• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 19:e december 2018

DAGENS LUCKA 19

Tredje Premier Leaguemanagern som sparkades var väntat.
Al Ain i VM-final för klubblag!
Borussia Dortmunds första förlust.

Manchester City till semifinal på straffar som alla straffläggare hade bestämt var de skulle skjuta på förhand.

FOTBOLLSHISTORIA:
1863: De nya fotbollsreglerna testas för första gången.
1909: Borussia Dortmund bildas.

FÖDDA IDAG:
Alexis, Karim, Ryan, Gary.

DAGENS LUCKA 19
 

I min julkalender där jag varje dag presenterar en Premier League-klubbs klubbmärkeshistoria har jag idag hunnit fran till nummer åtta i talkSPORT.com’s omröstning om vilket som är det just nu snyggaste emblemet.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs förstatröja 2006/07

Min tanke var att ha en gul Borussia Dortmundtröja idag. Dels fyller klubben år, men det andra dels infriades inte. De förlorade sin första match denna säsong då de var i Düsseldorf. Då får det bligamla hederliga Manchester City istället. Med lite reserver så tog de sig an Leicester i Ligacupens kvatsfinal. 1-1 och seger på straffar. Då blir det ljusblått istället för gult. Det sista hade Eric Persson gillat.

Tredje Premier Leaguemanagern som sparkades var väntat.


Manchester Uniteds ledning gav sina supporters en tidig julklapp då de äntlige beslutade sig för att sparka sin numera mycket märkliga tränare Jose Mourinho. Fast det blir en ganska dyr julklapp då Mourinho hade kontrakt till sommaren 2020. Så man räknar med att det kommer att kosta klubben runt 24 miljoner pund, men det verkar ju inte drabba någon fattig. Vem som ska leda laget resten av säsongen är inte rikigt klart. Närmast kommer Michael Carrick och Kieran McKenna att ta över fram till sommaren, och sedan blir det att söka någon mer permanent manager.
 

Al Ain i VM-final för klubblag!


Spelad fotboll fanns det en del av igår, men högst rankat av alla matcher måste väl världsmästerskap för klubblag vara. Marcus Bergs Al Ain var i ena semifinalen och mötte där de Sydamerikanska mästarena River Plate. Det är ju de och Real Madrid som ska mötas i final trodde alla. Real Madrid möter de asiatiska mästarna Kashima Antlers från Japan idag. Men tillbaka till gårdagens möte där ”hemmalaget” Al Aingjorde storsensation. Berg prickade in 0-1 efter bara tre minuter. River Plate kvitterade och tog ledningen, men Al Ains brasse Caio gjorde 2-2. Trots en straff till River Plate slutade matchen 2-2 efter förlängning. Al Ain var för andra gången i ett straffavgörande. Här fanns inte Marcus Berg med då han missade sin straff i förra avgörandet, och lika bra var det för alla fem Al Ain spelarena gjorde mål medan River Plates Enzo Perez missade den avgörande. Det blir alltså Al Ain som spelar final. Men mot vem?
 

Borussia Dortmunds första förlust.


I England var det kvartsfinaler i Ligacupen, men dessa gick bara på Eurosport, så jag letade inte upp någon fulstream av de två matcher som spelades igår. Det blev Bundesliga istället. Då Borussia Dortmund fyller år idag så tänkte jag ha deras tröja. Fast det förutsatte att de vann över bottenlaget Fortuna Düsseldorf. Det borde inte vara sås svårt då Dortmund inte förlorat en enda match i årets Bundesliga. Men se det blev en stor sensation då Däusseldorf av alla lag åsamkade Dortmund sin första förlust. Och det var inte orättvist. Så nu leder Dortmund bara ligan med sex poäng före Mönchengladbach.
 

Manchester City till semifinal på straffar som alla straffläggare hade bestämt var de skulle skjuta på förhand.


Tillbaka till ligacupen och de två kvartsfinalerna. Det var en match mellan League Onelaget Burton och League Championshiplaget Middlesbrough och ett möte mellan Premier Leaguelagen Leicester och Manchester, båda City. Burton var det enda laget i den första matchen som gjorde ett mål så det är alltså ett lag från tredje divisionen i semifinal. När det gäller Citymötet så ska sägas att inget av lagen ställde upp med sin förstauttställning. Det var lite reserver och skadade spelare som just kommit tillbaka. 1-1 slutade det och det fina är att man går direkt till straffar i denna turnering. Det var ganska ynkliga straffar, för givetsvis hade jag letat upp matchen för att se straffläggningen. Alla som såg den fick ytterligare ett bevis på att jag har rätt och alla experter fel. En straffskytt kan aldrigse vart målvakten är på väg och sedan lägga bollen i andra hörnet. Två missar gick utanför och de andra tre gick rakt i famnen på målvakten som kastat sig. Om experterna hade haft rätt kan man fråga sig varför straffläggaren lägger straffen i det  hörn målvakten kastar sig i? Nej, varje straffskytt har i förväg bestämt sig var han eller hon ska skjuta sin straff. Leicester var urusla på straffar och gjorde endast ett mål Alltså bjöd de Manchester City på platsen i semifinalen

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e december.

1863 Första fotbollsmatchen med enhetliga regler.

Den 8:e december spikades fotbollsreglerna av FA, och man skulle pröva dem i januari. Men man kunde inte vänta så idag 1863 spelades den första matchen med de 13 FA-reglerna. Barnes FC tog emot Richmond FC på Limes Field. Det blev inte så stor succé då matchen slutade 0-0. Så vissa klubbar valde fortfarande att köra med antingen Cambridge Rules, där man fick stoppa bollen med händerna, men inte springa med den, eller Sheffield Rules, där man även fick slå iväg bollen med händerna.

1909 Borussia Dortmund bildas.

Borussia Dortmund fyller 109 år idag. Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund kallade sig klubben. Klubben grundades den 19 december 1909 av en grupp unga män missnöjda med det lag de spelade i. Laget hette Trinity Youth och det ägdes och leddes av Fader Dewald. Han var den lokala församlingsprästen, som höll sina spelare i "Herrans tukt och förmaning". Då han fick reda på att några av "hans" spelare samlats på den lokala puben Zum Wildschütz, försökte han bryta sig in, men motades ut igen.
 

På så sätt bildade Franz och Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Julius och Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich and Robert Unger, Fritz Weber och Franz Wendt den nya klubben. Klubben brukar förkortas BVB där BV står för Bollklubb på tyska. Sista B:et, Borussia är egentligen det latinska namnet för Preussen, men så djupa var inte killarna. De kände igen Borussia från ett lokalt ölbryggeri och därför tog de det namnet. Sina första fyra år spelade laget i blå-vit-randiga tröjor och svarta shorts. 1913 kom de gul-svart-randiga tröjorna och de används än idag, även om det är mer eller mindre svart bland det gula nuförtiden.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 19:e december.

Alexis SANCHEZ blir 30 år

Alexis Alejandro SANCHEZ född 1988 i Tocopilla, Chile
Mittfältare/Anfallare
18 U- och 124 A-landskamper för Chile.

Klubbar som spelare:
Cobreloa (2004-06),
Udinese (2006-11),
Colo-Colo (lån 2006-07),
River Plate (lån 2007-08),
FC Barcelona (2011-14),
Arsenal (2014-18),
Manchester United (2018-).

Hemma i Chile är Sánchez mest känd som El Niño Maravilla (Underbarnet).

Karim BENZEMA blir 31 år

Karim Mostafa BENZEMA född 1987 i Lyon, Frankrike
Anfallare
35 U- och 81 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
Bron Terraillon (1995-96),
Lyon (1996-2009),
Real Madrid (2009-).

Som hörs på namnet så kommer hans föräldrar från ett annat land än Frankrike. De är från Algeriet.

Ryan BABEL blir 32 år

Ryan Guno BABEL född 1986 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare/Anfallare
26 U- och 54 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:

SV Diemen (1992–94),
ASV Fortius (1994–97),

Ajax (1998-2007),
Liverpool (2007-11)
Hoffenheim (2011-12),
Ajax igen (2012-13),
Kasımpaşa (2013-15),
Al Ain (2015-16),
Deportivo La Coruna (2016-17),
Beşiktaş (2017-)

Ryan Babel har utöver fotbollskarriären en rapkarriär. Sommaren 2008 var han med som gästartist i låten "Eeyeeyo" tillsammans med några holländska rappare. I musikvideon, som släpptes den 17 juni 2008 på Youtube, rappar Babel den sista delen samtidigt som han dribblar och trixar med en boll.

Gary CAHILL blir 33 år

Gary James CAHILL född 1985 i Dronfield, England
Försvarare
6 U- och 61 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
AFC Dronfield (1995-2000),
Aston Villa (2000-08),
Burnley (lån 2004-05),
Sheffield United (lån 2007-08),
Bolton Wanderers (2008-12),
Chelsea (2012-).

Isin ungdom var han sen stor supporter av Sheffield Wednesday. Det verkade som om han redan då hade siktet inställt på att bli försvarare då Des Walker var hans stora idol.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv