech fick sparken. Den nye tränaren Blanc ville att alla 23 spelarna från VM truppen skulle stängas av en match. Så blev det och Blancs första landskamp som var en träningsmatch mot Norge spelades med ett helt nytt landslag. De förlorade till Norge med 1-2.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 23:E JULI.

Walter GARGANO blir 37 år

Walter Alejandro GARGANO Guevara är född 1984 i Paysandú, Uruguay.
Mittfältare
64 A-landskamper för Uruguay (2006-14)

Klubbar som spelare:
Centella (1987-97),
Danubio (1997–2007),
Napoli (2007–15),
Inter (2012–13 lån),
Parma (2013–14 lån),
Monterrey (2015–17),
Peñarol (2017–)

Han deltog i Copa América 2007 och i VM 2010 i Sydafrika där man tog en fjärdeplacering i vardera turnering. Han deltog även i Uruguays trupp som vann Copa América 2011, i Argentina.

Sotirios KYRGIAKOS blir 42 år

Sotirios KYRGIAKOS (Σωτήριος Κυργιάκος) är född 1979 i Trikala, Grekland
Försvarare
61 A-landskamper för Grekland (2002-10).

Klubbar som spelare:
Panathinaikos (1996-2005),
Agios Nikolaos (1999-2001 lån),
Glasgow Rangers (2005-06),
Eintracht Frankfurt (2006-08),
AEK Aten (2008-09),
Liverpool (2009-11),
Wolfsburg (2011-13),
Sunderland (2012 lån),
Sydney Olympic (2014).

Han missade EM 2004 (då Grekland blev Europamästare) på grund av en skada men var med i EM 2008.

Andy TOWNSEND blir 58 år

Andrew "Andy" David TOWNSEND är född 1963 i Maidstone, England.
Mittfältare
1 B- och 70 A-landskamper för Irland (1989-97).

Klubbar som spelare:
Welling United (1977-84),
Weymouth (1984-85),
Southampton (1985-88),
Norwich City (1988-90),
Chelsea (1990-93),
Aston Villa (1993-97),
Middlesbrough (1997-99),
West Bromwich Albion (1999-2000).

Han var med under VM 1990, där han spelade i Irlands alla fem matcher.
Under VM 1994 var han lagkapten.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN STRÅLANDE FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv