• Boris dagliga blogg

Fredagen den 6:e maj 2022

Tre Kronor är Sveriges mest oattraktiva landslag och världens dyraste fotbollströja.  
Mos med ärtor.
Ingen UEFA-final med två lag från samma land och Färjestad kvitterade i matcher.


NAMNSDAG
Marit och Rita

TEMADAG:
Internationella tubadagen
Inkontinensdagen
Byxfria dagen
Dragspelets dag
Hembakatdagen
Grillens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/5:
1961: Tottenham blir första lag att vinna The Double i modern tid.
1970: Ove Kindvall hjälte i Champions Leaguefinalen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/5:
Dries MERTENS, Anouk HOOGENDIJK, DANI ALVES, Graeme SOUNESS.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 5/5 2022.

Tre Kronor är Sveriges mest oattraktiva landslag och världens dyraste fotbollströja.
 

Det var tidig uppstigning ingå då Koko-gänget hade starttid redan halv nio. Sådant är tidigt för mig. För att vara riktigt förberedd så käkade jag frukost med Sydsvenskan framför mig. På sportsidan fanns två notiser som jag lade extra märke till. Den ena handlade om att New Jerseys Anders Johnsson var tillgänglig att spela VM i ishockey. Men ha tackade nej. Det innebär att han är den åttonde svenska NHL-spelaren som inte vill spela VM med Tre Kronor. Detta ishockeylandslag måste vara det sämsta svenska landslaget alla kategorier. För jag känner inte till många idrottare i andra sporter som säger nej-tack om de blir uttagna till sin egen nations landslag.

Andra notisen handlade om världens dyraste fotbollströja. Den såldes av Sotheby’s auktionsfirma för 7,142,500 pund vilket med gårdagens kurs motsvarar 87 258 281 svenska kronor. Efter matchen mellan Argentina och England i VM 1986 bytte Steve Hodge tröja med Maradona. Just då var nog inte tröjan så mycket värd i England då Maradona slog in ett av sina mål med handen och efteråt inte erkände detta utan påstod att det var Guds hand som gjorde målet. Nu kan Hodge glädjas åt att han gjorde bytet efter matchen. Själv har jag ingen så dyr tröja, men jag har en som säkert är värd några tusen i alla fall. Det är Malmö FFs förstatröja från säsongen 2017. Det speciella är att den har alla spelarnas autografer. Men då det är min avskedsgåva från kollegorna på Kungshögsskolan så är det inget jag tänkt sälja.

Mos med ärtor.
 

Torsdagsgolf har de två tidigare torsdagarna varit rena katastrofen. Det var det även igår. Fast bara på vissa hål. Sedan blev det några par också. Men av de sju gubbar som spelade så var jag klart sist. Egentligen skulle jag stödhandlat på vär hem från golfbanan, men veckans stående middagsgäster hade ställt in på grund av sjukdom. Resten av familjen skulle till Landskrona för en återkoll av den Lilles ögon. De hade läkt och var bra. Sedan skötte hundarna, hustrun och tandläkardottern, som hade ledig torsdagseftermiddag, en del andra ärenden. Jag hade grillkorvar som var med i City Gross Familjekasse. De skivade och stekte jag och av potatisen gjorde jag mos. Förutom potatis hade jag även gröna ärtor i moset. Som vegetarian så gick det bra att bara äta mos.

Ingen UEFA-final med två lag från samma land och Färjestad kvitterade i matcher.
 

Kvällen hade jag tänkt se diverse matcher, men familjen bänkade sig i min soffa för att se Karl Fredrik på Österlen. Så då slapp jag se när Djurgården på övertid kvitterade HIFs ledning och fastställde slutresultatet till 2-2. UEFAs två tröstcuper plockade fram finallagen igår. Det blev inte mycket jag såg av de matcherna, men då jag såg att Rangers hade 2-0 hemma mot RB Leipzig så knappade jag in denna match på datorn. UEFA Europa League som efter match ett såg ut att bli en final mellan d tyska lagen Eintracht Frankfurt och Leipzig slutade i Glasgow med en skräll. Visserligen reducerade Leizip till 2-1 och då var det förlängning som gällde. Men tio minuter senare kom 3-1 och Rangers är i final den 18:e maj mot Frankfurt som även vann gårdagens match över West Ham. Final i Sevilla.

I UEFA Europa Conference League Final som spelas den 25:e maj på Air Albania Stadium i Tirana, Albanien så blir det Feyenoord som möter Roma. I de två semifinalerna igår var det endast ett mål och det var Roma som gjorde det på Leicester.

I Karlstad spelades den fjärde finalen i SHL. Det blev en sen föreställning då Luleå var försenade. Matchen startade inte förrän klockan nio. Givetvis var det inte avgjort efter tre perioder utan de 2-0 som Färjestad hade efter första perioden åts upp med ett mål i vardera andra och tredje perioden av Luleå. Matchen kom att vara fram till idag. Efter drygt fyra minuter in i fjärde perioden var det Färjestads Jesse Virtanen som såg till att det nu står 2-2 i matcher och det blir minst två till.

IDAG: FREDAGEN DEN 6:E MAJ.

NAMNSDAG:

Marit och Rita

 

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1747 – Johannes ante portam latinam. Den betyder Johannes framför Porta Latina (Porta Latina var en av det antika Roms stadsportar) och fanns där till minne av att evangelisten Johannes ska ha släpats dit och blivit doppad i kokande olja, vilket han dock överlevde oskadd, varför han istället skickades till ön Patmos.
1747–1900 – Sigismund (ugått)
1901–1985 – Sigmund 
1986–1992 – Sigmund (utgått) och Sigge (utgått)
1993–2000 – Marit och Rita
Från 2001 – Marit och Rita

TEMADAGAR:

Internationella tubadagen
Inkontinensdagen
Byxfria dagen
Dragspelets dag
Hembakatdagen
Grillens dag

 

Internationella tubadagen firas första fredagen i maj och arrangerades första gången 1979 av Joel Day en amerikansk high school elev, han studerade sedan på Millersville university och tog med sig traditionen dit och därifrån har det spridit sig över världen.

Den 6 maj är det inkontinensdagen. Dagen instiftades 2013 av det oberoende nätverket Kontinet, som arbetar mot inkontinens och för att höja livskvaliteten för de som är drabbade. Inkontinens är egentligen inget att fira, snarare ett problem att bekämpa, motverka och förebygga.

Byxfria dagen sägs ha sitt ursprung från ett spex i en tunnelbanevagn i New York 2002 som blev vida känt när videon för evenemanget kom ut på Youtube. Spexet i tunnelbanan gjordes av en grupp kallad ”Impro Everywhere”, ett New York-baserat spexkollektiv vars syfte är att skapa ”kaos och glädje” i offentliga miljöer. Sedan rörelsen skapades 2001 har deras event spridits, främst genom sociala medier, och blivit mycket omtalade. Det kräver att man bara bär underkläder på nedre delen av kroppen, och ”firas” första fredagen i maj.
 

Sedan 2009 har den 6:e maj varit internationella dragspelsdagen. Det är CIA (Confédération Internationale des Accordéonistes) som instiftat dagen. Ackordeon skiljer sig lite från dragspel då endast en ton ljuder när man trycker på en knapp på basen, medan ett dragspel har ett ackord per basknapp. Ackordeon används ofta i klassisk musik medan dragspelet är dansbandsinstrument.
 

Hembakatdagen är alltid den 6 maj, ock är instiftad av Tidningen Hembakat. Det hörs ju tydligt vad tanken är att man ska göra för att fira dagen.

Grillens dag firas den första fredagen efter 1:a maj varje år maj för att inviga grillsäsongen. Grillen förknippas starkt med den svenska sommaren och dess högtider. Det finns många som inte hade klarat sig utan grillen under sommaren. Och de som grillar året runt för att det gillar den grillade och rökiga smaken.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E MAJ.

1961 Tottenhams Double.
 

Idag 1961 spelades FA-cup finalen på Wembley. Tottenham mötte Leicester. Det var väldigt länge sedan ett lag vunnit både ligan och FA-cupen samma säsong. Senast det hände var 1897 då Aston Villa lyckades med den bravaden. Tottenham var redan klara ligamästare och hade chansen att ta the Double. Efter en mållös första halvlek gjorde Bobby Smith och Terry Dyson varsitt mål i andra och Tottenham vann med 2-0. Det var första gången i modern tid som ett lag vunnit the Double. Tio år senare var det Arsenal som stod för samma bedrift. Sedan har de gjort det två gånger till. Manchester United har också tre The Double och Liverpool och Chelsea har klarat av det en gång var.

Bild: Klicka för ett sammandrag av FA-cupfinalen.

1970 Feyenoord första nederländska mästarna.
 

Idag 1970 spelades Champions League-finalen, eller Mästarcupsfinalen som det hette på den tiden. På den tiden hette också arenan i Milano San Siro och här möttes skottska Celtic och nederländska Feyenoord. Celtic bestod enbart av skottar, medan Feyenoord hade ett österrikiskt och ett svenskt proffs i sin trupp. Efter 1-1 vid full tid blev det förlängning och här dök Sveriges skyttekung Ove Kindvall upp i 116:e minuten och avgjorde finalen. 2-1 till Feyenoord och det var första gången ett lag från Nederländerna var det bästa klubblaget i Europa.
 

Bild: Klicka för ett sammandrag av matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E MAJ.

Dries MERTENS blir 35 år.
 

Dries MERTENS är född 1987 i Leuven, Belgien.
Anfallarare
4 U- och 103 A-landskamper för Belgien (2004-).

Klubbar som spelare:
Stade Leuven (1996–98),
Anderlecht (1998–2003),
Gent (2003–07),
Eendracht Aalst (2005–06 lån),
AGOVV (2006–07 lån),
AGOVV (2007–09),
Utrecht (2009–11),
PSV Eindhoven (2011-13),
Napoli (2013–).

Anouk HOOGENDIJK blir 37 år.
 

Anouk Anna HOOGENDIJK är född 1985 i Woerden, Nederländerna
Försvarare, mittfältare
103 A-landskamper för Nederländerna (2004-17).

Klubbar som spelare:
Combinatie Sportclub Wilnis (junior),
SV Argon (junior),
Legmeervogels (junior),
Saestum (2004–07),
FC Utrecht (2007–11),
Bristol Academy (2011),
FC Utrecht igen (2012),
Ajax (2012–14),
Arsenal (2014),
Ajax igen (2014–17).

DANI ALVES blir 39 år.
 

DANI ALVES da Silva är född 1983 i Juazeiro, Bahia, Brasilien.
Försvarare
7 U- och 122 A-landskamper för Brasilien (2003-).

Klubbar som spelare:
Juazeiro (1996-98),
Bahia (1998-2002),
Sevilla (2002-08),
Barcelona (2008-16),
Juventus (2016-17),
Paris Saint-Germain (2017-19),
São Paulo (2019-21),
Barcelona igen (2021-)

Graeme SOUNESS blir 69 år.
 

Graeme James SOUNESS född 1953 i Edinburgh, Skottland.
Mittfältare
54 A-landskamper för Skottland (1974-86).

Klubbar som spelare:
Tynecastle Boys Club (1965-69),
Tottenham Hotspur (1969-73),
Montreal Olympique (1972 lån),
Middlesbrough (1973-78),
West Adelaide Soccer Club (1977 lån),
Liverpool (1978-84),
Sampdoria (1984-86),
Glasgow Rangers (1986-90).   

Lag som tränare:
Glasgow Rangers (1986-91),
Liverpool (1991-94),
Galatasaray (1995-96),
Southampton (1996-97),
Torino (1997),
Benfica (1997-99),
Blackburn Rovers (2000-04),
Newcastle United (2004-06).

2008 blev Graeme Souness av tidningen The Guardian utsedd till det föga smickrande: "Storbritanniens sämsta tränare någonsin!".

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv