• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 30:e november 2022

RUBRIKER.

Tisdag=fisk.  VVV.   Qatar, sämsta värdland i VMs historia.   Senegal vidare.   USA vidare.

NATIONALDAGAR:
Barbados och Skottland 

NAMNSDAG:
Andreas och Anders

TEMADAGAR:
Andersdagen, Guldsmedens dag, Kåldolmens dag och Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30/11:
1872: Världens första officiella landskamp.
1991: USA försvarar sitt världsmästerskap.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30/11:
Max GRADEL, Nigel DE JONG, Gary LINEKER.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 29/11 2022.

Tisdag=fisk.

Tisdag är fiskdagen och det fanns ju en sådan rätt i familjekassen. ”Smörstekt kolja med currysås” stod det på recepet. Fast egentligen var det fish & chips med remouladsås. Alltså passade jag på att panera fisken så att det blev lite mer smarikt. Detta var min dagssyssla. Sedan passade jag på att lösa alla korsord i de tidningar vi har. Det fanns ju tid till detta då det inte var någon fotboll under dagen. Då första gruppen i VM spelade sina sista matcher så var det dagens andra syssla för familjen. Det var att skriva på papper så att husförsäljningen gick igenom.
 
VVV.

Jag har fått förfrågan från nyfikna vänner om varför vi ska flytta och det är ganska enkelt. Det är inte bar5a jag som är en VVV-person. (Vägra Vara Vanlig.) Hos oss så har vra barn bott och bor hemma. De har så att säga varit inhyrda. Nu har arnen valt att köpa ett hus tillsammans. Det är ett hus med så att säga en trerummare som vi som gamla hyr oss in i. Ansvaret för huset läggs över på barnen och vi blir hyresgäster och väljer att fortfarande bo tillsammans. Så där har valla nyfikna sitt svar.
 
Qatar, sämsta värdland i VMs historia.

Fotboll: Först spelade Grupp A klart. Som jag så många gånger tidigare poängterat så var det skandalmatchen i VM mellan Västtyskland och Österrike som kunde spela klart sin VM-grupp då matchen mellan gruppens andra två lag spelats dagen tidigare. De två tysktalande länderna kom överens om att då 1-0 till Västtyskland skulle göra att båda lagen gick vidare så fick tyskarna ett tidigt mål. Resten av matchen bollade man till varandra i mittscirkeln. Efter det så spelas de två matcherna i tredje omgången i gruppspelen samtidigt. Då jag inte såg gårdagens avslutning av grupp A så har jag bara slutresultaten att gå på. Ingen blev överaskad av att Nederländerna blev etta i gruppen då de besegrade väedlandet Qatar med 2-0. I VM i Sydafrika var inte hemmalaget så starkt och de lyckades i8nte heller gå vidare från gruppspelet, men det är enda gången värdlandet åkt ut i gruppspelet. Sydafrika ann dock en match. Qatar hade inte en chans till att ta ett poäng ens. Ytterligare ett bevis på att VM spelas i totalt fel land.
 
Senegal vidare.

Det har talats mycket om storförlusten för Senegal att Sadio Mané är skadad och inte kan vara med. Trots detta hade Senegal chansen att gå vidare i den direkt avgörande matchen om vilka som skulle bli tvåa och trea i gruipp A. I matchen mot Ecuador så hade sydamerikanerna fördelen att oavgjort räckte för att de skulle gå vidare. Därför var Ecuador åter tvåa då de kvitterade till 1-1 i matchminut 67. Fast tre minuter senar hade Senegal tagit ledningen igen. 2-1 slutade det och ett lag från Europa och ett från Afrika är vidare.
 
USA vidare.
 
Grupp B följde jag både opå TV och dator. TV:n fick den match jag tyckte var mest intressant, Iran mot USA. Segraren här skulle gå vidare i VM och förloraren var borta. Även här var det fördel för ett lag. Iran kunde nöja sig med oavgjort för att klara sig viidare. Det fanns lite andra scenarion men då skulle Wales besegra England och det har inte hänt under detta millennium. Alltså vann storfavoriten England denna march med hela 3-0 och tog gruppsegern. Tillbaka till Iran och USA så var det bara USA i första halvlek och ett fullständigt rättvist 1-0 även om målskytten Pulisic skadade sig då han gjorde målet och tvingades utgå i paus. Detta och lite nytt go i Iran gjorde att de var betydligt närmare en kvittering än USA 2-0. Nu blev det inte fler mål och kanske är det lika bra att Iran, med alla problem från hemlandet och hur spelarna ska bete sig, är utslaget. Resultaten igår resulterade i att två åttondelsfinaler är klara. Nederländerna möter USA och England spelar mot Senegal.

IDAG, ONSDAGEN DEN 30:E NOVEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Barbados
 
De första européerna,  portugiser och spanjorer, kom till Barbados på 1500-talet. Britterna började bosätta sig där på 1600-talet och koloniserade öarna. Självständighet från Storbritannien erkändes den 30 november 1966.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Skottland
 
Den 30 november är det Andreasdagen och Andreas på svenska blir Andrew på engelska. Aposteln Andreas har varit Skottlands nationalhelgon sedan 900-talet och det sägs att hans reliker fördes till Skottland, närmare bestämt till vad som idag är staden St Andrews en bit norr om Edinburgh. Skottland har idag sitt eget parlament och 2006 gjorde detta St Andrews till en officiell helgdag och sedan dess flaggar man och firar sin nationaldag denna dag.
NAMNSDAG:

Andreas och Anders
 
Namnsdagar för den 30:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Andreas och Anders
1901–1985 – Anders
1986–1992 – Anders, Andrea (nu 10 juli) och Andreas
1993–2000 – Anders och Andreas
Från 2001 – Andreas och Anders
TEMADAGAR:

Andersdagen
 
”Om Anders braskar, skall julen slaska” är en av våra mest berömda minnesregler för väder. Om Andersdagen är så kall att det knastrar, blir det slaskväder under julen.
 
Guldsmedens dag
 
Den 30 november är det Guldsmedens dag vilket innebär att vi hyllar guldsmeder och det fantastiska hantverk som guldsmide innebär.

Kåldolmens dag
 
Kåldolmens dag firas på Karl XII:s dödsdag den 30 november för att uppmärksamma det svenska kulturarvets mångbottnade rötter och 1700-talets kulturella öppenhet. Idén till Kåldolmens dag föddes 2004 i ett samtal mellan poeten Lasse Fabel (Lars Winclair) och idéhistorikern Petter Hellström. I september 2010 tog Hellström initiativet till att bilda föreningen Kåldolmens vänner, vars medlemmar instiftade Kåldolmens dag den 30 november samma år.

Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring
 
Själva titeln på dagen säger vad det är som ska uppmärksammas. Kemisk krigsföring inträffade första gången under första världskriget, närmare bestämt 1915. 2005 beslutade FN att dagen skulle uppmärksammas den 30:e november.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30:E NOVEMBER.

1872 Världens första landskamp.
 
England och Skottland möttes idag 1872 i världens första officiella landskamp. Matchen slutade 0-0. England och Skottland hade faktiskt mötts fem gånger tidigare, men ingen av dessa landskamper är godkända som riktiga landskamper av FIFA. Det beror på att en av matcherna spelades innan Skottlands FA hade grundats så landslaget var samma lag som klubblaget Queen's Park FC. De andra matcherna hade spelats i London och engelsmännen bestod då bara av spelare från londonklubbar. Dessa fem tidigare matcher hade resulterat i tre segrar för England och två oavgjorda.
1991 USA vinner VM-finalen.
 
Sverige hade dagen innan besegrat Tyskland i matchen om tredje pris med 4-0. Idag 1991 var det dags för den stora finalen. VM i fotboll för damer spelades Kina. Finalspelet gick i södra Kina i tolvmiljonersstaden Guangzhou. Det var USA som mötte Norge i finalen. USA var regerande världsmästare och det var även de amerikanska damerna som vann detta VM. Efter ledningsmålet av Michelle Akers så tog det bara nio minuter innan Linda Medalen och Norge kvitterat. Akers gjorde sitt andra mål då det var tolv minuter kvar av matchen och norskorna hann aldrig ifatt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30:E NOVEMBER.

Max GRADEL blir 35 år.
 
Max-Alain GRADEL är född 1987 Abidjan, Elfenbenskusten
Anfallare
2 OS- och 102 A-landskamper för Elfenbenskusten (2011-).

Klubbar som spelare:
Championnet Sport (2000–04)
Lewisham College (2004–05)
Leicester City (2005–10),
Bournemouth (2007–08 lån),
Leeds United (2009 lån),
Leeds United (2010–11),
Saint-Étienne (2011–15),
Bournemouth (2015–18),
Toulouse (2017–18 lån),
Toulouse (2018–20),
Sivasspor (2020-).
Nigel DE JONG blir 38 år.
 
Nigel DE JONG är född 1984 Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
10 U- och 81 A-landskamper för Nederländerna (2002-15).

Klubbar som spelare:
Ajax (1993-2006),
Hamburger SV (2006-09),
Manchester City (2009-12),
Milan (2012-16),
LA Galaxy (2016),
Galatasaray (2016-18),
Mainz 05 (2018),
Al Ahli (2018-19),
Al-Shahania (2019-21).

Han var med och tog silver i VM 2010 och brons 2014.
Gary LINEKER blir 62 år.
 
Gary Winston LINEKER är född 1960 i Leicester, England
Anfallare
1 B- och 80 A-landskamper för England (1984-92).

Klubbar som spelare:
Leicester City (1976-85),
Everton (1985-86),
Barcelona (1986-89),
Tottenham Hotspur (1989-92)
Nagoya Grampus Eight (1992-94).


Han är med sina sammanlagt 10 mål i fotbolls-VM 1986 och 1990 den bästa målskytt genom tiderna i Englands landslag i VM.
Han lyckades med konststycket att aldrig dra på sig vare sig ett gult eller rött kort under hela sin karriär.
Han är numera expertkommentator för BBC Sport och andra  fotbollskanaler.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv